Leuke activiteiten en ideeën om je kinderen thuis te vermaken

Je kinderen thuis vermaken.. Eén dag gaat meestal nog wel. Maar zodra het langer gaat duren, zal je toch creatiever moeten worden. Zoals in een schoolvakantie. Ik heb daarom een lijst gemaakt met activiteiten die je met je kinderen zou kunnen doen. Wie weet zit er ook iets leuks voor jullie tussen! 

Kinderen thuis vermaken doe je zo

Lekker buiten spelen!

Het artikel start ik met activiteiten in de buitenlucht daar ik het erg belangrijk vind voor kinderen. Naast dat de meeste kinderen het gewoon fijn vinden om buiten te zijn, is naar buiten gaan ook nog eens goed voor de weerstand. Wat kan je zoal buiten doen met je kinderen?

 • Lekker steppen en fietsen Mijn kinderen zijn er dol op! Mocht je een tuin hebben die het toe laat, dan kan dit natuurlijk lekker in de tuin. Anders kan rondom het huis ook prima, mits je natuurlijk maar op let dat je niet te dicht bij andere mensen in de buurt komt.
 • Spelen met stoepkrijt Naast dat je natuurlijk de mooiste tekeningen kunt maken met stoepkrijt, kan je er ook leuke spelletjes mee doen. Wat dacht je van het bekende hinkelspel waarbij je vlakken van 1 tot 10 maakt? En wie kent het nog van vroeger: landje veroveren?
 • Spelletjes met de bal Ook met de bal zijn meer dan genoeg spelletjes te verzinnen, zoals het bekende voetballen. Een spel waar ik toen ik klein was altijd heel veel plezier van heb gehad, is het spel stoepranden. Voor degene die het niet kennen: je speelt dit met minimaal 2 personen en gaat tegenover elkaar op de stoep staan (de ene aan de ene kant van de weg op de stoep en de ander aan de andere kant van de weg op de stoep). Vervolgens probeer je de bal tegen de rand van de stoep te gooien zodat hij terug stuitert. Lukt je dat in één keer, dan mag je bij je volgende beurt één stap op de weg zetten. Net zolang totdat je helemaal aan de overkant bent gekomen bij je tegenstander, dan heb je gewonnen.
 • Avontuur in de tuin Met de lente in aantocht, komt er ook weer meer leven in de tuin. Bloemen beginnen langzaam aan weer te bloeien, en de vogels hoor je weer meer fluiten. De verandering in de tuin is een fascinerend beeld, leuk om eens bij stil te staan! Tevens een leuk moment om eindelijk eens aan die moestuin te beginnen. 😉 Naar mijn mening toch wel een van de leukste manieren om kinderen thuis te vermaken én waar ze ook nog iets van opsteken.
 • Naar het park en/of bos Misschien heb je wel een park en/of bos in je (directe) omgeving. In het park en/of bos hebben kinderen lekker de ruimte én kunnen ze hun energie goed kwijt. Wij zoeken wel eens bewust een plek in het park op waar een speeltuin zit of nemen de bal mee (houd bij een speeltuin uiteraard weer rekening met het aantal mensen wat er aanwezig is en risico op besmetting). Houd je van vissen? Dan is dat natuurlijk ook leuk om te doen!
 • Picknicken Het plezier begint hem al in de voorbereiding. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je samen alvast beginnen met de voorbereidingen. Samen met je kind kun je allerlei lekkere hapjes maken die je vervolgens bij de picknick op zult eten. En een voordeel van een picknick: je kunt het zowel buiten als binnen doen! Wil je meer leuke tips lezen over picknicken? Lees dan ons artikel met tips over picknicken met kinderen.

Lees ook het artikel: Tips om vaker de natuur in te gaan met je kinderen

Activiteiten voor binnen

Wanneer het regent, wordt het voor sommige ouders een stuk lastiger om hun kinderen te vermaken. De ruimte is sowieso beperkter dan buiten en veelal mogen ze binnen niet rennen en klimmen. Met de volgende activiteiten zal het een stuk makkelijker worden om je kinderen toch te vermaken:

 • Karaoke Doordat ik mijn oudste net zo lekker hoor zingen, is dit dan ook direct de eerste activiteit waar ik aan denk. Hij was een CD van Kinderen voor kinderen aan het luisteren en de tweede helft van de CD bestaan uit karaoke versies. Verder kun je op YouTube ook genoeg leuke filmpjes vinden, bestaat er het spel SingStar of kun je gewoon lekker improviseren!
 • Dansen Net zoals karaoke, is dansen ook een leuke activiteit. Zelf hebben wij het spel Just Dance op de Nintendo Switch, maar voordat we dat hadden keken de kinderen naar dit spel wederom op YouTube. Toen ik zelf jonger was, zat ik ook op dansen. Ik oefenden dan ook veel thuis en verzon graag (samen met een vriendin) eigen dansjes. Of wat dacht je van een minidisco thuis?
 • Verstoppertje Nog zo’n activiteit die ik zelf helemaal geweldig vond en simpelweg leuk blijft. Meer uitleg is denk ik niet nodig, iedereen kent dit wel. 😉 Voor kinderen in ieder geval een dikke hit welke het altijd goed blijft doen!
 • Gezelschapsspelletjes Oh wij hebben er zo veel in huis! De favorieten bij ons onder de kinderen zijn Stef Stuntpiloot, Knibbel Knabbel Knuisje en spellen van Smartgames. Een spel welke ook ideaal is voor een hoop plezier is Twister!
 • Boeken lezen De meeste kinderen vinden wel fijn om voorgelezen te worden. Voor ons is dit echt een momentje even lekker samen zijn. De kinderen kruipen lekker tegen ons aan en hebben volledig de aandacht voor het verhaal. De voordelen die wij hier aan zien zijn: het kost relatief weinig tijd, je bent even samen, kinderen steken er iets van op (zowel woordenschat als fantasie). Tip! Bij ons kun je voor kinderen tot 18 jaar en gratis abonnement bij de bibliotheek afsluiten.

Creatieve activiteiten

Creativiteit is denk ik één van de makkelijkste manieren om thuis je kinderen mee te kunnen vermaken. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden! Een aantal leuke activiteiten kun je hieronder lezen. Welke is jouw favoriet?

 • Bouwen Met alleen maar jongens bij ons in huis, kan bouwmateriaal hier niet ontbreken. We hebben hier zoal dan ook een legotafel, een bak Knex (de kindervariant!) en heel veel spoor- en autowegen. Verder zou je nog kunnen denken aan Kapla en Playmobil. Iets waar we onze kinderen altijd wel even mee kunnen zoet houden.
 • Ministeck & mozaïek Wij kochten eens een grotere Ministeck variant voor onszelf. Onze oudste zoon die zag dat en wilde dat ook graag doen. Toen zag ik dat er voor kinderen ook al varianten zijn. Zijn je kinderen nog jonger dan kun je ook denken aan mozaïek. Voor onze allerjongste hebben we (ik geloof van SES) een soort mozaïek waarbij hij pinnetjes moet plaatsen. Voor onze oudste hebben wij mozaïek met blokjes en dan een kindervariant van Ministeck zelf.
 • Strijkkralen Strijkkralen doen het bij ons ook altijd goed! De ene keer improviseert onze zoon zelf zijn creatief, de andere keer zoeken we online (veelal via Pinterest) ideetjes voor hem op welke hij dan vervolgens namaakt. Met strijkkralen is het ook leuk om onderzetters te maken. Zo heb je mooi direct een cadeautje voor de opa’s en oma’s. 😉
 • Een kijkdoos maken Er zijn heel veel mogelijkheden als het gaat om knutselen. Eentje die ik zelf toch altijd wel heel erg leuk vind is het maken van een kijkdoos. Hiervoor kun je een oude schoenendoos gebruiken, een schaar, lijm, (gekleurd) papier en/of potloden of stiften.
 • Servies beschilderen Zo nu en dan haal ik bij de Action porselein servies om te beschilderen of tekenen. Met speciale porseleinverf en porseleinstiften kun je vervolgens de mooiste creaties maken.
 • Kleien Nog een activiteit waarmee we onze kinderen flink zoet kunnen houden. Het zal je dan ook niet verbazen dat we inmiddels een flinke bak aan klei en bijbehorend gereedschap hebben liggen. Wanneer de ideeën op zijn, dan toveren we altijd even Pinterest erbij voor ideeën. Tip: ik zoek wel eens op ideeën voor figuren voor marsepein en fondant. Wat je met marsepein en fondant kunt maken, kan natuurlijk ook met klei. 😉
 • Kinetisch zand Zand is leuk maar niet als het door je hele huis ligt! Daar dachten de makers van kinetisch zand waarschijnlijk ook zo over! Kinetisch zand is ‘magnetisch’ zand wat heel makkelijk aan elkaar ‘plakt’. Het is verkrijgbaar in een gewone zandkleur, maar ook in verschillende kleuren. Er zijn ook pakketten te koop met vormpjes. Voor ieder wat wils dus.
 • Bakken met kinderen Koekjes, cupcakes, kinderen vinden het prachtig! Helemaal om te versieren, en nog leuker om het vervolgens ook op te eten! Zijn je kinderen iets groter, dan kun je hen mee laten helpen met kokkerellen.
 • Raamtekeningen maken Met speciale krijtstiften kun je de mooiste raamtekeningen maken. Aangezien het krijt is, droogt het zo op en kun je het er ook eventueel zo weer afhalen. Zelf maak ik dit regelmatig rondom feestdagen als Kerst, Pasen en Sinterklaas. De kinderen vinden dit maar al te prachtig! Meestal laat ik hen dan ook kiezen wat er gemaakt wordt. Zijn je kinderen iets groter, dan kun je hen ook zelf laten tekenen.
 • Fotoalbums maken Zijn jouw kinderen ook zo gek op foto’s? Laat wat foto’s afdrukken (of doe dit zelf) en laat je kind zijn/haar eigen fotoalbum maken. Geef wat extra knutselpapier zodat hij/zij het album ook mooi kan versieren. Nog leuker is het als je je kind zelf foto’s laat maken en deze vervolgens laat verwerken in een fotoalbum.
 • Schilderen op behang Niet schrikken, ik bedoel natuurlijk niet op je muren! Maar wie weet heb je nog ergens een stukje overgebleven behang over. Dit is lekker groot en breed en daarbij ideaal te gebruiken om op te schilderen. Je kunt dit op de grond leggen en je kind doet de rest. 😉
 • Overige knutselideeën De meeste knutselideeën haal ik zelf van Pinterest af en uit boeken met knutselideeën uit de bibliotheek. Toch is er ook een website die ik jullie niet wil onthouden: https://meldiy.nl/

Op welke manieren vermaken jullie de kinderen thuis? Schroom niet om deze dan te benoemen zodat we ze eventueel aan deze lijst kunnen toevoegen!

Foto’s © Shutterstock

Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten via de link koopt, kost het jou niets extra’s maar ik krijg er wel een kleine vergoeding voor.