Kasteelmuseum Menkemaborg: Waar de 18e eeuw tot leven komt

Geheel volgens onze Vaderdagtraditie werd er onlangs een lootje gegrabbeld uit onze ‘Er-op-Uit grabbelton’. Op gekleurde lootjes staat wat we die Vaderdag voor leuks gaan doen. Dit jaar werd een bezoek aan een kasteel gegrabbeld. Dat betekende wel dat we even goed moesten nadenken, want wij hadden sinds onze verhuizing naar Groningen nog nergens een kasteel gezien. Al snel viel de keuze op kasteelmuseum Menkemaborg omdat hier voor gezinnen met jonge kinderen genoeg te doen moet zijn. En dat blijkt zeker waar te zijn: De Menkemaborg mag je absoluut niet overslaan als je in Groningen bent!

Welkom op de Menkemaborg!

In het Groningse plaats Uithuizen ligt, aan het eind van een statige laan, de prachtige Menkemaborg. Hoewel delen van de borg dateren uit de 14e eeuw, is de Menkemaborg ingericht als een 18e-eeuws kasteelmuseum. Dat betekent het kasteel precies zo is ingericht zoals toen de familie Alberda hier in de 18e eeuw woonde. Je zet bij binnenkomst echt een stap terug in de tijd. De acht kamers die voor publiek toegankelijk zijn, zijn zo levensecht ingericht dat je verwacht dat de familie hier elk moment weer binnen kan komen wandelen. Er valt genoeg te ontdekken, want je ziet overal de mooie meubelen, portretten en vreemde snuisterijen die in die tijd heel gewoon waren. Elk van deze onbekende objecten heeft een eigen verhaal te vertellen. Wat denk je bijvoorbeeld van deze prachtige versierde koperen bedpannen die vroeger in de winter werden gebruikt om de bedden op te warmen?

Audiotour voor kinderen

Hoewel je de Menkemaborg ook prima ‘gewoon kunt bekijken’, wordt het bezoekje nog leuker met een audiotour. Het fijne is dat er speciaal voor de jongste bezoekers een interactieve audiotour is ontwikkeld. De kinderen Gerhard en Susanna Alberda nemen je mee terug naar het jaar 1775. Ze vertellen je hoe hun dagelijks leven er uit heeft gezien en laten je de geheimen van de verschillende vertrekken ontdekken. Onze oudste van 4.5 jaar ging helemaal op in het verhaal. We hoorden hem regelmatig hardop antwoord geven op de vragen die de 18e-eeuwse kinderen hem stelden. En even vaak werden we aan onze mouw getrokken omdat hij even wilde checken of wij ook wel gehoord hadden wat er over een bijzonder voorwerp werd verteld. Eerlijk gezegd is dit echt één van de beste kinder-audiotours die wij ooit zijn tegengekomen, die daarnaast voor volwassenen ook nog eens bijzonder interessant is!

Op het apparaatje dat je mee krijgt kan je ook nog eens allerlei voorwerpen van dichtbij bekijken. Ideaal wanneer je ook een peuter bij je hebt die na de eerste kamer al klaar was met de headset op z’n hoofd. De plaatjes wisselden elkaar snel genoeg af om er samen met hem een soort van ontdekkingstocht van te maken. Iedere keer als er een nieuw plaatje verscheen, speurde hij de kamer af om het voorwerp van het plaatje te vinden. Zodra hij het voorwerp had gevonden gaf ik hem een korte samenvatting van het verhaal dat er over verteld werd. Zo was het voor een 2.5 jarige ook super interessant om te doen!

Kasteeltuinen en doolhof

Rondom de Menkemaborg kan je genieten van en in de prachtige kasteeltuinen. Er is niet alleen een gigantische moestuin, maar ook een klassiek symmetrische kasteeltuin met een theehuisje en een weelde aan rozenbogen, mooie bloemen en planten. De tuinen zijn echt een lust voor het oog en een plek om lekker te wandelen en te ontspannen. En voor degenen die het allemaal toch graag wat spannender willen maken is er ook een heus doolhof. En vergis je niet, dit doolhof biedt ook de meest gevorderde padvinder voldoende uitdaging, hebben we wel gemerkt! Onze jongens vonden dit echt super leuk om te doen.

Eten en drinken

En als je dan de uitgang van het doolhof hebt gevonden, heb je zeker wel wat lekkers verdiend! In het zogeheten Schathoes kan je heerlijk nagenieten van je bezoek aan de borg en de tuinen. Je kunt hier op het ruime terras terecht voor een lekker kopje koffie en limonade met een gebakje, maar zeker ook voor allerlei lekkere kids-proof lunchversnaperingen. Bij slecht weer kan je hier ook sfeervol binnen zitten. Leuk detail: Vroeger was het Schathoes de plek waar de koetsen en de paarden werden gestald, waar bier werd gebrouwen, kaas werd gemaakt en alle gewassen werden opgeslagen voor de winter.

Praktische informatie

Openingstijden

De openingstijden van de Menkemaborg verschillen per maand. In de maanden maart t/m juni en in september kan je het kasteelmuseum bezoeken op dinsdag tot en met zondag, van 10.00 – 17.00. De Menkemaborg is in juli en augustus elke dag geopend van 10.00 tot 17.00. In het najaar tot aan het eind van het jaar kan je de borg bezoeken op dinsdag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Dit jaar was de Menkemaborg gesloten in januari en februari. We raden je aan om de actuele openingstijden voorafgaand aan je bezoek op deze pagina te bekijken.

Entreeprijzen

Wanneer je zowel de borg als de tuin wil bezoeken, worden de volgende entreeprijzen gehanteerd:

  • Volwassenen € 7,50
  • Kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,50
  • Kinderen tot 6 jaar en museumjaarkaarthouders mogen gratis naar binnen.

Adresgegevens

Het adres van de Menkemaborg is: Menkemaweg 2, 9981 CV,  Uithuizen. Er is voldoende parkeergelegenheid vlakbij het kasteelmuseum. Je kunt ook met het openbaar vervoer bij de borg komen. Vanuit Groningen-stad kan je met zowel de bus als de trein naar Uithuizen reizen. Bij beide vervoersvormen moet je uitstappen bij halte Station Uithuizen. Vanaf daar loop je in 10 minuten naar de borg.

Voor welke leeftijd?

Onze oudste van 4.5 kon al erg goed uit de voeten met de audiotour en ging helemaal op in het verhaal. Wij denken wel dat vier jaar echt de minimum leeftijd is om de audiotour op een leuke manier geheel zelfstandig te kunnen volgen. Kinderen tot een jaartje of 10 zullen zich zeker kunnen vermaken met de audiotour, de kasteeltuinen en het doolhof.

Eindoordeel

De Menkemaborg krijgt van ons een welverdiende 9! Wij zijn erg gecharmeerd van dit pittoreske kasteeltje, de prachtige kasteeltuinen en de goed doordachte audiotour voor kinderen. Doe daar een doolhof en een lekkere lunch bij en je begrijpt vast waarom deze borg zo ontzettend leuk is voor kinderen!

Wil je ook graag eens een kasteel bezoeken, maar ligt Uithuizen wat uit de route? Misschien is Kasteel de Haar in Haarzuilens wel wat voor je!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien