Menu
Attractieparken / Dierentuinen / Nederland / Theater en films / Uitjes & Activiteiten

Coronaproof uitjes en activiteiten in de Kerstvakantie 2020 / 2021

It’s the most wonderful time of the year! Helaas is de Kerstvakantie dit jaar totaal anders dan andere jaren. Pretparken, dierentuinen, binnenspeeltuinen zijn gesloten, veel andere activiteiten zijn afgelast. Een vraag die daardoor speelt bij veel ouders: hoe ga je je kinderen deze twee weken vermaken? Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk corona-proof uitjes en activiteiten in de Kerstvakantie voor je te verzamelen. Heb je aanvullingen? Deel ze dan vooral!

Note: Ik ben momenteel bezig om dit artikel te herschrijven en aan te vullen waar mogelijk aangezien deze eerst vol stond met uitjes en activiteiten in de Kerstvakantie die helaas momenteel niet mogelijk zijn. Schroom dus niet om later nog eens naar deze pagina terug te keren om te zien of er al meer leuks tussen staat.

Uitjes & activiteiten in de provincie Drenthe

Uitjes & activiteiten in de provincie Flevoland

Uitjes & activiteiten in de provincie Friesland

Uitjes & activiteiten in de provincie Gelderland

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een prachtig natuurgebied waar verschillende activiteiten te doen zijn met kinderen. Uiteraard kun je hier wandelen in de mooie omgeving, maar je kunt ook fietsen lenen, een speurtocht doen én spelen in de speeltuin.

Lees ook ons artikel: ‘Veelzijdig dagje uit met het gezin in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Uitjes & activiteiten in de provincie Groningen

Uitjes & activiteiten in de provincie Limburg

Scavenger Hunt (Arcen)

Tijdens de Scavenger Hunt ga je op speurtocht door het plaatsje Arcen waarbij je langs bijzondere plekken en verhalen komt. Wanneer je alles goed hebt, kun je je kaart bij één van de deelnemende bedrijven in leveren en win je misschien wel een leuke prijs! Klik hier om de speurkaart te downloaden.

Winter Fonkel Wandeltochten in Noord-Limburg

In Noord-Limburg kun je verschillende Winter Fonkel Wandeltocht doen met je familie. Het leuke vind ik zelf dat deze routes zijn samengesteld door de bewoners zelf waarbij ze je de mooiste highlights laten zien. Met name wanneer je de wandeling maakt zodra het donkerder is, word je getrakteerd op mooie muziek en lichtshow.

Er zijn verschillende wandelroutes welke je allemaal kunt downloaden:

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Brabant

Kabouterpad Terspegelt (Eersel)

Het Kabouterpad Terspegelt is een enorm leuk wandelpad voor kinderen omdat je hier behalve de standaard kabouterpaaltjes, ook een echt kabouterhuisje en leuke houtuitsneden tegenkomt. De wandeling start tegenover het restaurant De Keizer eten & drinken welke momenteel gesloten is i.v.m. de huidige coronamaatregelen. Normaliter kun je hier een opdrachtenboekje ophalen, maar je kunt de wandeling ook prima zonder doen.

Het adres van restaurant De Keizer eten & drinken is:

Postelseweg 88
5521 RD Eersel

Lees ook ons artikel: Kabouterpad Terspegelt & kindvriendelijk Restaurant Nu in Eersel

Activiteiten bij het Aardbeienterras (Rijsbergen)

Deze Kerstvakantie kun je bij het Aardbeienterras in Rijsbergen een tweetal activiteiten doen:

  • Smokkelschat Dit is een wandeling van ongeveer 1,5 km. Bij het Aardbeienterras is een schatkist met een routebeschrijving met aanwijzingen achtergelaten. Lukt het jou om het cijferslot van de schatkist te kraken? Dan mag je de inhoud mee naar huis nemen.
  • Auto/fiets-fotospeurtocht Tijdens deze speurtocht rijd je langs bepaalde herkenningspunten. Aan de hand van foto’s en huisnummers reken je uiteindelijk een getal uit. Achteraf krijgen kinderen een beloning.

Normaliter zijn dit betaalde activiteiten. Maar tijdens de Kerstvakantie kun je deze gratis doen. Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Holland

Vliegtuigen kijken bij Schiphol (Amsterdam)

Een activiteit welke je nog steeds kunt doen, is vliegtuigen kijken bij bijvoorbeeld Schiphol. Dit is iets waar ik mijn kinderen altijd enorm blij mee maak! Zelf kiezen wij meestal voor spottersplek de Polderbaan. Een andere spottersplek bij Schiphol is de Buitenveldertbaan, deze is iets rustiger.

Wandel de bunkerroute in de duinen (IJmuiden)

Een tip die van van een van onze lezers kregen is dat de duinen van IJmuiden erg leuk zijn om naartoe te gaan. Uiteraard kun je hier een fijne wandeling maken. Maar wist je ook dat je bunkers kunt bezichtigen in de duinen? Je kunt ervoor kiezen om de bunkerroute van 2,5 km te lopen. Klik hier voor meer informatie over deze route.

Ga vervolgens nog een lekkere kop warme chocolademelk drinken en/of haal een bakje kibbeling voor de visliefhebbers bij de kraam Paviljoen Noordzee. Goed om te weten is dat daar ook een toilet aanwezig is.

Uitjes & activiteiten in de provincie Overijssel

Het Speelbospad (Nijverdal)

Wanneer je de eekhoorntjes volgt op het 2 km lange Speelbospad in Nijverdal, dan kom je van alles tegen! Klim in de boomhut, loop over boomstammen, bewandel de wiebelburg, bouw hutten en stap in de boomstamtrein. Op deze manier wordt wandelen met kinderen wel heel erg leuk!

Lees ook ons artikel: ‘Het Speelbospad in Nijverdal, een leuke wandeling voor (jonge) kinderen

Uitjes & activiteiten in de provincie Utrecht

Kabouterpad Baarnse Bos (Baarn)

De route van het Kabouterpad in het Baarnse Bos is tussen de 0,5 en 1,5 km lang. Je kunt deze wandeling prima maken zonder vragenboekje, je zult dan dus voornamelijk de kabouterpalen volgen. Het Baarnse Bos is sowieso erg mooi om in te wandelen.

Je kunt je adres zetten op de parkeerplaats bij het restaurant Eethuys-Café de Generaal:

Lt. Generaal van Heutszlaan 5
3743 JL Baarn

Ook met de trein kun je deze locatie prima bereiken. Het treinstation Baarn ligt namelijk vrijwel direct bij het restaurant. Achter het restaurant, vanaf de parkeerplaats, wandel je het bos in en daar start de kabouterroute.

Lees voor in indruk ook ons artikel: Op pad naar Kabouterpad Baarnse Bos

kabouterpad-baarnse-bos-baarn-utrecht

Op jacht naar Smulmunten aan de Maarsseveense Plassen (Maarsseveense Plassen)

Het restaurant de Pannekoekenbakker ligt aan het recreatieterrein van de Maarsseveense Plassen. Het restaurant is uiteraard dicht, maar ze hebben momenteel wel een kraam voor de deur staan waar je wat lekkere hapjes en drankjes kunt afhalen.

Voor kinderen hebben zij nu ook een leuke GPS-/opdrachten speurtocht gecreëerd waarbij je op zoek gaat naar smulpunten. De gevonden smulpunten kunnen na afloop worden ingeleverd in hun Smulpuntenwinkel waarbij kinderen zelf een leuk cadeautje kunnen uitzoeken.

Klik hier voor meer informatie.

Het Uiltjespad en de Bosspeeltuin in het Maximapark (Utrecht)

Herfst, winter, lente of zomer, ieder jaargetijde is geschikt voor het Uiltjespad in het Maximapark. Onder leiding van de uil Max maak je een leuke en leerzame speurtocht door het park heen. Om bij vragen van de speurtocht te komen, download je op deze website gratis de route van het seizoen. De meeste vragen zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4, maar ook met kleinere kinderen is het leuk om de route te wandelen.

De route gaat van start bij de hoofdingang van het Maximapark (tegenover de parkeerplaats aan de Utrechtseweg)

Ook de Bosspeeltuin is geopend. Deze licht direct naast het restaurant Anafora welke geopend is voor take away.

Lees ook ons artikel: Het Uiltjespad, de Bosspeeltuin en restaurant Anafora in het Maximapark

Wandel langs verschillende Nijntje punten (Utrecht)

In Utrecht kun je op diverse punten Nijntje tegenkomen. De meest bekende locatie is waarschijnlijk wel het Nijntje Museum, maar deze is helaas gesloten deze Kerstvakantie. Mocht je nou een of meerdere Nijntje liefhebbers thuis hebben, dan kan het wel leuk zijn om een wandeling te maken door Utrecht waarbij je langs deze verschillende Nijntje punten komt.

De leukste punten heb ik voor je verzameld in dit artikel: ‘9 x Nijntje in Utrecht – Musea, beelden, winkels en overnachten

Uitjes & activiteiten in de provincie Zeeland

Uitjes & activiteiten in de provincie Zuid-Holland

Leuke activiteiten voor thuis tijdens de Kerstvakantie

Bezoek virtueel een museum

Een aantal leuke musea kun je momenteel virtueel bezoeken en/of bieden leuke activiteiten aan die je thuis kunt doen. Denk qua musea aan het Naturalis (aanrader!), het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het Spoorwegmuseum en het NEMO Science Museum.

Lees voor nog meer online musea ook ons artikel: Deze leuke musea voor kinderen kun je virtueel bezoeken

Activiteiten voor thuis van het Van Gogh Museum

Deze Kerstvakantie zou het van Gogh Museum eigenlijk weer leuke Familiedagen hebben. Op hun website hebben zij daarom leuke activiteiten geplaatst welke je vanuit huis kunt doen. Uiteraard kun je een hoop te weten komen over Vincent van Gogh, maar er is nog meer te doen. Voor kinderen zijn er leuke kleurplaten uit te printen, kunnen ze naar de avonturen van StoryZoo kijken en een Luisterboek beluisteren van Vincent en Camille.

Klik hier voor meer informatie.

Kerstversiering bekijken in de buurt

Wanneer het ’s avonds wat donkerder wordt, is het leuk om met je kind(eren) een wandeling door de buurt te maken en zo de kerstversieringen te bewonderen. Veel kinderen vinden al die lampjes nou eenmaal prachtig!

Wist je trouwens dat de wijk Wielenpôlle in Leeuwarden bekend staat als DE kerststraat?

Ben je op zoek naar nog meer leuke activiteiten die je thuis kunt doen met je kinderen? Lees dan ook onze artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl

Kopfoto © Shutterstock

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 3 en 6 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

1 Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.