Met deze 5 stappen zoek je samen met je kinderen DE vakantie uit

Steeds meer reisorganisaties hebben hun aanbod voor volgend jaar online staan. Indien jullie van plan zijn om volgend op vakantie te gaan, kan dit een mooi moment zijn om je gaan oriënteren op de potentiële vakantie. Zodra je kinderen iets groter worden, is het leuk om hen bij het kiezen te betrekken. In dit artikel kun je lezen hoe je in 5 stappen samen met je kinderen een vakantie uitzoekt.

In 5 stappen samen met je kinderen een vakantie uitzoeken

Stap 1: Maak een lijst met vakantiewensen

Hoe meer mensen, hoe meer vakantiewensen er zijn. Maak een lijst waarbij iedereen 5 vakantiewensen op mag zetten. Vertel wel dat wensen wensen zijn en dus niet altijd mogelijk zijn.

Voor mij ziet een lijstje met vakantiewensen er bijvoorbeeld zo uit: goed weer, zwembad, speeltuin voor de kinderen, aparte slaapkamers, genoeg activiteiten in de omgeving.

Voor jonge kinderen is het vaak al iets makkelijker, die zijn al blij als er water en een speeltuin in de buurt is en iets van een pretpark waar jullie een dagje naartoe kunnen.

Stap 2: Maak een combinatie van de vakantiewensen

Nu de wensen van iedereen bekend zijn, kun je gaan onderhandelen zodat je een mooie combinatie kunt maken. Mogelijk zul je moeten geven en nemen, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen het ergens mee eens is. Het kan handig zijn categorieën te maken voor een duidelijk overzicht.

Stap 3: Zoek een aantal plaatsen die aan de omgevingswensen voldoen

De volgende stap is dat je gaat zoeken naar plaatsen die aan jullie omgevingswensen voldoen. Pak er gerust een kaart bij. Willen jullie in de buurt van de zee zijn? Dan kun je zo al een hoop landen schrappen. Willen jullie juist de bergen in? Dan weet je ook al waar je kunt zoeken. Liever een land of plaats waar jullie nog nooit zijn geweest?

Maak eens een kaart en zet kruizen op de plekken die jullie al eens bezocht hebben. Probeer uiteindelijk op een vijftal plaatsen uit te komen. Vergeet niet om ook te kijken wat er in de omgeving te doen is mochten jullie activiteiten willen ondernemen.

Tip: Voor inspiratie zouden jullie bijvoorbeeld een bezoek kunnen brengen aan de Vakantiebeurs die ieder jaar in de Jaarbeurs te Utrecht plaatsvindt.

Stap 4: Zoek een aantal accommodaties die aan jullie wensen voldoen

Bedenk ook naar wat voor een accommodatie jullie op zoek zijn. Liever een hotel of een appartement? Of naar de camping? En wil je dan een grote of een kleinere camping? Of wil je liever dichter bij de lokale bevolking zijn, zoals de agriturismo’s in Italië?

Wanneer een zwembad een eis is, bedenk dat ook of het nodig is dat er een peuterbad aanwezig is. Dat kan erg fijn zijn wanneer je kinderen bij je hebt die nog geen zwemdiploma hebben. Voor kinderen zijn speeltuinen ook erg prettig.

Wanneer je bijvoorbeeld naar een camping wil, kijk dan of je een plattegrond kan vinden van de speeltuinen zodat je ook daar een beeld van hebt. Onze laatste vakantie viel namelijk erg tegen qua speelplekken waardoor wij hier nu meer op letten bij het boeken van een nieuwe vakantie.

Tip: Haal een aantal reisgidsen bij een reisbureau bij jou in de buurt zodat je dit op je gemak thuis kunt bekijken.

Lees ook ons artikel ‘De leukste kindvriendelijke campings en vakantieparken in Nederland‘ voor een aantal leuke vakantieplekken in Nederland.

Stap 5: Kies de definitieve accommodatie uit en boek eventuele extra’s

Jullie hebben nu een aantal locaties én accommodaties uitgekozen waar jullie interesse naar uit gaat. Nu is het enkel nog de knoop doorhakken. Mocht het echt lastig zijn, kun je ook afspreken dat je twee locaties uitkiest. Bijvoorbeeld eentje om puur te ontspannen, en eentje waar jullie actiever zullen zijn. Dit is ook erg leuk wanneer je meer plekken wil zien in een vakantie, zoals bij een roadtrip. Bedenk hoe jullie naar de vakantiebestemming zullen reizen.

Als je met het vliegtuig gaat, kan het in sommige gevallen handig zijn om ook een auto te huren. Wees hier te laat mee om hoge kosten die niet nodig zijn te voorkomen. In het artikel ‘6 tips om zo goedkoop mogelijk een auto te huren op vakantie‘ geef ik je tips hierover.

Tip: Hebben jullie al enig idee waar jullie naartoe willen en welke activiteiten er  zullen worden ondernomen? Vaak is het goedkoper om vooraf al entreekaarten te bestellen.

Hebben jullie al een vakantie geboekt voor volgend jaar?

Foto © Shutterstock