heimwee-kind-wat-doen

Wat kun je doen wanneer je kind last heeft van heimwee?

Sommige kinderen (en ook volwassenen) kunnen last krijgen van heimwee wanneer zij van huis zijn. De Dikke van Dale beschrijft heimwee als een ziekelijk verlangen naar huis. Heimwee komt het meest voor bij kinderen tussen de vijf en tien jaar. Het kan, zeker als ouder zijnde, erg moeilijk zijn om te zien dat je kind zo verdrietig is. Wat kun je doen wanneer je kind last krijgt van heimwee?

Hoe kun je heimwee bij een kind herkennen?

Heimwee is niet altijd even makkelijk te herkennen bij een kind. Meestal kun je het wel merken aan het gedrag: je kind kan wat huileriger en/of wat meer terug getrokken zijn vergeleken met normaal.

Ook zijn er kinderen die er letterlijk ziek van worden en buikpijn en/of misselijk kunnen zijn. Andere kinderen gaan weer juist heel vervelend doen en ruzie zoeken of gedrag vertonen die niet bij hun leeftijd past (bedplassen, kruipen).

Heimwee hebben is dus erg sneu!

Tips om je kind te helpen wanneer hij/zij last heeft van heimwee

Erken het gevoel van je kind, maar blijf wel positief

Het is belangrijk om het gevoel van je kind te erkennen. Het is belangrijk een kind het vertrouwen te geven dat hij/zij zijn/haar gevoelens mag uiten. Hierdoor zal het zich beter open kunnen stellen voor een gesprek.

Probeer vooral positief te blijven en uit te leggen waarom het zo leuk is om even van huis weg te zijn. Probeer je kind aandacht te geven, helemaal wanneer je kind het net even wat moeilijker heeft.

Tijdens de periode van huis kun je proberen je kind af te leiden met leuke activiteiten zodat hij/zij niet steeds aan thuis hoeft te denken.

Neem persoonlijke spullen van huis mee

Het meenemen van persoonlijke spullen zorgt er voor dat je kind zich net iets dichter bij huis zal voelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een knuffel waar zijn/haar eigen vertrouwde lucht nog aan zit.

Ook kun je samen met je kind de koffer in pakken en geef hem/haar dan ook de nodige inspraak over bepaalde spullen. Vraag je kind sowieso of hij/zij nog iets van huis wil meenemen wat hij/zij graag bij zich heeft.

Zelf heb ik geen last van heimwee, maar neem wel (bijna) altijd mijn eigen kussen mee omdat ik slecht slaap op een ‘vreemd’ kussen.

Probeer de regelmaat van thuis aan te houden

Wanneer je een baby hebt, heb je vast wel eens van de drie R’s gehoord: rust, regelmaat en reinheid. Door regelmaat in te bouwen, zal je kind zich door de voorspelbaarheid veiliger en meer geborgen voelen en daardoor minder stress ervaren.

Probeer het regelmaat van thuis ook aan te houden wanneer je op vakantie of een weekend weg bent. Voor je kind kan dit een goede houvast zijn. Je kunt de eerste dagen van je vakantie wat rustiger aan doen zodat je kind te tijd heeft om te wennen aan de nieuwe omgeving.

Laat je kind regelmatig ergens logeren

Sommige kinderen hebben last van heimwee wanneer hun ouders niet in de buurt zijn zoals wanneer ze uit logeren gaan. Door kinderen toch regelmatig ergens te laten logeren leren ze omgaan met het slapen in een andere omgeving zonder ouders. Licht wel het logeeradres van je kind in over de heimwee zodat ze hierop voorbereid zijn.

Heimwee is een gevoel dat zal moeten slijten hoewel sommige mensen er toch altijd enigszins last van kunnen blijven houden.

Wat kun je doen wanneer je een kind als logee hebt met heimwee?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een neefje, nichtje of vriendje bij jullie komt slapen die last heeft van heimwee. Zorg er allereerst voor dat hij/zij zich welkom voelt voor een vertrouwd gevoel.

Overdag kun je vaak beter met heimwee omgaan door te zorgen voor een leuke activiteit zodat hij/zij niet aan thuis hoeft te denken. Zodra de avond aanbreekt zal het mogelijk wat lastiger worden. Probeer positief te blijven.

Wanneer hij/zij zich echt niet prettig voelt en écht naar huis wil, bel dan de ouders (indien mogelijk) en probeer het een andere keer nogmaals.

Wat kun je doen wanneer je zelf last hebt van heimwee?

Je kunt van te voren informatie opzoeken over de omgeving waar je naartoe gaat zodat dit niet meer geheel vreemd is voor je. Zoek leuke dingen op die je kunt gaan doen zodat je iets hebt om naar uit te kijken. En probeer vooral te genieten!

Ken jij iemand in je omgeving met heimwee? Hoe gaat diegene er mee om?

Foto © Shutterstock