Leuke activiteiten en ideeën om je kinderen thuis te vermaken #2

De persconferentie afgelopen dinsdagavond zal een ieder niet zijn gegaan: we zitten momenteel in een (gedeeltelijk) lockdown met het advies de reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Al eerder hebben we artikelen gepubliceerd met activiteiten en ideeën om je kinderen thuis te vermaken. Dit maal komen we met een nieuwe lijst met nog meer leuke ideeën. Heb je suggesties? Laat het ons gerust weten!

Leuke activiteiten en ideeën om je kinderen thuis te vermaken

Een eigen huis voor de kinderen

Wanneer wij grote lege dozen in huis hebben (bijvoorbeeld toen wij gingen verhuizen of van een doos maandluiers), weten mijn kinderen daar altijd wel raad mee: zij bouwen er een eigen huis van. De tekenspullen en schaar worden tevoorschijn getoverd en het is altijd weer leuk om te zien hoe creatief die mannetjes bij ons thuis zijn.

Ook is dit iets wat ik mij nog kan herinneren van toen ik zelf jong was. Wat voor de één iets heel simpels is, zo kan een kind ergens iets heel anders in zien. Ik houd er van!

Net alsof je in het circus bent!

Nog zoiets wat ik vroeger heel graag deed met mijn broertje en nichtjes was circus spelen. Allereerst gingen wij dan boven oefenen en vervolgens gingen we beneden een circusshow geven. Veelal waren dit ‘acrobatische’ acts maar ook grappige acts en (goochel)trucs.

Goocheltrucs heb ik altijd erg fascinerend gevonden. Mijn oom was iemand die dat altijd erg goed kon. Prachtig was dat! En vooral het daarna proberen te beredeneren wat de truc nou precies is. Dikke kans dat ook jouw kinderen dit mooi zullen vinden. Op het internet kun je meer dan genoeg leuke ideeën vinden en misschien dat ik er nog wel een keer een artikel over schrijf.

Maak een hindernisbaan door je huis

Mijn kinderen kunnen er oprecht van genieten wanneer ik een hindernisbaan voor hen door het huis maak. Ik laat ze dan door/onder dingen kruipen (bijvoorbeeld onder de tafel en stoelen maar ik wil ook wel eens zelf een tunnel creëren), over andere dingen heenlopen of erover springen (zoals kussens) en laat ze opdrachten doen. Zo vinden ze het bijvoorbeeld maar al te prachtig als ik dan zeg: ‘Wie al eerste bij X is…!’ Dan moet je ze echt eens zien hollen en horen gieren van het lachen. Geweldig!

Koken en bakken met kinderen

Met name mijn jongste zoon is zeer geïnteresseerd wanneer ik aan het koken ben. Hij wil dan ook het liefst op een kruk meekijken of wanneer het mogelijk is, op het aanrecht zitten om te kijken wat ik aan het doen ben. Zo heel af en toe laat ik hem ook wel eens met kleine klusjes helpen. Als ik nu aardappels aan het schillen ben, komt hij al direct met een pan aanzetten. Heerlijk vind ik die enthousiasme!

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, zijn er een hoop leuke kookboeken speciaal voor kinderen te vinden. Onze kinderen zijn lid van de bibliotheek en daar willen we nog wel eens een leuk kinderkookboek huren.

Onze oudste is meer geïnteresseerd in het maken van koekjes en taarten. Hij vindt het leuk om de ingrediënten bij elkaar in een grote beslagkom te mogen doen en het vervolgens te mogen mengen met de mixer. Met name wanneer we koekjes gaan bakken, zie ik dat meneer wel eens stiekem een hapje beslag neemt. Uiteraard mag hij daarna de koekjes uitdrukken met een koekvormpje en ze versieren zodra ze daarvoor gereed zijn.

Leer (samen) een nieuw instrument bespelen

Nu er wordt verwacht dat we minder reisbewegingen maken, heeft dat tot gevolg dat de meeste mensen ook meer thuis zullen zijn. Wellicht is dit dan ook HET moment om een nieuw instrument te leren bespelen. Tegenwoordig hoef je hier niet eens meer per se voor op muziekles, maar kun je ook op YouTube en in muziekbladen (bijvoorbeeld te koop via Bol.com) goede tutorial vinden. Op deze manier heeft mijn man ooit een beetje leren gitaarspelen.

Mijn oudste heeft toen hij twee jaar werd zijn eerste ‘piano’ gekregen. Tot op de dag van vandaag hebben mijn kinderen (nu met name de jongste) er nog veel plezier van. Zojuist zag ik ook dat de piano die ik destijds had gekocht tegenwoordig ook verkrijgbaar met vermelding van de letters die bij de noten horen. Een handige manier waardoor ze ook makkelijker noten kunnen gaan leren lezen mocht daar de interesse voor zijn.

Het spel ‘Kamertje verhuren’

In dit artikel benoem ik vooral activiteiten die ik zelf graag deed toen ik jonger was. Eén van deze simpele activiteiten was bijvoorbeeld het spel ‘Kamertje verhuren’. Ik speelde dat niet alleen thuis maar ook op school. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is ruitjes papier en twee verschillende kleuren stiften/pennen/potloden.

Om de beurt mag je een streepje (muurtje) zetten langs een kant van een ruit. Vervolgens is de ander aan de beurt. Het doel is om zoveel mogelijk kamertjes (dus vier streepjes zodat je een vierkantje creëert) te maken. Degene die de meeste kamertjes heeft gemaakt, heeft gewonnen.

Tekenen met behulp van een dobbelsteen

Wist je dat je met een dobbelsteen hele leuke tekeningen kunt maken? Het eerste wat je moet doen is natuurlijk bedenken wat voor een onderwerp zou je willen tekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezicht of een monster. In dit voorbeeld zal ik even een gezicht als uitgangspunt nemen.

Maak op een stuk papier een aantal rijen en kolommen. Het aantal kolommen moet gelijk zijn aan het aantal ogen op de dobbelsteen, ofwel zes. Bij de rijen schrijf je bijvoorbeeld: vorm hoofd, haar, ogen, neus en mond neer. Nu ga je voor ieder hokje een ander soort tekening bedenken. Wanneer dat klaar is gaat het dobbelen daadwerkelijk beginnen. De eerste keer gooi je bijvoorbeeld het getal drie. Je tekent dat de vorm van het hoofd welke je bij het getal drie hebt ingevuld. Vervolgens gooi je zes. Je tekent dan het haar conform het haar wat je bij zes hebt ingevuld. En zo ga je alle rijen af.

Yoga & pilates voor kinderen

Mijn moeder had vroeger een boek met yoga oefeningen. Een prachtig boek vond ik dat en ik probeerde er dan ook zelf regelmatig iets van na te doen. Afhankelijk van het kind van yoga erg leuk zijn. In de tijd van tegenwoordig vind je ook hier weer meer dan genoeg tutorials op o.a. YouTube. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat mijn kinderen zelfs mijn yogamatje het liefst gebruiken om koprollen op te maken of gewoon lekker op te kunnen liggen.

Een trainster die ooit pilates gaf, die wisselede haar trainingen wel eens af met een pilates bal (zoals op onderstaande foto). Met deze bal was je nog meer gefocust op je oefeningen. Voor kinderen kan deze manier van pilates een leuke uitdaging zijn. Let er wel even op dat de bal voor hen niet al te groot is.

Experimenteren met kinderen

Experimenteren en proefjes doen is iets wat onze oudste zoon enorm leuk vindt. Dit is allemaal gekomen sinds hij op de BSO ooit een workshop van Mad Science had. De mensen die daar werken richten zich volledig experimenten met kinderen. Je kunt er zelfs een kinderfeestje voor geven waarbij een professor op de locatie van je kinderfeestje komt en samen met kinderen leuke proefjes doen.

Maar goed, dat is in deze tijd met corona-maatregelen allemaal wat lastiger dan gebruikelijk. Je kunt natuurlijk ook zelf met je kind leuke experimenten en proefjes doen. Ook hierover kun je meer dan genoeg leuke boeken en instrumenten vinden die geschikt zijn voor kinderen.

Op het YouTube kanaal van Mad Science kun je allerlei leuke ideeën vinden van proefjes die je zelf met je kind thuis kunt doen. Ook op Netflix kun je leuke series omtrent dit onderwerp vinden zoals ‘Emily’s Wonder Lab’.

Leg je kind in de watten in je eigen kinderspa

Vind je het zelf prettig om naar een sauna of schoonheidsspecialiste te gaan voor bijvoorbeeld een fijne gezichtsbehandeling? Wel vindt je kind dat ook wel! Hoe leuk zou het dan zijn om thuis samen dat luxe spa gevoel te evenaren? Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een fijn gezichtsmaskertje, komkommertjes om het af te maken, wat lekkers om tussendoor te knabbelen en eventueel een lakje op de nagels.

Mocht je liever echt naar de sauna gaan met je kinderen, wij hebben een artikel gepubliceerd waarin wij een aantal sauna’s noemen waar kinderen welkom zijn. Deze sauna’s hebben bijvoorbeeld speciale familiedagen waarbij enkel gezinnen welkom zijn en geen andere bezoekers.

Maak een at home bucketlist

Ik hoop van harte dat de situatie rondom het coronavirus snel zal verbeteren. Desondanks kan het leuk zijn om samen een at home bucketlist te maken met daarop dus allerlei ideeën die je, zoals de naam al aangeeft, thuis kunt doen. Dit kunnen hele simpele dingen zijn zoals een bepaalde film kijken en koekjes bakken tot ideeën als samen Pokemon Go spelen en verstoppertje. Zet alles wat je maar kunt verzinnen, hoe gek het ook is, op de lijst en pak deze bucketlist erbij wanneer je even niet meer weet wat je (met je) kind kunt gaan doen.

Op zoek naar nog meer leuke activiteiten en ideeën die je thuis met kinderen kunt doen? Lees dan ook onze volgende artikelen voor nog meer inspiratie:

Foto’s © Pexels

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.