Lapland: een magische reisbestemming voor een familievakantie

Lapland is een betoverende regio die bekend staat om zijn adembenemende landschappen, betoverende noorderlicht en zijn unieke Sami-cultuur. Een gebied dat is uitgestrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat Lapland met name geschikt is voor avontuurlijke reizigers. Niet is echter minder waar, ook voor gezinnen die op zoek naar zijn een onvergetelijke ervaring is Lapland een perfecte bestemming. We delen daarom graag enkele tips voor een reis naar Lapland met kinderen

Het Noorderlicht

Een van de meest betoverende ervaringen die Lapland te bieden heeft, is het Noorderlicht. Dit staat ook wel bekend als Aurora Borealis of in Finland als “Revontulet”. Bij dit unieke natuurfenomeen danse de lichten aan de hemel en lijkt er zich wel een magisch schouwspel af te spelen in de lucht. In Nederland is het Noorderlicht soms ook te zien, maar dit is echt totaal niet te vergelijken met het Noorderlicht in Fins Lapland. Hiervoor moet het namelijk geheel donker zijn en in Nederland is er te veel lichtvervuiling aanwezig. Breng een avond door onder de sterrenhemel met de kinderen, ver weg van de lampen van de stad, en geniet van een prachtige ervaring die je nooit meer zult vergeten.

Activiteiten in de sneeuw

Voor gezinnen die op zoek zijn naar avontuur zijn er veel spannende activiteiten te beleven in de sneeuw van Lapland in de winter. Denk hierbij aan huskytochten door de bossen of maak een tocht op een rendierslede. Zeker laatstgenoemde is ook zeer geschikt voor kleinere kinderen, terwijl het voor volwassenen en grotere kinderen indrukwekkend blijft om de machtige dieren aan het werk te zien. Toch wat meer avontuur? Wat dacht je van een sneeuwscootertocht of ijsvissen op een bevroren meer? In de voorjaar en de zomer is het zelfs mogelijk om bruine beren te spotten in het wild, op een veilige afstand natuurlijk vanuit een spotters hut. 

Ontmoet de Kerstman

Voor kinderen is een ontmoeting met de Kerstman vaak een van de hoogtepunten van de reis naar Lapland. In Rovaniemi, in Fins Lapland, woont de Kerstman namelijk volgens de legenden. Hier kun je nog steeds een bezoek brengen aan zijn huis en werkplaats en is het zelf mogelijk de Kerstman persoonlijk te ontmoeten. Deze plek is goed te bereiken vanaf het populaire resort Levi.

In Santa Claus Village is het bovendien mogelijk deel te nemen aan allerlei activiteiten, zoals koekjes buiken en luisteren naar verhalen over de Kerstman en zijn elfen.

De rust van de natuur

Het valt niet te ontkennen dat er in Lapland veel spannende activiteiten te beleven zijn. Bovendien is dit niet alleen in de winter zo, maar ook in de zomer is er zeer veel te beleven in de bossen en meren van Fins Lapland. Goed om te weten is echter dat je hier na een lange dag ook gewoon kunt genieten van de rust en schoonheid van de ongerepte natuur van Lapland. Maak een wandeling door de bossen of huur in de zomer een mountainbike voor een fietstocht. ’s Avonds duik je heerlijk in de traditionele Finse sauna.

Finland staat daarnaast bekende om zijn vele nationale parken. Hier geniet je van adembenemende landschappen, mooie en goed begaanbare wandelpaden en heb je de kans om wilde dieren te spotten die je in Nederland niet zult zien. Zo is het mogelijk om hier wilde rendieren en elanden te zien.

Lapland, een avontuur voor het hele gezin!

Ben je op zoek naar actie of wil je juist even met het gezin tot rust komen in de natuur? Lapland is voor beide situaties een ideale vakantiebestemming. Bovendien is dit niet alleen in de winter zo, maar Lapland is gedurende alle seizoenen een prachtige bestemming.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Kopfoto © Shutterstock