kabouterhuis op zolder Baarn

Op bezoek bij David in het Kabouterhuis op zolder

Ken jij David de Kabouter nog? Met zijn vrouw Lisa, Swift de Vos en de gevaarlijke trollen? Ze komen allemaal voorbij tijdens je bezoek aan het Kabouterhuis op zolder. Op de bovenste verdieping van Kasteel Groeneveld in Baarn mogen de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren en ingrediënten verzamelen voor een zelfgemaakt kabouterdrankje. Kom je ook langs?

Rien Poortvliet expositie

Landgoed Groeneveld in Baarn staat momenteel geheel in het teken van kabouters. In de tuin kunnen kinderen de kabouterroute volgen en en met een rode puntmuts op het hoofd op zoek gaan naar de kleine wezens in de tuin. Voor volwassenen is er een Rien Poortvliet themaroute uitgezet, ter ere van de bekende illustrator en geestelijk vader van David de Kabouter.

Binnen bij Kasteel Groeneveld gaat het kabouterthema nog even door. Op de tweede etage kun je namelijk de tentoonstelling van Rien Poortvliet bewonderen, waarbij zijn hele oeuvre voorbij komt. Onder andere schetsen, schilderijen en foto’s van de tekenaar zelf.

Voor kinderen is er ter inleiding een korte film gemaakt over een meisje in het bos dat wordt gered door David de Kabouter. Mijn dochter Filou heeft ademloos zitten kijken. Omdat het gefilmd is met echte acteurs op het landgoed en de kabouter er heel mooi bijgetekend is, dacht ze even dat het een waargebeurd verhaal was.

rien poortvliet tentoonstelling

Kabouterhuis op Zolder

Op de bovenste etage van het kasteel is speciaal voor de allerjongste bezoekers een speciale expositie opgezet: een kabouterzolder.

Bij de kassa krijgen de kinderen een tablet die ze nodig hebben bij de verschillende opdrachten. De tentoonstelling is namelijk heel erg interactief.

Zodra je aankomt staat David de Kabouter al op je te wachten. Hij zorgt ervoor dat de bezoekers eerst gaan krimpen met de krimpgroeier, anders passen ze natuurlijk niet in zijn kabouterzolder.

Er is een vaste route met eenrichtingsverkeer. Tussen de diverse opdrachten staat een stoplicht, waarbij je moet wachten tot het licht op groen springt om verder te mogen. Erg fijn als het druk is!

Op de zolder kom je verschillende aspecten van het kabouterleven tegen, zoals hoe ze koken, waar ze eten verzamelen en wat de rituelen voor kabouterbedtijd zijn. Overal mogen de kinderen opdrachten uitvoeren, waarbij de tablet hard nodig is. Zo moeten ze in de keuken bijvoorbeeld ingrediënten verzamelen voor een soepje, door met de tablet op de verschillende items te richten die in de keuken te vinden zijn. Vervolgens lopen ze met de tablet naar de pan en schuiven de dingen zo van het scherm in de soep.

De tentoonstelling is niet alleen leuk en mooi opgezet, maar het is ook best leerzaam. Op het kaboutertoilet verschijnen er bijvoorbeeld steeds andere drollen, waarvan kinderen moeten raden van welk dier ze afkomstig zijn. En op de ziekenhuisafdeling leren kinderen meer over de helende werking van kruiden.

De meeste kinderen zijn natuurlijk niet opgegroeid met David de Kabouter, maar vinden de figuren gewoon leuk. Voor ouders is dit echt een feest der herkenning, dus eigenlijk is deze tentoonstelling iets voor alle leeftijden.

Als alle ingrediënten voor het toverdrankje gevonden zijn door alle opdrachten te vervullen, is het tijd om de kabouterzolder te verlaten. Maar niet voor je weer gegroeid bent met de krimpgroeier natuurlijk!

Landgoed Groeneveld

Na het bezoeken van het kasteel kun je eventueel nog wat lekkers eten en drinken bij het grand café naast het kasteel. Bij mooi weer is het terras geopend, waar kinderen kunnen spelen in de zandbak. Ook is er buitenspeelgoed aanwezig waar kinderen gebruik van mogen maken.

Het is trouwens ook erg fijn wandelen op Landgoed Groeneveld. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, waarbij de kortste wandeling zo’n 3 kilometer is. Prima te doen met kinderen dus.

Met een beetje geluk kom je onderweg paarden tegen, want dit is niet alleen een populair gebied voor wandelaars maar ook voor ruiters. Onze kinderen mochten zelfs even een paard aaien.

Aan de rand van het bos is staat pannenkoekenhuis De Wildenberg, met een speeltuin voor de deur en een speelkelder met een bioscoop en een speelhoek. En met natuurlijk de lekkerste pannenkoeken in allerlei verschillende smaken. Voor het restaurant is een grote parkeerplaats. Een prima plek om de auto te parkeren.

Even praktisch

  • Kasteel Groeneveld en de exposities zijn op vertoon van je museumkaart gratis te bezoeken;
  • Voor gebruik van de tablet betaal je € 2,50 extra;
  • Kabouterhuis op zolder is alleen onder begeleiding van volwassenen te bewonderen voor kinderen vanaf 4 jaar.

Kom je ook gauw even langs om met de kabouters te spelen?

Lees ook: