Kabouterpad Baarn, kabouters in alle maten (Kasteel Groeneveld)

Last updated:

Bij het verlaten van de snelweg A1 kan ik me niet voorstellen dat we in de buurt zijn van een, voor ons nieuw, kabouterpad in Baarn. En toch is niets minder waar. Zodra je van de snelweg af bent en de bordjes Kasteel Groeneveld volgt, kom je vanzelf in het bos waar voor kinderen de magie begint.

Met een goedgevulde knapzak het Kabouterbos Baarn in

Om het Kabouterpad in Baarn te lopen kun je natuurlijk vanaf de parkeerplaats natuurlijk direct doorlopen naar het stuk bos dat zich achter Kasteel Groeneveld bevindt. Maar het lopen van een Kabouterpad is nog net iets leuker als je ook de opdrachten die bij dit pad horen bij je hebt. Naast de opdrachtenvellen kun je ook nog kiezen voor de aanschaf van een goedgevulde knapzak (voorzien van Chocomel of Fristi, een mini muffin, marshmallows en een mandarijn) en natuurlijk een vuurrode kaboutermuts.

Zowel de knapzak als de opdrachten zijn te verkrijgen bij Grand Café Groeneveld, dat dagelijks geopend is van 11.00 – 17.00 uur.

Eenmaal in het bezit van het opdrachtenvel kan het speuren beginnen.

Al bij het betreden van de tuin van Kasteel Groeneveld is duidelijk dat dit hele stuk is ingericht op kinderen. Een grote zandbak springt direct in het oog.

Kabouters groot en klein

Zodra je eenmaal het Kabouterpad Baarn hebt bereikt is er geen houden meer aan je kinderen. Wat hoger verstopt in de bomen zijn grote kabouters te spotten, deze corresponderen met de opdrachten van het opdrachtenvel. Maar daarnaast hebben zich enorm veel kleine kabouters verstopt.

In holle bomen, onder takken, op de bankjes die gemoedelijk langs de route staan. Ga van het gebaande pad en je zult er enorm veel tegenkomen.

En het allerleukste is nog wel dat je bij het opdrachtenvel ook een heuse kabouter bingokaart hebt meegekregen. Zo voer je dus niet alleen de opdrachten bij de grote kabouters uit, maar is er voor jong en oud nog een extra spelelement toegevoegd aan deze route. Lukt het jou en jouw kinderen om alle 9 afgebeelde kabouters op de bingokaart te vinden? Het is nog niet zo makkelijk als het lijkt, want ons is het dus niet gelukt.

Maar niet alleen de kabouter bingo geeft een leuke, extra toevoeging aan dit Kabouterpad. Ook de vragen over het kabouterbos, aan de andere kant van de bingokaart, maken dit Kabouterpad erg interactief.

Door de vragen, opdrachten en kabouter bingo kun je voor de route een tijdbestek van 45 tot 60 minuten rekenen.
Aan het eind van het Kabouterpad Baarn kunnen de kinderen zelf als kabouter op de foto.

Heerlijk nagenieten bij Grand Café Groeneveld

Na afloop van de wandeling lever je het opdrachtenvel en de kabouter bingokaart in bij het Grand Café Groeneveld. Tegen inlevering mogen de kinderen een kleinigheidje uitzoeken. En uiteraard mag de kaboutermuts ook mee naar huis.

Trek of dorst gekregen van de wandeling? Neem lekker plaats in het Grand Café of (bij mooi weer) op het terras en bestel een lekkere kop koffie of thee met een lekkernij. Of kies voor een heerlijk lunchgerecht en een verfrissend glas drinken. In de winter kun je er zelf terecht voor huisgemaakte glühwein.

Aan de kinderen is er, uiteraard, ook gedacht in Grand Café Groeneveld. Naast de kinderdrankjes (diksap in een kinderbeker, Fristi, Chocomel of biologische appelsap) en het kindermenu (tomatensoep, tosti, kroket en friet) is er een lekkere speelruimte onder de trap te vinden met krijtjes en veel speelgoed van Little People. Kinderachtig speelgoed voor de wat oudere kinderen? Welnee! Onze kinderen van 5 doken er vol boven op en leefden zich compleet uit in hun fantasie.

Ook kunnen kinderen kiezen uit de vele kleurplaten die in het kastje tussen de bar en de keuken liggen en een glas met potloden meenemen naar de tafel om daar lekker te kleuren. Grand Café Groeneveld is één van de weinige plaatsen tot dusver waar er ook een puntenslijper bij de potloden is gevoegd. Dus korte of afgebroken punten van de lievelingskleuren van je kinderen kunnen simpel worden geslepen.

En dan is er buiten natuurlijk nog de grote zandbak en een lekker grasveld aan de zijkant van het Grand Café. Bij mooi weer kun je dus lekker buiten op het terras plaatsnemen, terwijl je kinderen zich daar opperbest vermaken.

Het personeel van het Grand Café is vriendelijk en behulpzaam en het Grand Café zelf ademt een gemoedelijke sfeer uit. De gerechten zijn erg smaakvol en ook de inhoud van de gebakvitrine naast de bar zag er watertandend lekker uit.

Praktische informatie over Kabouterpad Baarn

  • Openingstijden: het Kabouterbos Baarn bij Kasteel Groeneveld is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Om een opdrachtenvel te halen kun je op dinsdag tot en met zondag terecht van 11.00 – 17.00 uur bij Kasteel Groeneveld.
  • Parkeren: om op de parkeerplaats te komen volg je de borden Kasteel Groeneveld. Vanaf hier wandel je in enkele minuten naar het Kabouterbos. Parkeren is gratis.
  • Rolstoel- en kinderwagen toegankelijkheid: het Kabouterpad (en alle paden in de omgeving van Kasteel Groeneveld) zijn goed toegankelijk voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen.
  • Kosten: het Kabouterbos in Baarn is gratis toegankelijk. Voor de wandeling met een kleinigheid na afloop betaal je EUR 2,00 per persoon. Voor de goedgevulde knapzak betaal je EUR 6,95 per persoon.
  • Verschoningsmogelijkheden: in het invalidentoilet van Grand Café Groeneveld is een verschoningstafel.

Ons eindoordeel over Kabouterpad Baarn

Persoonlijk vonden wij dit het leukste kabouterpad dat we tot nu toe gelopen hebben. De afwisseling van grote en kleine kabouters maakt dat het voor jong en oud een leuk pad om te lopen is. Ook het interactieve onderdeel van de kabouterbingo maakte dat dit pad voor ons erg geslaagd was.

Na afloop lunchten we in Grand Café Groeneveld. De prijzen vonden we wat aan de hoge kant (waar is dat tegenwoordig niet het geval?), maar het eten was zeer smaakvol en de kinderen hebben zich uitstekend vermaakt met kleurplaten en in de speelhoek.

Wij komen zeker nog eens terug bij Kabouterpad Baarn om de kabouters die wij gemist hebben een keer op te speuren.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke