Foto © Bigstock.com - marcorubino

16 leuke kindvriendelijke uitjes & activiteiten bij het Gardameer

Ieder jaar trekt het Gardameer in Italië een hoop vakantiegangers. En dat is niet zo heel erg gek, de omgeving van het Gardameer is namelijk prachtig én er is een hoop te beleven. Dit artikel bevat een aantal kindvriendelijke activiteiten inclusief praktische informatie die ik in de loop van de jaren heb verzameld. Pretparken, een kabouterbos, dierentuin, stadjes, mooie natuurplekken, historische plekken en musea.

Pretparken, dierentuinen en waterparken rondom het Gardameer

Gardaland (Castelnuovo del Garda)

Gardaland is het grootste pretpark van Italië met meer dan 50 attracties. Er zijn veel attracties voor jonge kinderen zoals The Funny Express, Monorotaia, Kop en schotels, Peterpan, Superbaby en de Volaplano. Voor de kleintjes is er ook een soort sprookjesdorp.

Naast attracties vind je er ook het Gardaland Sealife Aquarium. Je kunt er voor kiezen om een combinatieticket te kopen.

Sinds juni 2021 kun je in het Gardameer ook genieten van waterpret in het LEGO Water Park.

Adresgegevens: Via Derna 4, 37014 Castelnuovo del Garda
Website: www.gardaland.it/en

CanevaWorld & Movieland Park (Lazise)

In Lazise vind je twee themaparken bij elkaar:

 • CanevaWorld: een ruim opgezet waterpark bij het Gardameer. Je kunt hier genieten van diverse waterattracties, maar ook voor ontspanning is voldoende ruimte.
 • Movieland Park: een pretpark welke draait om het thema movies. Geniet hier van 20 verschillende attracties en van meer dan 10 shows.

Je kunt je bezoek tevens uitbreiden met een overnachting in het Caneva Resort.

Adresgegevens: Via Fossalta, 58, 37017 Fossalta VR
Website: www.canevaworld.it

Leolandia (Capriate S. Gervasio)

Een stukje verder van Gardameer af, ligt een pretpark die ik jullie zeker niet wil onthouden. Leolandia is een park vol met bekende figuren van televisie en heeft maar liefst 40 attracties voor kinderen verdeeld over 6 themagebieden. Zo kun je daar Thomas de Trein, Masha en de Beer en Bing tegenkomen. Naast leuke attracties, kun je ook nog een aantal dieren bezichtigen, zijn er shows en is er een leuke waterspeeltuin. Leolandia is een leuk park voor alle leeftijden waar je gerust de hele dag zoet kunt zijn.

Adres: Via Vittorio Veneto 52, 24042 Capriate S. Gervasio
Website: www.leolandia.it

Parco Acquatico Cavour (Valeggio sul Mincio)

Parco Acquatico Cavour is een gaaf waterpark in het zuiden van het Gardameer. Ook in dit waterpark zijn verschillende leuke waterattracties. Zelfs voor de allerkleinsten is hier (eventueel onder begeleiding) van alles te beleven. Wanneer je gezin uit jonge kinderen bestaat en je wil graag een waterpark bezoeken, dan is deze de moeite waard om even een blik op te werpen.

Adres: Via Napoleonica, 504, 37067 Valeggio sul Mincio VR
Website: www.parcoacquaticocavour.it

Le Vele Acquapark (San Gervasio Bresciano)

Iets verder rijden ten zuiden van het Gardameer, vind je nog een soort waterpark. Deze heeft wellicht minder attracties dan CanevaWorld, maar wanneer je vooral wil genieten van diverse zwembaden, is dit een topper om eens naar te kijken. Le Vele Acquapark is namelijk het grootste waterpark van Italië met een oppervlakte van maar liefst 200.000 m2! Je vindt hier 11 verschillende zwembaden en 6 km aan glijbanen. Ook voor de kleintjes is hier een apart zwembad met speeltoestel.

Adres: Via delle Corti, 77, 25020 San Gervasio Bresciano BS
Website: www.parcoacquaticolevele.it

Parco Natura Viva (Pastrengo)

Als jullie graag naar dierentuinen gaan, dan is het Parco Natura Viva zeker een aanrader. Dit park is namelijk  een dierentuin en safaripark in één. Je kunt met je eigen auto door de safari waarbij je dieren als giraffen, leeuwen, zebra’s en cheeta’s van dichtbij kunt bekijken. In de dierentuin zelf zijn diverse themazones. Hier ga je lopend doorheen en kun je exotische vogels, apen en andere dieren tegenkomen.

Adres: Aangeraden wordt om het volgende adres in te voeren in je navigatiesysteem en vanaf daar de borden te volgen: Strada Provinciale 27a, 9 – 3710 Pastrengo
Website: www.parconaturaviva.it

Uitstapjes in de natuur rondom het Gardameer

Het magische kabouterbos Giocabosco (Gavardo)

In Gavardo vind je het magische bos Giocabosco vol met kabouters, feeën en enkele dieren. Je kunt het vergelijken met een soort kabouterbos en diverse speelattributen. Het doel van dit themapark is om kinderen dichter bij de natuur te brengen. Het richt zich voornamelijk op kinderen tussen de 2 en 7 jaar. Wij zijn hier zelf nog niet geweest, maar deze staat zeker op ons to-do lijstje voor een volgende keer dat we bij het Gardameer verblijven.

Adres: Via del Colle 21, 25085 Gavardo
Website: www.giocabosco.it

Met de kabelbaan Malcesine richting de Monte Baldo (Malcesine)

Niet alleen het Gardameer zelf is onwijs mooi om te zien, maar ook de natuur er omheen. Overweeg eens om met de kabelbaan Malcesine richting de Monte Baldo te gaan. Deze kabelbaan brengt je in een paar minuten naar een hoogte van 1.780 m. Vanaf daar kan je prima genieten van een uitzicht over het Gardameer. Het is wel aan te raden om dit enkel te doen wanneer het helder weer is i.v.m. het uitzicht.

De kabelbaan bestaat uit twee delen en heeft drie stations. Beneden is het basisstation. Deze vertrekt al vanaf 8.00 uur in de ochtend en gaat om het half uur. De eerste stop is dan op 580 m hoogte op het station San Michele. De laatste stop is op 1.780 m op het station Monte Baldo.

Het kan boven een stuk frisser zijn, het is dus geen overbodige luxe om een extra vestje mee te nemen!

Bij het basisstation van de kabelbaan is een eigen ondergrondse parkeergarage met 170 parkeerplekken.

Adres: Via Navene Vecchia 12, 37018 Malcesine
Website: www.funiviedelbaldo.it/en/cable-car

© Shutterstock

Watervallen bij Parco delle Cascate di Molina (Molina)

In het natuurpark Molina, ten noorden van Verona, kun je wandelroutes maken langs een aantal fraaie watervallen. Het wordt dan ook wel het Waterfall Park genoemd. Ook is er een prehistorische grot te vinden. Er zijn 3 wandelroutes door de bossen en valleien in het park:

 • de groene (1,2 km, ongeveer een half uur)
 • de rode (2,3 km, ongeveer een uur)
 • de zwarte (3,6 km, ongeveer 2 uur).

En voor de waaghalzen is er bij een van de watervallen ook een mooie schommel te vinden.

Goede wandelschoenen vereist! Heb je een jong kind bij je? Dan wordt geadviseerd je kind in een draagzak te dragen.

Adres: Via Bacilieri 1, 37022 Molina
Website: www.parcodellecascate.it

Het park Parco Giardino Sigurtà (Valeggio sul Mincio)

Parco Giardino Sigurtà wordt beschouwd als een van de vijf mooiste parken en tuinen ter wereld (opgericht in 1617). Je wandelt er door een zes euwen lang dagboek en leest fragmenten uit de geschiedenis van Italië. Voor de kinderen is er ook een kinderboerderij en een doolhof te vinden.

Je kunt het park verkenner te voet, in een golfkarretje met GPS, fun treinen (enchanted trail) of per fiets welke te huur zijn in het park. Er is ook een elektrische shuttle service.

Er zijn verder nog 4 bars beschikbaar en er zijn diverse picknickgebieden.

Musea en kastelen in de omgeving van het Gardameer

Het kasteel Castello di Arco (Arco)

Afhankelijk van de leeftijd en wandelervaring van je kinderen, kun je deze activiteit wel of juist niet kindvriendelijk zien. Ik wil hem je sowieso toch even laten zien.

Als je het plekje Arco nadert, zie je bovenop een rots de resten van het kasteel van Arco: Castello di Arco. De overblijfselen hiervan liggen op een 273 meter hoge en steile rotswand waar het stadje tegenaan geplooid ligt.

Vanaf het historische centrum van Arco kun je de overblijfselen van het kasteel via een mooie wandeling. Drie steile, goed begaanbare paden leiden naar de ruïne. Tijdens de wandeling kom je langs een olijfgaard en heb je prachtige uitzichten op het plaatsje Arco en de omgeving. De wandeling vanuit het centrum tot aan de top duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. Je dient echter wel goed ter been te zijn voor de wandeling en te zorgen voor goede wandelschoenen.

Adres: Via Castello 10, 38062 Arco

Museum Vittoriale degli Italiani (Gardone Riviera)

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, dan zal deze activiteit je zeker bevallen. Naar mijn mening is dit uitje meer geschikt voor iets oudere kinderen.

Het (openlucht) museum Vittoriale degli Italiani is een verzameling van gebouwen, (kunst)voorwerpen en voertuigen in een park. Zo zie je er bijvoorbeeld de boeg van een oorlogsschip, een vliegtuig en auto’s. Ook is er een openluchttheater met uitzicht over het Gardameer. Boven op de heuvel staat een indrukwekkend mausoleum.

Het landgoed van Gabriele D’Annunzio is gewoon te bezoeken er is een complex van gebouwen, straten, tuinen en beekjes. Hier verzamelde de dichter allerlei curiosa en voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog en zijn eigen leven te maken hadden. Ook een torpedobootjager, de oude Fiat van de dichter en het vliegtuig waarmee hij in de Eerste Wereldoorlog pamfletten heeft uitgestrooid boven Wenen, maken deel uit van de collectie.

Adres: Via Vittoriale 12, 25083 Gardone Riviera
Website: www.bottega.vittoriale.it

Leuke plaatsen in de omgeving van het Gardameer

Het stadje Verona (Verona)

Verona was voor de Romeinen al een belangrijk centrum vanwege de ligging aan het eind van de Brennerpas. De stad biedt een mix van Romeinse, middeleeuwse en Venetiaanse monumenten.

Ook om een leuk dagje te winkelen, ben je in Verona op zijn plaats. Je vindt hier winkels als de Zara, maar ook veel duurdere winkels waar je naar kunt worden van de bedragen. De allerleukste winkel in Verona is de Disney winkel, deze mag je zeker niet overslaan!

Parkeren in Verona: 

Er zijn een hoop diverse parkeermogelijkheden in Verona. De dichtstbijzijnde parkeergarage in het centrum van Verona kun je vinden aan de Piazza Cittadella 16, 37122 Verona en aan de Via M. Bentogodi, 37122 Verona.

Hieronder vind je nog een aantal highlights in dit leuke stadje.

 • Arena di Verona (Verona) Het bekendste gebouw van Verona is de Arena. Na het Colosseum in Roma is het het grootst bewaard gebleven Romeinse amfitheater. De Arena is gelegen aan de Piazza Bra, het grootste plein in de oude binnenstad van Verona. Er zijn hier nog geregeld optredens. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in de Arena zonder een optreden bij te wonen.

  Adres: Piazza Bra 1, 37121 Verona
 • Casa di Giulietta (Verona) Verona is het meest bekend van Romeo en Julia. In Verona kan je aan de Via Capello 23 het beroemde balkon vinden. Bij het huis staat ook een standbeeld van Julia. Haar graf vind je in de tombe aan de Via Shakespeare, net buiten de stadsmuren. Ook de kerk waar het huwelijk van het paar zou zijn ingezegend, is te vinden in dit plekje.

  Adres: Via Cappello 23, 37121 Verona
  Website: www.casadigiulietta.comune.verona.it
Foto © Bigstock

Schiereiland Sirmione (Sirmione)

Het plaatsje Sirmione ten zuiden van het Gardameer is zeker de moeite waard om te bezoeken. Sirmione is een schiereiland en steekt ongeveer vier kilometer het meer in waardoor je echt overal een geweldig uitzicht hebt. Sirmione wordt ook wel de parel van het Gardameer genoemd én je kunt er ook nog eens heel erg lekker eten!

Vanaf het kasteel wijst een richtingaanwijzer je de route van de passeggiata panoramica. Deze wandeling voert je langs een aantal strandjes richting het uiterste puntje van het schiereiland waar de Grotte di Catullo (de resten van een Romeinse villa) zich bevinden. Bij de hoger gelegen olijfgaard, heb je een uitzicht over het Gardameer. Ik kan je dan ook zeker aanraden om Sirmione te voet te ontdekken.

Tip: Op maandag is er een groente- en fruitmarkt op de Piazza Mercato. Op vrijdagochtend een non-foodmarkt op de Piazzo Montebaldo.

Vanwege het gebrek aan parkeerplaatsen, wordt aangeraden met de boot te komen. De gemeente laat een schuttleboot naar het begin van het schiereiland varen.

Parkeren:

Wijzelf hebben destijds geparkeerd op de betaalde parkeerplaats op het volgende adres:

Via Marconi 4
25019 Sirmione

Lees voor meer informatie over Sirmione het artikel ‘Het schiereiland Sirmione, de parel van het Gardameer

Een dagje naar Venetië

Venetië ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf het zuiden van het Gardameer. Het is aan te raden om hier zo vroeg mogelijk in de ochtend naar toe te gaan.

Venetië bestaat uit een aantal eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Je kunt echter niet overal zomaar van het ene naar het andere eiland. Soms is het dus even zoeken naar de route, maar de grote bezienswaardigheden zijn aangegeven met bordjes of pijlen op de huizen en zo lukt het (samen met een plattegrond) om de weg te vinden.

Parkeren in Venetië

Parkeren in Venetië is vrij beperkt en ook nog eens enorm duur! Toen wij naar Venetië gingen, hebben wij om die reden onze auto net buiten Venetië gezet, bij het treinstation van het plaatsje Mestre. Vanuit hier zijn wij met de trein naar Venetië zelf gegaan en zijn daar bij de Hop-On-Hop-Off cruise ingestapt. Ik weet de prijs van het parkeren en de trein niet meer uit mijn hoofd, maar weet wel dat wij ons erg verbaasde over hoe laag het was. Toch zou ik zelf de volgende keer liever in Venetië zelf parkeren, mits dat mogelijk is. We waren toch best wel wat tijd kwijt aan de reis richting Venetië zelf.

Hop-On-Hop-Off cruise Venetië

Je kunt Venetië natuurlijk met een boot bezichtigen. Met de Hop-On-Hop-Off Cruise kan je door de kanalen langs de highlights van Venetië. Het is aan te raden deze tickets van te voren te bestellen zodat je in Venetië gelijk kunt instappen. De boten vertrekken dagelijks om de 2 uur van 9.30u – 17.30u. Kosten € 20,- per persoon, kinderen t/m 4 jaar zijn gratis. De boot maakt 7 stops:

 • Ferrovia Compartimentale
 • Tronchetto
 • Stazione Merittima
 • San Marco
 • Lido SME
 • Murano
 • Zattere

Wij hebben voor deze optie gekozen toen wij er waren. We kwamen rond 11.00 uur in Venetië aan en hebben eigenlijk enkel de stop San Marco gezien. Dit was zo groot én druk dat we geen kans meer hadden om de rest te zien helaas. Als je voor deze optie kiest, bedenk dan goed van te voren wat je exact wil zien en plan er de tijd voor in.

Gondelvaart Venetië

Je kunt ook met een Gondelvaart mee. Veel privégondels zijn onwijs duur. Mochten we met 6 volwassenen gaan, dan is het wellicht wel te doen aangezien je meestal per tocht betaalt ongeachts het aantal personen. Gemiddeld kost een gondelvaart tussen de € 100,- en € 150,- totaal.

De volgende keer dat wij naar Venetië gaan, zullen we wel voor de gondelvaart kiezen. Op deze manier beleef je Venetië toch wat intenser dan met de Hop-On-Hop-Off cruise. Ben je met meerdere personen, dan zal dit in verhouding qua prijs nog wel meevallen.

Murano en Burano

De delen van Venetië die wij niet hebben gezien, maar zeker nog op mijn lijstje staan, zijn Murano en Burano. Murano staat bekend om zijn bijzondere en bekende Muranoglas. Dit glas is een traditionele ambacht en wereldwijd bekend. Burano is juist een plekje welke weer bekend staat om zijn kleurrijke huisjes. Beide delen zijn minder druk bezocht vergeleken met bijvoorbeeld het centrum van Venetië als het San Marco plein.

murano burano

De badplaats Salò

Salò is een badplaats aan een baai aan de westoever van het Gardameer. Naast de leuke restaurantjes en winkeltjes, is het ook een mooi plekje om rustig doorheen te wandelen.

Bezienswaardigheden in Salò:

 • Santa Maria Anninziata: de Dom van Salò, wordt gezien als grootste en belangrijkste kerk langs het meer.
 • Palazzo del Pdesta: het raadhuis uit de 16de
 • Museo Civico Archeologico: archeologisch museum in het Palazzo della Magnifica Patria, naast het raadhuis.

Iedere zaterdagochtend is er markt in de Via Zane van 8.00u – 13.00u. Op dinsdag is er een markt met voedingswaren op de Piazza Vittorio Emanuele van 8.00u – 13.00u.

Parkeren: Op de Via Marco Leonesio in Salò is een grote parkeerplaats te vinden.

Verblijf met kinderen rondom het Gardameer

Rondom het Gardameer zijn een heleboel verschillende campings te vinden die leuk zijn met kinderen. Van klein naar groot, van simpel tot heel luxe. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil!

Lees bijvoorbeeld onze artikelen voor een aantal leuke kindvriendelijke campings rondom het Gardameer:

Is een camping nou niets voor jou maar zie een hotel ook niet zitten? Dan is het huren van een vakantiewoning wellicht een idee! Op de website van Belvilla kun je filteren op vakantiehuizen rondom het Gardameer die gezinsvriendelijk zijn.

In de loop van de tijd zal dit artikel steeds verder aangevuld worden met meer leuke activiteiten die we tegenkomen. Heb je zelf nog leuke tips? Schroom dan niet om deze met ons te delen. 

Overige foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela