Eén van de nachtmerries van iedere ouder is wanneer je kind wagenziek wordt wanneer je een lange rit voor de boeg hebt. Wagenziekte is niet alleen vervelend, maar vooral heel erg sneu voor je kind. De symptomen van wagenziekte willen echter nog wel eens verschillen waardoor je niet altijd door hebt dat je kind er last van heeft. In dit artikel kun je tips lezen over hoe je hiermee om kunt gaan.
Wat is wagenziekte?
Wagenziekte is een vorm van reisziekte. Als iemand reisziekte heeft, wordt hij/zij o.a. ziek tijdens een autorit, een vliegreis of een boottocht, maar ook tijdens een ritje in een draaimolen of een achtbaan is mogelijk. Reisziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Wanneer de informatie die je ogen binnenkrijgen niet overeenkomen met de informatie in de spieren en het evenwichtsorgaan, raken de hersenen van slag met als gevolg dat je ziek wordt.
Wagenziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de twee en tien jaar doordat het evenwichtsorgaan nog niet volledig is ontwikkeld. Meestal neemt wagenziekte daarna af, maar toch kunnen ook volwassenen last hebben van wagenziekte. Ik ben daar helaas eentje van. 😉
Hoe kun je wagenziekte herkennen?
Kinderen met wagenziekte voelen zich over het algemeen niet lekker. Symptomen van wagenziekte zijn o.a.:
- Misselijkheid
- Overgeven
- Duizeligheid
- Gapen
- Moeheid
- Hoofdpijn
Hoe kun je wagenziekte voorkomen?
Zoals je waarschijnlijk kunt begrijpen, is wagenziekte enorm vervelend. Gelukkig kun je het met de volgende tips enigszins voorkomen:
- Probeer rustig te rijden zodat de auto minder deint. Met rustig wordt in dit geval niet zo zeer de snelheid bedoelt, maar meer dat je niet al te veel slingert, hard optrekt en remt. Probeer voor zover mogelijk een constante snelheid aan te houden en niet al te veel andere auto’s in te halen.
- Zet een raam op een heel klein kiertje open of zet de airco aan zodat er frisse lucht blijft circuleren. Zelf heb ik hier altijd veel baat bij. Zodra het warmer wordt in de auto zonder frisse lucht, heb ik ook meer last van wagenziekte.
- Zorg dat je kind iets heeft gegeten. Let er wel op dat de maag van je kind niet te vol, maar ook zeker niet te leeg is. Probeer zoetigheid en vet eten te vermijden, dit kan averechts werken.
- Overdag rijden is fijner doordat je kind zich dan beter kan oriënteren op de buitenwereld. Doordat je kind ziet dat de auto rijdt en niet stilstaat, lopen de ogen en het lichaamsgevoel synchroon met elkaar. Dit verklaart waarom lezen in de auto, of op de tablet/telefoon kijken wagenziekte kan verergeren. Soms kan ’s nachts rijden juist wel prettig zijn, mits je kind in de auto slaapt. Ook heb je ’s nachts (meestal) geen files waardoor je snelheid gelijkmatiger is.
- Stop regelmatig zodat je kind even zijn/haar benen kan strekken en wat extra frisse lucht binnenkrijgt.
Wat kun je doen wanneer je kind er toch last van krijgt?
- Het kan raadzaam zijn om voor alle zekerheid een aantal spuugzakjes, natte doekjes om het gezicht van je kind schoon te maken én wat schone kleding mee te nemen. Hierdoor neemt de wagenziekte helaas niet af, maar je kunt er wel een vieze boel in je auto mee voorkomen.
- Een bekend homeopathische middel bij wagenziekte ook geschikt is voor kinderen is Cocculine. Dit middel is verkrijgbaar in zowel een tabletvorm als in pleistervorm.
- Een niet homeopathisch middel wat goed bij reisziekte helpt is Cinnarizine (ook wel bekend als Primatour). Dit middel helpt voornamelijk tegen de misselijkheid. Let bij aankoop wel op de minimum leeftijd waarvoor het geschikt is. Dit wil per leverancier nog wel eens verschillen.
- Er bestaan bandjes die werken via een soort acupressuur. Bij deze bandjes drukken balletjes op bepaalde drukpunten in de pols waardoor misselijkheid wordt tegengegaan. Een voorbeeld van deze bandjes is de Sea Band. De bandjes dienen meestal een half uur van te voren om te worden gedaan.
Heeft jouw kind wel eens last van wagenziekte?
In dit artikel zijn affiliate links opgenomen.
Foto © Shutterstock