De 10 leukste kerstmarkten van Nederland in 2018

Het einde van het jaar begint weer te naderen, wat betekent dat de kerstmarkten ook weer langzaam van start gaan. Niet alleen in Duitsland, maar ook in ons eigen landje kun je prima terecht voor een aantal leuke kerstmarkten. De leukste heb ik voor je verzameld.

Country & Christmas Fair in Haarzuilens

De kerstmarkt die van mij de plek bovenaan het lijstje verdient, is de Christmas Fair bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. Naast het prachtige decor vind je hier een heleboel leuke kraampjes, eet- en drinkmogelijkheden én entertainment. Met name wanneer de avond begint te vallen, verandert deze kerstmarkt in een waar kerstsprookje. Je kunt dan o.a. genieten van een mooie fontijnenshow welke wordt begeleid door muziek.

Dit jaar vindt de Christmas Fair in Haarzuilens plaats van 20 t/m 25 november 2018. De entreeprijs ligt iets aan de wat hogere kant, maar het is zeker de moeite waard! Kinderen t/m 11 jaar hoeven geen entree te betalen. Tussen 12 en 16 jaar kost een kaartje € 11,- aan de kassa (€ 10,- online) en vanaf 17 jaar betaal je € 22,50 (€ 17,50 online). Een parkeerkaart kost € 8,-. Je kunt er ook voor kiezen om de auto iets verder op te zetten en een stukje te wandelen.

Foto © Country & Christmas Fair

De grotten van Valkenburg

Nog een topper onder de kerstmarkten zijn de grotten van Valkenburg, of eigenlijk zelfs heel het centrum van Valkenburg! Heel het centrum van Valkenburg is namelijk winters versierd. Zeker zodra het donkerder begint te worden is de kerstsfeer hier zo fijn. Om terug te komen op de grotten, dit is natuurlijk wel enorm bijzonder om eens meegemaakt te hebben. Er zijn een drietal grotten waar je terecht kunt:

  • Kerstmarkt in de Gemeentegrot Deze grot kun je van 16 november t/m 23 december 2018 dagelijks bezoeken vanaf 10.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds (op vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur). Kinderen tot 5 jaar hebben entree. Tot 12 jaar betaal je € 5,- en vanaf 13 jaar bedraagt de entreeprijs € 7,-.
  • Kerstmarkt in de Fluweelengrot Ook in deze grot kun je terecht voor een mooie kerstmarkt. Deze kerstmarkt is van 16 november t/m 30 december 2018 te bezoeken tussen 10.00 en 19.00 uur (op vrijdag en zaterdag tot 20.00 uur). Op 25 december 2018 is de kerstmarkt gesloten. De tarieven zijn hetzelfde als bij de Gemeentegrot.
  • Kerstminiaturen in MergelRijk Als je nog niet genoeg hebt gehad van de kerstmarkten, kun je ook nog het MergelRijk om diverse kerstminiaturen te bewonderen. Dit is mogelijk van 16 november 2018 t/m 6 januari 2019 (enkel gesloten op Nieuwjaarsdag). Kinderen t/m 3 jaar hebben vrij entree. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar betaal je € 6,50 en vanaf 13 jaar € 7,-.

Foto © Kerstmarkten.net

Kerst in Maastricht

Ook de kerstmarkt in Maastricht is ieder jaar opnieuw weer een hit. Zoals altijd pakt deze stad weer flink tijdens de kerstperiode. Op het bekende Vrijthof is overdekte schaatsbaan geplaatst en kun je naar beneden glijden een van de 14 meter hoge glijbaan. Ook kun je genieten van het uitzicht vanuit een reuzenrad. Verder kun je uiteraard genieten van de leuke kerstkraampjes en natuurlijk  van heerlijk winters voedsel als oliebollen, warme chocolademelk en glühwein.

Van deze fijne kerstsfeer in Maastricht kun je genieten van 1 t/m 31 december 2018. In principe is de entree gratis, je betaalt enkel voor de attracties indien je hier gebruik van wil maken.

Foto © Kerstmarkten.net

Royal Christmas Fair in Den Haag

Van 14 t/m 23 december 2018 wordt aan het Lange Voorhout, te het midden van Den Haag, de Royal Christmas Fair gehouden. Op dit evenement kun je naast de leukste kraampjes ook bijzondere evenementen verwachten als:

  • Gospelnight (zaterdagavond 15 december 2018);
  • Christmas Thé Dansant (zondagmiddag 16 december 2018);
  • Christmas Sing Along (doonderdagavond 20 december 2018).

Dit evenement is vrij toegankelijk en dus gratis te bezoeken. Het opent dagelijks om 12.00 uur en sluit om 21.00 uur.

Foto © Royal Christmas Fair

Kerstfair Huis Doorn

In Doorn kun je van 13 t/m 16 december 2018 terecht op de Kerstfair in Huis Doorn. Op deze Kerstfair zijn ruim 90 stands te vinden en is er ook voldoende te beleven. Zo kun je mee doen met een live cooking sessie in de Keuken van de Keizer terwijl je ondertussen geniet van de mooiste kerstmuziek. Deze Kerstfair ben ik zelf nooit geweest, maar het is er wel eentje die op mijn to-do list staat.

Dagelijks kun je deze kerstmarkt in Doorn bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur (op vrijdag zelfs tot 20.00 uur!). Voor kinderen van 7 t/m 18 jaar betaal je voor de entree € 7,50 aan de kassa (online € 6,-) en voor volwassenen € 15,- (€ 12,50 online). Met een museumkaart krijg je tevens extra korting.

Foto © Seasons

Een zeer grote kerstmarkt in Haarlem

Eén van de grootste en gezelligste kerstmarkten van de Benelux vindt ieder jaar plaats in Haarlem. Op de kerstmarkt staan namelijk ruim 350 verschillende kramen opgesteld rond de Grote Markt. Om in de kerststemming te komen zul je overal kerstliederen horen. De kerstmarkt is maar twee dagen namelijk op 8 en 9 december 2018 vanaf 10.00 uur ’s morgens. De entree is gratis dus wil je voldoende zien, zorg dan dat je er op tijd bent.

Foto © Kerstmarkt.com

De drijvende kerstmarkt in Leiden

Als je op zoek bent naar een zeer bijzondere uitvoering van een kerstmarkt, neem dan eens een kijkje in Leiden. In Leiden drijft de kerstmarkt namelijk, ja echt waar! Alle kraampjes zijn namelijk op een plateau dat op het water is gelegd. Ook vind je op de kade nog een kermis. Leuk voor de kinderen!

Deze drijvende kerstmarkt kun je dagelijks bezoeken van 14 t/m 25 december 2018 tussen 12.00 en 21.00 uur. Ook hier is de entree gratis. Kan je dat mooi weer bewaren voor andere leuke dingen!

Een kerstmarkt in de Lebuinuskerk in Deventer

Tijdens het jaarlijkse Dickens Festijn vindt ook de kerstmarkt in Deventer plaats. Het bijzondere aan deze kerstmarkt is dit helemaal in het thema is van de Engelse schrijver Dickens. Je zult op dit festijn dan ook welkom worden geheten in een 19e eeuws Engels thema. Tijdens dit evenement worden tevens ook 95o personages uit Dickens boeken tot leven gebracht. De kerstmarkt zelf vindt plaats in de Lebuinuskerk. Deze kerk is tevens prachtig versierd voor een echte kerststemming. Een leuk uitje dus voor de echte lezers onder ons die graag het festival willen combineren met een kerstmarkt.

De kerstmarkt is open van 13 t/m 15 december 2018 en is vrij toegankelijk.

Foto © Festipedia

De grootste kerstmarkt van Nederland in Dordrecht

De grootste kerstmarkt van Nederland kun je vinden in Dordrecht van 14 t/m 16 december 2018. Door de grootschaligheid is hier zoveel te beleven dat er voor een ieder wel iets te doen is. De kerstmarkt is opgebouwd op diverse locaties in de stad. Je vindt op deze kerstmarkt o.a. honderden kraampjes, diverse podia, muzikale winterse terrassen en een theatershow.

De entree is gratis, maar zorg dat je voldoende tijd voor een bezoek aan deze stad rekent i.v.m. de grootschaligheid.

Foto © Meteo Hellevoetsluis

Het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI

Van 21 t/m 30 december 2018 vindt in de RAI het Amsterdamse Winterparadijs plaats. Eigenlijk is dit niet echt een kerstmarkt, maar wel een winters evenement die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Op dit evenement kun je o.a. schaatsen op zowel de binnen- als buitenschaatsbaan, langlaufen, vanuit het reuzenrad het uitzicht over Amsterdam bewonderen, glijden van de tubebaan, genieten van de après-ski hut en het winterfeest, een sneeuwballen gevecht houden en marshmallows roosteren. Kortom er is genoeg te beleven!

Welke van de kerstmarkten ga jij bezoeken? 

Kopfoto © Shutterstock