Bezoek de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2023

Op zoek naar een (nieuw) kampeermiddel, inspiratie voor je eigen kluscaravan of op koopjesjacht naar speciale beursaanbiedingen? Op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs kan het allemaal. En neem gerust je kinderen mee, voor hen is er ook een speciale afdeling waar zij zich kunnen vermaken. Je bezoekt de Kampeer & Caravan Jaarbeurs dit jaar van 4 tot en met 8 oktober 2023 in Utrecht.

Welk kampeermiddel kies je voor jouw gezin?

Opwegmetmama.nl bezocht voor jou de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht en ging op zoek naar de kampeermiddelen die geschikt zijn voor gezinnen.

Ben je startend kampeerder? Loop dan zeker even langs hal 11, waar het Startersplein is. Zij kunnen je helpen met het kiezen van een passend kampeermiddel.

Caravans voor gezinnen

Op de beurs kom je enkel nieuwe caravans tegen die vaak deels naar eigen smaak (en portemonnee) kunnen worden ingericht. Heb je als beeld nog de ouderwetse caravan met eikenhouten interieur tegen, dan zul je versteld staan hoe modern de huidige caravaninterieurs zijn.

Kies je voor vaste bedden of wil je toch een zitje dat naar een bed kan worden omgebouwd? 

Er zijn zelfs caravans die een in hoogte verstelbaar bed hebben, waardoor je van een zitje voor 4 personen ineens een stapelbed kunt maken, of ervoor kunt kiezen om dit als ouderbed te laten fungeren. Terwijl er voor de kinderen ook nog twee losse bedden voor in de caravan zijn.

Ook zijn er caravans met een uitschuifbare tafel onder het ouderlijk bed, waardoor je zowel een vast bed als een volledig zitje hebt. Aan de achterkant van de caravan is dan een stapelbed te vinden.

En er zijn zelfs caravans waar een driepersoons stapelbed in te maken is. In hal 9 staan vele merken en soorten caravans.

Vouwwagen en campervan

Wel de luxe van kamperen op een matras, maar meer het gevoel van één zijn met de natuur, kies dan voor een vouwwagen of campervan.

Uiteraard zijn deze er ook in vele soorten, maten en prijsklassen. Dit jaar staat het grootste aantal vouwwagens en campervans ooit op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs.

Kies je voor de kinderen bijvoorbeeld voor een soort zij-tent die aan de voortent geritst kan worden of juist om je kinderen in de binnentent naast de ouderlijke tent te laten slapen?

Breng zeker een bezoek aan hal 10 als je op zoek bent naar een vouwwagen.

Camper

Campers zijn sinds een aantal jaar enorm hot! Of je nou een gloednieuwe camper hebt, of juist een compleet omgebouwde bedrijfsbus of zelfs oude brandweerwagen, het aantal campers in Nederland neemt meer en meer toe.

Kamperen met een camper heeft als nadeel dat je vaak wat beperkter bent in je ruimte en dat je, als je ergens heen wilt wat niet op loop-/fietsafstand te bezoeken is vaak je hele hebben en houwen moet inpakken voor het uitstapje.

Het voordeel bij een zelfgebouwde camper is dat je de inrichting zelf kunt bepalen. 

Koop je een standaard camper, kijk dan goed naar de slaap capaciteit die de camper je biedt of kies voor een camper met een apart tentje voor de kinderen ernaast.

In hal 9 kom je vele soorten nieuwe campers tegen. 

Tent

Ook tenten zijn er in vele soorten, maten en prijzen. 

Kies je voor een tent die bestaat uit meerdere compartimenten voor het hele gezin of juist voor een eigen oudertent met voor de kinderen een apart tentje ernaast.

Daarnaast geldt natuurlijk het opzet-gemak.

Voor de tent kampeerders: bezoek hal 12 van de beurs. Vanwege een ontruimingsalarm heb ik helaas de tenten niet kunnen fotograferen, maar geloof me als ik zeg dat er voldoende tenten te vinden zijn.

Kampeerartikelen 

Verspreid over de beurs staan veel stands met allerlei kampeerartikelen. Zo hebben bijvoorbeeld ANWB en Vrijbuiter wind-en waterdichte jassen, kampeerservies en vele andere handige attributen. Ook staan Cadac en Skotti Grill met een stand op de beurs voor vragen over of de aanschaf van een kooktoestel. Maar er staan ook leveranciers van onder andere matrassen, luifels, voortenten, zonnepanelen en accu’s.

Campings

In hal 10 staan een aantal campings en kampeerorganisaties met een stand. Zo vind je er een grote stand van ACSI, maar ook meerdere stands van de Stichting Vrije Recreatie (SVR). 

Fien & Teun campings (kamperen bij de boer)

Verspreid over Nederland zijn er momenteel 9 Fien en Teun-campings

Op deze kleinschalige campings staan de kinderen voorop. Ze ontvangen een Fien en Teun welkomst pakket bij aankomst met onder andere een avonturenboekje en een boerenspeurtocht over de camping. Hebben ze aan het eind van het verblijf alle opdrachten goed uitgevoerd? Dan ontvangen ze een heus boerendiploma.

Alle Fien en Teun-campings van SVR zijn kleinschalig, persoonlijk, gemoedelijk, gastvrij en betaalbaar.

Op de beurs staan er twee van de negen campings vertegenwoordigd; 

 • Camping Costa Kabrita in Huijbergen (gelegen tussen Antwerpen, Zeeland en Bergen op Zoom) heeft 11 verschillende verhuuraccommodaties en 40 kampeerplekken, een dierenweide, keuken met oven en vaatwasser, een grote speeltuin en de beschikking over skelters, airtrampoline en een kabelbaan;
 • Camping Nieuw Romalo in Voorthuizen heeft 5 verhuuraccommodaties in de vorm van een hooiberg en 25 kampeerplekken. Deze staan allemaal om een centrale speeltuin heen. Naast de camping liggen Speelpark & Maisdoolhof Voorthuizen.

Recreatie- & Speelboerderij Waleuk

In Waalwijk kom je de kleinschalige familiecamping Waleuk tegen met slechts 15 kampeerplaatsen. Maar bovendien voldoende vermaak voor jong en oud. Wat te denken van een 18-holes midgetgolfbaan tussen de fruitbomen, een natuurspeeltuin met leuke speeltoestellen, airtrampoline en kabelbaan, en de mogelijkheid om fietsen en kano’s te huren. Bovendien is er een groot maisdoolhof en een boerderijterras.

Ga kamperen op Zuid-Jutland in Denemarken

Denemarken staat bekend om haar kindvriendelijkheid. Ik was dan ook blij verrast dat ik op de beurs vragen kon stellen of dit daadwerkelijk zo is aan een medewerker van Mojn, provincie Zuid-Jutland.

Zo vertelde zij me dat je met kinderen zonder zwemdiploma heel goed de oostkust van Denemarken kunt bezoeken. De campings liggen veelal direct aan het water, maar dat water is enorm ondiep, rustig en kraakhelder.

Leuke activiteiten op Zuid-Jutland met kinderen zijn:

 • bezoek brengen aan Universe (best vergelijkbaar met Nemo), waar je alles mag aanraken, er een leuke speeltuin is en voor de wat oudere kinderen hele 5d-werelden gemaakt kunnen worden die je herbeleeft in een VR-beleving;
 • spoorfietsen;
 • krabben vangen;
 • bezoek brengen aan het schiereiland Rømø waar je met de auto het strand op mag en er veel activiteiten zijn (zoals blowkarten, het Natuurcentrum die vanaf 2023 een Nederlandstalige gids heeft, het bezoeken van de 25 meter hoge uitkijktoren Marsk Tower).

Denemarken heeft enorm veel kindvriendelijke campings, neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de campings van FirstCamp. Veel campings beschikken over minimaal een springkussen, zandbak en speeltuin.

Inspiratie opdoen om je caravan te pimpen

Ben je in het bezit van een camper of caravan, maar ben je uitgekeken op het interieur? Denk er dan eens aan om hem te pimpen. Dat kan variëren van een likje verf op de kastdeuren tot het volledig leeghalen van je camper of caravan en er een geheel nieuw interieur in maken. Op het Caravanity Klusplein in hal 11 zijn 11 teams druk aan het bouwen/verbouwen aan hun camper of caravan.

Zelf hebben wij onlangs ook een caravan gekocht die we voor een groot deel hebben leeggehaald en aan het opbouwen zijn, dus het was heel leuk om te kijken hoe anderen dit aanpakken. Zeker bij een caravan moet je natuurlijk rekening houden met de belastbaarheid van je caravan en de stabiliteit. Al je (grote en kleine) klusvragen kun je kwijt aan de klussers.

Activiteiten op de beurs

Verspreid over de dag vinden er over de hele beurs diverse activiteiten plaats. Denk bijvoorbeeld aan het Campertheater (o.a. waar let je op als je een camper koopt?), het Kampeertheater (o.a. internet tijdens je kampeervakantie), Workshoptheater (o.a. houthakken, vogels spotten en vakantiefoto’s maken met je smartphone) en het Startersplein (waar moet je rekening mee houden als je voor het eerst gaat kamperen en waar ga je mee kamperen?).

Bezoek de Kampeer & Caravan Jaarbeurs met kinderen!

Bij een beurs denk je er meestal niet aan om je kinderen mee te nemen. Doe dat bij de Kampeer & Caravan Jaarbeurs juist wel! Ik heb redelijk wat ouders met kinderen, variërend in de leeftijd van 9 maanden tot 12 jaar, rond zien lopen en voor de kinderen is het ontzettend leuk om naar al die kampeermiddelen te kijken.

Bovendien zijn er op verschillende plekken leuke kinderactiviteiten georganiseerd.

In hal 11 is een Kidsclub onder begeleiding van een animatieteam. Kinderen kunnen hier knutselen, LEGO bouwen, kleien of meedoen aan de silence minidisco.

Ook in hal 11, naast de Vrijbuiter Megastore, staan een ballentent en kunnen kinderen zich laten schminken.

In hal 10 zullen de wat kleinere kinderen zich prima vermaken op het Fien en Teun Kidsplein. Naast oud-Hollandse spelletjes staan er gekleurde tafels en stoelen met kleurplaten en kleurpotloden klaar voor de jonge kunstenaars en komen Fien en Teun zelf ook een aantal keer per dag langs om met de kinderen op de foto te gaan.

Bovendien bezoeken kinderen tot 12 jaar de beurs gratis.

Praktische informatie

 • Openingstijden: 5 tot en met 9 oktober 2022 van 10.00 – 17.00 uur
 • Entreeprijs: 0 – 12 jaar – gratis entree, 13 – 17 jaar € 7,50, 18 jaar en ouder € 15,00. Leden van ANWB, NKC of SVR kopen een kaartje met korting. Ook is er een NS combideal te koop als je met de trein reist.
 • Bereikbaarheid met de auto: parkeren op het Jaarbeursterrein kan zorgen voor lange files vanaf de snelwegen A2 en A12 richting de Jaarbeurs. Parkeren kost € 4,50 per uur met een maximum dagtarief van € 22,50 (koop je de parkeerkaart op voorhand online, dan betaal je € 20,00).
 • Bereikbaarheid met de trein: raadzaam is het om te reizen met de trein. Het Jaarbeursgebouw ligt op loopafstand van station Utrecht Centraal.
 • Horeca: er is op de beurs voldoende eten en drinken verkrijgbaar, maar houdt rekening met relatief hoge prijzen.
 • Toiletten: verspreid over de hallen zijn diverse toiletgroepen te vinden, compleet met mindervalidentoilet en babyverschoningsruimte.
 • Garderobe: tegen betaling kunnen jassen en jassen worden weggehangen in de garderobe. Ook zijn er kluisjes te huur voor het opbergen van je spullen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke