De hoogste binnenspeeltuin van Europa: Kabonk in Breda

De binnenspeeltuin Kabonk in Breda telt wel 7 verdiepingen en is maar liefst 3300 m2 groot. Deze indoor speeltuin bestaat pas enkele jaren en stond bij ons hoog op het verlanglijstje om te bezoeken. De foto’s die destijds tijdens de aanbouw naar buiten kwamen op Facebook, zagen er namelijk veelbelovend uit.

Laatste update februari 2023

De binnenspeeltuin Kabonk in Breda

De eerste aanblik bij binnenkomst was behoorlijk overweldigend. Je kijkt omhoog en ziet de metershoge glijbanen voor je naar beneden kronkelen. Het valt direct op dat er meerdere verdiepingen zijn, maar wat daar te doen is kom je echt alleen achter door op de verdieping zelf te gaan kijken.

Peuterhoek

Op de begane grond zit de baby- en peuterhoek. Het heeft de bekende elementen zoals een klimrek met glijbanen, een hoek met XL-Lego, speelhuisje en allerlei beesten om op te klimmen. Wij kozen ervoor om hier te gaan zitten, zodat onze jongste dochter van 1,5 jaar zich hier kon uitleven.

Onze oudste dochter van bijna 4 jaar had het hier snel gezien. Zij wilde graag op de andere verdiepingen gaan kijken, om te zien wat daar te beleven valt. We hebben eerst besloten om op elke verdieping even een kijkje te nemen en daarna kon ze zelf beslissen waar ze wilde gaan spelen.

Hogere verdiepingen

Wat opviel is dat elke verdieping door middel van 2 tot 3 klimmogelijkheden aan elkaar verbonden is, bijvoorbeeld via netten of vierkanten waar je doorheen kan klimmen en kruipen. Om weer een verdieping lager te gaan spelen kunnen de kinderen kiezen tussen terug klimmen of via grote lange glijbanen een verdieping te zakken.

Verder zit er aan de zijkant nog een grote trap tussen elke verdieping en is er ook een lift. Deze is alleen bedoeld voor volwassen of kinderen die met een volwassene meegaan.

Elke verdieping heeft zijn eigen unieke speelterrein, de klimrekken en glijbanen worden dan aangevuld met bijvoorbeeld met trampolines, hangbrug, basketbalveld, XL-Lego, ballenschieter of obstakelparcours. Dit is slim, want zo was er wat meer spreiding in leeftijd. De wat jongere kinderen kiezen meer voor klimmen en glijden en de kinderen boven de tien jaar zag je vaker op de hogere verdiepingen, bijvoorbeeld bij het obstakelparcours.

Wat ik verder erg leuk vond was dat ze naast de bekende speeltoestellen ook wat nieuwe en bijzondere toestellen hadden. Zo waren bijvoorbeeld de glijbanen en nettenbruggen een formaat groter dan je normaal gesproken in een indoorspeeltuin ziet. Het is daarom ook de moeite waard om naar Kabonk te gaan, omdat het voor de kinderen echt een aanvulling is op het bestaande aanbod van indoorspeelparken.

Uitdaging

Eerlijk gezegd was het wel zo dat voor onze oudste dochter en mijzelf de opzet niet helemaal ideaal was. Mijn dochter voelde zich duidelijk te groot en te oud voor het peutergedeelte, maar de andere verdiepingen waren dan soms net weer te moeilijk en spannend.

Ook is hetgeen wat Kabonk zo bijzonder maakt, de hoogte, ook wel eens een valkuil. Als mijn dochter geholpen wilde worden was het soms moeilijk om het overzicht te houden op de plek waar ze uit kwam of zou neerkomen, of moest ik letterlijk andere halve verdieping over om haar op te kunnen vangen.

Horeca

Op meerdere verdiepingen zijn kleine barretjes om koffie, drinken en iets lekkers te bestellen. Kabonk in Breda heeft een redelijk uitgebreid assortiment broodjes en kleine gerechten. Daarvoor kun je terecht bij de afhaalbalie op de begane grond.

In hetzelfde pand als Kabonk vind je ook een heerlijk pannenkoekenrestaurant: de Pannenkoekwaus. Een gezellig aangekleed restaurant met voldoende keuze.

Aan de overkant van de entree zit een bekende fastfoodketen aangeduid met een grote gele ‘M’ en aan de andere kant op hetzelfde plein zit een vestiging van Happy Italy.

Kunnen wij de indoor speeltuin Kabonk in Breda aanraden?

De indoor speeltuin Kabonk in Breda is uniek in zijn soort. Echt de moeite waard. Je kunt je er makkelijk een halve dag te vermaken, en misschien zelfs wel een hele dag. Het is schoon, netjes en er is voldoende keus qua horeca. Het concept met meerdere verdiepingen en flinke hoogtes kan voor sommige kinderen en ouders nog wat wennen zijn.

Handig om te weten over de binnenspeeltuin Kabonk

  • Adres: Bavelseparklaan 8, 4817 ZX Breda
  • Parkeren kan naast Kabonk en is gratis.
  • Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op: www.kabonk.nl/indoorspeeltuin
  • Zorg dat jij en je kinderen sokken dragen, dit is namelijk verplicht.

Heb je nog niet genoeg gehad van leuke binnenspeeltuinen in Noord-Brabant? De in- en outdoorspeeltuin Het Gouden Woud is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne