Kijk je ogen uit in Kasteeltuinen Arcen (Limburg)

Als je op zoek bent naar een rustig uitje in de buitenlucht op een fotogenieke locatie, dan zit je goed bij de Kasteeltuinen Arcen in de provincie Limburg. Rondom het kasteel liggen 15 prachtige tuinen, waar je je kan vergapen aan prachtige bloemen, bomen en mooie vergezichten. Naast wandelen door de tuinen zijn er ook nog andere activiteiten te doen. De grote vraag was: is dit eigenlijk wel leuk voor kinderen? Jazeker!

De kasteeltuinen van Arcen

Zoals eerder gezegd bestaat het park uit 15 tuinen. Ik zal een aantal tuinen uitlichten, waarbij ik vooral kijk naar de ervaringen van onze kinderen..

Kasteel

Als je binnenkomt door de statige poort zie je direct links het kasteel liggen. Hier worden dagelijks rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Wij hebben het kasteel zelf niet bezocht.

Berceau en rosarium

Een berceau is een soort tunnel, ontstaan door heggen die naar elkaar toe groeien. Binnen deze structuur ligt het rosarium. Dit zijn rozentuinen, voorzien van grote waterpartijen met fonteinen. De kinderen vonden dit echt een sprookjestuin: “je voelt je hier net een Disneyprinses.”

Op de overgang tussen het berceau/rosarium en de beeldentuin vind je de omgevallen boombrug. Via deze omgevallen boom kun je in een boomstam (gemaakt van beton) naar boven klimmen en daar genieten van een prachtig uitzicht over het rosarium.

Lommerrijk

Dit gebiedje van Kasteeltuinen Arcen was ook erg populair bij onze kinderen. Hier vind je verschillende soorten bomen met daaronder allerlei schaduwplanten. Er lopen ook allerlei beekjes, watervalletjes en er drijven hoofden in het water. De kinderen kregen hier geen genoeg van alle watertjes en verschillende paadjes en de mystieke sfeer die er hing. In dit gebied ligt ook de aaiweide. In deze wei kun je geiten en Vlaamse reuzen aaien. Ook zijn er, tegen betaling, voederstations.

Bloemenlint

Aan de rand van de grote vijver vind je het bloemenlint. Hier worden elk seizoen bloemen en planten geplant die prachtig bloeien. Hier hebben we even lekker genoten van de zon en de geurende bloemen en een paar leuke foto’s geschoten voor oma. Dat hoort er in een park als dit ook een beetje bij.

Patiotuinen en bordertuinen

Of zoals onze kinderen het noemden: de Mulan- en Assepoestertuinen. In de patiotuinen kom je eerst in de kleurentuin, waarbij er met bloemen een soort regenboog wordt uitgebeeld. Ideaal om nog eens de kleuren te oefenen met je peuter. Daarna kom je uit in een soort Chinese tuin met een prachtig uitzicht over de grote vijver.

De bordertuin heeft bomen die in een vierkant gesnoeid zijn, wat deed denken aan de bomen bij het kasteel in Disneyland Parijs.

Oosterse watertuin

In deze tuin is het net of je in Thailand op vakantie bent. Je vindt ereen traditioneel vissershutje, mini rijstvelden en vijvers. De mini rijstvelden zitten vol met kikkers en salamanders en zijn op ooghoogte van de kinderen.

Mammoetboom

Aan het einde van de route kwamen we op het toernooiveld terecht. Daar staat een GI-GAN-TI-SCHE boom. Volgens de website is deze Mammoetboom in 1906 geplant en was toen al enkele jaren oud. Hij heeft inmiddels een hoogte van 32 meter.

Kinderen

Naast het lekker rondfladderen en kijken naar alles wat groeit en bloeit, kris kras over allerlei paadjes lopen, zoeken van kikkers en het beklimmen van uitzichtpuntjes zijn er ook speciale activiteiten in Kasteeltuinen Arcen voor kinderen. Zo krijg je bij de ingang een speurtocht met allerlei opdrachten. Verder is er een aaiweide, grote speeltuin/speelstrand en een trekvlot.

Ook is er een bergtuin. Op deze bergtuin is een midgetgolfparcours aangelegd. Behoorlijk uitdagend, omdat het parcours op verschillende hoogtes en langs allerlei beekjes en vijvers ligt. Als je de bal buiten de baan slaat, dan ligt hij of meters verder beneden of moet je hem uit het water vissen.

Horeca

Wij hebben tijdens ons bezoek aan Kasteeltuinen Arcen gebruik gemaakt van de horeca bij zowel het Bergpaviljoen als bij de riddertenten. Bij allebei de horecapunten waren frietjes en snacks te krijgen, maar bij het Bergpaviljoen waren er ook nog verse broodjes, soepen en allerlei gebakjes. Ik miste hier persoonlijk wel iets simpels voor de kinderen zoals een tosti, broodje kaas/ham/hagelslag of desnoods een saucijzenbroodje.

Bij de riddertenten verkopen ze ijsjes, frietjes, maar ook zelfgebakken wafels met aardbeien. Deze wafels smaakten verrukkelijk, aanrader!

Handig om te weten!

  • Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10:00 uur  – 18:00 uur
  • Adres: Lingsforterweg 26, 5944 BE Arcen
  • Website: www.kasteeltuinen.nl
  • Toegankelijkheid: Kinderwagen, buggy en rolstoel zijn allen toegankelijk. Daarnaast zijn er een mindervalidetoilet en verschoontafels aanwezig.

Wat vonden wij van Kasteeltuinen Arcen?

Wij hebben een dag nodig gehad om het hele park te zien, en vervolgens hadden we nog tijd tekort. Dit had ik van tevoren toch anders ingeschat. Ik had niet verwacht dat kinderen zoveel plezier aan dit uitje zouden kunnen beleven.

Het is een redelijk prikkelarm en rustig uitje, maar met een beetje fantasie die ze de vrije loop kunnen laten, afgewisseld met een uitkijkpuntje, een speelstrand, dieren, klimmen en klauteren op bergpaadjes, tussen de bamboe rennen, beekjes oversteken en simpele dingen als steentjes rapen en kleuren benoemen vloog de tijd voorbij.

Je ontspant hier en je ontsnapt echt even aan de rush van het dagelijks leven en logischerwijs doet dit ook wat met kinderen. Dit is echt een fijn uitje, ook als je op vakantie bent en even iets totaal anders wil dan zwembad of pretpark.

Lees voor meer leuke uitjes in de provincie Limburg ook ons artikel: ‘29x De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Limburg

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne