In Puy du Fou herbeleef je de geschiedenis op spectaculaire wijze

Last updated:

Onze kinderen zijn, net als vele anderen, helemaal gek van ridders, prinsen en prinsessen. Begin dit jaar bezochten we al Archeon, maar we wisten dat er nog iets veel mooiers in Europa bestaat; themapark Puy du Fou in de Vendée in Frankrijk. Onze zomervakantie in de Loire zouden we mooi met een bezoek aan dit park kunnen afronden. Zo gezegd, zo gedaan. In deze blog neem ik je mee in onze geweldige ervaring.

De spectaculaire shows van Puy du Fou

Zoals de titel al beschrijft: in Puy du Fou herbeleef je de geschiedenis, maar dan op een écht spectaculaire manier. Je gaat van de Romeinse tijd naar de tijd van Arthur en de ridders van de ronde tafel en van de Middeleeuwen naar de tijd van de Vikingen. En dat doe je niet zomaar. Middels een groot aantal themashows, gebaseerd op mythes en legendes, waarin de geschiedenis op Puy du Fou-wijze (niet historisch correct) wordt beschreven, maak je kennis met de helden van weleer. Met kostuums die ontworpen zijn door Olivier Bériot, de ontwerper van onder andere de Netflix-serie Lupin.

Ook in de kostuums wordt niet altijd de waarheid gesproken. Wist je bijvoorbeeld dat Vikingen helemaal geen hoorns op hun helmen hadden? Maar omdat het grote publiek bij een Viking denkt aan een man met een baard en een helm met hoorns, heeft de kostuumontwerper toch hoorns op de helmen bevestigd.

Bijna alle voorstellingen vinden buiten plaats. Ook tijdens slecht weer zullen ze worden opgevoerd. Zorg er voor dat je de weersvoorspelling voor je bezoek goed in de gaten hebt gehouden en eventueel een poncho bij je hebt als er regen op de voorspelling staat.

Voor iedere show geldt dat je 30 minuten voor aanvang van de voorstelling aanwezig moet zijn, tenzij je gebruik maakt van de Pass Émotion (zie Praktische informatie).

Shows met jongere kinderen

Niet alle shows zijn geschikt voor jongere kinderen, waardoor wij met onze tweeling van 3,5 niet alles hebben bezocht. De shows die geschikt zijn voor jongere kinderen (en waarvan wij de meesten bezocht hebben), zet ik hieronder voor je op alfabetische volgorde. Let op: de namen van de shows zijn allemaal in het Frans.

Tip: het volume van het geluid kan tijdens de voorstellingen best hard gaan. Voor onze kinderen hadden we speciale gehoorbescherming meegenomen die we hen tijdens de voorstellingen opzetten. Dit vonden zij erg prettig, waardoor zowel zij als wij echt van de voorstelling konden genieten.

Tip: Alle voorstellingen worden in het Frans gespeeld. Via de app van Puy du Fou kan je de voorstellingen live volgen in het Nederlands. Zorg wel dat je goede oordopjes bij je hebt en dat je voldoende batterij op je telefoon beschikbaar hebt. De vertaling loopt namelijk via Bluetooth. Maar ook zonder vertaling zijn de meeste voorstellingen goed te volgen. Door enkel te kijken naar de voorstelling kun je behoorlijk goed meekrijgen wat de essentie van het verhaal is.

Les Automates musiciens

Zodra de veldwachter heeft opgeroepen “Komt dat zien! Komt dat zien!” zal Le Bourg 1900 tot leven komen. Het oude dorp rondom de 20e eeuwse draaimolen komt tot leven door middel van muzikant automaten die vanuit deuren, ramen en op balkons een gezellig muziekspektakel ten gehore zullen brengen. Probeer maar eens stil te blijven staan met al die leuke deuntjes.

Le Bal des oiseaux fantomes

Als je niet bang bent voor vogels, dan is deze show echt een must-see. Ruim 330 vogels (waaronder arenden, gieren, valken, uilen en tal van andere roofvogels) tonen in deze show hun kunsten, onder begeleiding van zeer professionele valkeniers.

Tijdens de voorstelling wordt het publiek, aan de hand van de herinneringen van prinses Alienor en haar vriendin Eloise, meegenomen in de periode van burchtkastelen.

De finale is met recht een spectaculair slotstuk van de voorstelling, een spektakel waar ruim dertig jaar intensieve voorbereiding aan vooraf is gegaan: honderden vogels vliegen gelijktijdig in vrijheid door de lucht.

Heb je een Pass Emotion, dan neem je plaats op de tribune waar de vogels echt rakelings langs het publiek zullen vliegen en wordt je hoofd met een beetje geluk (of pech) geraakt door een pluim van een vleugel.

Le Ballet des Sapeurs

Puy du Fou heeft haar eigen Puy du Fou Academy, een kunstopleiding waar kinderen worden opgeleid tot acteur. Le Ballet des Sapeurs wordt dan ook volledig opgevoerd door de jonge acteurs en dansers van deze Academy. De voorstelling is gebaseerd op de musicals en stomme films uit de jaren 1930 en wordt met veel humor en muziek op de metaalbrug van Le Bourg 1900 gebracht. Helaas was er tijdens ons bezoek geen voorstelling van Le Ballet des Sapeurs, want ik weet zeker dat onze kinderen dit geweldig hadden gevonden.

Les Chevalies de la table ronde

Wie kent niet het verhaal van Arthur, het zwaard Excalibur en Merlijn? Beleef de bijzondere terugkeer van de Ridders van de Ronde Tafel uit een borrelend meer en geniet van de geweldige toverkunsten van Merlijn en zelfs een heuse zeemeermin.

Le Grand carillon

Midden in bedrijvigheid van de 18e eeuw (Le Village XVIIème) staat een 16 meter hoog klokkenspel met 70 klokken erin. Meerdere keren per dag wordt er een verrassend muziekspektakel ten gehore gebracht, waarbij twee acteurs hun acrobatische kunsten zullen vertonen op de maat van het ritme van 18e eeuwse melodieën.

Les Grandes eaux

Zoek een plaats langs het grote, oude meer van Puy du Fou en laat je meevoeren naar het gouden tijdperk (de 17e eeuw) van Versailles. Verwonder je over de enorme waterspuiten en fonteinen die vanuit het niets uit het water lijken te komen. Na afloop van de voorstelling kun je zelf je eigen waterballet creëren door op een van de kleine barokpiano’s vlak bij de tribunes te spelen.

Op sommige avonden verandert dit meer in de voorstelling les Noces de Feu.

La Renaissance du château

Het kasteel van Puy du Fou is waar het park (en de avondshow Cinéscénie) allemaal om draait. Maar het is ook mogelijk om een fascinerende zoektocht te volgen in het kasteel. Ontdek in de interactieve voorstelling waarom het wapen van Puy du Fou is opgesierd met een zeemeermin, luipaard, schelpen en witte ruiten. Schilderijen praten met je, geesten dansen om je heen, doden ontwaken en spiegels bekijken je.

Helaas hadden wij te weinig tijd om het kasteel te bezoeken.

Le Secret de la Lance

Te midden van de Honderdjarige oorlog in de middeleeuwen beleeft Marguerite, een jonge herderin, een bijzonder spannende strijd. Nadat de ridders ten strijde zijn getrokken richting Orleans om tegen de Engelsen te vechten, moet Marguerite het geheim van de lans met magische krachten ontdekken om de betoverde vestingmuren van het kasteel te beschermen.

Met behulp van speciale technieken zul je als toeschouwer een kasteelmuur binnen enkele seconden zien verdwijnen en zelfs een compleet donjon (middeleeuwse woontoren) zien draaien. Stap in het spektakel en probeer alle stunts goed in je op te nemen.

Les Vikings

Tijdens een gezellig huwelijksfeest in het dorp van het Fort de l’An Mil worden de feestgangers opgeschrikt door een aanval van woeste Vikingen. Vlammende drakenboten verschijnen op spectaculaire wijze ten tonele, de hutten met rieten daken worden in brand gezet en zelfs de vestigingtoren is niet meer veilig. Tijdens deze voorstelling laten de acteurs geweldige stunts en acrobatische kunsten zien, je komt letterlijk ogen en oren tekort! Zou dit verhaal goed aflopen en de rust in het dorp wederkeren?

Mousquetaire de Richelieu

Romantiek, zwaardvechten, flamenco, paardrijkunsten en prachtige kostuums; stap in de wereld van de 17e eeuw (le Grand Siécle) waar Kardinaal de Richelieu een toneelstuk laat opvoeren. Het stuk is nog maar net begonnen als het wordt onderbroken door zwaardvechters die de hoofdrolspeelster ontvoeren. Of zij wordt gered zul je zelf moeten ervaren, maar ik kan je wel verklappen dat je verwonderd zult zijn over het bijzondere waterspektakel in de finale zal plaatsvinden. Deze voorstelling vindt plaats in een grote theaterzaal.

Shows met oudere kinderen

Naar mijn mening zijn onderstaande shows geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Jij kent je kind natuurlijk het allerbeste, dus jij bent de enige die kunt inschatten of de genoemde shows ook echt al voor jouw kind geschikt zijn. Ook nu plaats ik ze weer op alfabetische volgorde (wederom in het Frans).

Les Amoureux du Verdun

In het eeuwenoude bos van Puy du Fou doorkruis je de eeuwen om uiteindelijk uit te komen in het hart van de Eerste Wereldoorlog. Je wordt, aan de hand van liefdesbrieven, meegenomen naar de loopgraven in de winter van 1916. Maak kennis met de soldaten, voel de grond trillen door de explosies en sta midden in de rook van Kerstavond 1916. Deze interactieve voorstelling (in 2015 uitgeroepen tot Beste Creatie ter Wereld) is een doorlopende voorstelling gedurende een aantal uur op de dag. In het dagprogramma dat je ontvangt bij de ingang kun je de exacte tijden vinden.

Le Dernier panache

Deze voorstelling werd in 2017 uitgeroepen tot Beste Creatie ter Wereld.

De draaiende tribune neemt het publiek mee langs een decor van 360 graden, waardoor je je midden in een levende filmset waant. Tel daarbij op de realistische videoprojecties en je waant je daadwerkelijk in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog in 1793.

Voor de mensen die de musical Soldaat van Oranje hebben gezien zal het ronddraaiende decor zeer bekend voorkomen. De creatievelingen achter de musical hebben waarschijnlijk nauw samengewerkt met het team van Puy du Fou.

Le Mystère de la Pérouse

Stap in deze interactieve voorstelling, die zich afspeelt in 1785, op een van de schepen van ontdekkingsreiziger La Pérouse. Je ontdekt de dagelijkse leefomgeving van zeelieden, ontdekt onbekende oceanen, doet botanische vondsten en ontdekt verschillende dieren op je reizen naar het ijskoude Alaska. Je voelt de stormen aankomen en het schip zinken. Feitelijk beleef je de ondergang van ontdekkingsschip van binnenuit het schip. Ik vermoed dat deze voorstelling minder geschikt is voor mensen met een zwakke maag.

In 2018 werd Le Mystère de la Pérouse uitgeroepen tot Beste Europese Creatie en Beste Voorstelling van het jaar.

Le Premier royaume

Deze interactieve voorstelling wordt meerdere keren per dag opgevoerd en neemt je mee naar de 5e eeuw, tijdens de val van het Romeinse Rijk. Je neemt letterlijk een duik in de ontstaansgeschiedenis van Frankrijk en ruikt, proeft en voelt hoe het destijds geweest moet zijn. In 2019 werd deze voorstelling uitgeroepen tot Beste Europese Creatie, Beste Creatie ter Wereld en Beste Voorstelling van het jaar.

Le Signe du triomphe

Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je een Gallier of Romein. Neem plaats in de arena (die verdacht veel weg heeft van het Collosseum in Rome) en kijk vol verwondering naar de vele wedstrijden die er voor je ogen zullen plaatsvinden.

Zo zullen er Circusspelen worden opgevoerd, waarbij Gallische gevangenen hun leven kunnen reden door de strijd te winnen voor de ogen van de Romeinse gouverneur en zijn volk, wordt er een legendarische wagenrace gehouden en is er zelfs een spectaculair wilde dierengevecht, compleet met leeuwen.

En met een beetje geluk kun je zelf ook nog deelnemen aan de voorstelling. Er worden namelijk een aantal mensen uit het publiek gehaald om zelf als Romein of Gallier deel te nemen aan de voorstelling.

Avondvoorstellingen

Naast de shows op de dag wordt er iedere avond dat het park geopend is een avondshow gehouden. Er zijn twee verschillende shows die niet gelijktijdig kunnen plaatsvinden. Wil je ze allebei beleven, zorg er dan voor dat je op zaterdag- en zondagavond op het park bent.

La Cinéscénie

Tijdens de grootse avondvoorstelling ter wereld kom je letterlijk ogen tekort. Even wat cijfers op een rij: 2550 acteurs en 4200 vrijwilligers spelen op een “toneel” van 23 hectare met meer 28.000 kostuums een spectaculair, soms zelf emotioneel en technisch hoogstaande voorstelling die zijn weerga niet kent. Ik heb in mijn leven al redelijk veel voorstellingen gezien, maar deze voorstelling overtref werkelijk alles!

Het verhaal vertelt de geschiedenis van de familie Maupillier van de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. Je wordt vanaf het allereerste begin meegezogen in het verhaal en wordt regelmatig verrast met de aanblik van honderden acteurs die vanuit het niets tevoorschijn gekomen lijken te zijn. Vuurwerkeffecten, 3D videobeelden, 30 zelfstandige drones en 360 graden geluidsverspreiding maken de voorstelling compleet. Sinds de eerste opvoering in 1978 worden er elk jaar nieuwe onderdelen aan de voorstelling toegevoegd om het ieder jaar opnieuw een nog intensere beleving te laten zijn.

De voorstelling wordt enkel op vrijdag- en zaterdagavond opgevoerd en duurt van 22.00 tot 23.30 uur. Een warme trui of jas is zeker aan te bevelen, evenals een goed opgeladen telefoon met oordopjes om de vertaling van de voorstelling te kunnen volgen.

Les Noces de Feu

Bij het vallen van de avond weerklinken de liefdevolle geluiden van de zachte muziek op het eeuwenoude meer van Puy du Fou. Langzaam wordt de meest romantische bruiloft weer tot leven gebracht en worden een virtuoze pianist en zijn muze, een violiste, herenigt om hun eeuwige liefde te vieren. Compleet met een prachtig waterspektakel, vuur, decorstukken en dansers die uit de dieptes van het meer opduiken, stunts en lichtgevende kostuums.

Les Noces de Feu wordt opgevoerd op de avonden dat La Cinéscénie niet wordt opgevoerd, duurt 30 minuten en werd in 2020 uitgeroepen tot de Beste Show en Beste Technologische Innovatie.

Maar er is meer!

Het draait in Puy du Fou niet alleen om spectaculaire shows, maar ook om dorpen van vroeger en natuur. Ook is er een leuke speeltuin midden in het park en kunnen de kinderen een ritje in de draaimolen maken.

Bewonder de dorpen van vroeger

Stap terug in de tijd en zie hoe er in die tijd gewoond en geleefd werd. In alle dorpen worden door heuse ambachtslieden de eeuwenoude technieken uitgevoerd.

La Cité Médiévale

Onderweg naar je bezoek aan Les Chevaliers de la table ronde kun je een kijkje nemen in de huizen en werkplaatsen die zijn geïnspireerd op de huizen en bouwwerken van de 11e tot de 15e eeuw. Bewonder hoe de bakker zijn brood bakte, hoe glas in lood ontstaan is, hoe de pottenbakker te werk ging of hoe een beeldhouwer zijn beelden maakte.

Le Bourg 1900

Vlak bij de hoofdingang ligt het centrale plein van Le Bourg 1900. Hieraan liggen een markthal, typische bistro, bakkerswinkel, ouderwetse snoepwinkel en diverse souvenirwinkels. Kinderen kunnen tegen betaling van 2 euro (pinnen is mogelijk) plaatsnemen op de 20e eeuwse draaimolen.

Le Port de l’An Mil

Ontdek het leven in het gemoedelijke dorp van de voorstelling Les Vikings. Wandel tussen de verschillende hutten door, neem een kijkje in de stal en zie hoe de smid zijn hamer op het aambeeld laat vallen.

Le Village XVIIème

Achter iedere deur aan deze gemoedelijke straat is een verrassing te vinden. Van de glasblazer tot de vlechtwerker, en van de verluchtster die perkamenten versiert tot de klompenmaker. Neem een kijkje bij de wasplaats of ruik aan de heerlijk geurende kruiden en geneeskrachtige planten in de moestuin.

Spelen als ridder of prinses in de speeltuin Le Repaire des enfants

De speeltuin in het midden van het park is volledig gericht op kinderen van 4 tot 10 jaar, maar ook de kleinere waaghalzen kunnen hun hart hier ophalen. Beklim de touwladder en klim nog hoger de toren in, vanaf waar je vervolgens een duizelingwekkend spannende glijbaan afglijdt. Of waan je een weg door de touwbrug en wandel over de wandelgang van het kasteel. Klim jezelf een weg naar beneden en glijdt van de glijbaan af, om vervolgens weer opnieuw te beginnen.

Klaar met klimmen en glijden? Schommel het laatste beetje energie er nog even uit.

Ontwijk het water bij Les Jets sauteurs

Zeker op warme dagen zijn de ongrijpbare waterstralen een enorme uitkomst voor jong en oud. Probeer de waterstralen te pakken te krijgen voor ze weer in de put verdwijnen, maar pas op: je kunt er behoorlijk nat van worden. Het leukste is natuurlijk om en wedstrijd met je kinderen te houden. Wie er het beste droog blijft heeft een ijsje gewonnen!

Kom op adem in de natuur

Puy du Fou beschikt over mooie stukken natuur die zeker de moeite waard zijn om even, letterlijk en figuurlijk, bij stil te staan.

Le Clairière aux daims

Herten, wie vindt ze niet vertederend? In dit eeuwenoude stuk bos kun je zomaar herten of andere vertederende dieren tegenkomen. Hoewel ze maar kort aanwezig zijn in de voorstelling, kun je de herten herkennen als je de voorstelling Les Vikings hebt gezien.

Maar ook met uitsterven bedreigde Franse diersoorten als de Baudet ezel, het Bayeux varken, de Bretonse geit, de Poitevine geit en de Poitou gans zijn op de dierenweide (Praire des Animaux) in het bos te vinden.

Alle dieren in Puy du Fou worden dagelijks verzorgd door de dierenartsen en verzorgers van het park. Ze verkeren dus allen in goede gezondheid en leven zoveel als mogelijk in hun natuurlijke leefomgeving.

Le Labyrinthe des animaux

Op het eerste gezicht is dit plantendoolhof mooi, kalm en rustgevend. Maar niks is minder waar. let je even niet op, dan kan een onschuldig standbeeld veranderen in een ondeugend, waterspuwend dier. Wie weet er droog de uitgang van het doolhof te bereiken?

Le Monde imaginair de La Fontaine

Sinds 2021 is er, ter ere van de 400e verjaardag van de Franse dichter Jean de La Fontaine een prachtige tuin, compleet met de fabeldieren waar hij over schreef, ingericht. Dool door de aangelegde tuin en ontdek de leuke fabeltjes van de dichter, waaronder ‘de kip met de gouden eieren’, ‘de kikker die graag een koe wilde zijn’ en nog veel meer. Helaas worden alle minivoorstellingen enkel in het Frans verteld en ook een bezoek aan de dichter zelf is alleen mogelijk als je de Franse taal beheerst, maar dat maakt voor de beleving niet uit. Onze kinderen vonden het prachtig om op zoek te gaan naar weer een volgend “sprookje”, zoals zij de fabels voor zichzelf genoemd hadden.

La Roseraie

Snuif de geuren op en bewonder de kleuren van meer dan 5000 rozen in de rozentuin (La Roseraie), die vlak bij de voorstelling Le Secret de la Lance, Le Labyrinthe des animaux en de speeltuin ligt.

La Vallée fleurie

Dat het terrein waar Puy du Fou op gevestigd is al eeuwenoud is, kun je goed zien in de bloemenvallei (La Vallée fleurie). Wandel tussen de eeuwenoude eiken, prachtige varens, klaterende watervalletjes en prachtige lokale en exotische plantensoorten door. De vallei wordt meerdere keren per dag gehuld in een lichte mist, waardoor deze oase nog mooier wordt om te zien.

Tijdens warme zomerdagen is de bloemenvallei een verfrissende adempauze, in de herfst bieden de prachtig gekleurde boomtoppen een gevoel van warmte en in de lente ruik je de heerlijk geurende bloemen en hoor je de vogels fluiten.

De dieren van Puy du Fou

Niet alleen menselijke acteurs zijn de sterren van de shows in Puy du Fou. Er zijn ook enorm veel dieren die aan de shows deelnemen, waaronder heel veel paarden, maar ook ossen, varkens, geiten, schapen, vogels, herten en zelfs wolven. Al deze dieren worden zeer goed verzorgd door verzorgers en dierenartsen. Veel acteurs beschouwen de dieren zelfs als hun kinderen.

Eten en drinken

Het is toegestaan om je eigen meegebrachte eten en drinken mee te nemen. Wil je liever ter plaatste wat eten of drinken bestellen, dan is dat geen probleem. Verspreid over het park liggen verschillende afhaalpunten waar je verse koffie, flesjes frisdrank, bier of wijn, broodjes, salades, ijs, of andere versnaperingen kunt kopen. Verspreid over het park, maar veelal in de buurt van de afhaalpunten, zijn er picknickbanken te vinden.

Het is daarnaast ook mogelijk om warme maaltijden te eten in het park. Fransen eten veelal ’s middags warm, maar ook ’s avonds zijn er mogelijkheden voor een warme maaltijd.

Restaurant met live entertainment

Er zijn twee restaurants op het park waar live entertainment aanwezig is en waar er aan tafel geserveerd wordt, te weten Le relais de poste en Le café de la Madelon.

Overige restaurants

Bij La taverne in Cité Mediévalé, L’Auberge in Le Village XVIIème, Le Bistrot in Bourg 1900, L’Enchansonnerie en L’Orangerie wordt er eveneens aan tafel geserveerd. Op het park kun je bij La Mijoterie dus Roy Henry genieten van een lopend buffet in Renaissance-decor.

Hotelrestaurants

In Cité Nocturne, het hoteldorp net buiten het park, zijn een aantal buffetmogelijkheden.

De volgende hotels bieden een buffet aan (allen alleen op reservering):

 • Le Grand Siécle: La table des ambassadeurs (proef de delicatessen van het vorstelijke buffet van Lodewijk de 14e);
 • Le Camp du Drap d’Or: Les deux couronnes (geniet hier van de favoriete vleesgerechten en het overdadige dessertbuffet van Koning Frans I);
 • La Citadelle: L’Ecuyer Tranchant (een overdadig buffet met het heerlijkste gegrilde vlees);
 • Les Iles de Clovis: Le banquet de Mérovée (een buffet met vlees-, wild- en visspecialiteiten);
 • La Villa Gallo-Romaine: L’Atrium (het enige hotelrestaurant wat enkel aan tafel serveert en geen buffet biedt).

Overnachten bij Puy du Fou

Puy du Fou in één dag bezoeken is onmogelijk als je meerdere shows op de planning hebt staan om te bezoeken. Enkel met de shows die wij bezocht hebben kwamen we al tijd tekort om bijvoorbeeld het kasteel ook nog te bezoeken. Puy du Fou beschikt gelukkig over een aantal overnachtingsmogelijkheden, die zich direct naast het park of in de direct omgeving van het park bevinden. Verblijf je in een accommodatie, dan is entree bij het park inbegrepen. Ik benoem enkel de hotels die op het park te vinden zijn, voor de gehele lijst met accommodaties en boekingsmogelijkheden verwijs ik je naar www.puydufou.com.

 • Le Logis de Lescure, ligt het dichtst bij de entree van het park;
 • Les Îles de Clovis, overnacht in lodges met rieten daken;
 • Le camp du drap d’or, geïnspireerd op de pracht en praal van de Renaissance;
 • La Villa Gallo-Romaine, geïnspireerd op het Antieke Rome compleet met mediterrane tuin;
 • La Citadelle, waan je een ridder of prinses in de Middeleeuwen;
 • Hotel Le Grand Siécle, geïnspireerd op het privékasteel van Lodewijk de 14e, de Zonnekoning.

Wij verbleven in een van de familiekamers van Hotel Le Grand Siécle, het nieuwste hotel op het terrein, en hebben hier prinsheerlijk geslapen. Voor de kinderen was er een stapelbed in een, door een dik gordijn gescheiden, afscheidbaar stuk van de kamer. Het royale tweepersoonsbed lag heerlijk en de badkamer was van alle gemakken voorzien. Het toilet vonden vooral onze kinderen werkelijk hilarisch, aangezien het was geïnspireerd op de ouderwetse poepdozen van weleer.

Het ontbijtbuffet was inbegrepen en royaal voorzien van verse croissants, chocoladebroodjes, diverse soorten stokbrood, brioche, crêpes, diverse soorten jam, honing, scrambled eggs, eieren, geroosterde tomaten, vers fruit, appelsap, jus d’orange en diverse soorten yoghurt, ontbijtgranen, kaassoorten en worst.

Vanaf de hotels is het 2 tot 15 minuten wandelen naar de ingang van het Grand Parc (uiteraard afhankelijk van het hotel). Ongeveer eens per half uur rijdt er een shuttle bus van de meest verre hotels naar drie vaste punten in het park en weer terug.

Handig om te weten over Puy du Fou

Openingstijden

Puy du Fou is in 2021 geopend tot 7 november 2021, maar niet op alle dagen. Voor meer informatie over de openingsdagen en – tijden neem je een kijkje op www.puydufou.com.

De kalender voor 2022 was tijdens het schrijven van deze blog nog niet bekend, maar houdt www.puydufou.com in de gaten voor de openingstijden.

Entreeprijzen

Entreeprijzen online* (Grand Parc):

 • 1 daags ticket volwassenen € 37,00, 1 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 27,00;
 • 2 daags ticket volwassenen € 61,00, 2 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 45,00;
 • 3 daags ticket volwassenen € 68,00, 3 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 50,00;
 • 4 daags ticket volwassenen € 73,00, 4 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 55,00.

Entreeprijzen ter plaatse* (Grand Parc):

 • 1 daags ticket volwassenen € 43,00, 1 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 32,00;
 • 2 daags ticket volwassenen € 71,00, 2 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 52,00;
 • 3 daags ticket volwassenen € 79,00, 3 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 58,00;
 • 4 daags ticket volwassenen € 84,00, 4 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 63,00;

Entreeprijzen online* (Grand Parc + 1x avondvoorstelling Cinescenie, uitsluitend op reservering):

 • 1 daags ticket volwassenen € 61,00, 1 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 50,00;
 • 2 daags ticket volwassenen € 84,00, 2 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 66,00;
 • 3 daags ticket volwassenen € 89,00, 3 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 70,00;
 • 4 daags ticket volwassenen € 94,00, 4 daags ticket kind (3 t/m 13 jaar) € 75,00.

*Alle genoemde entreeprijzen zijn de prijzen zoals bekend in 2021.

Korting op souvenirs

Op vertoon van je 2-, 3- of 4-daags ticket ontvang je in de souvenirwinkels 10% korting op je aankopen.

Pass Émotion

Voor € 20,- per persoon dag kun je een Pass Émotion kopen. Hiermee kun je optimaal genieten van je bezoek aan Puy du Fou, aangezien je tot vlak voor aanvang van de show via een speciale ingang kunt plaatsnemen in een gereserveerd vak (vaak met de betere zitplaatsen). Wij hebben voor beide dagen gebruik gemaakt van deze pas en dit is zeker met kleine kinderen een echte aanrader. Zo hoeven zij niet per show een half uur voor aanvang al op de tribune te gaan zitten wachten en bovendien heb je zo meer speling om van de ene naar de andere voorstelling te komen.

Adresgegevens & parkeren

Puy du Fou, CS 70025 – 85590 Les Espesses.

Het park ligt op ongeveer 2,5 uur afstand van de meest grote steden in Frankrijk.

Parkeren is op alle parkeerplaatsen, zowel voor de daggasten als de hotelgasten, gratis.

Toiletten en babyverschoningsruimtes

Verspreid over het park zijn vrij veel toiletgebouwen te vinden, de meesten die wij bezochten hebben we als schoon ervaren. In de meeste invalidentoiletten is ook een babyverschoningstafel aanwezig.

Puy du Fou-app

Wij adviseren je om op voorhand al de Puy du Fou-app te downloaden (beschikbaar voor Apple en Android) om zo alvast je favorieten aan te merken. Zo kun je op de dag van je bezoek vrij snel een showplanning voor jezelf maken. Bij de entree (of bij de hotelreceptie als je in een van de hotels verblijft) is per dag een kaart met tijden van de voorstellingen beschikbaar. Hierop is ook te zien hoe lang het van de ene naar de andere voorstelling lopen is.

Via de app kun je ook de live vertaling van de verschillende voorstellingen starten.

Ons eindoordeel

Puy du Fou is echt een aanrader om te bezoeken als je in Frankrijk bent en zelfs de moeite van het omrijden waard!

Als je in de gelegenheid bent om Puy du Fou voor minimaal 2 dagen te bezoeken, dan wil ik je adviseren om dit zeker te doen! Een derde dag zou niet eens overbodige luxe zijn als je sommige voorstellingen vaker wilt bezoeken.

Omdat wij van ons vakantieadres in de Loire af kwamen, waren we op de eerste dag pas rond drie uur in het park. Hierdoor hebben we twee shows kunnen bezoeken en Le Bourg 1900 (inclusief draaimolen) van een bezoek kunnen voorzien, waarna het toch echt tijd was voor het avondeten.

De tweede dag hebben we volledig in het park benut, maar door tijdgebrek hebben we uiteindelijk het kasteel Puy du Fou, Le Clairière aux daims en Le Labyrinthe des animaux helaas niet kunnen bezoeken.

De voorstellingen Mousquetaire de Richelieu, Le Secret de la Lance, Les Vikings en Les Chevaliers de la table Ronde hadden zowel wij als de kinderen graag nog een tweede keer willen zien, om ze nog beter in ons op te kunnen nemen.

Onze kinderen van 3,5 en wijzelf hebben ons uitstekend vermaakt. De voorstellingen die wij bezocht hebben waren stuk voor stuk echt geweldig om te zien, superlatieven komen hierbij tekort. En ondanks het feit dat we de Franse taal niet tot in detail beheersen, hebben we zelfs zonder gebruik te maken van de live vertaling de voorstellingen goed kunnen volgen.

Tip! Naast Puy du Fou in Frankrijk is er ook een park in Tolédo, Spanje

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke & Puy du Fou