Kasteel de Haar – Ga met kinderen op ontdekkingstocht in Haarzuilens

‘Mama, wanneer gaan weer naar het kasteel?’ vroeg mijn peuter mij. Eén van onze favoriete plekken om te wandelen met onze kinderen is namelijk het prachtige en vooral grote kasteelpark van Kasteel de Haar in Haarzuilens (Utrecht). Tijdens schoolvakanties zijn hier (naast de speurtocht) vrijwel altijd leuke extra activiteiten te doen voor kinderen.

Laatste update maart 2023

Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland

Kasteel de Haar in Haarzuilens (Utrecht) is het grootste kasteel van Nederland. Het kasteel stamt uit de 12e eeuw. Het is onduidelijk hoe het er toen exact heeft uitgezien, maar naar alle waarschijnlijkheid is het een versterkte woontoren op een omgracht stuk grond geweest. Het kasteel heeft heel wat te verduren gehad in al die eeuwen: aanvallen en verwoestingen, maar ook noodweer. Steeds is het kasteel weer hersteld en uitgebreid. Aan het einde van de 19de eeuw was er helaas niets meer over dan een ruïne. Gelukkig is het kasteel nu weer helemaal opgebouwd en is het naar mijn mening het mooiste kasteel van Nederland.

Sinds het jaar 2000 is Kasteel de Haar bezit van Stichting Kasteel de Haar. Het Landgoed Haarzuilens (350 hectare) valt onder de Vereniging Natuurmonumenten.

Kasteel de Haar is een prachtig kasteel om eens een bezoekje aan te brengen. Het is zeer goed onderhouden en ook voor kinderen leuk om te zien. En vergeet niet om ook een wandeling door het kasteelpark te maken, absoluut de moeite waard! Het is voor kinderen tevens ook mogelijk om een leuke speurtocht te doen. En tijdens schoolvakanties worden er vrijwel altijd extra activiteiten georganiseerd.

Leuk om te weten: overal in het interieur kun je de wapenschilden en de alliantiewapens terugvinden. Je ziet vrijwel overal het zuiltje wat afstamt van de familie Van Zuylen of de ruitvorm van familie Van de Haar. Let maar eens goed op. 😉 Ook in het plaatsje Haarzuilens kom je deze tegen.

Wandelen in het kasteelpark van Kasteel de Haar

Het kasteelpark is ontworpen door tuinarchitect Hendrik Copijn. Baron Etienne heeft er omstreeks 1895 ongeveer 4 tot 7 duizend volwassen bomen laten planten. Etienne wilde namelijk graag genieten van een volgroeid park. De tuinen van Versailles in Parijs zouden een inspiratiebron voor dit kasteelpark zijn geweest.

Je zult in de kasteelpark dus mooie velden met bloemen tegenkomen, maar ook grote stukken park waarbij je onder zeer hoge bomen door wandelt. Het park bezit naast een aantal bruggetjes en mooie doorkijkplekken naar het kasteel ook een grote hertenweide, doolhof en picknickplaatsen. Neem dus gerust je picknickkleed mee.

Door het hele kasteeltuin van Kasteel de Haar kom je palen tegen met wegwijzers. Erg handig aangezien de tuin behoorlijk groot is!

Tip: Bezoek Kasteel de Haar ook eens als het heeft gesneeuwd. Het is dan helemaal sprookjesachtig om te zien!

De restaurants van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar bezit over een tweetal restaurants:

Koetshuis de Haar

Voor de entree van het kasteelpark vind je op het grote plein restaurant Koetshuis de Haar. Je kunt hier terecht voor een lunch, een high tea maar ook voor een lekker kopje koffie met een gebakje. Bij lekker weer is het grote terras ook geopend.

Het Tuynhuis

In het kasteelpark ligt het Tuynhuis, waar je heerlijk kunt genieten met uitzicht op het kasteel. Het Tuynhuis is niet altijd geopend, maar wanneer het lekker weer is meestal wel. Zelf geef ik de voorkeur aan dit restaurant.

Beide restaurants zijn tevens af te huren. Leuk wanneer je iets te vieren hebt!

Evenementen

Wist je trouwens ook dat Kasteel de Haar een populaire locatie is voor huwelijken, fotosessies en films? O.a. een aflevering van het kinderprogramma Ernst, Bobbie en de rest is hier opgenomen.

Ook wat betreft evenementen zijn er ieder jaar zijn er weer een hoop te bezoeken op Kasteel de Haar. De meest bekende zijn de de kerstmarkt Country & Christmas Fair, Elfia het fantasie-evenement en het Italië Evenement:

Country & Christmas Fair

Tijdens de Country & Christmas Fair wordt het park van het kasteel omgetoverd in een onwijs mooi winterwonderland en alles wat erbij komt kijken. Je kunt hier een wandeling maken langs de mooie kerstkraampjes, een lekker hapje eten, een kop warme chocolademelk of een glas glühwein drinken, maar ook genieten van mooie kerstmuziek en een prachtige fonteinenshow.

Persoonlijk vind ik dit de mooiste kerstmarkt die ik ken, zeker wanneer je gaat zodra het donker wordt. Een dikke aanrader voor iedereen!

Website: www.countrychristmasfair.nl

Elfia

Dit is het evenement voor liefhebbers van fantasy. Bezoekers kunnen hier in de mooiste kostuums naartoe komen. Verbaas je dan ook niet als je kostuums tegenkomt zoals: elven, feeën, duivels, een goddelijk wezen of hoe gek je het ook maar kunt verzinnen. Naast het bewonderen van elkaars gedaantes, zijn hier ook bijzondere shows te zien en kraampjes waar je bijzondere spullen kunt kopen.

Website: www.elfia.com

Het Italië Evenement

Bij dit evenement kom je echt werkelijk alles tegen wat met Italië te maken heeft. Van de heerlijkste gerechten en drankjes tot muziek. Verder zijn er diverse workshops te doen waarvan er een aantal ook geschikt zijn voor kinderen. Workshops die in 2018 te doen waren zijn o.a. Murano glaskralen blazen, een Venetiaans masker maken (kinderworkshop), knutselmogelijkheden voor kinderen en kookworkshops.

Website: www.italieevenement.nl

Praktische informatie

Openingstijden

Voor actuele openingstijden, kun je terecht op de website van Kasteel de Haar.

Tarieven

Kasteel (plus toegang tot het park):

  • Volwassenen: € 19,00
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 12,50
  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • Museumkaarthouders (niet geldig tijdens evenementen): gratis

Kasteelpark:

  • Volwassenen: € 7,00
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 5,-
  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • Museumkaarthouders: gratis

Parkeerkaartje: € 6,00 per auto

Tip! Bestel hieronder alvast je toegangskaarten:

Adresgegevens

Het adres van Kasteel de Haar is:

Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens

Het kasteel heeft een eigen ruime parkeerplaats waar je € 6,- per auto voor betaald.

Website: www.kasteeldehaar.nl

Toegankelijkheid

Het kasteel is niet toegankelijk voor kinderwagens, mensen met een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn. De kasteeltuin is daarentegen wel prima toegankelijk.

Het is de moeite waard om een bezoek aan Kasteel de Haar met kinderen te combineren met de geitenboerderij Geertjes Hoeve. Lees voor een impressie ook ons artikel: ‘Knuffelen met lammetjes bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela