De boom in bij Klimbos Achterhoek in Ruurlo

Last updated:

Is je kind een echte klauteraar, niet gauw bang en graag lekker buiten bezig? Ben je niet vies van een beetje avontuur en spanning? Neem je spierpijn op de koop toe? Bezoek eens een klimbos. Mijn dochter en ik gingen samen op klim-avontuur bij Klimbos De Achterhoek in Ruurlo en ik vertel je graag hoe dat is geweest.

Klimbos De Achterhoek in Ruurlo

Klimbos De Achterhoek in Ruurlo bevindt zich in het bos achter restaurant De Heikamp. Wij hadden gereserveerd en konden na ontvangst van de klimgordel en reglementen meteen door naar de instructie. De vriendelijke rustige instructeur leerde ons we hoe we onszelf moesten zekeren tijdens het klimmen en hoe we de tokkel moesten gebruiken. Nog even laten zien op een klein stukje klimmen en tokkelen dat we het begrepen hadden en we mochten de boom in!

Klimmen en klauteren in het juniorbos

Een dagje uit naar het Klimbos is leuk voor alle leeftijden. Kinderen kunnen zelfstandig de routes in het Juniorbos klimmen. Als volwassene hoef je niet perse mee te klimmen, je kunt toezicht houden van de grond. Je kind is veilig met het zekersysteem, de klauteraar zit constant vast. Bij de grijze routes, met vrije val en bungeejump, krijg je eerst nog een extra korte instructie. In het hele Klimbos lopen professionele instructeurs die helpen waar dat nodig is. Dat kan zijn met tips vanaf de grond, maar als het noodzakelijk is komen ze naar je toe.
Kies zelf wat bij je past.

Op het moment dat wij daar waren was er een gezin, waarvan opa van 80 jaar met een grote glimlach de bungeejump waagde en de moeilijkste routes fluitend klom. Dat zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Kies wat jij aankunt en vooral: waar je plezier aan beleeft.

Kies uit 7 uitdagende klimroutes

Er is de keuze uit 7 klimroutes:

 • De oranje routes zijn het laagst en het minst moeilijk begaanbaar. Er moet bij deze routes een volwassene in de buurt zijn voor het toezicht;
 • De blauwe en groene routes worden steeds moeilijker en hoger. Loop maar eens op grote hoogte over een wipwap of kruip door een buis, gegarandeerd dat je het warm krijgt. Ook bij deze routes moet er een volwassene in de omgeving aanwezig zijn;
 • Voor de echte durfal is er de rode en de grijze route. Hier maak je een vrije val en spring je met de bungee in een gigantisch net. Mijn dochter wilde dat dolgraag doen en ik liet me niet kennen. Twee keer heb ik het gesprongen: doodeng, maar een geweldige ervaring! Bij deze routes moet er een meeklimmende volwassene aanwezig zijn bij kinderen tot 12 jaar;
 • De bruine route is een tokkelroute en brengt je op een prachtige ontspannen manier terug naar het restaurant.

Klauterroute

Klimbos Achterhoek is de enige locatie met een  Klauterroute. Deze is in samenwerking met Stichting Kanjers voor Kanjers ontwikkeld. Klimmers hoeven niet gezekerd te zijn. De route is laag bij de grond, maar geeft toch een echte klimervaring. Leuk voor peuters en kinderen met een beperking.

Verplichte klimregels

Voor het klimmen krijg je een reglement. Deze wil ik hier alvast aan je laten zien, zodat je daar rekening mee kunt houden als je naar het Klimbos besluit te gaan:

 • Losse voorwerpen, zoals telefoons, sleutels etc., zijn in de routes niet toegestaan;
 • Dragen van een eigen klimgordel is niet toegestaan;
 • Gasten verplichten zich de aanwijzingen en instructies van Klimbos medewerkers op te volgen;
 • Medewerkers hebben het recht iedereen die zich niet houdt aan de veiligheidsinstructies te verwijderen zonder waarschuwing of terugbetaling;
 • Vanaf 16 jaar mag je zelfstandig klimmen, tot en met 15 jaar moet een volwassen begeleider aanwezig zijn in het Klimbos;
 • Alcohol en drugs zijn niet toegestaan en roken is overal in het Klimbos streng verboden;
 • Klimmen zonder gordel en instructie is streng verboden.

Klimadviezen

 • Klimmen van de juniorroutes adviseren we vanaf 7 jaar;
 • Trek stevige schoenen en geschikte kleding aan;
 • Steek lang haar op;
 • Eet en drink voldoende.

Goed om te weten

 • Maximum gewicht van een klimmer is 120 kg;
 • Het gebruik van de routes in het Klimbos is fysiek inspannend;
 • Voor het opbergen van waardevolle voorwerpen zijn er gratis kluisjes beschikbaar bij het Klimbos;
 • Bij onweer en andere calamiteiten ontruimen we de routes en sluiten we indien nodig het park;
 • Klimbos Nederland is niet aansprakelijk voor schade aan kleding of andere eigendommen;
 • Je bent in het bosgebied: doe jouw afval in de daarvoor bestemde containers, beschadig niets, neem niets mee en blijf op de paden;
 • Let op teken, controleer jezelf achteraf.

Er zijn nog meer klimbossen in Nederland

Naast Klimbos de Achterhoek zijn in Nederland o.a. deze klimbossen te vinden:

 • Klimbos Veluwe Op het park van Berg en Bos ligt Klimbos Veluwe. Dit klimbos bevat maar liefst 9 klimroutes. Dit mooie klimbos ligt centraal in Nederland. Vanuit Zwolle is het 40 km met de auto en vanuit Harderwijk en Barneveld maar 30 km. Via de A1 of A50 is Klimbos Veluwe in Apeldoorn goed te bereiken.
 • Klimbos Gooi-Eemland Klimbos Gooi Eemland in Lage Vuursche is het een klimparadijs. Het ligt op de Utrechtse Heuvelrug en heeft maar liefst 10 klimroutes. De routes lopen op in moeilijkheidsgraad en hoogtes van 2 tot niet minder dan 22,5 meter. Het Klimbos is in de buurt van Hilversum en slechts 15 km rijden vanuit Amersfoort en Utrecht. Wil je de drukte van Amsterdam ontvluchten? Zoek dan de natuur op. Het is slechts 40 minuten rijden naar Klimbos Gooi Eemland!
 • Klimbos Brabantse wal Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom is een dynamisch klimfestijn. Het uitzicht is prachtig en is van alles te doen. Het klimbos ligt in een openbaar bos, wat het een extra bijzondere beleving maakt. Klimmers, wandelaars en fietsers, alles vind je daar! Het Klimbos ligt 15 km van Roosendaal en 40 km vanaf Breda. Vlak gelegen naast het hostel Stay Okay. Ook vanuit Antwerpen is Klimbos Brabantse Wal goed te bereiken.

Lees ook ons artikel: Deze klimparken zijn leuk én geschikt voor jonge kinderen vanaf 4 of 5 jaar!

Andere activiteiten bij De Heikamp Ruurlo

Naast het klimbos zijn er meer leuke activiteiten voor kinderen rondom De Heikamp.

Dolen in het doolhof

Het doolhof nodigt je uit met de tekst: ‘Wie wil doolen in het groen, moet het in dit doolhof doen.’ Deze tekst staat op de toegangspoort van de oude doolhof. Wie vindt de weg in deze grootste doolhof van Nederland? Dwaal over de paden met een totale lengte van 1188 meter op zoek naar de uitkijktoren in het midden. Hopelijk vind je de weg terug!

Kabouters zoeken op het kabouterpad

Ga je mee op zoek met Wouter Kabouter? Het kabouterpad voor kinderen van 2 tot 6 jaar is ongeveer 1,5 kilometer lang. Op zoek naar de houten paaltjes, in de vorm van een kabouter, vind je de weg door het bos.

Onderweg zijn leuke spelletjes te doen en leer je van alles over de natuur en kabouters. De tocht met opdrachten duurt ongeveer een uur. Het boekje ‘Op pad met Wouter Kabouter’ ( € 4,95 ) en de kaboutermuts ( € 2,50 ) zijn tijdens openingsuren te koop bij De Heikamp of VVV Ruurlo.

Speuren tijdens de roekoetocht

Met avonturiers van 6 tot 12 jaar kun je heerlijk de bossen in rondom De Heikamp. Tijdens de spannende Roekoetocht ontdek je het allemaal. Gebruik je speurneus tijdens de twee uur durende tocht door het bos en voer de opdrachten uit. De tocht kan ook worden ingekort, of leen een bolderkar. De speurkaart van de Roekoetocht is verkrijgbaar bij De Heikamp of VVV Ruurlo en kost € 3,50.

Strooptocht

Wandelen met je smartphone. Meestal is dat niet zo netjes, nu mag het! Op je smartphone kun je namelijk zien waar alle ingrediënten voor de heerlijkste pannenkoeken worden verbouwd. Tijdens de 6 kilometer lange wandeling krijg je ook veel leuke weetjes te horen. Wedden dat je na afloop vreselijk trek hebt in een pannenkoek?

Eten, drinken en spelen

Na afloop van alle geweldige activiteiten is het heerlijk vertoeven op het terras van De Heikamp of binnen in de serre. Kinderen hoeven niet te blijven zitten, ze kunnen in de speeltuin klimmen, klauteren en glijden.
Het begon ooit als een piepklein keukentje, maar nu is het een geweldig restaurant. De pannenkoeken, gemaakt van eigen graan, vallen bij iedereen in de smaak. Niet alleen lekker, maar ook puur en gezond. De pannenkoeken van De Heikamp zijn al meerdere malen in de prijzen gevallen. Bij verschillende menu’s krijgen de kinderen een Heitje. Met dat Heitje kunnen de kinderen bij de Heitjes-hut. In de automaat vol Aardig-Heitjes is duurzaam speelgoed te vinden waaruit kinderen mogen kiezen.

Praktische informatie

De meest praktische informatie voor dit dagje uit vind je hier op een rijtje.

Openingstijden

Neem voor de actuele openingstijden een kijkje op de website van Klimbos Achterhoek in Ruurlo.

Een bezoek aan het Klimbos duurt ongeveer 3,5 uur.

Tarieven

 • Regulier (vanaf 1.60m reikhoogte) € 22,50
 • Junior (vanaf 1.30m reikhoogte) € 16,50

Let op! Minimum adviesleeftijd is 6 jaar.

Adresgegevens

Hengeloseweg 2
7261 LV Ruurlo

achterhoek@klimbos.nl
(088) 554 66 36

Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein van De Heikamp. Per openbaar vervoer is Klimbos Achterhoek het beste te bereiken via NS station Ruurlo. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten lopen naar ons park.

Op locatie zijn er gratis kluisjes aanwezig voor onze bezoekers.

Het eindoordeel over Het Klimbos Achterhoek

Het klimbos in Ruurlo is prachtig aangelegd en goed onderhouden.  De duidelijke reglementen en de vriendelijke instructeurs die altijd met een paar man aanwezig zijn bieden veiligheid. De instructie die iedereen van tevoren moet volgen is prettig en duidelijk. Wij hebben het als een geweldig uitje ervaren. Wat ik als ouder als erg waardevol heb ervaren is het samen klimmen met mijn dochter. Samen bezig zijn in de natuur, op een manier waarbij je soms elkaars hulp nodig hebt, is denk ik altijd goed voor de band tussen ouder en kind.

Foto’s © Opwegmetmama.nl

Dit artikel is voor het eerst op Opwegmetmama.nl verschenen in mei 2019 en als laatst geüpdatet in april 2021.