Hoe kindvriendelijk is Marokko?

Marokko is een land vol contrasten en avontuur, en het is ook een uitstekende bestemming voor gezinnen met (jonge) kinderen. Ouders die van reizen houden, kunnen Marokko gerust op hun lijstje zetten. Het is een zeer gevarieerde vakantiebestemming op maar 3 uurtjes vliegen van Nederland. Afgelopen herfstvakantie ging Evy van reisblog Reisjevrij.nl met haar gezin naar Marokko. Twee koffers, twee peuters, twee inklapbare autostoelen en tweemaal handbagage. Ze deelt hier haar ervaring en tips.

1001-nacht op 3 uurtjes vliegen

Wij houden enorm van reizen en andere culturen ontdekken, maar sinds we twee kleine kindjes meenemen, kijken we toch anders naar bepaalde bestemmingen. Bijvoorbeeld naar de duur van de vliegreis, infectieziekten die voorkomen in het land en hoe kindvriendelijk het land te bereizen is. Zelf vind ik het ideaal als ik een auto kan huren en het land zo kan ontdekken.

Marokko is zo’n bestemming. Het ligt op maar 3 tot 4 uurtjes vliegen vanaf Nederland en er gaan dagelijks veel betaalbare directe vluchten naar Marokko. Erg fijn dus dat je niet hoeft over te stappen en relatief kort onderweg bent naar een land met een totaal andere cultuur en sfeer.

Hoe reis je het beste door Marokko?

Of je nu met of zonder kinderen reist, Marokko ontdek je het beste met een eigen huurauto. Een auto geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt. Je past je reistempo aan naar de leeftijd van je kinderen en ook je reisroute kun je perfect zelf bepalen.

Marokko is wel een groot land en de reisafstanden van stad naar stad lopen makkelijk op tot een paar uur. Kies je bijvoorbeeld voor de klassieke reisroute door Marokko, dan zit je al snel 31 uur in de auto (3 weken in totaal). Voor mijn twee peuters vond ik dat veel te veel, dus wij kozen een alternatieve reisroute waarbij we zo’n 14,5 uur in de auto zaten (2 weken). Je zit dan om de 3 dagen zo’n 3 tot 4 uur in de auto. Bij de grotere tankstations in Marokko, vind je vaak een speeltuintje waar jonge kinderen even kunnen spelen.

Accommodaties

Geen gebrek aan leuke accommodaties in Marokko! Er zijn luxe resorts die zich echt richten op gezinnen met kinderen. Wij hebben steeds gekozen voor een traditionele riad. Dit is een typisch Marokkaans huis in de oude binnenstad van een stad met een mooie binnenplaats of -tuin. Qua faciliteiten zijn deze riads niet echt gericht op gezinnen met jonge kinderen, maar ze hebben meestal wel een babybedje. Vraag dit vooraf wel even na! Een kinderstoel of verschoonplekje hoef je niet zo snel te verwachten.

Wat is er voor kinderen te doen in Marokko?

Ik denk dat voor veel reizende ouders geldt dat hun reis met kinderen in balans moet zijn. Voor ons betekent dat een 50/50 regeling. Elke dag zorgen we ervoor dat we iets doen waar wij zelf gelukkig van worden en iets doen waar de kinderen gelukkig van worden. De ochtend iets bezichtigen en de middag lekker zwemmen bijvoorbeeld. Natuurlijk zijn er ook activiteiten die leuk zijn voor het hele gezin. Bijvoorbeeld:

Dagtripje naar de Agafay woestijn

Vanuit Marrakesh zijn wij een dagje naar de Agafay woestijn geweest. Een prachtige woestijnachtige omgeving waar je een kamelenrit kan doen, kan quad rijden of kan chillen aan het zwembad. Dat laatste hebben wij gedaan. Je rijdt er met je eigen huurauto naar toe en kunt een dagpas kopen bij een van de kampen in de woestijn. Onze kinderen hebben zich hier enorm geamuseerd met hun autootjes en het zand!

Dagpas voor het zwembad

In sommige steden is niet superveel te doen voor kinderen. In dat geval kies je het beste voor een hotel met een zwembad, maar helaas zijn die niet in elke stad (betaalbaar) te vinden. Wel kun je in veel steden hotels vinden met zwembaden, waarvoor je een dagpas kan kopen. Heerlijk om even af te koelen en te relaxen.

Wandeling maken

Wij hebben in Marokko veel gewandeld en voornamelijk kortere hikes gedaan. Wie reist met peuters weet namelijk dat ze soms na 10 stappen gedragen willen worden, en op de meest onmogelijke plekken ‘los’ willen lopen. In het noorden van Marokko hebben wij een leuke wandeling gemaakt in Akchour. Onze peuter vond het super om steeds de rivier over te steken. Ook proberen we elke wandeling leuk te maken: lopen over een muurtje is ook fantastisch als je 3 jaar bent!

Fietsen door Marrakesh

Nog een leuke activiteit die wij gedaan hebben, is fietsen door Marrakesh. We gingen op pad met een organisatie die de fietsen verhuurden en een gids. Tijdens de 3-uur durende tour stap je regelmatig van de fiets af en kunnen de kinderen dus ook even rondlopen.

Merzouga woestijn bezoeken

Voor ons lag de Merzouga woestijn helaas niet op de route, maar dit is een activiteit die je makkelijk met jonge kinderen kan regelen. Je reist eerst zelf richting de Sahara en wordt vervolgens met een 4WD of kameel naar het kamp in de woestijn gebracht. Hier overnacht je écht prachtig en ervaar je daadwerkelijk hoe het is om onder de sterrenhemel te slapen. Je kinderen zullen zich amuseren met het zand en anders zijn er leuke activiteiten zoals sandboarden of quadrijden voor de oudere kids.

Bezoek een speeltuin

Wie zoekt, die vindt! Er zijn speeltuinen te vinden in bijna elke stad. Soms liggen de speeltuinen middenin de stad, maar soms ook aan de rand. In Meknes vonden wij een leuke speeltuin, die enkel geopend was in de avond, waar de kinderen echt even konden uitrazen.

Marokkanen zijn super kindvriendelijk

Wat onze vakantie extra fijn maakte, was toch wel de vriendelijke Marokkaanse bevolking. Onze kinderen werden overal begroet, geaaid of vriendelijk toegesproken. Wij vonden de mensen opvallend kindgericht. Je moet er ook niet gek van opkijken als ‘vreemden’ vragen om een kus of je kind een kus op het hoofd geven.

Cultuur

Marokko is natuurlijk een Islamitisch land en heeft een eigen cultuur. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als toerist. Bijvoorbeeld de feestdagen in Marokko. Die zijn natuurlijk anders dan bij ons. Tijdens en na de Ramadan sluiten bepaalde bezienswaardigheden eerder. Verder hebben wij ons qua kledingvoorschriften zo veel mogelijk aangepast: voor vrouwen betekende dat knieën en schouders bedekt. Ik merkte wel dat in de toeristische plaatsen dit al lang niet meer geldt en dat vrouwen hier gewoon in hun Europese outfits rondlopen. Ze kijken hier in de toeristische steden ook niet van op. Mijn man vond het jammer dat hij soms geen pilsje kon drinken. In de medina’s wordt vaak geen alcohol geschonken. 

Wat onze kinderen wel bijzonder vonden en in het begin ook een beetje eng, waren de gebeden die op gezette tijden door de luidsprekers luiden. Na een aantal dagen waren ze hier wel aan gewend en hoefden de oren ook niet meer afgedekt te worden. 

Heb jij al plannen om naar Marokko te reizen? Bij twijfel zeker doen! Wij gaan zeker nog eens terug om meer van het land te ontdekken!

Foto’s © Evy van Reisjevrij.nl