Wanneer je kinderen krijgt, ontkom je er niet aan dat je ook een autostoel moet afschaffen. Er bestaan onwijs veel soorten autostoelen én regels over hoe je kinderen dient te vervoeren. In dit artikel zal ik je er meer over vertellen.
Regels voor het vervoeren van kinderen
In Nederland dienen kinderen die kleiner zijn dan 1,35m in een goedgekeurd en goed passend autostoeltje te zitten. Goedgekeurde autostoelen kun je herkennen aan de oude ECE label dat er op zit. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een autostoel. Als je kind langer dan 1,35m is, dan moet er gebruik worden gemaakt van enkel de veiligheidsgordel.
Als je je kind achterstevoren op de passagiersstoel vervoert (zoals bij een Maxi-Cosi en bepaalde autostoelen), dien je ervoor te zorgen dat de airbag is uitgeschakeld. Mocht je dit namelijk niet doen, en de airbag komt er uit, dan wordt het stoeltje achterover gestoten met een mogelijk letsel als gevolg. Maar probeer altijd, indien mogelijk, je kind op de achterbank te plaatsen.
Keurmerk autostoelen
Er wordt continu onderzoek gedaan naar mogelijk verbeteringen voor autostoelen. De keuringseisen worden daardoor ook steeds aangepast naar de nieuwe technologische ontwikkelingen en inzichten. Volgens de Europese regelwetgeving i-Size (ECE-R129) dienen kinderen tot minimaal 15 maanden tegen de rijrichting in te worden vervoerd. Er komen verder alleen nog nieuwe stoeltjes met Isofix-systeem op de markt waardoor de autostoelen met gordelbevestigingen verdwijnen. Heb je toch een ouder autostoeltje die niet aan de nieuwe normen voldoen? De stoelen met het oudere keurmerk (ECE-R44) mogen nog worden gebruikt.
Isofix
Isofix is een systeem die sommige auto’s hebben om o.a. autostoelen (of Isofix base voor een autostoel) in de auto te bevestigingen zonder dat er gebruik hoeft te worden gemaakt van de autogordel. Niet alle autostoelen zijn geschikt voor Isofix, dus mocht je dit willen gebruiken let dan op bij de aanschaf van de autostoel. Autostoelen die geschikt zijn voor Isofix hebben aan de onderzijde speciale Isofix haken die je er uit kunt schuiven. Deze haken zijn meestal geel of rood van kleur. Auto’s met een Isofix systeem hebben speciale bevestigingspunten (meestal tussen de rugleuning en zitting van achterbank of passagiersstoel) waar deze haken vervolgens ingeklikt kunnen worden. Op deze manier zit het stoeltje snel én veilig vast.
Bovenstaand foto is een voorbeeld van een Isofix Base van Maxi-Cosi. Voor meer informatie daarover, klik hier.
Autostoelgroepen
Er bestaan verschillende soorten autostoelgroepen:
- Groep 0 (0 tot 10 kg)
- Groep 0+ (0 tot 13 kg)
- Groep 1 (9 tot 18 kg)
- Groep 2 (15 tot 25 kg)
- Groep 3 (22 tot 36 kg)
Kinderen dienen pas naar een volgende stoelgroep te gaan zodra ze te groot zijn geworden (het hoofd komt dan boven de stoel uit) of wanneer het kind zwaarder is dan het maximumgewicht van de stoelgroep.
Autostoelgroep 0 en 0+
De groepen 0 en 0+ zijn geschikt voor de allerkleinste kinderen en dienen tegen de rijrichting in te worden te worden vastgemaakt met de autogordel of Isofix. De reden waarom zeer jonge kinderen achterstevoren vervoert worden heeft te maken met de steun die het stoeltje biedt aan het hoofd en de nek mocht er een frontale botsing plaatsvinden. Je kunt hiervoor een draagbare Maxi-Cosi gebruiken (welke je bij veel winkels gratis krijgt bij aankoop van een kinderwagen) of een speciale autostoel voor geschikt voor baby’s van deze leeftijd en gewicht.
Dit is een voorbeeld van een autostoeltje uit de categorie 0-0+ autostoelgroep. Deze autostoel van QUAX is 360 graden te draaien en geschikt voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Voor meer informatie over deze stoel, klik hier.
Autostoelgroep 1
De autostoelgroep 1 is geschikt voor kinderen vanaf 9 kg die al goed kunnen zitten. Stoelen uit deze groep worden meestal in de rijrichting vastgezet met de autogordel of Isofix. Het is belangrijk dat het gordelsysteem goed strak tegen het lichaam van je kind zit en hij/zij zich hier niet zomaar uit kan wurmen. Sommige autostoelen uit deze groep kunnen tegen de rijrichting in vastgemaakt worden. Het is misschien wat ongezelliger, maar wel veilig voor je kind doordat ook hierbij het hoofdje en nek betere steun biedt bij een frontale botsing.
Deze Tobi autostoel van Maxi-Cosi is een goed voorbeeld van een autostoel waar je kind van alle zijden goed wordt beschermd. Door de extra hoofdsteun wordt ook het hoofd en de nek goed ondersteund. Voor meer informatie over deze stoel, klik hier.
Autostoelgroep 2 en 3
De groepen 2 en 3 zijn zitverhogers. Je kunt hierbij kiezen uit een zitverhoger met of zonder rugleuning. Kies bij voorkeur een zitverhoger met rugleuning. Een ziverhoger met rugleuning biedt betere steun voor het hoofd en nek van je kind. Je kind dient te worden vastgemaakt met een driepuntsgordel. Met een zitverhoger met rugleuning is het meestal mogelijk om het diagonale deel van de gordel lager te kunnen begeleiden zodat het niet in de nek van je kind snijdt. Heb je geen rugleuning? Dan is het voor je kind prettig om een gordelbeschermer om de gordel heen te doen.
Bovenstaande autostoel RodiXP Fix van Maxi-Cosi is een goed voorbeeld van een autstoelgroep 2 en 3 in één. De onderkant is een losse zitverhoger waar je de rugleuning aan vast kunt klikken. Wij hebben deze zelf ook en zijn zeer tevreden. Ook kun je aan de gele haken onderaan zien dat deze autostoel een Isofix aansluiting heeft. Voor meer informatie over deze autostoel, klik hier.
Wel of geen winterjas in een autostoel?
Het is het meest verstandig je kind zonder winterjas in een autostoel te zetten. De gordels kun je door de dikke voering namelijk niet strak genoeg aantrekken waardoor je kind losser zit dan je eigenlijk denkt. Bij een ongeluk wordt de voering platgedrukt met het risico dat je kind uit de autostoel kan schieten. De auto is in de winter natuurlijk koud dus hoe kun je je kind dan warm houden? Je kunt de winterjas achterstevoren aantrekken over de gordels heen. Ook kun je de winterjas of een dekentje over je kind heen leggen.
Foto bovenaan artikel © Shutterstock