© Vincent Tollenaar

Een leuk dagje uit in Gelderland: Sprookjes in het Kamertheater

Met vier dochters is het belangrijk, maar ook vooral heel erg leuk, om af en toe eens met één dochter op stap te gaan. Dit keer was mijn vijfjarige dametje aan de beurt. Omdat ik al veel had gehoord en gelezen over Het Kamertheater in Almen, maar ik er nog niet was geweest, leek dit een goed moment om daar verandering in te brengen. Dus zo gingen wij dus samen naar de voorstelling ‘Japie en de Bonenstaak.’

Waarom Het Kamertheater

Het Kamertheater staat bekend als een professioneel, kleinschalig, vriendelijk en sfeervol theater. Kindervoorstellingen zijn interactief: kinderen mogen meedoen als ze dat willen en worden bij het verhaal betrokken. Er is geen grote warme zaal waar je het benauwd krijgt als je bedenkt dat je kleuter misschien dadelijk ineens heel nodig moet plassen en je jezelf al tussen de rijen door ziet schuifelen op zoek naar een

toilet. Ook geen zaal waarbij je de pech hebt dat ene plekje te hebben waarbij je kind alleen het kale achterhoofd van de man voor zich ziet. En bovenal: een interactief en heel betaalbaar theater (ook niet geheel onbelangrijk).

© Vincent Tollenaar

Op weg naar Het Kamertheater

Wanneer je de route naar Het Kamertheater volgt (het staat netjes aangegeven vanaf Almen met de ANWB-bordjes) rijd je uiteindelijk een zandweg in naar een boerderij. Het kleine bordje bewijst dat je je toch niet had vergist en dat je op de plaats van bestemming bent aangekomen. Op de kleine parkeerplaats in het groen en met geitjes die verderop vrolijk in de wei huppelen, voelden wij ons meteen welkom. In de tuin spelen kinderen tussen de sneeuwklokjes, ouders zitten overal in het gras in het voorjaarszonnetje te genieten of nog even een broodje te eten. Mijn dochter rent meteen rondjes in het speels aangelegde labyrint met een paar vrolijke blonde jongetjes. Wat een feestje, nu al! Een prachtige vrouw in lange witte jurk met bloemen verwelkomt ons: “Ik ben sprookjes Anna, gaan jullie mee naar binnen?” Ik vind het bijna jammer om de zon, de vijver, de geitjes en de sneeuwklokjes achter me te laten, maar ben ook benieuwd wat deze voorstelling ons gaat brengen.

En dan begint de voorstelling..

Binnen zie ik iedereen zijn schoenen uitdoen, dus mijn dochter en ik doen hetzelfde. We lopen door het kleine gangetje naar het prachtige kleine, knusse en zonnige theater. Op de witte gordijntjes zonnebaden lieveheersbeestjes. De trapsgewijs getimmerde bankjes zijn bekleed met rode kussentjes en mijn dochter kruipt op mijn schoot op de tweede rij. De rode gordijnen gaan langzaam open. Op het podium staan een oude kist, een kapstok en een ketel. Sprookjes Anna begint te vertellen..

Japie en de bonenstaak

De anderhalf uur daarna neemt Sprookjes Anna ons mee in het sprookje ‘Japie en de bonenstaak.’
Allereerst maakt ze een sprookjesdrank. Hierbij gebruikt ze de zogenaamde sprookjesstof die mijn dochter nog tussen haar vingertjes heeft zitten na een mooie droom vannacht. Een sterretje wordt aangestoken en verlicht de koperen ketel. We wensen met zijn allen dat dit sprookje goed zal aflopen. Daarna vertelt Sprookjes Anna het sprookje van ‘Japie en de bonenstaak.

De arme Japie moet van zijn moeder de koe verkopen op de markt. Onderweg komt hij iemand tegen en ruilt de koe voor een handjevol bonen. De bonen blijken toverbonen en zorgen voor een enorme bonenstaak in de tuin van Japie. De dappere Japie klimt keer op keer in de bonenstaak, leidt de reuzin die in het grote kasteel woont om de tuin en verslaat uiteindelijk de reus.

Tijdens de hele voorstelling worden kinderen, als ze willen, betrokken. Ze vervullen de rol van Japie, de reus en de reuzin en een kip die gouden eieren kan leggen. Ze klimmen op de touwladder die de bonenstaak voorstelt en verstoppen zich in de kist voor de reus. Als een klein meisje moet huilen om het geluid van de boze reuzin besluit de reuzin ter plekke om de volgende boze bui iets minder luidruchtig te doen.
Aan het eind hebben we het gevoel dat we met zijn allen de reus hebben verslagen.

De toverdrank is uiteindelijk ook klaar, alle kinderen gaan met Sprookjes Anna om de ketel zitten en iedereen mag voorzichtig proeven. Een anijslucht vult het kleine theater, kinderen proeven voorzichtig van de zilveren lepel, de lieveheersbeestjes genieten nog steeds van het zonnetje en mijn dochter straalt met rode wangen.
Wat een geslaagd uitje!

In het voorjaarszonnetje lopen we langs de sneeuwklokjes nog even naar de geitjes. Mijn dochter rent nog een paar rondjes door het labyrint, we kijken nog even naar de goudvissen in de vijver en stappen vervolgens toch maar weer in de auto.
“Dat was leuk mama, wanneer gaan we weer?” vraagt mijn kleuter.

Meer over Het Kamertheater

Het Kamertheater opende haar deuren in Almen in december 2015. Het theater is een houten gebouwtje aan de rand van het bos, achter de boerderij. Het is een zeer kleinschalig theater ongeveer zo groot als een kamer waar maar zo’n 35 mensen in kunnen. Daardoor krijg je dus bijna een privé-voorstelling.

Voorstellingen die onder andere te zien zijn, zijn:

  • Sprookjes Anna speelt…. ( verschillende sprookjes ): Alle Anna van de toverdrank heeft gedronken dwarrelt er vanzelf een sprookje naar boven. Interactief kindertheater vanaf 5 jaar.
  • Clowntje Polka speelt met autootjes: Als Manja zich met hulp van de kinderen in Clowntje Polka heeft veranderd kunnen de autootjes tevoorschijn komen. Alle kinderen mogen een eigen autootje meenemen. Interactieve familievoorstelling vanaf 2 jaar.

Adresgegevens:
Wagenvoortsdijk 8
7218 MR Almen

Voor meer informatie en reserveren kijk op www.kamertheater.nl

Kopfoto © Vincent Tollenaar
Overige foto’s © Johanne