Beleef en experimenteer met water in Hidrodoe – Herentals (België)

Last updated:

In Hidrodoe kunnen kinderen én volwassen op allerlei manieren kennis maken met de mogelijkheden, toepassingen en kracht van water. Voorafgaand aan het bezoek omschreef ik het aan mijn dochter als een museum, maar eigenlijk dekt die term de lading niet. Zoals één van de medewerkers omschreef: “als je zelf niet in beweging komt, dan gebeurt er niets en ben je rap terug bij de uitgang.” Hidrodoe is opgedeeld in diverse onderdelen, die ik hierna zal bespreken.

Beleef en experimenteer met water in Hidrodoe – Herentals (België)

Wat is water-zone

In deze zone vind je allerlei opstellingen en experimenten om water te ontdekken. Zo kun je hier in een grote zeepbel stappen, je eigen waterstofraket afvuren, golven maken en watervoetbal spelen. Bij dit laatste spel schiet je met waterstralen op ballen, waarmee je probeert de ballen bij je tegenstander in het doel te schieten.

Daarnaast laten ze de verschillende faseovergangen van water zien: stollen/bevriezen en het verdampen van water: van vloeibaar naar gasvormig. Dit was één van de populairste plekken in deze zone, omdat kinderen al deze faseovergangen konden aanraken.

Geschiedenisgrot

In deze grot krijg je uitleg over de geschiedenis van het riool en de eerste toiletten. Hilariteit alom bij onze kleuter, aangezien men in de Romeinse tijd gezamenlijk naar het toilet ging. “Maar dan zit je toch in de stank van andere mensen, ieeeuww?”, aldus de 5-jarige.

Rivier

In deze ruimte in en rondom een nagebootste rivier kun je allerlei opdrachten en experimenten doen, zoals zorgen dat een dorp niet overstroomt en voorzien wordt van stroom op waterkracht. Er is ook een vistrapspel waarbij je containers op een zeeschip moet plaatsen, zoals op een echte containerterminal. Ook kun je een spel doen dat gaat over het thema “drijven of zinken?”.

Tot slot kun je een opdracht doen waarin je zelf een boot bestuurt of een opdracht over waterverbruik in huis en hoe je daar op kunt besparen. Mijn dochter vond het ook erg leuk om te glijden van de glijbaan en te proberen een wip waterpas te krijgen.  Af en toe wordt het ook donker in deze zaal en begint het te onweren.

4D-film

Elk half uur wordt de film “Teruggespoeld” vertoond. Je krijgt een 3D-bril op en de mascotte van Hidrodoe “Spetter” neemt je mee op reis naar de waterzuivering.

Watercafé

Het watercafé is een klein horecapunt, waar je prima kunt lunchen of een warme maaltijd kunt eten. Daarnaast kun je er ook bekers en bidons van Spetter kopen, die je kosteloos bij kunt vullen met kraanwater.

Wat vonden wij van Opwegmetmama.nl van Hidrodoe?

Hidrodoe is een leuk en leerzaam uitje. Wij zijn in totaal 3 uur binnen geweest. Het laat kinderen op een ludieke en speelse wijze kennis maken met water, wetenschap en milieu. Ik ging alleen met mijn dochter van 5 jaar. Dit is ook echt de minimale leeftijd voor een bezoek aan Hidrodoe. Voor jongere kinderen zijn de experimenten en bijbehorende uitleg te moeilijk.

Mijn dochter en ik vonden de Wat is water-zone het leukst, vanwege de leuke experimentjes die ze voor herhaling vatbaar vond, zoals de grote zeepbel en het watervoetbal. Deze zone hebben we dan ook twee keer bezocht.

Verder vond ze de Rivier ook een succes. Vooral het vistrapspel en alle opdrachtjes direct gelinkt aan de rivier, zoals het dorp van stroom voorzien, en de containerterminal.

De film vonden we persoonlijk wat minder geslaagd. Mijn dochter begreep het verhaal niet en vroeg continu om uitleg, ditzelfde gebeurde ook bij een gezin dat voorin de zaal zat.

Goed om te weten voor een bezoek aan Hidrodoe

  • Parkeren is gratis, maar vanaf het parkeerterrein is het nog 10 minuten lopen (goed bewegwijzerd) naar Hidrodoe. Bij Hidrodoe zelf zijn enkel 3 mindervalideparkeerplekken.
  • Hidrodoe is geopend op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag. Ofwel gesloten op woensdag en zaterdag.
  • Adres: Haanheuvel 7, 2200 Herentals, België
  • Voor actuele informatie over tickets en covid-19 regels kijk op: www.hidrodoe.be   
  • Hidrodoe ligt in een bosrijke omgeving en leent zich prima voor een wandeling. Bij de parkeerplaats begint een wandelroute, maar ook bij Hidrodoe kun je vragen om een speurtocht/wandeling door deze bossen.
  • Hidrodoe deelt zijn parkeerplaats met Sport Vlaanderen Herentals. Dit is een modern sportcomplex, waar allerlei sport- en recreatiemogelijkheden worden aangeboden, zoals een Finse piste, vechtsportzalen, squashboxen en een halfopen ijsbaan. Kijk voor meer informatie op www.sport.vlaanderen/herentals

Lees ook onze andere artikelen met leuke uitjes in België:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne