informatieboerderij-zorgvrij-velsen-spaarnwoude-noord-holland-kinderboerderij

Alles leren over het boerenleven bij Informatieboerderij Zorgvrij

Een boerderij, een winkel, een speeltuin en een pannenkoekenrestaurant allemaal op één adres! Als dit niet klinkt als het perfecte dagje uit, dan weet ik het ook niet meer. Het is allemaal te vinden bij de Informatieboerderij Zorgvrij, in Spaarnwoude (Noord-Holland).

Informatieboerderij Zorgvrij

Midden in het recreatiegebied Spaarnwoude, bij Velsen-Zuid, ligt Informatieboerderij Zorgvrij. Het perfecte dagje uit voor zowel jong als oud. Bij Zorgvrij kun je koeien aaien, spelen in de speeltuin, streekproducten kopen in het winkeltje of genieten van een heerlijke pannenkoek in het restaurant.

De boerderij

Op de boerderij kun je verschillende dieren ontmoeten. Zo zijn er konijnen, kippen, varkens, geitjes, schapen en koeien. Er is allerlei informatie te vinden over het leven op een biologische boerderij. Je mag zelfs de geiten, koeien en schapen aaien!

De speeltuin

In de speeltuin van Informatieboerderij Zorgvrij is een ruim assortiment speeltoestellen te vinden. Een glijbaan, een zandbak, een speelhuis en verschillende wipkippen zijn enkele voorbeelden. Tevens is er een apart deel voor oudere kinderen met een groot klimtoestel waar allerlei kapriolen uitgevoerd kunnen worden. Ieder kind, groot én klein, kan hier zijn/haar energie kwijt (papa’s en mama’s natuurlijk ook).

De streekwinkel

In het kleine streekwinkeltje zijn verschillende biologische producten te vinden zoals kaas, vlees en yoghurt. Wij hebben zelf een potje aardbeienjam en een stuk kaas uitgekozen waar we nu heerlijk thuis van genieten. De prijzen in het winkeltje zijn prima te doen.

Er is ook een klein winkeltje waar speelgoed verkocht wordt, uiteraard helemaal in boerderij thema. Denk hierbij aan boekjes, speelgoedtractoren en puzzels. Ook hier zijn de prijzen zeer schappelijk.

Restaurant

Als je dan van al het ontdekken op de boerderij en gespeel in de speeltuin honger en dorst hebt gekregen, kun je terecht in het restaurant ‘Onder de Platanen’. Officieel is dit een pannenkoekrestaurant maar uiteraard zijn er ook andere maaltijden te verkrijgen, zoals snacks, salades en pizza’s. De prijzen voor een pannenkoek variëren tussen de €6,25 en € 13,50. Op het aangrenzende terras heb je overzicht over de speeltuin terwijl je heerlijk in het zonnetje geniet van een kopje koffie.

Activiteiten

Bij Zorgvrij is er dus genoeg te doen voor jong en oud, maar ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd:

Speurtochten

Voor echte speurders worden verschillende speurtochten georganiseerd, passend bij het seizoen:

  • Ontdek de boerderijdieren Tussen november en maart kun je de speurtocht ‘Ontdek de boerderijdieren’ volgen. Speurders krijgen een tas met een opdrachtenboekje en voer. De tocht leidt de deelnemers langs verschillende boerderijdieren. Zij moeten dan in het opdrachtenboekje noteren wat zij zien, voelen en/of ruiken. Tevens mogen ze de koeien voeren. De prijs is vanaf € 3,50.
  • Allemaal beestjes Van mei tot en met november is de speurtocht ‘Allemaal beestjes’ te volgen. Deze speurtocht leidt de kinderen door het spinnenbos en is dus zeker niet geschikt voor watjes! De deelnemers leren alles over spinnen en andere kleine kruipbeestjes. In het rugzakje zitten spelletjes, opdrachten en materialen die ze meer leren over de kleine diertjes in het bos. De prijs voor een rugzakje voor vijf personen is € 12,50.

Boerenclub

In september start er altijd een boerenjongens en -meisjesclub, geschikt voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar oud. Op de derde woensdagmiddag van de maand, van 14.00 – 16.00 uur, zijn deelnemers welkom om spelenderwijs alles te leren over de boerderij. Iedere maand staat een ander thema centraal, zoals ‘De moes- en geurtuin’, ‘Hoe maak je kaas’ en ‘Van graan tot pannenkoek’. In totaal zijn er tien bijeenkomsten en een lidmaatschap kost € 75,-. Om op te geven, mail dan naar zorgvrij@spaarnwoude.nl.

Verjaardagspartijtjes

Het is mogelijk een kinderfeestje te vieren bij Zorgvrij. Er zijn twee mogelijke thema’s:

  • Het feestvarken Samen met vriendjes en vriendinnetjes voert het feestvarken opdrachten uit uit de roze feestvarkenskar. De kinderen krijgen een overall aan en een mooie boeren zakdoek om. In de feestvarkenkar zitten alle opdrachten, uitleg en benodigdheden om dit doe het zelf feestje uit te voeren. Opdrachten variëren van koeien voeren tot actieve spelletjes in de stallen. Koffie, thee, limonade en iets lekkers zijn bij de prijs inbegrepen. Reserveren kan via het mailadres of het telefoonnummer. Ook voor de kosten en andere vragen, kun je contact opnemen.
  • Haal je boerendiploma Gekleed in overall worden de boertjes en boerinnetjes aan het werk gezet. Een speurtocht door de boerderij leidt ze door verschillende educatieve spelletjes. Aan het eind van de speurtocht krijgen alle deelnemers een echte boerendiploma. Koffie, thee, limonade en iets lekkers zijn bij de prijs inbegrepen. Reserveren kan via het mailadres of het telefoonnummer. Ook voor de kosten en andere vragen, kun je contact opnemen.

Voorleesmiddag

Iedere eerste woensdagmiddag van de maand, vanaf 15.00 uur leest een vrijwilliger een leuk boekje voor op de boerderij.

Praktische informatie over Informatieboerderij Zorgvrij

Openingstijden

De stallen, speeltuin en speelbos zijn alle dagen van de week geopend. Voor de boerderij wordt rekening gehouden met de zomer- en winterperiode:

  • Van november tot maart: woensdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur
  • Van maart tot november: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Toegangsprijs

Toegang is gratis. Voor de kosten van de verjaardagsfeestjes kan contact opgenomen worden met Zorgvrij.

Parkeren kan op het naastgelegen parkeerterrein en is gratis.

Adresgegevens

Informatieboerderij Zorgvrij
Genieweg 50 (aan de R101)
1981 LN Velsen-Zuid

Telefoonnummer: 023-5202828
Mailadres:
zorgvrij@spaarnwoude.nl
Website:
www.informatieboerderijzorgvrij.nl

Kunnen wij een bezoek naar Zorgvrij aanraden?

Zorgvrij komt zeker bij ons op het lijstje als leuk uitstapje bij ons in de buurt. Er is zoveel te doen en je kan zelf bepalen hoe lang je er blijft. Ik ben er met mijn beide zoons (van 3,5 en 1,5 maand) ongeveer drie uur geweest, maar je zou er natuurlijk ook makkelijk langer kunnen blijven en de dag afsluiten met een pannenkoek in het restaurant. Een leuk ongedwongen en gratis uitje dus ik raad een bezoek zeker aan.

Lees ook ons artikel ‘De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in Noord-Holland‘ voor nog meer leuke uitjes in deze provincie.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne