LEGOLAND Discovery Centre in Scheveningen

Heb je kinderen die, net als de onze, gek zijn van alles dat maar met LEGO te maken heeft, maar zit een reis naar LEGOLAND Denemarken, Duitsland of Engeland er (voorlopig) niet in? Breng dan eens een bezoek aan LEGOLAND Discovery Center in Scheveningen.

Treed binnen in de wereld van LEGO

Zodra je voor de eerste keer binnentreedt in het LEGOLAND Discovery Center heb je werkelijk geen idee in welke wonderlijke wereld je binnen enkele minuten terecht zal komen. Zodra je door de controle heen bent en een polsbandje hebt omgedaan wandel je naar de lift, die je naar een soort snoepwinkel van LEGO onder straatniveau brengt.

Al bij het verlaten van de lift wordt je door een vriendelijke medewerker aangesproken en kun je je op de foto laten zetten voor een zogeheten green screen. De daadwerkelijke foto kun je, met de barcode die je ontvangt, later compleet met zelfgekozen achtergrond eventueel aanschaffen.

De volgende vriendelijke medewerker staat al op je te wachten aan het begin van het LEGO walhalla. Als je hier nog niet eerder was krijg je eerst een korte uitleg, waarna je helemaal los kunt gaan op de vele activiteiten die er zijn.

Miniland

Treedt binnen in Den Haag en omgeving, maar dan nagebouwd in vele duizenden, zo niet miljoenen LEGO steentjes. Vergaap je aan onder andere de pier van Scheveningen en het Kurhaus, maar ook aan Huis ten Bosch, het markante en kleurrijke gebouw van The Sting en het stadion van ADO Den Haag. Kinderen (en volwassenen) kunnen op zoek naar de leuke uitdagingen, waardoor je bijvoorbeeld een drilboor in de straat kunt laten hakken, voor DJ kunt spelen, molens kunt draaien, Koning Willem Alexander achter zijn hond laten aanrennen, of een achtbaan kunt starten. Ook zitten er allemaal grappige en leuke scènes verstopt in en rond de verschillende bouwwerken. Tijdens ons bezoek in augustus 2023 was er een extra element toegevoegd in de vorm van een speurtocht van LEGO Dreamzzz.

LEGO Friends-zone (Heartlake City)

Heb je een LEGO-gekke dochter, dan zullen de namen Andrea, Stephanie, Olivia en Emma je bekend in de oren klinken. Zij wonen, samen met hun andere vrienden en huisdieren in Heartlake City, waar ze proberen de wereld een beetje beter te maken. En jij kunt ze helpen om een nóg mooiere stad te maken. Bouw je eigen LEGO Friends-huis, kasteel, manege, of wat er ook maar voor moois uit je handen kan komen en plaats dit op een mooie plek in Heartlake City. De poppetjes en dieren zijn schaars, dus houdt rekening met een teleurgesteld kind als het na een tijdje terugkomt bij het bouwwerk en de poppetjes ineens in de handen van een ander kind te vinden zijn.

LEGO 4D bioscoop

Meerdere keren per dag wordt er omgeroepen dat er een nieuwe film wordt vertoond in de 4D bioscoop. Deze films kunnen wisselen, waardoor je ook na een eerder bezoek in het verleden de kans hebt om een nieuwe film te zien. Tijdens ons bezoek in augustus 2023 draaide er een film van LEGO City en van LEGO Dreamzzz.

Ervaar de film zoals je dit thuis niet zult beleven, namelijk compleet met wind-, water- en zelfs sneeuweffecten.

LEGO Duplo Park

Ook aan de allerkleinsten is gedacht. Ze kunnen zich in een soort Teletubbie-weide helemaal uitleven op de mini glijbaan en helemaal losgaan met de vele Duplo-blokken die zich hier bevinden. En let goed op: er is een bellenblaas-knop verstopt in LEGO Duplo Park. Pret gegarandeerd!

Ook verderop in LEGOLAND Discovery Center is nog Duplo te vinden. Hier kunnen kinderen hun bouwwerk aan een ultieme shock-proef ondervinden. Houdt het bouwwerk van jouw kind zich staande op de bewegende tafel?

LEGO NINJAGO Trainingszone

Met een zoon van ruim 5,5 ontkom ik niet aan namen als Kai, Lloyd, Cole en Meester Wu. Zodra hij de NINJAGO Trainingszone in het oog kreeg was hij door het dolle heen. Hier hebben ze, net als in LEGOLAND Denemarken waar we in de zomervakantie van 2023 waren, een heus laser doolhof. Start de tijd en beweeg je op een soepele manier zo snel mogelijk naar de andere kant, zonder dat je geraakt wordt door de laserstralen.

Uiteraard kan er ook hier volop gebouwd worden. Neem plaats op één van de krukjes en laat de mooiste NINJAGO-tempel, of het stoerste voertuig uit je handen ontvouwen.

Ook kan je zoon of dochter de NINJAGO-moves die zijn afgebeeld op de wanden proberen na te doen. En als échte NINJAGO-fan kan een foto met Lloyd (die blauwe) in LEGO-steentjes niet ontbreken.

Pirateneiland (speeltuin)

Direct naast de NINJAGO Trainingzone ligt Pirateneiland. Een plek waar je een geweldige piratenboot, -vlag, of -burcht van steentjes kunt maken, maar ook een heerlijke uitlaatklep voor kinderen tussen 90 en 130 centimeter lang. Een indoor klim-/klauterparadijs à la Monkeytown in de vorm van een piratenschip is natuurlijk een ultieme speelplek voor kinderen. Het is jammer voor de ouders dat deze soft speelzone niet naast het café ligt, maar als je kinderen een beetje kunnen luisteren (voor het geval die oren gebruikt worden waar ze voor bedoelt zijn natuurlijk) en zich kunnen oriënteren durf je het wellicht wel aan om ze er alleen te laten spelen. Kun jij mooi even van een kop koffie of thee genieten.

LET OP: sokken zijn verplicht in de soft speelzone.

Bouw en test-zone

Creëer je eigen trein en laat die over de rails rijden, óf bouw een ultieme racewagen en ga de strijd aan met andere racers. Welk voertuig is het snelst beneden, en bovenal: welk voertuig is er na afloop nog heel?

Ook kun je plaatsnemen in de auto die compleet is gemaakt van LEGO steentjes.

LEGO Dreamzzz-zone

Tijdens ons bezoek in augustus 2023 was er een complete LEGO Dreamzzz-zone ingericht, waar je de meest gekke creaties kunt samenstellen. Want zeg zou zelf, heb jij ooit een schildpad-camper-auto gezien? LEGO Dreamzzz heeft het en met deze creatie in je achterhoofd kun je de meest waanzinnige fantasieën tot leven wekken. Bij binnenkomst in het LEGOLAND Discovery Center ontvingen de kinderen een opdrachtenkaart. Na het voldoen aan alle opdrachten en het vinden van de letters in Miniland ontvingen ze een heuse LEGO Dromenjager-kaart.

Creatieve workshop

Ook voor de workshop wordt er meerdere keren per dag een oproep gedaan dat je kunt aansluiten. Kruip achter de tafels en bouw onder begeleiding van een LEGO-medewerker de gaafste creaties. Je kunt de workshop meerdere keren per dag volgen, er worden namelijk meerdere bouwwerken gecreëerd. Mocht je je bouwwerkje mee naar huis willen nemen, dan is dat tegen kleine vergoeding mogelijk.

Imagination Express

Als je LEGOLAND Duitsland of Denemarken hebt bezocht, dan zal het concept je bekend voorkomen. In de Temple X-pedition gaat het er namelijk op ongeveer dezelfde wijze aan toe. Reden te meer voor onze kinderen om in totaal 9 keer de Imagionation Express te beleven. Door te schieten met een toverstaf dien je zoveel mogelijk punten te behalen in een soort onderwaterwereld. Kinderen onder de 130 cm dienen onder begeleiding van een volwassene te gaan, maar geloof mij als ik zeg dat je dit zelf ook wil doen. Je wil namelijk iedere keer je score van de vorige keer verbeteren.

Praktische informatie

 • adres: Strandweg 13 K, Scheveningen;
 • bereikbaarheid: je kunt, zeker op drukke (strand)dagen het beste met het OV naar Den Haag komen en vanaf daar de tram naar Scheveningen pakken. Parkeren kan in Scheveningen onder andere bij de parkeergarage van het Kurhaus. Tegen gereduceerd tarief parkeren is ook mogelijk, in parkeergarage Strand. Haal daarvoor een kortingskaart bij de entree van LEGOLAND Discovery Center;
 • website: De ULTIEME indoor LEGO® speelplek! (legolanddiscoverycentre.com)
 • reserveren: vanwege beperkte beschikbaarheid per dag is het noodzakelijk om je bezoek op voorhand te reserveren. Kies een dag en tijdslot. Mocht je nog geen entreekaarten hebben, dan kan dit bij je reservering gelijk geregeld worden;
 • entreebewijs: kinderen tot 3 jaar hebben gratis entree. Voor de actuele entreeprijs kijk je op de website. Het is ook mogelijk om via diverse websites met korting entreekaarten te kopen (denk bijvoorbeeld aan Tripper of via de jaarlijkse uitjes-spaaractie van Albert Heijn). Het is dan nog steeds noodzakelijk een reservering te maken. Het is ook mogelijk om een combinatieticket met Sea Life aan te schaffen;
 • openingstijden: voor exacte openingstijden tijdens jouw bezoek kijk je op de website;
 • eten & drinken: er is een café aanwezig waar tegen redelijke tarieven tosti’s, eenvoudige broodjes, warme en koude dranken, fruit en snacks worden verkocht. Ook is het mogelijk om je eigen meegebrachte eten en drinken te nuttigen. Er is tevens een magnetron aanwezig voor onder andere het opwarmen van flesvoeding;
 • toiletten en verschoningsruimte: de toiletten zijn, uiteraard, ook in LEGO-stijl opgetrokken en bij zowel de dames- als de herentoiletten is een verschoningstafel aanwezig;
 • rolstoeltoegankelijkheid: LEGOLAND Discovery Center is geheel rolstoeltoegankelijk. Voor de Imagination Express is het noodzakelijk dat de persoon in kwestie zelfstandig rechtop moet kunnen zitten;
 • geen toegang zonder kind: wat ik persoonlijk erg goed geregeld vindt is dat je als volwassene géén toegang tot het LEGOLAND Discovery Center krijgt als je geen kind van 12 jaar of jonger begeleidt (speciale volwassen-avonden uitgezonderd). Dit gaf mij een veilig gevoel;
 • in-/uitgang: er is slechts 1 in- en uitgang, waardoor je kind niet snel de mogelijkheid zal hebben om te ontsnappen;
 • LEGO-winkel: aan het eind van je bezoek eindig je in de LEGO-winkel. Hier is het mogelijk om je eigen LEGO-poppetje samen te stellen, maar zijn er ook een aantal unieke LEGOLAND-dozen en onder andere knuffels verkrijgbaar. Uiteraard zijn er ook grote hoeveelheden LEGO City, LEGO NINJAGO, LEGO Friends, LEGO TECHNIC, LEGO Dreamzzz en nog veel meer verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën;
 • Geschikt voor: in onze ogen is LEGOLAND Discovery Center geschikt voor kinderen vanaf 4/5 jaar. Vanaf die leeftijd kunnen ze echt hun fantasie de vrije loop laten in hun bouwwerken en hebben ze de concentratiespanne om zich gedurende meerdere uren onder te dompelen in een complete LEGO-wereld.

Ook leuk om te doen

Reken voor een bezoek aan LEGOLAND Discovery Center op minimaal 3 tot 4 uur. En tel daar, afhankelijk van de bouwlustigheid van je kinderen, nog minstens een uur bij op. Maar daarmee is een bezoek aan LEGOLAND Discovery Center, als je je tijdslot al bij opening boekt, leuk te combineren met een bezoek aan het strand of Sea Life.

Ook kun je je bezoek combineren met één van de andere leuke uitjes in de regio Den Haag: 31x De leukste uitjes en activiteiten met kinderen in Zuid-Holland.