Kidsstock Festival, een door kinderen georganiseerd festival in Rotterdam

Het Kidsstock Festival is een heel leuk familiefestival speciaal voor gezinnen die de sfeer van een echt festival willen proeven. Het unieke en veelzijdige programma waarin muziek, theater en workshops zich laten afwisselen met lekker eten en een frisse duik in de Kralingse Plas maakt dit echt een topevenement. In dit artikel lees je alles over dit festival.

Kidsstock Festival: wat is er te doen?

De drijvende krachten achter Kidsstock zijn vier vaders met hun kinderen. De vaders zijn ervaren festivalorganisatoren, maar volgens hun kinderen kon het beter. Zodoende hebben deze vaders hun kinderen de kans gegeven om zelf een festival te organiseren, met Kidsstock als eindresultaat.

In 2023 ben ik met mijn gezin naar het Kidsstock Festival in het Kralingse Bos in Rotterdam geweest. In dit artikel probeer ik je een indruk te geven van wat je kunt verwachten.

Optredens

Op Kidsstock treden verschillende Nederlandse top DJ’s op samen met hun kinderen. hebben genoten van het optreden van DJ Baggi en Summer. Summer straalde en ze wisselden toffe nummers af. Ook hebben we nog even kort gekeken bij DJ Roog en zijn dochter Lea. Zij wisselde bekende nummers van o.a. Flemming af met het werk van haar vader. Later kwamen hier ook nog DJ Irwan met zoon Skyler en Team Hey! (Michel & Loulou de Hey.)

Verder hebben we ondanks de hitte ook nog een kijkje genomen in de tent bij V.O.F de kunst, om te genieten van hun toegankelijke en vrolijke liedjes zoals ‘Dikkertje Dap’, ‘Suzanne’ en ‘Kopje koffie’. In deze tent traden ook de de mannen van Bankzitters op. Bankzitters is een bekend You-Tube-kanaal met maar liefst 788.000 abonnees. Ze maken verschillende content van challenges tot video’s over gamen. Op het festival raakten we in gesprek met een gezin met kinderen in de leeftijd 8 tot en met 12 jaar en vooral onder die leeftijdscategorie zijn Bankzitters echt heel populair.

Op het strand hebben mijn jongste dochter en ik nog even gekeken naar de karaokebar, onder het genot van een koel drankje en onze oudste dochter was niet weg te slaan bij de silent disco in de botsautokraam. Koptelefoon op en dansen maar!

Knutselen en kleuren

Onze kinderen zijn enorme knutselfans en Kidsstock is echt een knutselwalhalla. Ze hebben een pet gemaakt van lege drankverpakkingen bij Tetra-Town. In Tetra-Town worden allerlei voorwerpen, zoals lampjes, mandjes en krukjes gemaakt van lege drank- en vlaverpakkingen.

Verder hebben onze kinderen nog op het knutselplein geschilderd, een muziekinstrument van kroonkurken gemaakt en meegedaan aan het reuze kleurfestijn. Bij het kleurfestijn  gingen de kinderen helemaal los met krijtjes op een gigantisch vel papier, onder begeleiding van een muzikant met fijne gitaarmuziek.

Straattheater en andere leuke activiteiten

Ook liep er heel wat straattheater rond op het festivalterrein. Mijn jongste dochter was behoorlijk geïntrigeerd door de reuze kinderwagen en de “baby” die steeds van alles uit de wagen gooide. Uit de kinderen wagen klonken allerlei babygeluiden en de ouders doen het alles om deze reuzebaby het naar zijn zin te maken. Met o.a. een megafles van 6 liter en ook de enorme luier, kan op hilariteit van de kinderen rekenen. De oudste vond op haar beurt de touwspringmachine van Turbo Touw Tornado echt het einde. Na een poging tot een aantal rondes springen kreeg ze een echt springbewijs.

Onder het genot van een drankje hebben we ook nog de mannen van Blaas of Glory voorbij zien komen. De extravert uitgedoste mannen zien eruit alsof ze uit een rockband zijn weggelopen, maar hun muziek heeft meer weg van een brassband. Ze spelen allerlei rockklassiekers zoals “Highway to Hell” van AC/DC, maar dan met een eigen sausje erover.

Tijdens het knutselen bij Tetra-Town, kwam er ook nog een groep protesterende kinderen langs. Even kregen we het gevoel dat Extiction Rebellion een actie had georganiseerd, maar het bleek te gaan om AVERECHTS. De mensen van AVERECHTS geven lessen in ‘scanderen, ‘blokkeren’ en ‘zitstaken’ en ‘vastketenen’ op een festival. De kinderen droegen ook zelfgemaakt spandoeken en borden mee en riepen dingen als: ‘we moeten nu iets doen voor het te laat is’. Waarschijnlijk worden hier al de nieuwe zaadjes geplant voor een nieuwe generatie activisten.

Het enige waar we echt van baalden achteraf is dat we Hakim hebben gemist. Deze jeugdheld (als je geboren bent in de jaren ’80 en opgegroeid bent in de jaren ’90), uit Sesamstraat is echte een geboren verhalen verteller. Wij lagen op dat moment echter languit in het gras te genieten van Bootsy Paul. Hij loopt rond met een soort draaitafel op wielen. Hij stopte bij de foodtrucks waar mensen even lagen te chillen en met zijn afwisselde popnummers van alle tijden, kreeg hij direct mensen aan het dansen. Het was zo gezellig, dat we de time-table uit het oog verloren en daarmee spijtig genoeg Hakim misten.

Het was deze dag 30 graden, dus na alle optredens en activiteiten konden we nog heerlijk pootje baden en een frisse duik nemen in de Kralingse Plas. Deze duik kun je ook nog eens afwisselen met leuke spelletjes bij de Ranjabar. Deze hoek was ingericht door het limonade merk Ranja en je kon hier spelletjes spelen in het thema van Ranja, zoals kruisje/rondje, maar dan met fruitsoorten.

Foodtrucks

Op elk festival zijn er wel foodtrucks te vinden, zo ook op Kidsstock. De kwaliteit van deze foodstrucks lag hoog. Zowel de vers bereide pizza’s (er stond echt iemand vers deeg te rollen) als de super zachte frieten met schil of de huisgemaakte bitterballen waren echt overheerlijk. Positief was dat er relatief veel drankuitgifte punten waren, waardoor je niet lang in de rij hoefde te staan voor drinken.

Tips voor een festival met kids

  • Wat neem je mee: gehoorbescherming (ook voor de kinderen!), zonnebrandcrème,  desinfecterende handgel, snoetenpoetsers, regenjas of poncho, naambandje met telefoonnummer.
  • Pas je kleding aan op het weer. Is het warm en zonnig? Kleed je dan luchtig, smeer je goed in en vergeet ook je zonnebril niet. Is het regenachtig? Neem een regenjas of poncho mee. Ookzijn regenlaarzen geen overbodige luxe, omdat het festivalterrein modderig kan worden.
  • Bereid je kinderen voor door van tevoren YouTube-filmpjes van vergelijkbare festivals te kijken. Ze weten dan beter wat ze kunnen verwachten van zo’n festival, zoals bijvoorbeeld de mensenmassa.
  • Go with the flow: niks moet, alles mag!
  • Check van tevoren wel even het programma om te bepalen wat jullie écht graag willen zien.

Wat vonden wij van opwegmetmama.nl van Kidsstock

Kidsstock zit als festival echt heel goed in elkaar. Het programma is leuk, afwisselend en echt goed afgestemd op de doelgroep. Wij hadden letterlijk tijd te kort om alles te kunnen doen en zien wat we vooraf hadden bedacht. Er was gewoon zoveel leuks om te doen en het was moeilijk om te kiezen. De kinderen vonden achteraf alle knutselmogelijkheden erg leuk en de oudste heeft ook erg genoten van de muziek Summer en de Silent Disco.

Daarnaast waren wij erg te spreken over het feit dat er gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar was en dat je nog gehoorbescherming voor je kinderen kon aanschaffen, mocht je dit vergeten zijn. Dit geeft wat ons betreft echt wel aan dat je als organisatoren nagedachte hebt over de details en het feit dat jonge kinderen de doelgroep zijn.

Meer weten? Kijk op www.kidsstock.nl

Lees ook onze andere artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne