Inpaklijst voor een zonvakantie met kinderen + gratis download

Wanneer je met kinderen op vakantie gaat, heb je een hoop spullen mee te nemen! Ik kan zelf vrij chaotisch zijn, en vergeet dan ook nog wel eens iets. Om deze reden heb ik een inpaklijst gemaakt welke ik ieder jaar opnieuw weer gebruik. In dit artikel vind je hem zowel uitgeschreven als in de vorm van een handige download die je kunt uitprinten. Zo kun je precies zien wat je al hebt ingepakt en wat je nog moet doen.

Het nut van een inpaklijst voor je vakantie

Wanneer wij met onze kinderen op vakantie gaan, probeer ik altijd ongeveer een week van te voren te starten met het inpakken van de koffers of tassen. Omdat het mij dus regelmatig (is) gebeurd dat ik spullen vergeet, start ik met het printen van onze inpaklijst welke ik in de loop van de tijd heb gemaakt. Dit geeft mij een goed overzicht van wat er nog geregeld moet worden en het creëert daardoor ook rust. Het volgende bekende spreekwoord komt hier goed van pas: ‘een goed begin is het halve werk‘.

Heb je geen zin om het hele artikel te lezen en ben je enkel op zoek naar een inpaklijst? Scroll dan naar onderen, daar heb je de mogelijkheid om de lijst gratis te downloaden. Echter staan er in de onderstaande tekst wel een een aantal praktische tips die voor ons van belang zijn of dingen waar wij tegenaan zijn gelopen.

Wat moet je inpakken voor een zonvakantie met kinderen?

Persoonlijk vind ik het het meest prettig om te werken met een vaste volgorde om onze spullen in te pakken:

  • Kleding voor jezelf en/of je partner Allereerst begin ik met mijn/onze eigen spullen. Hierbij houd ik uiteraard rekening met de vakantiebestemming waar we naartoe gaan. Wanneer wij naar Zwitserland gaan, nemen wij namelijk andere spullen mee dan wanneer wij naar de Canarische Eilanden gaan. Ik zorg er sowieso voor dat ik kleding in laagjes meeneem, zoals een vest en een lange broek. Maar ook qua schoenen neem ik altijd iets van slippers mee en dichte schoenen. Ik neem meestal voor ongeveer 1 week aan kleding mee. Tijdens de vakantie was ik de kleding vaak even met de hand. Zo blijft onze kleding fris én hebben we altijd schone kleding achter de hand. Wanneer wij gaan vliegen, doe ik onze spullen samen in één koffer.
  • Kleding voor je kinderen Voor de kids houden we grotendeels hetzelfde lijstje aan als voor ons zelf. Echter nemen we voor de kids altijd extra t-shirtjes mee i.v.m. knoeien. Maar denk ook aan extra meisjesondergoed of jongensondergoed, wij hebben wel eens ervaren dat kids door het enthousiaste spelen wel eens een ongeluk krijgen. Wanneer wij op zonvakantie gaan en voornamelijk zullen gaan zwemmen, dan nemen we voor de jongens behalve een zwembroek ook een UV-pakje mee. Ook voor hen probeer ik voor ongeveer 1 à 1,5 week aan kleding mee te nemen.
  • Spullen voor een baby Voor de allerkleinsten onder ons moet je nog meer spullen meenemen. Een campingbedje nemen wij nooit mee, deze huren wij altijd. Vaak zie je dat dit gratis kan voor kinderen t/m 1 jaar. Wij nemen wel altijd een eigen hoeslaken mee waar onze eigen lucht in hangt én dus vertrouwd is voor de baby. Net zoals een knuffeltje die standaard thuis in het bedje van je kind staat. Nog een aantal dingen die wij meenemen naast babykleding zijn een slaapzak, enkele hydrofiele doeken en een aantal luiers plus billendoekjes om enkele dagen mee vooruit te kunnen. Een nieuw pak halen we op de vakantiebestemming. Vergeet natuurlijk ook niet om billencrème mee te nemen! (dit is iets wat ik dus wel eens ben vergeten..) Wanneer wij gaan vliegen, nemen we enkele luiers en de billencrème mee in onze handbagage.
  • Drogisterij Shampoo, douchegel en zonnebrandcrème kun je vrijwel altijd op de plaats van bestemming verkrijgen. Afhankelijk van onze vakantiebestemming en de tijd waarop wij verwachten aan te komen (zijn de winkels nog open?) beslissen wij of we dit wel of niet meenemen. Tandpasta, tandenborstels, kam/borstel en gel voor de heren in ons huis nemen wij wel altijd mee. Een andere belangrijke om aan te denken zijn medicijnen! Deze nemen wij ook altijd van huis mee. Denk hierbij aan paracetamol in zowel tabletvorm als zetpillen voor de kids. Maar wat ik ook altijd meeneem is ORS, pleisters, nagelknippertje, een thermometer en pillen tegen reisziekte. En aangezien ons oudste kind astma heeft, is dit ook iets wat wij altijd meenemen. Wanneer wij gaan vliegen, neem ik zijn medicijnen mee in de handbagage.
  • Handdoeken en beddengoed Check van te voren of er handdoeken en beddengoed aanwezig zijn op je vakantiebestemming. Naar onze ervaring is het bij een verblijf in een hotel meestal wel goed geregeld. Maar wanneer we naar een vakantiehuis of camping gaan, moeten we het vaak zelf meenemen. Heb je geen zin in dat gesleep? Kijk dan of het mogelijk is om het te huren. Wij doen dit meestal met het beddengoed. Wil je ruimte besparen voor je badlaken? Dan kun je ook overwegen om te kiezen voor een hamamdoek, die zijn meestal dunner en absorberen erg goed. Voor kids kun je ook gebruik maken van grote hydrofiele doeken.
  • Elektronica Houd er rekening mee dat het stopcontact in het buitenland anders kan zijn dan dat wij in Nederland hebben. Wanneer wij naar Zwitserland gaan, heb ik altijd een reisstekker mee. Check dit dus altijd van te voren even wanneer je naar een land gaat waar je nog niet eerder bent geweest. Verder hebben onze jongens altijd een scherm bij zich waar ze op kunnen spelen of een filmpje op kunnen kijken. Via bijvoorbeeld Netflix kun je van te voren filmpjes downloaden. Maak hier gebruik van! Het kan je heel veel aan data schelen wanneer je een beperkte data bundel hebt, zoals ik. Wanneer wij met de auto gaan, neem ik ook meestal mijn laptop mee. Maar vergeet ook je opladers niet mee te nemen!
  • Belangrijke papieren Wanneer wij op vakantie gaan, verzamel ik altijd alle belangrijke papieren in een elastomap. Ik print altijd alle vouchers uit als backup voor het geval ik geen internet heb of mijn telefoon uit is gevallen. Wat voor ons ook een hele belangrijke is, is het medische paspoort voor ons kind. Dit is een document dat je kunt opvragen bij de apotheek waarop staat welke medicatie je gebruikt. Ga je naar het buitenland, vraag dan om een Engelstalige versie. En vergeet natuurlijk ook je reisdocument niet mee te nemen, je bankpas en eventueel rijbewijs wanneer je van plan bent om auto te rijden. Tip! Ben je net zo’n pannenkoek als ik die haar pinpas vergeet? Stel deze voor alle zekerheid ook op je mobiele telefoon in.
  • Speelgoed voor de kids Voor onze kinderen nemen we meestal een kleurboek mee en potloden. Dit neemt vrijwel geen ruimte in beslag. Ook mogen ze een boekje meenemen. Tijdens de reis wordt vaak gebruik gemaakt van een scherm. De ene kiest voor voor de Nintendo, en de ander voor een tablet. Deze keuze laat ik bij hen. M.b.t. de tablet downloaden wij van te voren alvast wat filmpjes via Netflix zodat dit ons verder geen data meer kost. De twee jongste nemen hun knuffeltje nog mee. Tot slot nemen we ook meestal nog een spelletje mee, bijvoorbeeld Uno of Keer op Keer. Wanneer wij gaan vliegen heb ik altijd een handbagage koffer mee met een rits waar dit soort spullen dan inzitten. Gaan we met de auto, dan is dat natuurlijk iets makkelijker.
  • Overige spullen Dingen die ik ook wel eens meeneem vanuit Nederland zijn sommige etenswaren. De ene persoon doet dit wel, de ander niet. Ik neem voor mijn kids dan bijvoorbeeld een pak hagelslag mee, vinden zij lekker. Maar wanneer wij van plan zijn om zelf op vakantie te koken, dan neem ik ook wat kruiden mee. Ik heb een rond bakje met meerdere vakjes wat daar heel handig voor is.

Download nu gratis onze inpaklijst!

Omdat een inpaklijst enigszins persoonlijk is, heb ik ervoor gekozen om voor Opwegmetmama.nl enkel de wat meer algemene dingen op te noemen. Wel heb ik een aantal extra lege regels per onderdeel toegevoegd zodat je je lijst zelf verder kunt personaliseren naar jouw eigen situatie.

Klik hier om de inpaklijst voor een zomervakantie met kinderen te downloaden.

Kopfoto © Shutterstock