De leukste LEGO uitjes

Last updated:

Is jouw kind ook zo dol op LEGO? Naast dat het leuk is, is bouwen met LEGO ook goed voor de fijne motoriek en stimuleert het de creativiteit. Voor de allerkleinste kun je beginnen met Duplo. Met sets van Spidey, Disney, dieren en familiehuizen is er altijd wel een thema dat bij ze past. Een paar jaar later gaan ze over naar de kleinere gekleurde LEGO steentjes en poppetjes. Ook deze zijn er inmiddels in enorm veel verschillende thema’s. Naast de Classic LEGO heb je bijvoorbeeld ook sets van Super Mario, Disney, Marvel, Minecraft, Technic, Dots, City en een botanische collectie. In Nederland vind je verschillende LEGO uitjes, die zeker het bezoeken waard zijn. Je kunt er inspiratie op doen door gave sets in het echt te bekijken, LEGO kinderfeestjes vieren of zelf aan de slag met LEGO. Wij hebben de leukste LEGO uitjes voor je op een rijtje gezet!

LEGO uitjes in Nederland

Breda – Bram’s bouwstenen

Over ruim 300 vierkante meter vind je maar liefst 3.000 kilo tweedehands LEGO. Je kunt er lekker graaien in de bakken met minifiguren en gekleurde blokjes. Op zoek naar een onderdeel dat je mist? De kans is groot dat je die hier vindt. Naast veel tweedehands LEGO bieden ze ook bijzondere sets aan die je kunt kopen, maar ze helpen ook graag om mee te zoeken naar een nieuwe set die je graag zou willen hebben. Heb je zelf nog LEGO liggen waar je niks mee doet? Ze kopen het graag van je in, om het een nieuw leven te geven.

Bij Bram’s bouwstenen is het ook mogelijk om LEGO te huren of om er een gaaf feestje te organiseren. Uit een grote berg met LEGO-steentjes mogen de kinderen steentjes pakken om lekker creatief aan de slag gaan. Kijk voor de mogelijkheden voor de kinderfeestjes op hun website.

Let op! Maak een afspraak als je langs wilt gaan bij Bram’s bouwstenen. Zo voorkom je dat je voor een dichte deur komt te staan. Ga naar de website voor meer informatie.

Enschede – Het bouwlab

Bij het Bouwlab in Enschede vind je kilo’s LEGO. Je kunt er een keer langs gaan om te gaan bouwen, maar zelfs ook lid worden van de bouwclub. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zich opgeven voor de bouwclub op donderdag- of vrijdagmiddag en op donderdagavond kunnen middelbare scholieren er terecht. Ook kun je er een kinderfeestje vieren. De jarige mag kiezen in welk thema er gebouwd gaat worden: met LEGO city, LEGO friends, met dieren, een minecraft feestje of Ninjago. De feestjes kun je er geven vanaf 6 jaar.

TIP! Zelf ook zo gek op LEGO en wil je het wel eens doen zonder dat de kinderen in de buurt zijn? Bij het Bouwlab kun je als volwassene terecht voor een avondje vermaak. Ze organiseren ‘Bricks & Drinks’ avonden, waarbij je (tegen betaling) lekker kunt gaan bouwen. Je kunt er bijvoorbeeld naar toe gaan om te trainen voor een deelname aan Lego Masters. Daarmee maak je natuurlijk wel indruk op je kinderen!

Ga naar de website voor meer informatie.

Haarlem – Loco fabriek

Middenin het centrum van Haarlem vind je de Loco fabriek. Een leuke winkel waar je naast mooie artikelen, ook van alles kunt beleven. Zo kun je bijvoorbeeld de Loco fabriek bezoeken om lekker met LEGO te gaan bouwen. Je kunt per keer betalen, maar je kunt ook een abonnement afsluiten als je toch weet dat je meerdere uurtjes langs wilt komen. Daarnaast is het ook een gaaf idee om er een kinderfeestje te organiseren. Deze biedt Loco fabriek aan voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Het kinderfeestje duurt dan 1,5 uur en deze wordt begeleid door een Brick Master. Naast versnaperingen en bouwen, organiseert hij ook een LEGO battle! Kijk voor meer informatie over de bouwfeestjes op de website.

Ook organiseren ze bij Loco fabriek in de kindervakanties leuke vakantie workshops, voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. In een tijdsbestek van twee uur mogen maximaal 10 kindjes lekker komen bouwen. De workshop is inclusief onbeperkt ranja, een zakje chips of popcorn, de kids mogen een cadeautje uitzoeken, op de foto in de photobooth en ze ontvangen een diploma. Kijk voor de data en om in te schrijven op de website.

Hoorn – Museum van de Twintigste eeuw

Op zoek naar een museum waar ook wat te doen is voor kinderen? De Museum van de Twintigste eeuw is een leuke tip. Naast dat ze er kunnen ontdekken hoe hun ouders en grootouders vroeger leefden, is er voor de kids volop te doen. Rondom het 90 jarig bestaan van LEGO, vind je er een enorm uitgebreide tentoonstelling die nog tot en met 5 januari 2025 te bezoeken is. Je vindt er de eerste houten speelgoedblokjes, de eerste plastic steentjes tot aan de nieuwste en grootste sets die nu nog te koop zijn. Naast kijken, mag je er ook zelf bouwen! Ga naar de website voor meer informatie.

In de kerstperiode kun je er een LEGO-Kerst-speurtocht doen! Het is de bedoeling dat je op zoek gaat naar de LEGO kerstmannen, kerstboompjes en kleur de kerstballen in de juiste kleur. Wanneer het helemaal is gelukt krijg je een lekkere verrassing.

Maatricht – The Brickroom

Naast dat je bij The Brickroom legosets kunt huren om thuis aan de slag te gaan (handig!), kun je ook daar lekker komen bouwen. Ze hebben een gave Brickroom, net zoals bij Lego Masters op TV, waar de brick master verschillende challenges organiseert. Zoek in de bakjes aan de wand tussen alle verschillende kleuren blokjes en kies de juiste poppetjes uit die bij jouw verhaal horen. Lukt het je om binnen de tijd klaar te zijn? Een bezoek aan The Brickroom is leuk met families, voor een kinderfeestje, maar wordt ook gebruikt als teambuildingsuitje. Voor kinderfeestjes geldt een minimale leeftijd van 5 jaar. Kijk op de website voor meer informatie.

Scheveningen – LEGO Discovery Center

Op zoek naar een LEGO uitje waar je met heel het gezin plezier kunt beleven? LEGO Discovery Center is zeker leuk om samen te bezoeken. Je vindt er Miniland en een interactieve stad met bekende gebouwen uit Den Haag en Scheveningen. Je kunt er een film kijken in de 4d bioscoop, de LEGO Ninjago trainingszone bezoeken en een mooie stad bouwen met LEGO Friends. Het Discovery Center biedt ook creatieve workshops aan waarbij je tips en tricks krijgt over het bouwen met LEGO. Heb je een auto gemaakt? Test welke het snelste gaat vanaf de hoge heuvels in de test zone. De kleinste bezoekers kunnen losgaan in de DUPLO hoek, of lekker klimmen, springen en glijden op het pirateneiland.

Lees ook eens: LEGOLAND Discovery Centre in Scheveningen

Let op! Naast dat je een ticket moet kopen voor toegang tot het LEGO Discovery Center, moet je ook een tijdslot reserveren. Toegang zonder tijdslot is niet mogelijk. Ga naar de website voor meer informatie.

Grootegast – Het Legio Museum

Het Legio Museum is een museum over LEGO. Je leert er alles over de geschiedenis en kunt er een grote collectie bekijken. Naast zien, kun je in het Legio Museum gelukkig ook zelf aan de slag met de gekleurde steentjes en poppetjes. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Bouwen en leren: het Legio en Victory museum in Grootegast

Utrecht – LEGO World

Jaarlijks rondom de herfstvakantie vindt LEGO World plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Het evenement duurt maar 7 dagen en is erg geliefd, waardoor deze niet mocht missen in onze lijst met gave LEGO uitjes. Kaartjes kun je alleen online kopen en niet bij het evenement zelf. In 2023 bestond LEGO World uit 4 hallen: Freestylers, Reality Builders, Fantasy Fans en Star Wars. Tijdens het evenement vind je verschillende indrukwekkende LEGO bouwwerken, je kunt er shows bekijken, tips krijgen van echte LEGO kenners, zelf bouwen en modellen testen én workshops volgen. Voor kinderen is er ook altijd gedacht aan vermaak in de vorm van wat kleine attracties waar ze kunnen klimmen, dansen en glijden. Houd de website in de gaten voor meer informatie voor LEGO World 2024.

Verschillende locaties – LEGO Winkels

In Nederland vind je vier LEGO Stores, die het bezoeken waard zijn als je er in de buurt bent. De Stores vind je in The Mall of The Netherlands (Leidschendam), in Den Haag, Utrecht, en Amsterdam. Naast dat je in de winkel veel verschillende LEGO sets kunt kopen, kun je er ook een aantal bewonderen en je mag er zelf bouwen. In de winkel in Amsterdam vind je door heel de winkel gave bouwwerken, zoals een molen, een brug en grote schilderijen aan de muur. Wanneer je een winkel bezoekt kun je een gratis LEGO Paspoort ophalen, die je in elke winkel kunt laten bestempelen.

TIP! Luik (BE) – A World of bricks

Vind je het niet erg om er wat verder voor te moeten rijden voor LEGO uitjes, of ben je een lezer uit België? In Luik vindt van 15 december 2023 t/m 21 januari 2024 ‘A World of Bricks’ plaats. Kunstenaar Dirk Denoyelle laat daar unieke stukken zien die hij heeft gemaakt van LEGO. Het leuke is dat je er naast inspiratie op doen, ook zelf mag bouwen!

Diverse LEGO parken in Europa

Zin om er iets verder op uit te gaan voor leuke LEGO uitjes? Er zijn leuke LEGO attractieparken in Europa, genaamd LEGOLAND! Je kunt er een verblijf boeken in een hotel of vakantiepark van LEGOLAND, of los kaartjes kopen voor een dag. Naast dat je in de parken gave LEGO kunst kunt bewonderen, zijn er ook diverse attracties. Je vindt een LEGOLAND in Billund (Denemarken), er is er één in Duitsland in Günzburg en een LEGOLAND waterpark in Italië. In het waterpark zwem je tussen de legoblokjes en de aankleding van het park is net zoals in de attractieparken, in LEGO-stijl.

Na het lezen van deze LEGO uitjes op zoek naar nog meer leuke uitjes? Lees ook eens de volgende artikelen:

© Pixabay