Het Pluimveemuseum in Barneveld

Last updated:

Wist je dat er een museum is waar je alles te weten kunt komen over de kip en het ei? In Barneveld vind je het Nederlands Pluimveemuseum! In dit museum leer je meer over de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse pluimveehouderij, kun je knuffelen met kuikentjes, meer dan 20 kippenrassen kippen en meedoen met een veiling van eieren. Voor de kinderen is er een speurtocht door het museum.

Het Pluimveemuseum

Barneveld (Gelderland) staat bekend als de bakermat van de Nederlandse Pluimveehouderij. Niet zo gek dan ook dat je in deze plaats een museum vindt over kippen en eieren. In het museum krijg je een goed overzicht van alles wat te maken heeft met het hebben of houden van kippen. Je kunt er meer dan 20 (levende) Oudhollandse kippenrassen bewonderen, maar je kunt er ook alles leren over de ontstaansgeschiedenis van de eierhandel en hoe vroeger kippen gehouden werden. Ook kun je zien hoe eieren uitgebroed worden, en mag je ook met kuikens knuffelen. In het museum is een vaste expositie ingericht, waar je bijvoorbeeld leert hoe een ei in elkaar zit, hoe vroeger kippen gehouden werden en hoe eisorteermachines werken.

Veiling

Wat wij ontzettend leuk vonden aan ons bezoek aan het Nederlands Pluimveemuseum, is de veiling! In een veilinglokaal uit de jaren ’30 kunnen kinderen en volwassenen de kneepjes van het vak van veilen leren. Enthousiaste vrijwilligers zijn de veilingmeester. En als je goed je best doet, kun je goedkoper dan in de museumwinkel een doos eieren of een fles advocaat kopen.

Hoendertuin

Bij het museum hoort ook een hoendertuin. Dit jaar (2024) kun je in de rennen verschillende beroemde buitenlandse kippenrassen bewonderen. Ook zie je er een kippenhok uit de jaren ’40 van de vorige eeuw. Voor de kinderen is er een kleine, maar leuke speeltuin.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen is er ook een speurbrief gemaakt door het Pluimveemuseum. Door vragen van kip Kuukel te beantwoorden, leren de kinderen van alles over kippen en eieren. Ook vonden mijn kinderen het leuk dat er veel kippen te bewonderen zijn in de rennen. En natuurlijk vonden ze het ook geweldig om met de kuikentjes te knuffelen. In de schoolvakanties (regio midden) worden er bovendien regelmatig knutselactiviteiten georganiseerd.

Pasen

Wij brachten een bezoek aan het Nederlands Pluimveemuseum op Goede Vrijdag, en dat had een reden. Op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag kun je namelijk Paaseieren zoeken in de Hoendertuin. Vrijwilligers verstoppen prachtig gekleurde eieren in de tuin, en dan kan het zoeken beginnen. Vind je kind een ei met een speciaal merkje? Dan mag hij of zij een cadeautje komen uitzoeken.

Praktische gegevens

  • Nederlands Pluimveemuseum
  • Adres: Hessenweg 2A, 3771 RB Barneveld
  • Openingstijden: Open van dinsdag t/m zaterdag, van 10 uur tot 17 uur. Ook open op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en op de maandagen in de schoolvakanties. Niet open met Kerst.
  • De museumkaart is geldig.
  • Parkeren is gratis.
  • Het Pluimveemuseum heeft ook een museumwinkel.
  • Ook kun je er terecht in de koffiekamer, voor een drankje, een soepje of poffertjes.
  • Websitewww.pluimveemuseum.nl

Tot slot

Wij waren op Goede Vrijdag in het Nederlands Pluimveemuseum, en dat was een uitstekende timing. Niet alleen konden we zo alvast paaseieren zoeken, maar we konden ook leren hoe de eieren uiteindelijk bij ons thuis aan de ontbijttafel belanden. Het was leuk om te zien hoeveel verschillende kippenrassen er zijn en alle prachtige kleuren van de kippen te bewonderen. Het museum wordt grotendeels gerund door sympathieke vrijwilligers, die je graag meer vertellen. We hebben een leuke en informatieve middag gehad in dit museum! Zeker rond Pasen is een bezoek aan dit museum de moeite waard.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte