koken-met-kinderen

Koken met kinderen – Tips & leuke kookboeken voor kinderen

Mijn kinderen willen mij altijd maar al te graag helpen met koken. Helemaal wanneer het om cakejes of pannenkoeken gaat! Wanneer je rekening houdt met de leeftijd van je kind, kan vrijwel ieder kind wel iets doen in de keuken. In dit artikel geef ik je wat tips én een lijstje met een aantal leuke kookboeken speciaal voor kinderen zoals nijntje, Fien & Teun en Heel Holland Bakt. 

Koken is goed voor de ontwikkeling van je kind

Behalve dat veel kinderen koken leuk vinden, is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Ze leren naast het koken en proeven ook hoe ze voedsel kunnen klaar maken. Maar ook hoe je hygiënisch te werk gaat in de keuken.

Ook voor het zelfvertrouwen van je kind, kan het helpen in de keuken bevorderlijk werken. Ze krijgen diverse handelingen onder de knie zoals hakken, bakken, snijden, afwegen en natuur koken. En hoe leuk is het als je kind over een aantal jaar zelf een lekkere maaltijd kan bedenken én (eventueel met wat hulp) op tafel kan zetten!

Nog een leuk bijkomend voordeel is dat het schijnt dat kinderen die regelmatig in de keuken mee mogen helpen ook meer lusten. Kinderen zijn van nature nieuwsgierige wezen en de kans is dan ook groter dan hij/zij een hapje wil proeven. Een tip dus voor ouders met kinderen die slecht eten.

Tip! Kook eens samen met je kind rondom een thema. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sinterklaas, Pasen, Halloween maar ook aan seizoenen. Dit maakt het koken nog leuker!

Op deze manieren kan je kind je helpen in de keuken

Je kind kan afhankelijk van de leeftijd én ervaring meehelpen met diverse klusjes in de keuken:

  • Een jong kind kun je zijn/haar eigen brood laten smeren, groente en fruit laten wassen en een ei laten pellen. Kinderen die al goed overweg kunnen met een schaar, kun je ook kruiden laten knippen. Maar één van de klusjes die mijn twee oudste kinderen het leukst vinden, is wanneer zij mogen helpen met de mixer wanneer wij bijvoorbeeld een cake gaan bakken.
  • Kinderen die al wat meer ervaring hebben in de keuken kun je mogelijk ook al laten helpen met het roeren en husselen van eten. Andere taken die je door hen kunt laten doen zijn raspen, pureren, kneden, eten afwegen en het snijden van eenvoudig voedsel. Je kent je kind zelf het beste en kunt dus ook het beste inschatten wat hij/zij zou kunnen.
  • Kinderen die al iets ouder zijn én ervaring hebben in de keuken, kun je bepaalde keukenmachines laten gebruiken zoals een blender of staafmixer.
  • En de nog grotere kinderen kun je ook laten helpen met het échte koken zoals het kijken of voedsel gaar is en het bedienen van een fornuis en/of oven.

Let op dat je kinderen NOOIT zonder toezicht hun gang laat gaan. Houd er rekening mee dat zij altijd enigszins wat hulp nodig zullen hebben om ongelukken te voorkomen!

Leuke kookboeken voor kinderen

En dan nu echt aan de slag! Hieronder heb ik een leuke lijst voor je samengesteld met kookboeken voor kinderen. Leuk als verjaardagscadeautje, voor de feestdagen of gewoon omdat het kan:

De Zilveren Lepel voor kinderen

Ik trap af met de kindervariant van mijn eigen favoriete kookboek: De Zilveren Lepel voor kinderen. De Zilveren Lepel staat bekend om de overheerlijke Italiaanse recepten. In dit kookboek voor kinderen kun je dan ook recepten verwachten zoals pizza, frittata maar ook sorbetijs en heerlijke taarten!

De handelingen worden stap voor stap uitgelegd, begeleid d.m.v. plaatjes. Een groot voordeel t.o.v. het klassieke kookboek is dat er bij deze kindereditie ook foto’s in staat van alle recepten.

Fien en Teun – Fien & Teun Kookboek

Fien en Teun, DE idolen van Avonturenboerderij Molenwaard hebben een eigen kookboek. Met name voor jongere kinderen is deze enorm leuk. De recepten beginnen met een verhaaltje. Vervolgens wordt het recept op een zeer leuke manier afgebeeld. Ook het stappenplan wordt duidelijk weergegeven. Dit boek is behalve koken dus ook leuk om voor te lezen.

Het Laura’s Bakery Kinderbakboek

Een kookboek met bakrecepten doet het altijd goed bij kinderen. Het is dan ook zeker de moeite waard om het Kinderbakboek van Laura’s Bakery te bekijken. In dit kookboek voor kinderen staat 30 verschillende recepten.

Er wordt duidelijk aangegeven wat je nodig hebt voor een recept. Ook kinderen die nog niet kunnen lezen kunnen a.d.h.v. de plaatjes helpen in de keuken. Het stappenplan wordt eveneens goed beschreven én afgebeeld. Aanrader!

Wij hebben dit boek zelf in bezit. Mochten jullie het leuk vinden, kunnen wij hier eens een review over schrijven.

Heel Holland Bakt Kinderbakboek

Wanneer je nog veel meer wil gaan bakken met je kind, bekijk dan ook het boek: Heel Holland Bakt Kinderbakboek. Dit boek is geschikt voor iets grotere kinderen maar zeker de moeite waard om te bekijken.

De recepten zijn onderverdeeld in 7 verschillende thema’s als dierentuin, glitter & glamour, ridder & piraten en cijfers & letters. Alle recepten worden goed weergegeven met prachtige foto’s.

Sinds oktober 2021 kun je ook het nieuwe Heel Holland Bakt Kinderbakboek kopen:

Het grote kinderkookboek

Het grote kinderkookboek van Karin Luiten is een mooi basis kookboek voor kinderen. Dit boek is ook wat meer geschikt voor kinderen die al goed zelf kunnen lezen. De manier van schrijven in dit kookboek is erg leuk en zal kinderen aanspreken. Behalve recepten staat er ook nog een hoop leuke weetjes in waar je ook als volwassene nog wel iets aan kunt hebben. Ik vind dit persoonlijk ook een super leuk kookboek.

Trakteren met nijntje

Voor nijntjes 65ste verjaardag creëerde chefkok Samuel Levie 20 recepten voor feestelijke maar vooral eenvoudige traktaties. Het boek Trakteren met nijntje heeft 72 pagina’s en bevat naast deze recepten ook nog een leuk verhaal. Een win-win situatie dus! Leuk om cadeau te doen aan de wat kleinere kinderen.

Weet jij nog leuke kookboeken voor kinderen die niet mogen ontbreken op dit lijstje? Laat het ons weten!

Kopfoto © Shutterstock

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.