Oorlog en lego, een combinatie die misschien niet geheel voor de hand ligt. Maar in het Groningse dorp Grootegast werkt het. In het oude pand van Lego vind je daar namelijk het Legio museum en het Victory museum.
Zien en doen in het Legio museum
Zelf bouwen
In dit pand was Lego, hét merk van de vele blokjes, gevestigd van 1963 tot 1998. Het Legio museum zit in het gedeelte wat zo’n 900m² van het pand inneemt. Een ruimte waar je ogen tekort komt. Als je via de klapdeuren het museum betreedt, is er eerst een grote ruimte met tafels en stoelen. Middenin de tafels zitten grote bakken vol met legosteentjes. Kinderen (en volwassenen) hebben hier de kans om hun fantasie na te bouwen.
Diorama
Als je verder loopt, zie je een grote vitrine waar je een diorama vol landschappen en bekende gebouwen (zoals het Centraal Station van Groningen) kunt bekijken. Naast de prachtige bouwwerken, uiteraard allemaal gemaakt van Lego, is er ook nog genoeg beweging waar te nemen. Een trein, een speeltuin, windmolens, teveel om op te noemen. En het leuke is: je kan het allemaal zelf aan zetten door middel van de knoppen aan de buitenkant van de vitrine.
De geschiedenis
In een ruimte verder loop je langs de geschiedenis van museum. Waar het allemaal begon, het punt waarop ze bijna failliet zijn gegaan en de grootste successen komen allemaal aan bod. De grote ontwikkeling die het merk heeft gemaakt, is goed te zien in kleine vitrines met jaartallen erop. In deze vitrines is te zien hoe de bouwstenen er in dat jaar uit zagen.
Het Legio museum staat op zichzelf en los van de Lego Group. Dit verklaart de naam Legio museum in plaats van Lego museum. De collectie die je kan bewonderen in het museum, is geheel eigendom van het museum of gedoneerd door verzamelaars.
Historische lessen in het Victory museum
Sinds 2017 zit ook het Victory museum in het pand. Dit is een voortzetting van het Canadian Allied Forces museum wat voorheen in Groningen zat. Ooit was dit een privé collectie van verzamelaar Heiko Ates. In dit museum vind je meerdere diorama’s met verschillende voertuigen, poppen en zelfs een vliegtuig uit de tweede wereldoorlog. Bordjes die hangen aan de afzettingen geven informatie over de afgebeelde scéne. Bij één van deze diorama’s kan je zelf een tank “starten” door middel van verschillende knoppen in te drukken en schakelaars om te halen.
Naast de diorama’s zijn er ook verschillende vitrines te bewonderen. Deze vitrines zijn ingericht met allerlei objecten uit deze tijd, van spullen van burgers tot wapens die door militairen werden gebruikt. Wil je liever uitgebreide informatie en verhalen horen? Het is ook mogelijk in groepsverband een rondleiding te nemen.
Zelf je brief typen in de drukkerij
In hetzelfde deel van het Victory museum, vind je tevens een oude drukkerij. Hier krijg je een goed beeld van hoe boeken en dergelijke werden gemaakt voordat er computers waren. Iedere zaterdag tussen 13.00 – 15.00 uur is hier iemand aanwezig om een demonstratie te geven van deze ambacht. Naast de grote drukmachines, staan hier ook een flink aantal typemachines tentoongesteld. Een aantal mag je zelf gebruiken om een brief te typen. Leuk!
Kinderen vermaken zich in de speelruimte
Aan het begin van het Victory museum zijn een aantal speeltoestellen opgezet, waaronder een springkasteel, ballenbak, een kleine draaimolen en een bak met hele grote legostenen. Er staat zelfs een grote legerauto waar je op/in mag klimmen (uiteraard onder toezicht). Er is hier voldoende ruimte om even energie kwijt te kunnen na het opslaan van al die informatie die de musea bieden. De jonge kinderen kunnen hier even hun kinderwagen verlaten om rond te kruipen en de oude kinderen kunnen lekker rennen.
Tijd voor een hapje en een drankje in het American Diner
De twee musea worden gesplitst door een American Diner. Deze lunchroom is geheel ingericht volgens het Amerika van de jaren ’50. Je kunt hier een uitgebreide lunch nuttigen, met milkshake die nog gemaakt wordt met een ouderwetse milkshakemachine. Ben je met wat oudere kinderen? Als moeder (of vader) kom je heerlijk tot rust onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers terwijl de kinderen bouwwerken maken in het Legio museum. Pluspunt: er zijn kinderstoelen aanwezig.
Voor wie nog niet genoeg heeft gehad…
Ben je na een bezoek aan het Legio museum helemaal enthousiast geworden en wil je thuis verder bouwen? Of wil je nog meer weten over de tweede wereldoorlog? Er is ook een winkel waar je allerlei lego/duplo pakketten, lego merchandise en boeken en films over de tweede wereldoorlog kan kopen.
En nog veel meer voordelen!
Er zijn voldoende wc’s en er is een zeer nette, afgesloten verschoonruimte. In de hal vind je een kapstok en buiten is een grote parkeerplaats waar je je auto ruim neer kan zetten (handig voor het in- en uitladen van kinderen). Bij de kassa krijg je een stempel op je hand als bewijs van betaling. Zo kan je zonder problemen naar je jas, auto of wc die zich aan de andere kant van de kassa bevinden.
Ook de prijs van deze musea zijn goed te doen. De entreeprijs is namelijk € 6,50 per persoon voor een bezoek aan beide (!!) musea. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen.
Een bezoek waard?
Een bezoekje aan Legolaan 1C in Grootegast is zeker de moeite waard. Naast leerzaam is er ook voldoende mogelijkheid om te spelen of even rustig te zitten. Je kan hier zonder moeite een middag vertoeven. Onze zoon is 1 jaar. Hij keek zijn ogen uit, vond het indrukken van de knopjes geweldig en genoot van de ballenbak. Maar met kinderen die wat ouder zijn zodat ze bijvoorbeeld zelf kunnen bouwen, is het bezoekje misschien nóg leuker. En voor kinderen die zichzelf te oud vinden voor Lego, is het Victory museum weer heel interessant. Een dag vol vermaak voor kinderen van 0 tot 12 jaar dus.
Ik geef dit uitje daarom een 8,5.
Heb je nog leuke museumtips die wij écht gezien moeten hebben? Laat het ons weten!
Foto’s © Lisanne (Opwegmetmama.nl)