wat-doen-tegen-wespen-wespensteek-voorkomen

Hoe kom je van wespen af? En wat te doen bij een wespensteek?

Vrijwel ieder jaar is er een periode in de zomer waarbij er onwijs veel wespen zijn. Niet erg prettig natuurlijk. In dit artikel geef ik je daarom een aantal tips over hoe je op de meest makkelijke manier van wespen af kunt komen én wat je kunt doen wanneer je door een wesp bent gestoken. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons weten!

Waarom zijn wespen belangrijke dieren?

Ondanks dat wij wespen als hinderlijke beestjes kunnen ervaren, zijn het ook hele nuttige beestjes. Wespen zijn namelijk ideale ongediertebestrijders doordat zij zich voeden met andere insecten die o.a. ons voedsel in gevaar brengen. Door wespen in te zetten, zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig wat weer zorgt voor een betere kwaliteit van ons voedsel. Daarnaast zorgen zorgen sommige soorten wespen, net als bijen, er voor dat planten bestuift worden.

Wat kun je doen wanneer je wordt gestoken door een wesp

Wanneer een wesp zich in het nauw gedreven voelt, kan het gaan steken. Daarom is het ook zo belangrijk om absoluut niet te gaan slaan richting een wesp! Helaas heb ik zelf de ervaring dat een steek van een wesp onwijs pijnlijk kan zijn én dat je er ook best lang last van kunt hebben. Niet fijn dus.

Allergisch voor de gif van een wesp

Sommige mensen zijn allergisch voor het gif van een wespensteek. Het gif van een best bevat namelijk diverse stoffen als histamine, serotonine, fosfolipase, hyaluronidiase en wespenkinine. Mogelijk weet je dit niet van jezelf. Het is daarom belangrijk dat je na een wespensteek er goed op let of je gaat zweten, misselijk wordt, last krijg van je ademhaling of veel pijn krijgt op de plek waar je gestoken bent. Wanneer dit het geval is, neem dan contact op met je huisarts.

Tip! Ben je gestoken in je keel, nek, mond of neus, neem dan ook contact op met je huisarts i.v.m. mogelijk verstikkingsgevaar. Indien je naar de huisarts moet, kun je onderweg op een ijsblokje zuigen zodat de zwelling zo minimaal mogelijk blijft.

Hoe kun je de jeuk van een wespensteek verminderen?

Het klinkt wellicht wat gek, maar wanneer je merkt dat je bent gestoken door een wesp, probeer dan zo snel mogelijk het gif er voorzichtig uit te zuigen maar slik het niet door! Eventueel zijn er speciale zuigapparaatjes voor te koop, maar het is goed te begrijpen dat je deze niet standaard bij je zult hebben.

Een wespensteek wordt vrij snel dik. Om deze zwelling tegen te gaan, kun je de plek deppen met azijn of verkoelen met ijs of koud water. Wanneer de plek zwelt, zal het gif zich namelijk nog verder verspreiden in je lichaam en dat wil je natuurlijk graag voorkomen!

Net zoals een zuigapparaatje, is de kans vrij klein dat je standaard azijn bij je hebt. Groter is de kans dat jij (of iemand anders in je omgeving) wel toevallig iets van aspirine. Aspirine verdooft de pijn én verminderd de werking van het gif waardoor de huid niet zal gaan zwellen. Je kunt aspirine op twee manieren gebruiken:

  • Maak de aspirine vochtig en wrijf hiermee over de plek;
  • Leg een droge aspirine op de steek waardoor het gif wordt opgezogen door het tablet.

Doet de steek erg zeer? Dan kun je er ook sinaasappelsap overheen gieten of wat tandpasta met menthol op de plek te smeren. Beide manieren lijken direct de pijn te verminderen.

Tips om wespensteken te voorkomen

Sla niet naar wespen

Zoals hierboven aangegeven, zal een wesp in eerste instantie pas gaan steken wanneer hij zich in het nauw voelt gedreven. Een wesp zal dus niet zomaar uit zichzelf gaan steken. Wel zijn er een aantal factoren die meer wespen zullen aantrekken. Met de volgende tips kun je dit voor een deel zien te voorkomen:

Pas op met eten buiten

Het eerste waar de meeste mensen aan denken, is dat wespen afkomen op zoet eten. Maar wist je dat wespen ook afkomen eiwitrijk voedsel zoals vleeswaren en vis? Wanneer je buiten hebt gegeten, ruim dan dus ook zo snel mogelijk de boel weer en laat geen etensresten liggen.

Tip: Ik kreeg eens een zeer goede tip van een vriendin die in de horeca werkte voor wanneer je uit eten bent. In het wespenseizoen zie je namelijk vaak een hoop wespen rondom het terras bij een restaurant. Niet fijn als je daar net lekker een hapje of een drankje aan het doen bent. In dit geval kun je vragen of het restaurant toevallig een beetje honing heeft wat ze op een apart schaaltje kunnen neerzetten. Zet dit schaaltje aan de andere kant van de tafel en je zult zien dat ze daar op af duiken i.p.v. op jouw eten of drinken.

Plaats géén limonadevallen in je tuin of balkon!

Ondanks de hierboven genoemde tip m.b.t. honing als lokmiddel bij een restaurant, kun je dit soort lokmiddelen thuis beter niet gebruiken. Regelmatig zie je namelijk dat mensen limonadevallen gebruiken. Je zult met bijvoorbeeld een limonadeval weliswaar een aantal wespen mee vangen, maar je zult er ook nog méér aantrekken. Indien je dit toch van plan bent, plaats deze dan zo ver mogelijk in de tuin uit de buurt van je woning. Hetzelfde geldt voor het lokken met fruit.

Drink uit een glas

Een tip die ik van mijn moeder heb meegekregen, is om tijdens het wespenseizoen, met name buiten, uit een rietje te drinken. Tegenwoordig zie je steeds vaker van die speciale glazen met een deksel waar je een rietje door kan steken. Ideaal! Drink sowieso uit een glas in de zomer zodat je kunt zien of er toevallig een wesp (of ander insect) in je drinken is gevlogen. In een blikje of flesje is dat namelijk een stuk moeilijker te zien.

Vermijd de omgeving van prullenbakken

Om nog even door te gaan over eten en drinken waar wespen op af komen, valt het je niet op dat er vaak bij de prullenbakken in de zomer een hoop wespen te vinden zijn? Bijvoorbeeld in pretparken? Je weet nu dat wespen afkomen op zoet en eiwitrijk voedsel. Het is dus zeer begrijpelijk dat prullenbakken hun favoriete plekken zijn als je bedenkt wat daar allemaal voor lekkernij voor hen in te vinden. Een goede reden dus om uit de buurt van die prullenbakken te blijven.

Probeer zoete geurtjes te vermijden

Wespen zijn gek op zoete geuren. Wist je dat een hoop parfum, deodorant maar ook shampoos en haarlakken juist deze zoete geuren bevatten die de wespen aantrekken? Probeer daarom met name de sterkere zoete geuren te vermijden door in het wespenseizoen bijvoorbeeld overdag geen of een niet al te zware parfum te dragen.

Draag neutrale, rustige kleding

Iets waar je wellicht niet direct aan zult denken, is dat bepaalde kleuren wespen aantrekken. Dit is een natuurlijk iets. Felle kleuren, zoals de meeste bloemen, trekken wespen aan. Het kan dus zinvol zijn om felle kleuren in je kleding te vermijden maar juist te kiezen voor neutrale kleuren zoals wit, bruin en zwart. Ook rustige kleuren als legergroen worden als minder interessant gezien door wespen.

Tip: Let er ook op dat je jezelf of je kinderen geen kleding aantrekt met wijde mouwen of pijpen. Wanneer hier per ongeluk een wesp in vliegt, kan hij zich bedreigt voelen en zal dan mogelijk gaan steken!

Houd wespen op afstand

Net zoals wij mensen, houden ook wespen blijken niet van alle geuren. Een aantal geuren die zij bijvoorbeeld afschuwelijk vinden zijn:

  • Koffiepoeder Strooi dit in een bakje en steek deze met een lucifer aan. Voor ons stinkt het heel even, voor wespen véél langer;
  • Kruidnagel Je kunt dit in een bakje met water leggen, maar ook kruidnagel in een citrusvrucht drukken. Ook bestaat er kruidnagelolie;
  • Wierook Steek wanneer je lekker in de tuin zit een aantal wierookstokjes aan. Je hebt hier speciale houdertjes voor voor op tafel, maar je kunt dit net zo goed in de aarde of wat zand steken;
  • Koper De meeste mensen hebben wel iets van koper in huis zoals bijvoorbeeld een paar koperen munten. Dan kun je dit ook inzetten als middel tegen wespen.

Foto’s © Pexels