Het Kinderboekenmuseum: Waar kinderboeken tot leven komen

Rupsje Nooitgenoeg, Pim en Pom, Dikkie Dik, Nijntje, Kleine Ezel en Elmer de Kleurenolifant: Deze bekende vriendjes uit de leukste kinderboeken kom je allemaal tegen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. En het leuke is dat je ze niet alleen mag bekijken, maar door alle tentoonstellingen mag klimmen, klauteren, rennen en van alles kunt ontdekken. Zo komen onze favoriete kinderboeken pas écht tot leven!

Laatste update februari 2022

ABC met de dieren mee

De eerste tentoonstelling heet heel treffend ABC met de dieren mee. Je loopt al slingerend door alle bekende kinderboeken heen. Elke letter van het alfabet is in het thema van een bekend kinderboek uitgewerkt. Zo kan je bij de letter ‘E’  door allerlei lekkers heen eten, net als Rupsje Nooitgenoeg dat in het boek doet. Bij de ‘K’ moet je Elmer helpen, want hij is zijn kleurtjes weer eens kwijtgeraakt. En bij de ‘P’ kom je natuurlijk de lieve poezen Pim en Pom tegen.

Deze interactieve route is speciaal ontworpen voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. Maar ook onze dreumes van 16 maanden oud keek hier zijn ogen uit en alle opstellingen waren ook voor hem al zeer toegankelijk. Hij klom en kroop net zo makkelijk als zijn grote broer door alle boeken heen.

Net als Rupsje Nooitgenoeg door eten heen kruipen,

met Kleine IJsbeer over ijsschotsen springen,

samen met Pim en Pom een puzzel oplossen, 

of een brand blussen met Spuit Elf. In het Kinderboekenmuseum kan het allemaal!

Ik ben Kikker

In de tentoonstelling Ik ben Kikker staan, hoe kan het ook anders, de wereldberoemde avonturen van Kikker centraal. Aan het begin van de tentoonstelling hangen kenmerkende rood met witte Kikkerbroeken klaar die de jonge bezoekers aan mogen trekken. Dan stappen ze echt letterlijk de kleurrijke wereld van Kikker binnen. Hier is van alles te doen en te ontdekken! Wat denk je van kamperen met Rat, lekkere taarten bakken met Varkentje, gaan vissen net als Kikker of schaatsen met Eend? Of luister je liever naar één van de verhalen van Max Velthuijs? Geen probleem; dan kruip je lekker op de bank en zet je een koptelefoon op om heerlijk weg te dromen. Ook papa’s en mama’s kunnen hier hun ogen uitkijken en samen met hun kinderen interactief aan de slag. Zo nodigen de grote handpoppen van Kikker en al zijn vriendjes echt uit om samen een verhaal na te spelen.

Praktische informatie

Het Kinderboekenmuseum ligt op nog geen vijf minuten lopen van station Den Haag Centraal. Ideaal te bereiken met het openbaar vervoer,  dus geen torenhoge parkeerkosten. Goed om te weten: Het kinderboekenmuseum is onderdeel van het Literatuurmuseum. In de directe omgeving van het kinderboekenmuseum mag het heus wat rumoeriger zijn, maar in de rest van het Literatuurmuseum wordt stilte wel echt op prijs gesteld.

In de loop van de ochtend kan het al snel vrij druk worden. Als je liever iets meer ruimte hebt om samen met je peuter/kleuter het Kinderboekenmuseum te ontdekken is het aan te raden om er voor te zorgen dat je gelijk met openingstijd naar binnen kunt. Ook aan de wat oudere kinderen is gedacht: zij kunnen één van de voorstellingen voor basisschoolkinderen bezoeken.

Openingstijden

Het Kinderboekenmuseum is op dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 10:30 en 17:00. In de schoolvakanties is het Kinderboekenmuseum wel op maandagen geopend. Op de website van het Kinderboekenmuseum is meer informatie te vinden over actuele openingstijden en de invulling van de tentoonstellingen.

Entreeprijzen

Kinderen tot en met 1 jaar mogen gratis naar binnen. Voor kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar betaal je € 7,50 entreekosten, voor kinderen van af 7 jaar betaal je € 8,50. Volwassenen zijn € 10,00 kwijt aan entreekosten. En de geluksvogels met een Museumjaarkaart mogen natuurlijk gratis naar binnen!

Tot de volgende keer!

Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik kon verwachten van het Kinderboekenmuseum. Bij een museum over boeken denk je misschien al snel een stoffige en saaie bedoening, en dat is zeker niet iets voor peuters en kleuters. Maar niets is minder waar; wij hebben echt een geweldige ochtend beleefd in het Kinderboekenmuseum. Het is duidelijk dat er goed nagedacht is over de belevingswereld van de jonge bezoekertjes. De tentoonstellingen zijn zeer toegankelijk, interactief, kleurrijk, en voor de papa’s en mama’s ook een lust voor het oog. Als het aan de jongens lag, waren ze het liefst in het huis van Kikker blijven logeren. Wij komen hier dus zeker nog eens terug!

Lees ook ons artikel ‘De leukste uitjes en activiteiten met kinderen in Zuid-Holland‘ voor nog meer leuke uitjes in de omgeving van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien