kabouterpad-baarnse-bos-baarn-utrecht

Op pad naar Kabouterpad Baarnse Bos

Het afgelopen weekend hebben wij het Kabouterpad in het Baarnse Bos met onze kinderen gelopen. Een kabouterpad is een wandeling voor jonge kinderen (gemiddeld van 3 t/m 6 jaar). De route wordt aangegeven door palen in de vorm van een kabouter. Je kunt er voor kiezen om de route met knapzak, kaboutermuts en opdrachtenboekje te doen, maar het kan ook prima zonder.

Kabouterpad Baarnse Bos

Het startpunt voor Kabouterpad Baarnse Bos begint bij het restaurant Eethuys-Café de Generaal. De route is tussen de 500 en 1500 meter. Wij hebben hebben het totale kabouterpad gedaan, dus ik vermoed dat dat de 1500 meter is. Qua tijd hebben we hier ongeveer een uur over gedaan met onze kinderen van 2 en 5 jaar.

Je kunt voor € 6,50 (prijswijzigingen voorbehouden) in het restaurant een knapzak, kaboutermuts en opdrachtenboekje halen. Dit leek ons wel leuk voor de kinderen. De kaboutermuts wilden beide echter niet op. ,,Ik ben toch geen kabouter?” zei onze oudste.

Je kunt er ook voor kiezen om de route van Kabouterpad Baarnse Bos zonder knapzak e.d. te doen. Je wandelt dan gewoon de kabouterpalen af. Achteraf gezien denk ik dat onze kinderen het mooier vonden om steeds de palen te zoeken, dan om de opdrachten te doen.

kabouterpad-baarnse-bos-baarn-utrecht

De knapzak en het opdrachtenboekje

De route wordt aangegeven d.m.v. paaltjes in de vorm van een kabouter. Op ieder kabouterpaaltje staat een nummer aangegeven waarbij een opdracht hoort uit het opdrachtboekje.

Eén van de opdrachten was bijvoorbeeld dat je op de grond een klein takje, blaadje of dennenappel moest zoeken. Vervolgens moest met het gevonden item op je hoofd naar het volgende kabouterpaaltje proberen te lopen. Dit resulteert in grappige situaties met veel gelach.

Een andere opdracht ging over de rommelende buik van de kabouter. Er werd vervolgens verwezen naar de knapzak. De vraag die hierbij hoorde was wat er in de knapzak zou kunnen zitten? En of je het al had opgegeten of dat nu ging doen. Het moment dus om eens een blik in die knapzak te werpen!

In de knapzak zat een pakje drinken, een pakje sultana koekjes en een snoepje. Ofwel voldoende om de wandeling mee door te komen. 😉 Wij zochten even een plekje op waar de kinderen de consumpties konden gaan nuttigen.

Een heus kabouterdiploma

Wanneer je alle opdrachten hebt gedaan, kun je aan het eind bij het restaurant de stok van knapzak weer inleveren. Op het moment dat we de knapzakken gehaald hadden, moesten we de namen van de kinderen doorgeven. Aan het eind van het Kabouterpad Baarnse Bos ontvangen kinderen een mooi kabouterdiploma ter herinnering. Wat waren ze trots! Dat hebben ze toch mooi even gedaan.

Bereikbaarheid van Kabouterpad Baarnse Bos

Wat ons direct opviel, is dat Kabouterpad Baarnse Bos zeer goed bereikbaar is. Bij het restaurant is een ruime (gratis!) parkeerplaats waar we onze auto kwijt konden. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo het bos in.

Ook met het openbaar vervoer kun je hier goed komen. Het NS station Baarn ligt namelijk vrijwel naast het restaurant waar de route begint.

Het adres van het restaurant Eethuys-Café de Generaal is:

Lt. Generaal van Heutszlaan 5
3743 JL Baarn

Leuke kinderactiviteiten van het Staatbosbeheer

Het Kabouterpad Baarnse Bos is een initiatief van het Staatsbosbeheer. Het Staatsbosbeheer beheert en beschermt een groot deel van de natuur in Nederland.

Door het hele land heen organiseren zij het hele jaar door leuke activiteiten. Zowel voor volwassenen maar ook zeker voor kinderen. Naast de verschillende Kabouterpaden, hebben zij ook leuke dierenroutes, speurtochten, het ontdekken van de onderwaterwereld en nog veel meer.

Het loont zeker om eens even een kijkje te nemen in de activiteitenkalender van het Staatsbosbeheer om te zien of er iets leuks bij jullie in de omgeving wordt georganiseerd.

kabouterpad-baarnse-bos-baarn-utrecht

Wil je nou ook graag vaker met de kinderen de natuur in? Ik heb een aantal leuke tips uitgeschreven over hoe je de natuur leuk voor kinderen kunt maken.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela