Waan je een echte boer of boerin tijdens een verblijf bij Koe in de Kost!

Een weekendje weg is altijd leuk, maar hoe leuk is het als je kunt verblijven in een geweldige accommodatie, die ook nog eens op een werkende boerderij staat? Wakker worden met kippetjes in je tuin, verse eitjes als ontbijt en ’s avonds pannenkoeken, gebakken van de verse melk van de boerderij koeien. Dit kan allemaal bij Koe in de Kost in Heeten (Overijssel)!

Een verblijf bij Koe in de Kost

Nadat ons weekendje weg met vrienden en hun kinderen in januari niet door kon gaan, hebben we besloten om in juli twee nachtjes weg te gaan. Toen ben ik gaan zoeken naar een plek die leuk zou zijn in corona tijd én geschikt voor jonge kinderen, terwijl wij als ouders ook een fijn huisje wilden hebben i.v.m. de 2 baby’s die er tegen die tijd ook zouden zijn. Na wat speurwerk vond ik Koe in de Kost en na het lezen van recensies was ik ontzettend enthousiast. dit moest het worden!

Accommodaties

Bij Koe in de Kost zijn er verschillende accommodaties te boeken:

  • Grondulows voor 5 personen
  • Grondulows voor 8 personen
  • Groepsgrondulow voor 12 personen
  • Boerderijhuis voor 8 personen

Het Boerderijhuis

Wij kozen voor het boerderijhuis, omdat we met 4 volwassenen en 5 kinderen waren en graag een ruim verblijf wilden hebben. Het boerderijhuis heeft 2 slaapkamers beneden en 2 slaapkamers boven, waarvan eentje alleen bereikbaar is als het luik van de trap dicht is, dit is wel iets om rekening mee te houden. Verder is er beneden een grote badkamer met douche, een apart toilet en een heel ruime woonkamer/keuken.

Wat we heel fijn vonden was dat er beneden ontzettend veel ruimte is, waardoor we 2 kinderwagens en 2 Maxicosi’s moeiteloos kwijt konden zonder dat deze in de weg stonden en de kinderen er ook nog veel speelruimte hadden. Bij het boerderijhuis beschik je over een heel ruime tuin met een grote tafel en ligstoelen.

In de ochtend liepen de kippetjes en jonge katjes rond in onze tuin, de kinderen vonden dit fantastisch! Je kunt bij je accommodatie kiezen voor extra’s zoals opgemaakte bedden en een campingbedje, zodat je dat niet zelf mee hoeft te nemen.

Grondulows

De Grondulows van Koe in de Kost staan aan het einde van het erf en kijken allemaal uit over de weilanden. Deze accommodaties lijken van de buitenkant op grasheuvels en zijn in het voorjaar en de zomer begroeid met bloemen, super leuk. Maar vergis je niet, de huisjes zijn ontzettend mooi en modern ingericht aan de binnenkant. Ook zijn deze huisjes ook weer heel erg ruim.

Ik mocht op onze vertrek dag met de boerin een kijkje nemen in een 5 en 8 persoons Grondulow en ik was echt onder de indruk. Als we nog eens terug gaan zou ik zeker een keer hierin willen verblijven.

Algemene informatie en weetjes

  • Koe in de Kost wordt gerund door boer Frans en Boerin Truus, maar de stille kracht erachter is dochter Loes die de communicatie en boekingen doet.
  • Op de boerderij mogen de kinderen zelf rond lopen, wel moeten kinderen onder de 6 jaar begeleid worden door een volwassene, aangezien er ook wordt rond gereden met bijvoorbeeld een traktor.
  • Als je het jezelf makkelijk wil maken kun je vooraf online boodschappen bestellen bij de Jumbo in Heeten, zij brengen je boodschappen dan naar Koe in de Kost.
  • Op de boerderij word je vies, dus het is handig om oude kleding mee te nemen of bijvoorbeeld een overall.
  • Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Wat is er allemaal te doen op de boerderij?

Skelters

Het eerste wat ons op viel toen we het terrein op reden waren de talloze skelters die we zagen. Boerin Truus heeft hier haar project van gemaakt, ze speurt Marktplaats af naar tweedehands skelters (en ook fietsjes, steps etc) die ze voor weinig op kan halen. Het hele terrein staat dan ook vol met skelters en ieder kindje mag hier gebruik van maken, ontzettend leuk.

Speeltuinen

Er is een groot speelterrein in het midden van de boerderij, hier vind je onder andere twee grote trampolines, glijbaantjes, een zandbak, water en een voetbalveldje. Voor de ouders zijn er bankjes en stoelen om op te zitten, want reken maar dat ze hier even zoet zijn.

Als het regent kunnen de kinderen ook in de koeienstal terecht, hier is een ‘hooiberg’ waar ze kunnen spelen, daar is ook een glijbaantje.

Dieren

Het leukste aan een boerderij zijn natuurlijk de dieren! Koe in de Kost zegt het al, hier zijn veel koeien. Je mag door de stal lopen en kunt hier zien hoe de koeien een paar keer per dag gemolken worden, ook lopen de koeien in de wei bij de Grondulows.

Maar er zijn nog veel meer dieren, zo kan je de 3 honden, de kippen of de vele katten tegen komen. Deze lopen allemaal vrij rond en ze zitten dan ook regelmatig in je tuin.

In de kippenhokken kun je als je goed zoekt soms een vers eitje vinden en met je eigen melkkan (deze staat in de accommodatie) mag je verse melk uit de melktank halen. Wij hebben de tweede avond pannenkoeken gebakken van de melk en eieren, ontzettend lekker.

Werkende boerderij

Op de boerderij wordt nog gewoon gewerkt door de boer Frans en zijn zoon Lenn. Je ziet ze rond rijden op de tractor, de koeien melken en nog vele andere karweitjes doen. De kinderen mogen op hun manier ook mee helpen op de boerderij en ze mogen alles vragen. Als boer Frans niet aan het werk is rijdt hij vaak rond op zijn fiets en beantwoord vragen of geeft tips.

Spelen in de schuur

Mocht het slecht weer zijn dan weten ze daar ook wel wat op te verzinnen bij Koe in de Kost. Zoals eerder vermeld kunnen de kinderen dan in de schuur spelen in de hooiberg. Maar voor het boerderijhuis vind je ook een ruimte helemaal vol met spelletjes, boeken en speelgoed. Hier mag je spullen lenen en deze aan het einde van je bezoek weer terug brengen.

Wat is er te doen in de omgeving?

Koe in de Kost ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Deventer, in de Achterhoek. De omgeving is erg mooi groen, waardoor je er heerlijk kunt wandelen en fietsen. Maar eerlijk gezegd hadden de kinderen (en wij) het zo ontzettend naar hun zin op de boerderij dat we voor hen niet weg hadden hoeven gaan.

We zijn uiteindelijk één keer van de boerderij af geweest. Op aanraden van Boer Frans zijn we gaan wandelen naar Restaurant Reimink, wat op ongeveer 1,5 km van de boerderij ligt. Hier zit een midgetgolf baantje bij en een speeltuin voor de kinderen, Voor onze kinderen was de speeltuin eigenlijk net nog niet geschikt, ik denk dat deze leuker is vanaf een jaar of 5. Maar ze hebben er toch lekker gespeeld en wij hebben er een drankje kunnen doen. Het leuke aan het uitje was dat we van de boer skelters mee mochten nemen, waardoor het voor de kinderen voelde alsof ze op avontuur gingen!

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ligt op ongeveer 20 kilometer van de boerderij en heeft een mooi bezoekerscentrum, hier worden ook activiteiten voor kinderen georganiseerd. Met kinderen kun je hier ook leuke wandelingen maken zoals het Speelbospad en het Kabouterpad.

Lees ook ons artikel: ‘Het Speelbospad in Nijverdal, een leuke wandeling voor (jonge) kinderen

Avonturenpark Hellendoorn ligt op ongeveer 20 kilometer rijden, mocht je zin hebben in een dagje avontuur!

Het dorpje Heeten ligt op een paar minuutjes rijden van de boerderij, hier zijn een aantal restaurantjes en een Plus supermarkt om je boodschappen te halen.

Lees ook ons artikel ‘De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Overijssel‘ voor nog meer leuke activiteiten in de provincie Overijssel.

Dit is wat we van ons verblijf bij Koe in de Kost vonden

We gaan jaarlijks een weekend weg met deze vrienden en belanden dan over het algemeen bij een Landal of Center Parcs vanwege de faciliteiten. Nu we door corona rond zijn gaan kijken naar alternatieven zijn we ontzettend positief verrast door Koe in de Kost. Ondanks dat hier ‘minder’ te doen zou zijn dan op zo’n groot park hebben de kinderen zich eigenlijk veel beter vermaakt en hebben wij ondanks dat we vijf kinderen mee hadden zelfs in de tuin kunnen liggen met een boekje. De kinderen vermaken zich hier geweldig met de speeltuin, de skelters, de dieren en de grote tuin die we bij ons huisje hadden.

Normaal wil ik eigenlijk altijd naar een nieuwe plek toe als ik op vakantie ga, maar Koe in de Kost is daar toch echt een uitzondering op, ik wil heel snel weer terug. Wie weet komen we er dan wel aan toe om iets van de omgeving te zien, al betwijfel ik of we de kinderen mee krijgen!

Nog meer leuke locaties om te verblijven in de provincie Overijssel met kinderen zijn o.a.:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Dominique