Koffer kwijt op vakantie: wat nu?

Vlieg je naar een zonnige locatie met de kids? Dan heb je de koffers waarschijnlijk met veel zorg ingepakt. Favoriete knuffels, leuke zomeroutfits en een voorraad zonnebrand reizen met je mee. Maar wat als je belangrijke spullen kwijt raakt doordat je een koffer verliest op het vliegveld of in het resort? Dit is ons helaas eens overkomen.. Maar geen paniek, in dit artikel leggen we je uit wat je in dit geval kunt doen.

Voorzorgsmaatregelen

Als je op vakantie gaat, wil je waarschijnlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn op vervelende omstandigheden, zoals het kwijtraken van je koffers. Er zijn een aantal dingen die je hiervoor kunt regelen.

Maak je ruimbagage extra herkenbaar door leuke stickers of felle kleuren, zodat ze op de bagageband niet verward kunnen worden voor andermans spullen. In je hand- en ruimbagage kan je ook een tracker, zoals een Apple AirTag, meenemen. Zo kan je altijd zien waar je spullen zich bevinden! Dit laatste hadden wij gedaan waardoor wij zagen dat onze koffer in plaats van op de Canarische Eilanden, op IJsland terecht was gekomen.

Ook kan je voor je reis kijken naar het afsluiten van een passende verzekering. Het zal er niet voor zorgen dat je geen spullen kwijtraakt, maar kan wel handig uitkomen als er door verlies of schade financiële tegenvallers bij komen kijken. Ook kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn als je juridische hulp nodig hebt bij het aansprakelijk stellen van de luchtvaartmaatschappij als je bagage tijdens de vlucht is verloren. Doordat wij goed verzekerd waren, mochten wij bijvoorbeeld kleding kopen om de dagen te overbruggen totdat de koffer alsnog bij ons aankwam en dit bij de verzekering declareren.

Nog een handige tip voordat je vertrekt: verdeel de spullen van jou en je kids over verschillende koffers. Als er onderweg eentje kwijt raakt, heeft iedereen alsnog kleding en toiletspullen.

Verloren op het vliegveld of in het vliegtuig

Bagage verloren op het vliegveld? Dan is het van belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt of langsgaat bij de servicebalie of de Lost & Found. Hier worden alle gevonden voorwerpen een aantal maanden bewaard.

Als je iets bent verloren in het vliegtuig zelf, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij waarmee je hebt gevlogen. Afhankelijk van hun voorwaarden en of je spullen teruggevonden worden, kunnen ze je hier een vergoeding voor aanbieden.

Is je koffer door de luchtvaartmaatschappij achtergelaten en zit je tijdens je vakantie zonder je bagage? Vul dan zo snel mogelijk een Property Irregularity Report (PIR) formulier in. Dien hiermee op z’n minst 7 dagen na verlies een klacht in. Neem van dit formulier ook altijd een kopie van mee, voor het geval je koffer niet teruggevonden wordt en je hier een extra claim voor in wil dienen.

Verloren of beschadigd in het hotel of resort

Kom je er thuis achter dat je kindje zijn of haar geliefde knuffelkonijn in het hotel heeft laten liggen? Geen zorgen, vaak zorgt het personeel van het hotel of resort waar je bent verbleven ervoor dat deze weer veilig naar huis gestuurd wordt.

Zijn er spullen beschadigd door het personeel, zoals de schoonmakers? Dan kan je juridische hulp inschakelen om te zien of je het hotel of resort hiervoor aansprakelijk kan stellen. Zo kan het dat je hier een vergoeding of compensatie voor krijgt.

Een zorgeloze vakantie

Voordat je met de kids op reis gaat hoop je natuurlijk dat alles soepel verloopt. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om zo goed mogelijk voorbereid op vakantie te gaan. De volgende artikelen geven je daarom nog meer tips om de vakantie zo fijn mogelijk te maken:

Kopfoto © Pexels