Menu
Musea / Zuid-Holland

Naar de Keukenhof met kinderen – Nederland op zijn kleurrijkst

Van eind maart tot half mei kun je de Keukenhof in Lisse (Noord-Holland) bezoeken. Behalve de vele bloemen die je hier tegenkomt, hebben zij ook zeker aan kinderen gedacht. Je vindt hier een onwijs leuke Nijntje speeltuin, maar ook een doolhof en kinderboerderij. En voor degene die het leuk vinden kun je ook op speurtocht door de Keukenhof. 

Naar de Keukenhof met kinderen

In het voorjaar, van eind maart tot half mei, opent bloemententoonstelling Keukenhof haar deuren. Dit jaar is dat alweer voor de zeventigste keer. Meer dan één miljoen bezoekers, waarvan zo’n 80% afkomstig uit het buitenland, reist ieder jaar naar Lisse om alle kleurrijke bloemenvelden te aanschouwen.

In de Keukenhof doen meer dan veertig tuinmannen hun best alle bloemen tot hun recht te laten komen. En ieder jaar wordt hier een nieuw ontwerp voor gemaakt. De samenstelling van de zeven miljoen bollen is zo uitgekiend, dat bezoekers gedurende de hele openstelling kunnen genieten van bloeiende bloemen. Zijn de narcissen uitgebloeid, dan staan de hyacinten te stralen. Verliezen de blauwe druiven hun kleur, dan zijn de tulpen op hun mooist. Et cetera.

Ieder jaar worden de bloembollen gratis geleverd door telers vanuit heel Nederland die dit de perfecte plek vinden om hun werk te showen. In totaal is het park 32 hectare groot.

Het ontstaan

Keukenhof is een initiatief van tien bollenkwekers/-exporteurs, die een etalage voor hun vak wilden creëren. In 1949 vonden zij hiervoor de ideale locatie: de tuin rondom kasteel Keukenhof. Toen was het gebied nog ongerepte natuur, die werd gebruikt voor de jacht en het verzamelen van kruiden voor de keuken van het kasteel. Hier komt de naam “Keukenhof” vandaan. Het gebied bestaat nu uit kleurrijke perken, wandelpaden en verschillende thematische tuinen.

De paviljoens

Naast de prachtige perken in het park, kun je ook tentoonstellingen bewonderen in de verschillende paviljoens, genaamd Beatrix, Willem-Alexander, Juliana en Oranje Nassau. Ieder paviljoen heeft haar eigen product, van tulp tot roos. De shows zijn ieder jaar weer anders en kwekers krijgen hier de kans een enorme verscheidenheid aan bloemen en planten te tonen, in alle kleuren en vormen.

Thema

Ieder jaar houdt de Keukenhof een ander thema aan. In 2019 is het thema “Flower Power”. Met felle kleuren, hippies, peace & music staat Flower Power voor de sfeer van begin jaren ’70. Een goedgekozen thema voor de 70e editie van de Keukenhof. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen van over de hele wereld. Flower Power: de kracht van bloemen.

Leuke activiteiten voor kinderen in de Keukenhof

Dat volwassen mensen zullen genieten van al die mooie bloemen om hen heen, hoef ik hier niet uit te leggen. Maar ik begrijp dat mensen zich afvragen waarom een bezoek aan de Keukenhof nou leuk zou zijn voor kinderen. Ik denk dat het bij weinig ouders bovenaan het lijstje zou staan. Toch is het zeker het overwegen waard. Naast het feit dat kinderen ook verwonderd zullen kijken naar alle verschillende kleuren, bloemen, planten en beelden, is er namelijk ook genoeg te doen:

Doolhof

Voor de stoere kinderen, is er een doolhof gemaakt van taxushagen. Het doolhof loopt naar een uitkijktoren waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de naastgelegen tulpenvelden. Toegegeven, het doolhof is niet heel lastig dus ook goed te doen voor kleine kinderen.

Speeltuin

Centraal in het park is een grote speeltuin te vinden. Deze speeltuin is zo ingericht dat kinderen van iedere leeftijd zich kunnen vermaken. Zo is er een deel met Nijntje speeltoestellen voor de allerkleinsten en biedt het deel met grote klimtoestellen, glijbanen, touwbruggen en speelhuizen genoeg plezier voor de oudere kinderen. Er is genoeg ruimte om lekker rond te rennen en in het naastgelegen poffertjesrestaurant valt heerlijk te smullen.

Naast de speeltuin bevinden zich verspreid over het park ook nog verschillende speelobjecten. Zo is er een klimbrug over een sloot, liggen er stapstenen in de vijver en zijn er boomstammen om op te klimmen.

Kinderboerderij

Naast de hierboven genoemde speeltuin, is een grote kinderboerderij te vinden. In de boerderij zijn onder anderen geiten, schapen, varkens, kippen en konijnen te begroeten. De dieren mogen van dichtbij benadert worden, maar de verzorgers letten er wel op dat de dieren niet teveel stress ondervinden. Bij teveel bezoekers worden de hekken gesloten en kunnen de dieren alleen van buitenaf worden bewonderd. Maar zelfs dan vinden kinderen, in ieder geval mijn zoon, het nog geweldig.

Speurtocht

Bij de informatiebalie of aan de kassa is een boekje met een speurtocht te krijgen. Door het volgen van deze speurtocht en het uitvoeren van verschillende opdrachten (zoals het opmeten van bloemen), leren kinderen de verschillende soorten bloemen te herkennen. Bij vertrek kun je het boekje weer inleveren bij de informatiebalie en krijg je een beloning voor de moeite.

Molen

Aan de rand van het park staat een grote molen. Deze molen werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. In 1957 kocht de Holland Amerika Lijn deze molen en schonk hem aan de Keukenhof. De molen is voor iedereen te beklimmen (mits je goed ter been bent) en geeft een prachtig uitzicht over de bollenvelden en het park.

Nijntje

In het hele park kom je regelmatig Nijntje, lief klein konijntje, tegen. Zo zijn, zoals eerder beschreven, meerdere speeltoestellen van Nijntje te vinden in de speeltuin, maar staat er naast het Willem – Alexander paviljoen ook een Nijntje winkel. Hier is van alles van Nijntje te koop, van knuffel tot t-shirt. Buiten de winkel staan er meerdere beelden waarmee op de foto gegaan kan worden.

Een rustmoment

In het park zijn verschillende restaurants te vinden waar even rustig te genieten is van een hapje en een drankje. Verspreid over de rest van het park zijn ook verschillende eetkraampjes en -tentjes te vinden. Maar ook zelf eten en drinken meenemen is geaccepteerd. Er zijn voldoende plekken in het park te vinden waar rustig gezeten, gegeten en gedronken kan worden, zoals op verschillende banken of grasvelden. Tevens zijn er voldoende toiletten met nette verschoonplekken te vinden.

Naast eetgelegenheden, zijn er ook verschillende winkels. In deze winkels zijn souvenirs, bloembollen en andere leuke spullen te koop. Ook voor kinderen is er genoeg om zakgeld aan uit te geven.

Handig om te weten over de Keukenhof

Openingstijden

Iedere dag van eind maart tot half mei van 8.00 – 19.30 uur. De Keukenhof is dit jaar nog geopend tot 19 mei 2019.

Prijzen

  • Kinderen tot vier jaar: gratis
  • Kinderen vanaf vier jaar: €8,00
  • Volwassenen: €18,00 aan de kassa, €17,00 online
  • Parkeren: €6,00

Adresgegevens

Stationsweg 166A
2161 AM Lisse

Telefoonnummer: +31 (0)252 465 564
Mailadres: info@keukenhof.nl
Website: www.keukenhof.nl
Facebook: www.facebook.com/visitkeukenhof

Gaan wij nog een keer naar de Keukenhof?

Zoals ik in mijn inleiding vertelde, is de Keukenhof een traditie. De vraag of wij terug zullen gaan is dan ook makkelijk te beantwoorden. Het gaat meer om te vraag of de Keukenhof ook leuk is voor kinderen naar mijn mening, en het antwoord is ja. Er is voldoende te zien en te beleven en de Keukenhof doet ieder jaar weer haar best zich te vernieuwen. Er is geen plek in Nederland te vinden waar de lente meer beleefd kan worden.

Ik denk dat vooral kinderen tot een jaar of acht zich hier prima zullen vermaken. Voor kinderen boven de acht jaar is er toch te weinig uitdaging, tenzij zij natuurlijk heel erg van bloemen houden. Vind je het leuk om je kind in contact te brengen met de natuur maar wil je een keer iets anders dan een bos of dierentuin, zet dit bloemenparadijs dan zeker op je lijst!

Alles meegenomen geef ik de Keukenhof een 7,5.

Foto’s © Lisanne

About Author

Hallo allemaal, Ik ben Lisanne, 31 jaar en samen met mijn verloofde Rufus en onze zoon Avian (1 jaar) woonachtig in Heerhugowaard. Ik ben eigenaar van Gastouderbureau Toppie Noord-Holland Noord en heb Pedagogiek gestudeerd. Ik ga graag met mijn gezin op pad, naar pretparken, dierentuinen of de natuur in.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.