Menu
Attractieparken / Dierentuinen / Nederland / Theater en films / Uitjes & Activiteiten

Uitjes en activiteiten in de Kerstvakantie 2021 / 2022

It’s the most wonderful time of the year! Helaas heeft de lockdown wat roet in het eten gegooid. Daarom heb ik geprobeerd deze lijst te updaten met coronaproof uitjes en activiteiten die je in de Kerstvakantie 2021/2022 kunt doen met je kinderen.

Inhoudsopgave

Note: Dit artikel wordt continu aangevuld met leuke uitjes en activiteiten die wij tegenkomen. Schroom dus niet om later nog eens naar deze pagina terug te keren om te zien of er al meer leuks tussen staat.

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Drenthe

China Lights Festival Emmen

China Lights zijn inmiddels een bekend fenomeen in de donkere dagen. Dit jaar kun je deze belevenis van 1 december 2021 t/m 28 februari 2022 ervaren in het Rensenpark in Emmen.

Let op! Tijdens de lockdown die momenteel tot ten minste 14 januari 2022 duurt, kan China Lights Emmen helaas niet plaatsvinden. Zij hopen na de lockdown alsnog weer open te mogen.

Adres: Hoofdstraat 18, 7811 EP Emmen
Website: www.chinalightsemmen.nl

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Flevoland

Elfjesspeurtocht bij Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en Speelpark (Zeewolde)

Op eerste en tweede Kerstdag kun je bij Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en Speelpark in Zeewolde een Elfjesspeurtocht doen. Op het terrein hebben zij 11 kerstelfjes verstopt welke samen een woord vormen. Heb je het woord gevonden? Dan ontvang je aan het eind van de speurtocht een leuke verrassing.

Adres: Sternweg 2A, 3898 LJ Zeewolde

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Friesland

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Gelderland

Lichtjesroute in Nijmegen

Ondanks dat veel activiteiten zijn afgelast in Nijmegen, gaat de lichtjesroute wel door. Je kunt deze route wandelen van 18 december 2021 t/, 9 januari 2022. Tijdens deze route wandel je langs acht grote indrukwekkende lichtsculpturen. De kerstperiode wordt dan ook niet voor niets de periode van het licht genoemd. Op de plattegrond staat aangegeven waar je deze beelden kunt vinden in Nijmegen.

Website: www.intonijmegen.com/agenda/jaarlijkse-evenementen/winterwekennijmegen

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een prachtig natuurgebied waar verschillende activiteiten te doen zijn met kinderen. Uiteraard kun je hier wandelen in de mooie omgeving, maar je kunt ook fietsen lenen, een speurtocht doen én spelen in de speeltuin.

Lees ook ons artikel: ‘Veelzijdig dagje uit met het gezin in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Wandelen in Museumpark Orientalis (Heilig Landstichting, Berg en Dal)

In Museumpark Orientalis kun je tijdens de Kerstvakantie genieten van een wandeling door het park. En dat geheel gratis! Het museum zelf is conform de huidige coronamaatregelen gesloten.

Bij Museumpark Orientalis kun je op een leerzame en leuke manier de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende culturen en tradities van een aantal religies beleven: het christendom, het jodendom en de islam. Leuk om te weten is dat een aantal gebouwen uit het park op de lijst van Rijksmonumenten staan.

Adres: Profetenlaan 2, 6564 BL Heilig Landstichting
Website: www.museumparkorientalis.nl

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Groningen

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Limburg

Scavenger Hunts in Noord-Limburg

Tijdens de Scavenger Hunt kun je in diverse plaatsen in Noord-Limburg op speurtocht in waarbij je langs bijzondere plekken en verhalen komt. Ga op zoek naar de locaties van de details op de foto’s. Wanneer je alles hebt gevonden, kun je je antwoorden of een foto mailen naar info@visitvenlo.nl en maak je kans op leuke prijzen.

Klik op onderstaande links voor de zoekkaarten van de betreffende plaatsen:

Winter Fonkel Wandeltochten in Noord-Limburg

In Noord-Limburg kun je verschillende Winter Fonkel Wandeltocht doen met je familie. Het leuke vind ik zelf dat deze routes zijn samengesteld door de bewoners zelf waarbij ze je de mooiste highlights laten zien. Met name wanneer je de wandeling maakt zodra het donkerder is, word je getrakteerd op mooie muziek en lichtshow.

Er zijn verschillende wandelroutes welke je allemaal kunt downloaden:

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Noord-Brabant

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Noord-Holland

Wandel de bunkerroute in de duinen (IJmuiden)

Een tip die van van een van onze lezers kregen is dat de duinen van IJmuiden erg leuk zijn om naartoe te gaan. Uiteraard kun je hier een fijne wandeling maken. Maar wist je ook dat je bunkers kunt bezichtigen in de duinen? Je kunt ervoor kiezen om de bunkerroute van 2,5 km te lopen. Klik hier voor meer informatie over deze route.

Ga vervolgens nog een lekkere kop warme chocolademelk drinken en/of haal een bakje kibbeling voor de visliefhebbers bij de kraam Paviljoen Noordzee. Goed om te weten is dat daar ook een toilet aanwezig is.

Klimmen bij Klimpark Twiske (Oostzaan)

Kinderen vanaf 120 cm zijn welkom om te komen klimmen bij Klimpark Twiske in Oostzaan. Waar de vrijwel alle klimparken dicht zijn, is deze toch echt open. Klimpark Twiske heeft 7 verschillende klimparcoursen waarvan één voor kinderen vanaf 120 cm. Dit parcours heeft een hoogte van 1,5 meter.

Adres: De Zuiderlaaik 3, 1511 BX Oostzaan
Website: www.klimparktwiske.nl

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Overijssel

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Utrecht

Het Uiltjespad en de Bosspeeltuin in het Maximapark (Utrecht)

Herfst, winter, lente of zomer, ieder jaargetijde is geschikt voor het Uiltjespad in het Maximapark. Onder leiding van de uil Max maak je een leuke en leerzame speurtocht door het park heen. Om bij vragen van de speurtocht te komen, download je op deze website gratis de route van het seizoen. De meeste vragen zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4, maar ook met kleinere kinderen is het leuk om de route te wandelen.

De route gaat van start bij de hoofdingang van het Maximapark (tegenover de parkeerplaats aan de Utrechtseweg)

Ook de Bosspeeltuin is geopend. Deze licht direct naast het restaurant Anafora welke geopend is voor take away.

Lees ook ons artikel: Het Uiltjespad, de Bosspeeltuin en restaurant Anafora in het Maximapark

Kleur de stad Utrecht (Utrecht)

Van 22 november 2021 t/m 9 januari 2022 wordt een zestal gevels in Utrecht in het licht gezet d.m.v. projecties: De Utrechter (Vredenburg 40), Lichte Gaard (Lijnmarkt 16), Stadshuis (Stadshuisbrug 1), Winkel van Sinkel (Ooudegracht 158), WV44 (Wittevrouwenstraat 44) en de Schoenmaker (Steenweg 58).

Zowel kleine als grote kunstenaars hadden de mogelijkheid om een mooie kleurplaat in te leveren. Deze kleurplaten worden vervolgens geprojecteerd op de gevels. Een bijzonder gezicht!

Website: www.kleurdestad.nl

Ontdek de Utrechtse geheimen met de Kinderspeurtocht Utrecht (Utrecht)

Tijdens de Kinderspeurtocht door Utrecht kun je je kennis over deze prachtige stad testen. De speurtocht richt zich op kinderen van 6 t/m 9 jaar. Heb je alles goed? Dan kun je een kleine verrassing ophalen. De kinderspeurtocht kost € 2,50 per stuk en kun je na bestelling ophalen bij VVV Winkel Domplein.

Website: www.utrecht-winkel.nl/products/kinderspeurtocht-utrecht

Wandel langs verschillende Nijntje punten (Utrecht)

In Utrecht kun je op diverse punten Nijntje tegenkomen. De meest bekende locatie is waarschijnlijk wel het Nijntje Museum, maar deze is helaas gesloten deze Kerstvakantie. Mocht je nou een of meerdere Nijntje liefhebbers thuis hebben, dan kan het wel leuk zijn om een wandeling te maken door Utrecht waarbij je langs deze verschillende Nijntje punten komt.

De leukste punten heb ik voor je verzameld in dit artikel: ‘9 x Nijntje in Utrecht – Musea, beelden, winkels en overnachten

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Zeeland

Uitjes & activiteiten in de Kerstvakantie in de provincie Zuid-Holland

Leuke activiteiten voor thuis tijdens de Kerstvakantie

Kerstversiering bekijken in de buurt

Wanneer het ’s avonds wat donkerder wordt, is het leuk om met je kind(eren) een wandeling door de buurt te maken en zo de kerstversieringen te bewonderen. Veel kinderen vinden al die lampjes nou eenmaal prachtig!

Wist je trouwens dat de wijk Wielenpôlle in Leeuwarden bekend staat als DE kerststraat?

Bezoek virtueel een museum

Een aantal leuke musea kun je momenteel virtueel bezoeken en/of bieden leuke activiteiten aan die je thuis kunt doen. Denk qua musea aan het Naturalis (aanrader!), het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het Spoorwegmuseum en het NEMO Science Museum.

Lees voor nog meer online musea ook ons artikel: Deze leuke musea voor kinderen kun je virtueel bezoeken

Activiteiten voor thuis van het Van Gogh Museum

Deze Kerstvakantie zou het van Gogh Museum eigenlijk weer leuke Familiedagen hebben. Op hun website hebben zij daarom leuke activiteiten geplaatst welke je vanuit huis kunt doen. Uiteraard kun je een hoop te weten komen over Vincent van Gogh, maar er is nog meer te doen. Voor kinderen zijn er leuke kleurplaten uit te printen, kunnen ze naar de avonturen van StoryZoo kijken en een Luisterboek beluisteren van Vincent en Camille.

Klik hier voor meer informatie.

Ontdek thuis de wereld om je heen

Ook op de website van NEMO Science Centre staan allerlei leuke activiteiten en weetjes. Zet het filter op de website op ‘Doe het zelf’ en er verschijnen diverse leuke proefjes en activiteiten die je thuis kunt doen. Het zijn er vrij veel dus dikke kans dat er iets leuks voor jullie tussen zit!

Klik hier om direct naar de activiteiten te gaan.

Ben je op zoek naar nog meer leuke activiteiten die je thuis kunt doen met je kinderen? Lees dan ook onze artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl

Kopfoto © Shutterstock

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

2 Comments

 • Lisette - alleenopreismetjekinderen.nl
  29 november 2020 at 22:24

  Het is best een gekke tijd en soms lastig om iets leuks te bedenken om te doen. Bedankt voor de tips, zo komen we de kerstvakantie wel door!

  Reply
 • Pauline De Vries
  29 december 2021 at 10:09

  In Assen centrum is nu ook een lichtjesroute om te wandelen.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.