Menu
Attractieparken / Dierentuinen / Nederland / Theater en films / Uitjes & Activiteiten

Uitjes en activiteiten in de kerstvakantie 2023 / 2024

It’s the most wonderful time of the year! Een periode die voor ons nog meer in het teken staat van het samen zijn. Daarom voor ons en voor jullie een lijst met leuke winterse uitjes en activiteiten in de kerstvakantie van 2023/2024 om samen te doen met je gezin om nog meer mooie herinneringen van de momenten samen te kunnen creëren.

In dit artikel

Note: Dit artikel wordt continu aangevuld met leuke uitjes en activiteiten die wij tegenkomen. Schroom dus niet om later nog eens naar deze pagina terug te keren om te zien of er al meer leuks tussen staat.

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Drenthe

China Lights Festival (Emmen)

Het voordeel aan dat het vroeger donker is in de winterperiode, is dat lichtjes nog meer tot zijn recht komen. Daar weten ze met het China Lights Festival in Emmen wel raad mee! Van 9 december 2022 t/m 5 maart 2023 van 18.00 t/m 22.00 uur kun je in het Rensenpark in Emmen de prachtige lichtkunstwerken komen bewonderen.

Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Flevoland

Walibi Bright Nights – Rides & Lights (Biddinghuizen)

Deze kerstvakantie opent Walibi voor het eerst zijn deuren in de winter. Geniet van de kerstsfeer, winterse lekkernijen én later op de dag de prachtig verlichte attracties. Hoe gaaf is het om in het donker in een achtbaan te gaan mét een te gekke lichtshow? Een unieke ervaring! Ook is er een Santa’s workshop, waar je samen kunt spelen en knutselen.

Walibi Bright Nights is van 26 december 2022 t/m 8 januari 2023 m.u.v. 31 december en 1 januari. Walibi is die dagen geopend van 12:00 tot 20:00 uur.

Klik hier voor meer informatie.

WinterDroom in de Orchideeënhoeve (Luttelgeest)

Van 1 t/m 31 december 2022 barst het magische decemberspektakel in de Orchideeën Hoeve weer los en leiden talloze lichtjes je langs alle highlights van het park.

Stap overdag in een magisch verlichte winterwereld vol bijzondere bloemen, planten en dieren en laat jouw mooiste winterdromen tot leven komen. Geniet samen met jouw familie van lekker eten en drinken, shop de mooiste decembercadeaus op de kerstmarkt (deze is van 7 t/m 23 december 2022) en sluit natuurlijk jouw kerstuitje af met een magisch bezoek aan één van de  kaarsjesavonden.

Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Friesland

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Gelderland

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Groningen

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Limburg

Holiday on Ice (Maastricht)

In het MECC in Maastricht vindt van 5 t/m 8 januari 2023 het wereldberoemde Holiday on Ice plaats. Geniet van de nieuwe show SUPERNOVA. Met meer dan 300 kostuums, special effects als vuurwerk en een heuse sneeuwstorm, kom je helemaal in de winterse sferen!

Klik hier voor meer informatie.

Magisch Maastricht Vrijthof (Maastricht)

Een plek waar het ultieme kerstgevoel echt tot uiting zal komen, is bij Magisch Maastricht Vrijthof. Van 1 t/m 30 december 2022 verandert het mooie plein in Maastricht in een feestdecor. Kom schaatsen om de overdekte schaatsbaan van 1.000 m2 groot, waag een poging op de curlingbaan, stap in de carrousel of het 45 meter hoge reuzenrad en vul je buik met lekkere hapjes en drankjes.

Openingstijden:

 • Maandag t/m donderdag van 10.00 – 00.00 uur
 • Vrijdag t/m zondag van 10.00 – 01.00 uur

Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Noord-Brabant

Holiday on Ice (‘s-Hertogenbosch)

In de Brabanthalen in ‘s-Hertogenbosch vindt van 22 t/m 26 december 2022 het wereldberoemde Holiday on Ice plaats. Geniet van de nieuwe show SUPERNOVA. Met meer dan 300 kostuums, special effects als vuurwerk en een heuse sneeuwstorm, kom je helemaal in de winterse sferen!

Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Noord-Holland

Ga op de foto in de stijl van Disney in Wondr Experience (Amsterdam)

Van 9 december 2022 t/m 9 januari 2023 heeft het bekende Instagram museum Wondr Experience een heuse Disney kamer. Vol met Disney figuren, kerstbomen en andere feestelijke decoratie. Dit museum is sowieso erg leuk om eens te bezoeken, maar tijdens deze periode helemaal én vooral met het gezin.

Klik hier voor meer informatie.

Het Amsterdamse Winterparadijs (Amsterdam)

Het Amsterdamse Winterparadijs is een uitje waar wij zelf een zeer goed gevoel aan over hebben gehouden. Van 15 december 2022 t/m 1 januari 2023 zal dit evenement in de RAI Amsterdam plaatsvinden.

Het is vrij groot en er valt ook echt van alles te beleven voor het hele gezin, zowel binnen als buiten. Van leuke speelmogelijkheden, tot kerstkraampjes, winterse lekkernijen en shows. Wat dacht je van een ritje in het reuzenrad, zweefmolen, draaimolen of het treintje? Sneeuwballen gooien met je kinderen? Schaatsen, langlaufen of kies je liever voor het roosteren van marshmallows? Ook Juf Roos en Monique Smit zijn van de partij.

Klik hier voor meer informatie.

Holiday on Ice (Amsterdam)

In de RAI in Amsterdam vindt van 28 t/m 31 december 2022 het wereldberoemde Holiday on Ice plaats. Geniet van de nieuwe show SUPERNOVA. Met meer dan 300 kostuums, special effects als vuurwerk en een heuse sneeuwstorm, kom je helemaal in de winterse sferen!

Klik hier voor meer informatie.

Sprookjeswinterland (Enkhuizen)

17, 18 en 24 december 2022 t/m 8 januari 2023 kun je van 11.00 t/m 18.00 uur Sprookjeswinterland bezoeken. Het welbekende Sprookjeswonderland verandert tijdens deze dagen in een prachtig winters decor. Zo staat er op het plein een kerstboom van maar liefst 15 meter hoog en is het hele park versierd met duizenden sfeerlichtjes en honderden lantaarns. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor de lekkerste winterse hapjes en drankjes.

Enkele jaren geleden hebben wij ook een bezoek gebracht aan Sprookjeswinterland en met kleine kinderen is dat naar onze mening écht de moeite waard! Lees voor een indruk ook ons artikel: ‘Sprookjeswinterland, een leuk pretpark in de winter voor jonge kinderen‘.

Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Overijssel

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Utrecht

De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar (Haarzuilens)

Tijdens deze kerstvakantie kun je van 16 december 2022 t/m 8 januari 2023 een magische wandeling bij Kasteel de Haar, één van de mooiste kastelen van Nederland. Elke avond wordt het kasteelpark een verlicht decor en kom je tijdens een 2,5 km lange wandeling van alles te weten over het kasteel door middel van o.a. indrukwekkende projecties. Een unieke kans om het kasteel op deze manier te ontdekken.

Klik hier voor meer informatie.

Kleur de stad Utrecht (Utrecht)

Van 9 december 2022 t/m 8 januari 2023 worden 7 gevels in Utrecht in het licht gezet d.m.v. projecties:

 • Zizi Love (Steenweg 50)
 • Telkamp Modeschoenen (Zoutmarkt 4)
 • Scotch and Soda (Oudegracht 121)
 • Stadhuis Utrecht (Stadhuisbrug 1)
 • De Rode Winkel (Lange Elisabethstraat 9-13)
 • Ace and Tate (Lijnmarkt 2)
 • Daen’s Café + Café Korter (Korte Minrebroederstraat 11 + 13)

Zowel kleine als grote kunstenaars hadden de mogelijkheid om een mooie kleurplaat in te leveren. Deze kleurplaten worden vervolgens geprojecteerd op de gevels. Een bijzonder gezicht!

Website: www.kleurdestad.nl

Light Nights ‘Aqualuna’ bij Ouwehands Dierenpark (Rhenen)

Zodra het donkerder begint te worden, komt een magische waterwereld tot leven in Ouwehands Dierenpark. Van 21 oktober 2022 t/m 7 januari 2023 kun je genieten van een mooi lichtspektakel. Dit geeft je bezoek aan deze dierentuin net dat beetje extra’s. Doordat het al vroeger donker is, is dit uitje ook perfect om te doen met jongere kinderen.

Winter Station bij het Spoorwegmuseum (Utrecht)

Van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023 kun je weer winters genieten tijdens Winter Station in het Spoorwegmuseum Utrecht. Kom schaatsen (schaatsen zijn gratis te leen), ga in de caroussel, geniet van de winterse lekkernijen en het mooie kerst decor.

Leuk om te weten is dat iedere dag m 16.00 uur de discolampen aan gaan en de muziek wat harder zodat je kunt discoschaatsen!

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Zeeland

Uitjes & activiteiten in de kerstvakantie in de provincie Zuid-Holland

Schaatsen in het hart van Gouda (Gouda)

Beleef van 21 december 2022 t/m 15 januari 2023 schaatsplezier op het markplein van Gouda. De ijsbaan is maar ongeveer 1.000 m2 groot. Zowel beginnende schaatsers als de meer ervaren schaatsers kunnen hier naar hartenlust komen schaatsen.

De entree kost € 7,- per persoon en ook schaatsen zijn er te huur (€ 1,- voor dubbele ijzers en € 2,- voor schaatsen). Tickets zijn zowel online als aan de kassa verkrijgbaar.

Ontmoet de Kerstman op Avonturenboerderij Molenwaard (Groot-Ammers)

Op 10, 11, 17, 18, 24 december 2022 en van 26 december 2022 t/m 8 januari 2023 (m.u.v. 1 januari 2023) komt der Kerstman naar Avonturenboerderij Molenwaard. Tijdens je bezoek is ook de schaatsbaan geopend. Schaatsen zijn de leen op het park en inbegrepen bij de entreeprijs.

Leuke activiteiten voor thuis tijdens de kerstvakantie

Kerstversiering bekijken in de buurt

Wanneer het ’s avonds wat donkerder wordt, is het leuk om met je kind(eren) een wandeling door de buurt te maken en zo de kerstversieringen te bewonderen. Veel kinderen vinden al die lampjes nou eenmaal prachtig!

Wist je trouwens dat de wijk Wielenpôlle in Leeuwarden bekend staat als DE kerststraat van Nederland?

Ben je op zoek naar nog meer leuke activiteiten die je thuis kunt doen met je kinderen? Lees dan ook onze artikelen:

Kopfoto © Schaatsbaan Gouda

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

2 Comments

 • Lisette - alleenopreismetjekinderen.nl
  29 november 2020 at 22:24

  Het is best een gekke tijd en soms lastig om iets leuks te bedenken om te doen. Bedankt voor de tips, zo komen we de kerstvakantie wel door!

  Reply
 • Pauline De Vries
  29 december 2021 at 10:09

  In Assen centrum is nu ook een lichtjesroute om te wandelen.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.