Met kinderen naar het schiereiland Sirmione, de parel van het Gardameer

Wanneer je met kinderen naar het Gardameer gaat, is het plaatsje Sirmione ten zuiden van het meer zeker de moeite waard om te bezoeken. Sirmione is een schiereiland en steekt ongeveer vier kilometer het meer in waardoor je echt overal een geweldig uitzicht hebt. Sirmione wordt ook wel de parel van het Gardameer genoemd en dat is hartstikke terecht. Ik zal je in dit artikel verklappen waarom het daar zo mooi is en wat je er kunt zien.

Laatste update augustus 2021

Met kinderen naar Sirmione aan het Gardameer

Rocca Scaligera

Om Sirmione in te komen, moet je over de eeuwenoude ophaalbrug heen en wandel je door de poorten van kasteel Rocca Scaligera. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en is één van de belangrijkste forten rond het Gardameer.

Je kunt er voor kiezen om het kasteel te beklimmen d.m.v. de ongeveer 150 treden die het bezit. Wanneer je boven komt, zul je getrakteerd worden op een uitzicht over heel Sirmione, de ruïnes van de Romeinse villa aan de andere kant van het eiland en natuurlijk het Gardameer.

Meer informatie kun je vinden op: www.museilombardia.cultura.gov.it/en

sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren

Le Grotte di Catullo

Le Grotte di Catullo is de naam van de resten van een oude Romeinse villa welke tevens de grootste is van Noord-Italië. Bij Le Grotte di Catullo is een museum gevestigd welke je meer zal vertellen over de geschiedenis van deze villa.

Je kunt Le Grotte di Catullo bereiken door er naartoe te lopen en via het treintje wat heen en weer rijdt over het schiereiland. Wij hadden er voor gekozen om te lopen: de heenweg via de kust (niet helemaal buggyproof trouwens!) en de terugweg zijn wij binnendoor gelopen.

Le Grotte di Catullo is in het zomerseizoen geopend op:

  • Maandag: van 14.00 t/m 18.00 uur
  • Dinsdag t/m zaterdag: van 8.30 t/m 19.30 uur
  • Zondag: van 9.00u t/m 19.30u

Deze bezienswaardigheid staat op de zevende plaats van de meest bezochte archeologische vindplaatsen in Italië. In het hoogseizoen is het dus aan te raden om op tijd te komen.

Meer informatie kun je vinden op: www.grottedicatullo.beniculturali.it

sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren
sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren
sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren
sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren

IJs, ijs en nog meer ijs

Italië staat sowieso bekend om zijn heerlijke ijs. Dat is ook zeker in Sirmione goed te merken. Wanneer je door het stadje loopt, heb je werkelijk aan alle zijden ijssalons. De bakken bij ene puilen nog verder uit als bij de ander. En lekker dat het ijs daar is! Een walhalla voor een ijsliefhebber zoals ik!

Wij hebben zelf niet gegeten bij een restaurant in het stadje zelf, dus daar kan ik je helaas niet over adviseren. Wel zijn er langs de kust diverse restaurantjes te vinden waarbij je een prachtig uitzicht hebt over het Gardameer.

Een autovrij stadje

Sirmione is een autovrij stadje en daardoor dus prima te bezoeken met kinderen zonder omver gereden te worden. Wat dit verder ook inhoudt, is dat je je auto dus vóór Sirmione dient te parkeren.

Wij zijn er zelf twee keer in Sirmione geweest. Een keer halverwege juni in de ochtend, toen waren er voldoende (betaalde) parkeerplekken te vinden. En we zijn een keer begin juni in de middag, en dat was dringen met de auto. Het heeft toen een aardige tijd geduurd tot we eindelijk een parkeerplekje hadden gevonden. Als je naar Sirmione met de auto wil, is het dus aan te raden om vroeg te vertrekken of juist later op de dag wanneer de meeste toeristen zijn vertrokken.

Je kunt er ook voor kiezen om Sirmione per boot te bereiken. Er zijn diverse nabijgelegen plaatsen waar vandaan je dit kunt doen. Ook net voor Sirmione staan er een hoop boten klaar om je een mooie tour om het eiland te geven.

Soms zie trouwens wel dat men hier met een auto rijdt. Dat zijn mogelijk de mensen die hier wonen of werken.

sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren

Wat vonden wij van Sirmione?

Zoals in de inleiding al aangegeven is Sirmione de naam Parel van het Gardameer meer dan waard om te bezoeken met het kinderen. Toen wij met de auto aankwamen, viel onze mond al open van het uitzicht dat we over het Gardameer hadden, zo mooi!

Zodra we de poorten van Sirmione binnen kwamen kregen we direct een warm gevoel van de sfeer die het stadje met zich meedraagt. Hoe verder je het stadje in loopt, hoe sterker dat gevoel wordt. Zo fijn, zo gezellig, zo knus. Je zal het zelf moeten zien om te voelen wat ik bedoel. Ook toen wij richting Le Grotte di Catullo liepen, waren we gewoon stil van het prachtige uitzicht.

Mocht je dus in de buurt zijn, maak dan zeker even tijd om er naartoe te gaan. Al is het maar een ochtendje.

sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren
sirmione-met-kinderen-autovrij-parkeren

Er zijn rondom het Gardameer nog veel meer leuke activiteiten te doen met kinderen. Lees daarom ook ons artikel: ‘Een uitgebreide lijst met kindvriendelijke activiteiten bij het Gardameer

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela