25 leuke activiteiten & uitjes in de lente om te ondernemen met kinderen

De bomen krijgen weer nieuwe blaadjes, de bloemetjes komen weer tevoorschijn, de nieuwe generatie dieren wordt geboren en de dagen worden steeds langer. De lente is een prachtig seizoen, een seizoen van vernieuwing. Als je op zoek bent naar leuke inspiratie voor leuke activiteiten in de lente, dan is dit artikel gericht aan jou! 

In dit artikel kun je per categorie een aantal leuke activiteiten voor in de lente vinden. Van leuke buitenactiviteiten tot knutselen en van gratis activiteiten tot betaalde activiteiten. Per activiteit zal ik je wat extra informatie geven. Veel plezier met lezen!

Activiteiten buiten in de lente

Picknicken

Picknicken vind ik zelf één van de leukste dingen om te doen zodra het buiten weer wat lekkerder is (lees: warmer en een zonnetje). De ingrediënten voor een geslaagde picknick zijn een picknickkleed, wat lekkere hapjes en drankjes, en een stel leuke mensen om je heen.

Lees ook ons artikel: ‘Picknicken met kinderen – Picknickplaatsen, recepten en een checklist!

Je eigen tuintje planten

In de lente staan de tuincentra weer vol met leuke planten en bloemen die je kunt planten. Nog leuker is het om zaadjes en/of bollen te planten en te zien hoe je plantje zich helemaal ontwikkelt. Tegelijk ook erg leerzaam voor kinderen, helemaal als je er voor kiest om je eigen groente en fruit te gaan telen.

Tip: Als je geen tuin hebt, of slechts een kleine tuin, en geen groene vingers hebt, kun je overwegen om een moestuin in de buurt te zoeken waar je je eigen groenten en fruit kunt plukken.

Dansen in de regen

Helaas is er in Nederland niets zo veranderlijk als het weer. Gegarandeerd dat het dus ook in de lente zal regenen. Dit betekent echter niet dat je direct binnen hoeft te zitten, er is namelijk meer dan genoeg te beleven in de regen.

In het artikel: ‘10 activiteiten om te doen wanneer het regent‘ heb ik een aantal leuke activiteiten uitgeschreven.

Naar de kinderboerderij

De lente is ook voor dieren het seizoen waarin de meeste dierenbaby’s geboren worden. Bij een bezoekje aan de kinderboerderij in de lente heb je dan ook dikke kans dat je deze baby’s kunt spotten. En met een beetje geluk mag je er ook mee knuffelen!

Let op! Als je zwanger bent, was dan goed je handen nadat je dieren hebt aangeraakt en blijf uit de buurt van geiten en schapen, zij kunnen de parasiet toxoplasmose (en andere ziektemakers) bij zich dragen. Volg altijd de hygiëneregels op die gelden bij de kinderboerderij!

Vliegtuigen spotten op Schiphol

Sowieso kun je dit uitje het hele jaar door doen, maar op dagen waarop het niet al te warm is, is dit een leuk gratis uitje. Rondom Schiphol zijn een aantal speciale spottersplekken waarop je vliegtuigen van heel dichtbij kunt zien. Hartstikke leuk!

Ontdek de natuur op de blote voeten

Een leuke manier om de natuur te ontdekken, is tijdens een wandeling op je blote voeten! In Nederland zijn er diverse speciale blotevoetenpaden en de meeste zijn ook vrij toegankelijk! Naast dat het gewoon leuk is om eens te doen, is het ook goed voor de doorbloeding van je voeten. Door het lopen op verschillende ondergronden wordt de doorbloeding van je voeten namelijk gestimuleerd. Gevaarlijk? Ik denk dat het lopen op het strand met je blote voeten nog veel gevaarlijker is 😉

Een leuke buitenspeeltuin bezoeken

Vrijwel ieder kind vindt het heerlijk om lekker te kunnen rennen en klauteren. Bij lekker weer is een speeltuin daarom altijd een goed idee. Vaak zijn er een aantal kleinere speeltuinen in de directe omgeving te vinden, terwijl er door heel Nederland diverse grotere speeltuinen te vinden zijn. Deze zijn meestal ook voorzien van een gezellig restaurantje of snackbar waar je een lekker hapje eten kunt halen. Zo kun je er gelijk een leuk dagje uit van maken.

Ga op regenbogenjacht

Op een regenachtige dag kun je met je kind op zoek gaan naar regenbogen. Mijn kind vindt dit geweldig! Vergeet niet om ook een camera mee te nemen. Dit is tevens een leuke manier om je kind te leren over het weer en de natuur.

Een frisse neus halen op het strand

Nu de ergste kou is verdwenen, zullen de stranden langzaamaan steeds drukker worden. De lente is dan ook een mooi moment om van het begin van het strandseizoen te genieten. Ook zijn de strandtenten inmiddels overal weer geopend waardoor je hier een fijne tussenstop kunt maken. Dus, maak er een lekker dagje uit van door naar het strand te gaan. En wist je trouwens dat zeelucht goed is voor je gezondheid?

Speurtocht

Nog een leuke manier om de buitenlucht in te gaan, is door een leuke speurtocht te gaan doen. Je kunt zelf een speurtocht organiseren, maar je kunt ook meedoen aan een al bestaande speurtocht. Vaak dien je voor dit laatste wel een klein bedrag neer te leggen.

En heb je wel eens gehoord van geocaching waarbij je met je smartphone op zoek gaat naar schatten? Hiervoor hoef je enkel een geocaching-app op je telefoon te installeren en je GPS aan te zetten.

Zwerfafval opruimen

Het is belangrijk om kinderen te leren over het belang van het milieu en hoe ze hun steentje kunnen bijdragen. Een leuke activiteit is om samen zwerfafval op te ruimen in de buurt of in het park. Geef je kind handschoenen en een vuilniszak en ga samen op pad. Bijkomend voordeel: op deze manier kan je je kind ook bewust maken van de impact van afval op het milieu en leer je hem/haar tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren.

Ontdek een nieuwe plaats

In Nederland zijn er een hoop leuke plaatsen die je vast en zeker nog niet hebt ontdekt. Je kunt bijvoorbeeld eens een dagje een nieuwe plaats bezoeken aan de andere kant van het land. Zo vind ik zelf Arcen en Valkenburg erg leuk. Neem eens een kijkje op Tripadvisor, daar kun je meer dan genoeg leuke tips vinden over bezienswaardigheden in verschillende plaatsen.

Lekker een stuk fietsen

Nederland wordt niet voor niets een fietsland genoemd, de hoogste tijd om dus eens lekker de fiets te pakken en een stukje te fietsen. Wat dacht je van een fietstocht door het platteland? Ontdek de velden vol bloeiende bloemen! Combineer dit met een lekkere lunch of picknick of stop bij een leuke bezienswaardigheid. Op de website van de Natuurmonumenten kun je diverse leuke fietsroutes in Nederland vinden.

Creatieve lente activiteiten

Stenen beschilderen

Stenen versieren is een leuke en originele activiteit om te doen. Zoek een aantal leuke stenen (of koop deze o.a. bij de Hornbach), maak ze goed schoon, en versier deze met verf.

Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen dit doen onder het mom van ‘zwerfkeien’, waarna deze worden neergelegd op plekken waar een ander ze kan vinden. Vaak kun je dan op bijvoorbeeld de bijbehorende Facebookgroep of met een bepaalde hashtag op Instagram laten zien dat je er eentje hebt gevonden.

Lente cupcakes versieren

Cupcakes versieren vindt bijna ieder kind hartstikke leuk om te doen! Kies daarom eens voor een lente thema. Zelf bestel ik graag mijn bakspullen bij De Leukstetaartenshop. Hier kan je o.a. de producten op thema sorteren. Voor meer inspiratie kun je natuurlijk ook een kijkje nemen op Pinterest!

Knutselen met bloemen en planten

Voor mijzelf een stukje nostalgie: een bloemenketting maken. Zelf deed ik dit het liefst met madeliefjes. Door een klein gat in het steeltje te maken, kan het volgende bloemetje daar weer aan vast gemaakt worden. Wanneer je bloemen droogt, is het ook leuk om bijvoorbeeld kaarten te maken voor familie en vrienden.

Maak een insectenhotel

Insecten leggen hun eitjes graag in kleine holletjes. Je kunt hen een klein handje helpen door een zogeheten insectenhotel aan te bieden. Deze kun je kopen, maar ook zelf maken (misschien nog wel leuker ook!). Op deze website kun je hier een uitgebreid stappenplan voor vinden. Naar mijn mening zeker de moeite waard om te doen!

Laat bloemen kleuren (met verf/inkt)

Wist je dat je zelf witte bloemen kunt verven? Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn witte bloemen, kleurstoffen en verschillende kleine vaasjes/glazen. Doe in ieder glas een beetje water, enkele druppels kleurstof en een bloem. Wil je een bloem met meerdere kleuren? Snijd dan de steel in reepjes en plaats ieder reepje in een ander vaasje.

Tip: voor snel resultaat moet je erop letten dat je de steeltjes niet te lang laat.

Beschilder je eigen vogelhuisje

Een vogelhuisje beschilderen is een super leuke activiteit om met kinderen te doen! Zo kunnen zij hun creativiteit kwijt én heb je tegelijkertijd een leuke accessoire voor in de tuin. Tevens ook leuk om te maken voor Moederdag! 😉

Op pad in de lente (vergeet je portemonnee niet voor deze uitjes)

Huur een pony of ezel voor een wandeling

Hoe leuk zal je kind het vinden om eens een wandeling te maken met een pony of ezel? En dan niet een klein rondje zoals je wel eens op een kinderboerderij ziet, maar een échte wandeling? Er zijn diverse boerderijen te vinden in Nederland die dit aanbieden.

Lees ook ons artikel ‘Een ezel of pony huren voor een wandeltocht‘ voor een impressie.

Naar de dierentuin

Als het droog is, is de dierentuin altijd een goed idee. De meeste dierentuinen beschikken naast dieren ook over een leuke speeltuin. Wij hebben een overzicht gemaakt van verschillende dierentuinen in Nederland inclusief hun bijzonderheden. Naar welke dierentuin ga jij dit jaar?

Bezoek een attractiepark

Inmiddels zijn alle attractieparken weer geopend na hun wintersluiting of winterseizoen en zijn alle attracties (weer) begaanbaar. Vrijwel ieder kind maak je blij met een leuk dagje uit naar een attractiepark. Binnenkort zullen wij een artikel publiceren met de leukste attractieparken voor gezinnen met jonge kinderen. Houd deze website dus goed in de gaten. 😉

Lees ook ons artikel: ‘18x de leukste pretparken voor peuters & kleuters

pretparken-attractieparken-peuters-kleuters-nederland

Tussen de bloemen in de Keukenhof

De Keukenhof is vrijwel ieder jaar geopend in het begin van de lente en is wat ons betreft dan ook HET perfecte uitje voor in de lente. En wie denkt dat je in de Keukenhof enkel bloemen kunt bezichtigen, die heeft het mooi mis! Ook voor kinderen is hier namelijk genoeg te beleven. Zo kunnen zij een gratis speurtocht doen, een kinderboerderij bezoeken, en is er voor hen een speeltuin en doolhof. Ook Nijntje is te bewonderen in de Keukenhof (zie foto bovenaan het artikel).

Lees ook ons artikel: ‘Naar de Keukenhof met kinderen – Nederland op zijn kleurrijkst

Genieten op het water tijdens een boottocht

Zodra het weer warmer wordt, is het water een fijne plek om te vertoeven. Zo kun je er voor kiezen om een boot te huren en lekker een stukje te gaan varen. Let er wel op dat je voor sommige boten een vaarbewijs nodig hebt. Als je deze niet nodig hebt voor jouw boot, zorg er dan voor dat je vooraf checkt of er een maximale snelheid geldt waar jij wilt varen. Daarbij is het ook belangrijk om te checken of er voor het water waar je wil varen een minimum snelheid geldt.

texel-boottocht-vakantiepark-de-krim

Ga bloemen of fruit plukken in een pluktuin

In Nederland zijn maar liefst 76 pluktuinen te vinden waar je samen met je kind de mooiste bloemen en fruit kunt komen plukken. Dikke kans dus dat er ook een pluktuin ergens bij jou in de omgeving te vinden is. Kijk op deze website voor een overzicht.

Weet jij nog leuke lente activiteiten die niet mogen ontbreken in deze lijst? Laat het ons weten!

Leuke activiteiten & uitjes in de lente om te ondernemen met kinderen

Foto’s © Opwegmetmama.nl & Bigstock.com

De eerste publicatie van dit artikel was op 10 april 2019. Laatste update maart 2021.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.