Menu
Musea

Ga met kinderen op ontdekkingstocht bij Kasteel de Haar in Haarzuilens

Eén van onze favoriete wandelplekken is het prachtige en vooral grote kasteelpark van Kasteel de Haar in Haarzuilens. Kasteel de Haar is een populaire locatie voor evenementen, huwelijken, fotosessies en films. Benieuwd wat dit grootste kasteel van Nederland nog meer te bieden heeft? Lees snel verder!

De geschiedenis van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is gebouwd in de 12e eeuw. Het is onduidelijk hoe het er toen exact heeft uitgezien, maar naar alle waarschijnlijkheid is het een versterkte woontoren op een omgracht stuk grond geweest. Het kasteel heeft heel wat te verduren gehad in al die eeuwen: aanvallen en verwoestingen, maar ook noodweer. Steeds is het kasteel weer hersteld en uitgebreid. Aan het einde van de 19de eeuw was er helaas niets meer over dan een ruïne.

In 1890 erfde baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar de overblijfselen van het kasteel van zijn vader Gustave van Zuylen. Doordat Étienne was getrouwd met barones Hélène de Rothschild (inderdaad van de bekende onwijs rijke familie De Rothschild), had hij de geldmiddelen om het kasteel weer te laten herbouwen.

Ondanks ze nooit van plan waren geweest om in het kasteel te gaan wonen, moest het toch van alle gemakken worden voorzien die in Europa leverbaar waren. Met name voor de nazomer zodat er gasten uitgebreid konden worden ontvangen.

Nog steeds wordt deze traditie van de septemberwoning voortgezet. In deze periode verblijven de nakomelingen van de familie van Zuylen nog ieder jaar in het châtelet wat losstaat van het kasteel.

Sinds het jaar 2000 is Kasteel de Haar geen eigendom meer van deze familie. Zowel het kasteel als het park (ongeveer 55 hectare) wat er direct omheen ligt, is sindsdien bezit van Stichting Kasteel de Haar. Het Landgoed Haarzuilens (350 hectare) valt onder de Vereniging Natuurmonumenten.

Het kasteel

De architect Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph Cuypers hebben er 20 jaar over gedaan om het kasteel te herbouwen. Er is hierbij gekozen om het interieur rijk te decoreren.

Overal in het interieur kun je de wapenschilden en de alliantiewapens terugvinden. Je ziet vrijwel overal het zuiltje wat afstamt van de familie Van Zuylen of de ruitvorm van familie Van de Haar.

Het kasteel is niet toegankelijk voor kinderwagens, mensen met een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn.

Het kasteelpark

De kasteeltpark is ontworpen door tuinarchitect Hendrik Copijn. Baron Etienne heeft er omstreeks 1895 ongeveer 4 tot 7 duizend volwassen bomen laten planten. Etienne wilde namelijk graag genieten van een volgroeid park. De tuinen van Versailles in Parijs zouden een inspiratiebron voor deze kasteelpark zijn geweest.

Je zult in de kasteelpark dus mooie velden met bloemen tegenkomen, maar ook grote stukken park waarbij je onder zeer hoge bomen door wandelt. Het park bezit naast een aantal bruggetjes en mooie doorkijkplekken naar het kasteel ook een grote hertenweide en picknickplaatsen.

Evenementen

Ieder jaar zijn er weer een hoop evenementen te bezoeken op Kasteel de Haar. De meest bekende zijn de de kerstmarkt Country & Christmas Fair, Elfia het fantasie-evenement en het Italië Evenement:

Country & Christmas Fair

Tijdens de Country & Christmas Fair wordt het park van het kasteel omgetoverd in een onwijs mooi winterwonderland en alles wat erbij komt kijken. Je kunt hier een wandeling maken langs de mooie kerstkraampjes, een lekker hapje eten, een kop warme chocolademelk of een glas glühwein drinken, maar ook genieten van mooie kerstmuziek en een prachtige fonteinenshow. Persoonlijk vind ik dit de mooiste kerstmarkt die ik ken, zeker wanneer je gaat zodra het donker wordt. Een dikke aanrader voor iedereen!

Klik hier voor meer informatie over dit evenement.

Elfia

Dit is het evenement voor liefhebbers van fantasy. Bezoekers kunnen hier in de mooiste kostuums naartoe komen. Verbaas je dan ook niet als je kostuums tegenkomt zoals: elven, feeën, duivels, een goddelijk wezen of hoe gek je het ook maar kunt verzinnen. Naast het bewonderen van elkaars gedaantes, zijn hier ook bijzondere shows te zien en kraampjes waar je bijzondere spullen kunt kopen.

Klik hier voor meer informatie over dit evenement.

Het Italië Evenement

Bij dit evenement kom je echt werkelijk alles tegen wat met Italië te maken heeft. Van de heerlijkste gerechten en drankjes tot muziek. Verder zijn er diverse workshops te doen waarvan er een aantal ook geschikt zijn voor kinderen. Workshops die in 2018 te doen waren zijn o.a. Murano glaskralen blazen, een Venetiaans masker maken (kinderworkshop), knutselmogelijkheden voor kinderen en kookworkshops.

Klik hier voor meer informatie over dit evenement.

De restaurants van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar bezit over een tweetal restaurants:

Koetshuis de Haar

Voor de entree van het kasteelpark vind je op het grote plein restaurant Koetshuis de Haar. Je kunt hier terecht voor een lunch, een high tea maar ook voor een lekker kopje koffie met een gebakje. Bij lekker weer is het grote terras ook geopend.

Het Tuynhuis

In het kasteelpark ligt het Tuynhuis, waar je heerlijk kunt genieten met uitzicht op het kasteel. Het Tuynhuis is niet altijd geopend, maar wanneer het lekker weer is meestal wel. Zelf geef ik de voorkeur aan dit restaurant.

Beide restaurants zijn tevens af te huren. Leuk wanneer je iets te vieren hebt!

Prijzen en openingstijden

Tarieven*

Kasteel (plus toegang tot het park):

 • Volwassenen: € 18,00
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 12,50
 • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • Museumkaarthouders (niet geldig tijdens evenementen): gratis

Kasteelpark:

 • Volwassenen: € 7,00
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 5,-
 • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • Museumkaarthouders: gratis

Parkeermunt € 6,00

Openingstijden

Voor actuele openingstijden, kun je terecht op de website van Kasteel de Haar.

Adresgegevens

Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
www.kasteeldehaar.nl

Het is de moeite waard om een bezoek aan Kasteel de Haar met kinderen te combineren met de geitenboerderij Geertjes Hoeve. Lees voor een impressie ook ons artikel: ‘Knuffelen met lammetjes bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela

* Genoemde prijzen zijn aangepast naar de tarieven die in 2021 worden gehanteerd.

* Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in oktober 2018 en als laatst bijgewerkt in februari 2021.

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van twee prachtige zonen (2 en 5 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

12 Comments

 • Jessica - Foodie Feest
  17 oktober 2018 at 11:26

  Gaaf! Ik wil hier al een tijdje graag naartoe maar het komt er maar niet van 🙂

  Reply
  • Manuela
   17 oktober 2018 at 11:34

   Het is echt de moeite waard. En in Haarzuilens zelf eten wij ook regelmatig bij Het Wapen van Haarzuilens. Ze hebben daar zulk lekker eten! Aanrader dus voor een leuk dagje uit!

   Reply
 • Jouvence
  17 oktober 2018 at 11:29

  Dit lijkt me zo’n mooi kasteel om een keer te bezoeken. Staat al een tijdje op de to-do list, maar het is er nog niet van gekomen.

  Reply
  • Manuela
   17 oktober 2018 at 11:34

   Moet je zeker eens tijd voor maken! En het fijne is dat het er nooit erg druk is doordat het zo groot is.

   Reply
 • Ellen
  17 oktober 2018 at 12:03

  Ik had nooit gehoord van Haarzuilens, dus moest even zoeken waar dit is. Lijkt me een bezoekje meer dan waard als ik jou zo lees en de foto’s zie!

  Reply
  • Manuela
   17 oktober 2018 at 13:14

   Het ligt vlakbij Utrecht, dus lekker centraal in het land.

   Reply
 • Coco
  17 oktober 2018 at 22:27

  Waaw echt zo sprookjesachtig! Ik woon in België, spijtig dat het zo ver is.

  Reply
 • Blog en Beauty
  17 oktober 2018 at 22:45

  Het lijkt me een prachtig kasteel. Mijn dochtertje is dol op het bezoeken van kastelen.

  Reply
 • Monica
  18 oktober 2018 at 07:30

  Wauw wat een uitgebreid artikel. Lijkt me echt tof om een keer te bezoeken.

  Reply
 • Linda
  18 oktober 2018 at 11:27

  Ik heb gelijk even opgezocht waar het ligt, want jeetje wat is het een plaatje om te zien. Zo mooi! Ik wil er ook zeker graag eens een bezoekje brengen ☺️🍂

  Reply
 • Amy
  18 oktober 2018 at 16:59

  Ik ben echt dol op het bezoeken van kastelen dus moest dit kasteel dichterbij zijn zou ik er zeker eens langsgaan!

  Reply
 • An
  4 november 2018 at 20:57

  Ik ken het niet. Super mooi!!!

  Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: