Menu
Gardameer / Italië

Een uitgebreide lijst met kindvriendelijke activiteiten bij het Gardameer

Ieder jaar trekt het Gardameer in Italië een hoop vakantiegangers. En dat is niet zo heel erg gek, de omgeving van het Gardameer is namelijk prachtig én er is een hoop te beleven. Dit artikel bevat een aantal kindvriendelijke activiteiten inclusief praktische informatie die ik in de loop van de jaren heb verzameld. Het is daardoor een vrij groot artikel, handig voor wanneer je op vakantie bent zodat je alle gegevens zo bij de hand hebt. 

Met de kabelbaan Malcesine richting de Monte Baldo

Niet alleen het Gardameer zelf is onwijs mooi om te zien, maar ook de natuur er omheen. Overweeg eens om met de kabelbaan Malcesine richting de Monte Baldo te gaan. Deze kabelbaan brengt je in een paar minuten naar een hoogte van 1.780 m. Vanaf daar kan je prima genieten van een uitzicht over het Gardameer. Het is wel aan te raden om dit enkel te doen wanneer het helder weer is i.v.m. het uitzicht.

De kabelbaan bestaat uit twee delen en heeft drie stations. Beneden is het basisstation. Deze vertrekt al vanaf 8.00 uur in de ochtend en gaat om het half uur. De eerste stop is dan op 580 m hoogte op het station San Michele. De laatste stop is op 1.780 m op het station Monte Baldo.

Het kan boven een stuk frisser zijn, het is dus geen overbodige luxe om een extra vestje mee te nemen!

Openingstijden:

De kabelbaan dagelijks open. Hieronder volgen de openingstijden waarop je omhoog kunt met de kabelbaan vanaf het basisstation:

 • t/m 13 oktober 2019: van 8.00 tot 18.00 uur
 • 14 t/m 26 oktober 2019: van 8.00 tot 17.00 uur
 • 27 oktober t/m 10 november 2019: van 8.00 uur tot 16.00 uur

Tarieven:

Onderstaande prijzen gelden in 2019 voor een retourticket vanaf het basisstation Malcesine t/m het eindstation Monte Baldo:

 • Kinderen t/m 120 cm: gratis
 • Kinderen geboren in of na 2006: € 10,-
 • Kinderen geboren tussen 2002 en 2005: € 15,-
 • Personen geboren tussen 1955 en 2001: € 22,-
 • Personen geboren in of voor 1954: € 15,-

Adresgevens:

Via Navene Vecchia 12
37018 Malcesine

Parkeerkosten:

Bij het basisstation van de kabelbaan is een eigen parkeergarage met 170 parkeerplekken. Kosten voor het parkeren: 2 uur € 2,50, 3 uur € 4,50, 4 uur € 5,50, 5 uur € 6,50, 6 uur € 8,-.

Foto © Bigstock.com – tomtsya

Verona 

Verona was voor de Romeinen al een belangrijk centrum vanwege de ligging aan het eind van de Brennerpas. De stad biedt een mix van Romeinse, middeleeuwse en Venetiaanse monumenten.

Ook om een leuk dagje te winkelen, ben je in Verona op zijn plaats. Je vindt hier winkels als de Zara, maar ook veel duurdere winkels waar je naar kunt worden van de bedragen. De allerleukste winkel in Verona is de Disney winkel, deze mag je zeker niet overslaan!

Parkeren in Verona: 

Er zijn een hoop diverse parkeermogelijkheden in Verona. De dichtstbijzijnde parkeergarage in het centrum van Verona kun je vinden aan de Piazza Cittadella 16, 37122 Verona en aan de Via M. Bentogodi, 37122 Verona. Per 20 minuten betaal je € 1,- (€ 3,- per uur).

Arena di Verona

Het bekendste gebouw van Verona is de Arena. Na het Colosseum in Roma is het het grootst bewaard gebleven Romeinse amfitheater. De Arena is gelegen aan de Piazza Bra, het grootste plein in de oude binnenstad van Verona. Er zijn hier nog geregeld optredens. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in de Arena zonder een optreden bij te wonen.

Openingstijden:

 • Maandag: van 13.30 tot 18.30 uur
 • Dinsdag t/m zondag: van 8.30 tot 18.30 uur

Tarieven:

Een kaartje om de Arena van Verona te bezoeken kost € 10,- per kaartje.

Adresgegevens:

Piazza Bra 1
37121 Verona

Casa di Giulietta

Verona is het meest bekend van Romeo en Julia. In Verona kan je aan de Via Capello 23 het beroemde balkon vinden. Bij het huis staat ook een standbeeld van Julia. Haar graf vind je in de tombe aan de Via Shakespeare, net buiten de stadsmuren. Ook de kerk waar het huwelijk van het paar zou zijn ingezegend, is te vinden in dit plekje.

Openingstijden:

 • Maandag: van 13.30 tot 19.30 uur
 • Dinsdag t/m zondag: van 8.30 tot 19.30 uur

Tarieven:

Een kaartje kost € 6,- per persoon.

Adresgegevens:

Via Cappello 23
37121 Verona

Foto © Bigstock – marcorubino

Schiereiland Sirmione

Het plaatsje Sirmione ten zuiden van het Gardameer is zeker de moeite waard om te bezoeken. Sirmione is een schiereiland en steekt ongeveer vier kilometer het meer in waardoor je echt overal een geweldig uitzicht hebt. Sirmione wordt ook wel de parel van het Gardameer genoemd én je kunt er ook nog eens heel erg lekker eten!

Vanaf het kasteel wijst een richtingaanwijzer je de route van de passeggiata panoramica. Deze wandeling voert je langs een aantal strandjes richting het uiterste puntje van het schiereiland waar de Grotte di Catullo (de resten van een Romeinse villa) zich bevinden. Bij de hoger gelegen olijfgaard, heb je een uitzicht over het Gardameer. Ik kan je dan ook zeker aanraden om Sirmione te voet te ontdekken.

Tip: Op maandag is er een groente- en fruitmarkt op de Piazza Mercato. Op vrijdagochtend een non-foodmarkt op de Piazzo Montebaldo.

Vanwege het gebrek aan parkeerplaatsen, wordt aangeraden met de boot te komen. De gemeente laat een schuttleboot naar het begin van het schiereiland varen.

Parkeren:

Wijzelf hebben destijds geparkeerd op de betaalde parkeerplaats op het volgende adres:

Via Marconi 4
25019 Sirmione
.

Lees voor meer informatie over Sirmione het artikel ‘Het schiereiland Sirmione, de parel van het Gardameer

Pretpark: Gardaland (Castelnuovo del Garda)

Gardaland is het grootste pretpark van Italië met meer dan 50 attracties. Er zijn veel attracties voor jonge kinderen zoals The Funny Express, Monorotaia, Kop en schotels, Peterpan, Superbaby en de Volaplano. Voor de kleintjes is er ook een soort sprookjesdorp.

Naast attracties vind je er ook het Gardaland Sealife Aquarium. Je kunt er voor kiezen om een combinatieticket te kopen.

Openingstijden:

Gardaland is alle dagen van de week geopend en hanteert diverse openingstijden, afhankelijk van de datum waarop je het pretpark wil bezoeken. Je kunt voor de actuele openingstijden daarom het beste even een kijkje nemen op hun website. Tijdens de zomervakantie is het park sowieso geopend van 10.00 tot 23.00 uur.

Tarieven:

Online zijn tickets goedkoper dan aan de deur. Weet je nog niet wanneer je precies gaat, maar wil je wel alvast een kaartje kopen? Dan betaal je online € 38,- per kaartje (€ 41,- aan de deur) voor enkel Gardaland. Weet je wel al wanneer je het park wil bezoeken,  dan betaal je online € 34,- voor een kaartje.

Een combiticket met Sealife kost voor kinderen tot 10 jaar online € 38,-. Vanaf 10 jaar kost een kaartje € 44,-.

Adresgegevens:

Via Derna 4
37014 Castelnuovo del Garda

Foto © Bigstock.com – marcorubino

Parco delle Cascate di Molina

In het natuurpark Molina, ten noorden van Verona, kun je wandelroutes maken langs een aantal fraaie watervallen. Het wordt dan ook wel het Waterfall Park genoemd. Ook is er een prehistorische grot te vinden. Er zijn 3 wandelroutes door de bossen en valleien in het park:

 • de groene (1,2 km, ongeveer een half uur)par
 • de rode (2,3 km, ongeveer een uur)
 • de zwarte (3,6 km, ongeveer 2 uur).

En voor de waaghalzen is er bij een van de watervallen ook een mooie schommel te vinden.

Goede wandelschoenen vereist! Heb je een jong kind bij je? Dan wordt geadviseerd je kind in een draagzak te dragen.

Openingstijden:

Het watervalpark is dagelijks geopend, behalve op 25 december en 1 januari.

 • 1 april t/m 30 september: van 9.00 tot 19.30 uur
 • 1 oktober t/m 4 november: van 10.00 tot 18.00 uur
 • 5 november t/m 2 maart: van 10.00 tot 15.30 uur
 • 3 maart t/m 31 maart: van 10.00 tot 18.00 uur

Let op! In het geval van slecht weer, is het mogelijk dat het park gesloten is!

Tarieven:

 • t/m 5 jaar: gratis
 • 6 t/m 11 jaar: € 4,-
 • vanaf 12 jaar: € 6,-

Adresgegevens:

Via Bacilieri 1
37022 Molina

Foto © Bigstock.com – Tatola

Kabouters en feeën in Giocabosco (Gavardo)

In Gavardo vind je het magische bos Giocabosco vol met kabouters, feeën en enkele dieren. Het doel van dit themapark is om kinderen dichter bij de natuur te brengen. Het richt zich voornamelijk op kinderen tussen de 2 en 7 jaar. Het schijnt echter wel voornamelijk de moeite waard te zijn, als je ook in de buurt op vakantie bent.

Openingstijden:

Het park is meestal in het weekend geopend. Kijk voor de actuele mogelijkheden op hun website.

Tarieven:

 • T/m 2 jaar: gratis
 • 3 t/m 10 jaar: € 16,-
 • 11 t/m 65 jaar: € 7,-

Adresgegevens:

Via del Colle 21
25085 Gavardo

Parco Giardino Sigurtà (Valeggio sul Mincio)

Parco Giardino Sigurtà wordt beschouwd als een van de vijf mooiste parken en tuinen ter wereld (opgericht in 1617). Je wandelt er door een zes euwen lang dagboek en leest fragmenten uit de geschiedenis van Italië.  Voor de kinderen is er ook een kinderboerderij en een doolhof te vinden.

Je kunt het park verkenner te voet, in een golfkarretje met GPS, fun treinen (enchanted trail) of per fiets welke te huur zijn in het park. Er is ook een elektrische shuttle service.

Er zijn verder nog 4 bars beschikbaar en er zijn diverse picknickgebieden.

Openingstijden:

Het park is van 8 maart t/m 10 november 2019 geopend.

Van april t/m september kun je het park tussen 9.00 en 19.00 uur bezoeken. In de maanden maart, oktober en november sluit het park een uurtje eerder.

Tarieven:

 • t/m 4 jaar: gratis
 • 5 t/m 14 jaar: € 7,-
 • 15 t/m 64 jaar: € 14,-
 • 65+ jaar: € 10,-

Adresgegevens:

Via Cavour 1
37067 Valeggio sul Mincio

Museum Vittoriale degli Italiani (Gardone Riviera)

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, dan zal deze activiteit je zeker bevallen.

Het (openlucht) museum Vittoriale degli Italiani is een verzameling van gebouwen, (kunst)voorwerpen en voertuigen in een park. Zo zie je er bijvoorbeeld de boeg van een oorlogsschip, een vliegtuig en auto’s. Ook is er een openluchttheater met uitzicht over het Gardameer. Boven op de heuvel staat een indrukwekkend mausoleum.

Het landgoed van Gabriele D’Annunzio is gewoon te bezoeken er is een complex van gebouwen, straten, tuinen en beekjes. Hier verzamelde de dichter allerlei curiosa en voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog en zijn eigen leven te maken hadden. Ook een torpedobootjager, de oude Fiat van de dichter en het vliegtuig waarmee hij in de Eerste Wereldoorlog pamfletten heeft uitgestrooid boven Wenen, maken deel uit van de collectie.

Openingstijden:

De openingstijden va het park zelf zijn:

 • 31 maart t/m 26 oktober 2019: van 9.00 tot 20.00 uur
 • 27 oktober 2019 t/m 30 maart 2020: van 9.00 tot 17.00 uur (in het weekend tot 17.30 uur)

Tarieven:

De tarieven voor een volledig bezoek zijn als volgt:

 • T/m 6 jaar: gratis
 • 7 t/m 18 jaar: € 13,-
 • 19 t/m 64 jaar: € 16,-
 • 65 jaar en ouder: € 13,-

Voor de overige prijzen en mogelijkheden verwijs ik je graag naar hun website.

Adresgegevens:

Via Vittoriale 12
25083 Gardone Riviera

Openingstijden: 8:30u – 20.00u

Pretpark: Leolandia

Een stukje verder van Gardameer af, ligt een pretpark die ik jullie zeker niet wil onthouden. Leolandia is een park vol met bekende figuren van televisie en heeft maar liefst 40 attracties voor kinderen verdeeld over 6 themagebieden. Zo kun je daar Thomas de Trein, Masha en de Beer en Bing tegenkomen. Naast leuke attracties, kun je ook nog een aantal dieren bezichtigen. Leolandia is een leuk park voor alle leeftijden waar je gerust de hele dag zoet kunt zijn.

Openingstijden:

Voor de actuele openingstijden, verwijs ik je graag naar hun online kalender. De reguliere openingstijden zijn sowieso van 10.00 tot 18.00 uur.

Tarieven:

De volgende prijzen gelden wanneer je online je ticket koopt (tip!):

 • T/m 89 cm: gratis
 • Van 90 t/m 119 cm: € 18,50
 • Vanaf 120 cm t/m 64 jaar: € 20,50
 • Vanaf 65 jaar: € 18,50
 • Zwangere vrouwen: € 18,50

Adresgegevens:

Via Vittorio Veneto 52
24042 Capriate S. Gervasio

Venetië

Venetië ligt op ongeveer 1,5 uur rijden. Het is aan te raden om hier zo vroeg mogelijk in de ochtend naar toe te gaan.

Venetië bestaat uit een aantal eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Je kunt echter niet overal zomaar van het ene naar het andere eiland. Soms is het dus even zoeken naar de route, maar de grote bezienswaardigheden zijn aangegeven met bordjes of pijlen op de huizen en zo lukt het (samen met een plattegrond) om de weg te vinden.

Parkeren in Venetië

Parkeren in Venetië is vrij beperkt en ook nog eens enorm duur! Toen wij naar Venetië gingen, hebben wij om die reden onze auto net buiten Venetië gezet, bij het treinstation van het plaatsje Mestre. Vanuit hier zijn wij met de trein naar Venetië zelf gegaan en zijn daar bij de Hop-On-Hop-Off cruise ingestapt. Ik weet de prijs van het parkeren en de trein niet meer uit mijn hoofd, maar weet wel dat wij ons erg verbaasde over hoe laag het was. Toch zou ik zelf de volgende keer liever in Venetië zelf parkeren, mits dat mogelijk is. We waren toch best wel wat tijd kwijt aan de reis richting Venetië zelf.

Hop-On-Hop-Off cruise

Je kunt Venetië natuurlijk met een boot bezichtigen. Met de Hop-On-Hop-Off Cruise kan je door de kanalen langs de highlights van Venetië. Het is aan te raden deze tickets van te voren te bestellen zodat je in Venetië gelijk kunt instappen. De boten vertrekken dagelijks om de 2 uur van 9.30u – 17.30u. Kosten € 20,- per persoon, kinderen t/m 4 jaar zijn gratis. De boot maakt 7 stops:

 • Ferrovia Compartimentale
 • Tronchetto
 • Stazione Merittima
 • San Marco
 • Lido SME
 • Murano
 • Zattere

Wij hebben voor deze optie gekozen toen wij er waren. We kwamen rond 11.00 uur in Venetië aan en hebben eigenlijk enkel de stop San Marco gezien. Dit was zo groot én druk dat we geen kans meer hadden om de rest te zien helaas. Als je voor deze optie kiest, bedenk dan goed van te voren wat je exact wil zien en plan er de tijd voor in.

Gondelvaart

Je kunt ook met een Gondelvaart mee. Veel privégondels zijn onwijs duur. Mochten we met 6 volwassenen gaan, dan is het wellicht wel te doen aangezien je meestal per tocht betaalt ongeachts het aantal personen. Gemiddeld kost een gondelvaart tussen de € 100,- en € 150,- totaal.

De volgende keer dat wij naar Venetië gaan, zullen we wel voor de gondelvaart kiezen. Op deze manier beleef je Venetië toch wat intenser dan met de Hop-On-Hop-Off cruise. Ben je met meerdere personen, dan zal dit in verhouding qua prijs nog wel meevallen.

Murano en Burano

De delen van Venetië die wij niet hebben gezien, maar zeker nog op mijn lijstje staan, zijn Murano en Burano. Murano staat bekend om zijn bijzondere en bekende Muranoglas. Dit glas is een traditionele ambacht en wereldwijd bekend. Burano is juist een plekje welke weer bekend staat om zijn kleurrijke huisjes. Beide delen zijn minder druk bezocht vergeleken met bijvoorbeeld het centrum van Venetië als het San Marco plein.

Castello di Arco (Arco)

Afhankelijk van de leeftijd en wandelervaring van je kinderen, kun je deze activiteit wel of juist niet kindvriendelijk zien. Ik wil hem je sowieso toch even laten zien.

Als je het plekje Arco nadert, zie je bovenop een rots de resten van het kasteel van Arco: Castello di Arco. De overblijfselen hiervan liggen op een 273 meter hoge en steile rotswand waar het stadje tegenaan geplooid ligt.

Vanaf het historische centrum van Arco kun je de overblijfselen van het kasteel via een mooie wandeling. Drie steile, goed begaanbare paden leiden naar de ruïne. Tijdens de wandeling kom je langs een olijfgaard en heb je prachtige uitzichten op het plaatsje Arco en de omgeving. De wandeling vanuit het centrum tot aan de top duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. Je dient echter wel goed ter been te zijn voor de wandeling en te zorgen voor goede wandelschoenen.

Openingstijden:

 • Oktober t/m maart: 10.00 tot 16.00 uur
 • April t/m september: 10.00 tot 19.00 uur

Tarieven:

De toegangsprijs voor het kasteel bedraagt € 3,50 per persoon.

Adresgevevens:

Via Castello 10,
38062 Arco

Foto © Bigstock.com – Alberto SevenOnSeven
Foto © Bigstock.com – bernjuer

Parco Natura Viva

Als jullie graag naar dierentuinen gaan, dan is het Parco Natura Viva zeker een aanrader. Dit park is namelijk  een dierentuin en safaripark in één. Je kunt met je eigen auto door de safari waarbij je dieren als giraffen, leeuwen, zebra’s en cheeta’s van dichtbij kunt bekijken. In de dierentuin zelf zijn diverse themazones. Hier ga je lopend doorheen en kun je exotische vogels, apen en andere dieren tegenkomen.

Openingstijden:

 • De reguliere openingstijden van het Safaripark zijn maandag t/m zondag van 9.30 tot 16.00 uur.
 • De reguliere openingstijden van de dierentuin zijn maandag t/m zondag van 9.00 tot 18.00 uur.

Ik noem bewust even regulier, het is namelijk mogelijk dat beide parken in het weekend en op feestdagen langer open zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tarieven:

 • t/m 5 jaar: gratis
 • 6 t/m 12 jaar: € 17,-
 • 13 t/m 64 jaar: € 22,-
 • 65 jaar of ouder: € 20,-

Adresgegevens:

Aangeraden wordt om het volgende adres in te voeren in je navigatiesysteem en vanaf daar de borden te volgen:

Strada Provinciale 27a
9 – 3710 Pastrengo

Openingstijden: Dierentuin 9:00u – 17:00u, Safaripark 9:00u – 15:00u

Prijzen: € 20,- per persoon, kinderen t/m 2 jaar gratis.

Parkeerkosten: € 2,-

Foto © Bigstock.com – maximkabb

De badplaats Salò

Salò is een badplaats aan een baai aan de westoever van het Gardameer. Naast de leuke restaurantjes en winkeltjes, is het ook een mooi plekje om rustig doorheen te wandelen.

Bezienswaardigheden in Salò:

 • Santa Maria Anninziata: de Dom van Salò, wordt gezien als grootste en belangrijkste kerk langs het meer.
 • Palazzo del Pdesta: het raadhuis uit de 16de
 • Museo Civico Archeologico: archeologisch museum in het Palazzo della Magnifica Patria, naast het raadhuis.

Iedere zaterdagochtend is er markt in de Via Zane van 8.00u – 13.00u. Op dinsdag is er een markt met voedingswaren op de Piazza Vittorio Emanuele van 8.00u – 13.00u.

Op de Via Marco Leonesio in Salò is een grote parkeerplaats te vinden.

Foto © Bigstock.com – marcorubino
Foto © Bigstock.com – Artem Bolshakov

Rondom het Gardameer zijn een heleboel verschillende campings te vinden. Van klein naar groot, van simpel tot heel luxe. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil! Is een camping nou niets voor jou maar zie een hotel ook niet zitten? Dan is het huren van een vakantiewoning wellicht een idee! Op de website van Interhome kun je filteren op vakantiehuizen rondom het Gardameer die gezinsvriendelijk zijn.

In de loop van de tijd zal dit artikel steeds verder aangevuld worden met meer leuke activiteiten die we tegenkomen. Heb je zelf nog leuke tips? Schroom dan niet om deze met ons te delen. 

Overige foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela

* De genoemde prijzen in dit artikel gelden in 2019.

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van twee prachtige zonen (2 en 5 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

1 Comment

 • Kiri
  20 mei 2019 at 20:08

  Wat een fijne tips!

  Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: