museumwinkel Huis van Hilde

De leukste kinderactiviteiten bij Huis van Hilde (Castricum)

Het Huis van Hilde is van een archeologisch depot uitgegroeid naar een leuk kidsproof museum. Met maar liefst duizend archeologische vondsten en meerdere levensechte figuren, krijgen kinderen een goed beeld bij hoe het leven in deze streek er zo’n duizenden jaren geleden uit heeft gezien. Met speciale kinderactiviteiten wordt dit een uitje om nooit te vergeten.

Over Huis van Hilde

Huis van Hilde is in de eerste plaats het archeologisch depot van Noord- Holland. Hier worden belangrijke archeologische vondsten uit de regio bewaard, en dat zijn er nogal wat!

Daarnaast vind je in hetzelfde gebouw het voor publiek toegankelijke archeologische museum. Dat klinkt misschien wat saai, maar dat is het niet. Zeker voor de nieuwsgierige kids, is dit een heerlijke plek om spelenderwijs meer te weten te komen over het leven van vroeger. Van het stenen tijdperk tot de tweede wereldoorlog: hier bewonder je bodemvondsten uit zeer speciale tijden.

Lees ook: De leukste indoor activiteiten bij regen in Noord-Holland

Kinderactiviteiten in het museum

Wat is er voor kinderen te zien en te doen in dit museum? Huis van Hilde probeert het ook voor kinderen een leuk bezoek te maken. Dat doen ze door middel van een aantal leuke activiteiten, namelijk:

1 – De speurtocht voor kinderen. Per gezin krijg je bij de balie een stickervel en een opdrachtenkaart. Hiermee word je op een leuke manier door het museum geleid en word je gewezen op speciale dingen in het museum. Door alle vragen te beantwoorden, verzamel je cijfers. Met deze cijfers vorm je een code. Heb je de juiste code? Dan kun je daarmee bij de uitgang de schatkist openen en er een welverdiend cadeautje uithalen.

Mijn dochter van 6 jaar vond de speurtocht te moeilijk en liet het oplossen ervan liever aan haar grote broer van 9 jaar over. Hij is sowieso erg nieuwsgierig en leergierig en heeft veel meer geduld voor speurtochten. Met een beetje hulp van zijn vader, kon hij de juiste getallenreeks raden.

2 – Op onderzoek uit in het Archeolab. We hebben veel tijd doorgebracht in het archeolab. Op het eerste gezicht misschien een beetje een saaie ruimte waar je aan de ene wand kasten ziet staan, vol met houten dozen. Maar juist die dozen bieden je een schat aan informatie.

Pak eens een doos en zet deze op een metalen schijf op de tafels aan de overzijde. Dan begint een filmpje af te spelen, waarbij een archeoloog je meer vertelt over wat er in de doos zit. Het is erg leuk om vooraf met de kinderen te raden wat zij denken dat het voorwerp in de doos moet voorstellen. Meer dan eens zaten wij compleet verkeerd te denken en waren we dus ook behoorlijk verrast door het antwoord. Onze kinderen bleven maar dozen pakken en filmpjes kijken. Een geslaagde kidsproof activiteit dus!

Huis van Hilde met kinderen

3- Verkleed op de foto. Is er ergens een mogelijkheid om je te verkleden? Dan zijn mijn kids er als de kippen bij! Bij de ingang vind je een rekje met kleding, waarmee je je kunt omtoveren tot boer of boerin.

Daarnaast vind je op verschillende plekken in het museum kartonnen borden waar je je hoofd doorheen kunt steken, zodat je een foto kunt maken als een prehistorisch persoon. Die foto’s (gewoon te maken met je eigen smartphone of camera) zijn een leuk souvenir en aandenken aan je bezoek aan het Huis van Hilde.

Verder zijn er ook nog andere leuke activiteiten voor kinderen, zoals:

 • Deelnemen aan speciale kinderrondleidingen (neem voor data en tijden een kijkje in de agenda van het museum)
 • Spelen in de interactieve zandbak, waarbij je zelf landschappen kunt aanleggen en kijkt hoe dit de omgeving kan veranderen
 • Doe de ArcheoGame, waarin je met je vriendjes en/of vriendinnetjes kijkt wie de beste archeoloog is
 • Bekijk alle filmpjes bij de diverse figuren om meer te weten te komen over hun (fictieve) leven
 • Loop bij mooi weer Hildes rondje, een belevingswandeling op steenworp afstand van het museum
 • Spelen in de speelhoek van het restaurant

Een bezoek aan dit museum is een leuke activiteit in Castricum en hoeft geen hele dag in beslag te nemen.

Huis van Hilde met kleine kinderen

Praktische informatie

Heb je helemaal zin gekregen om zelf op ontdekkingstocht te gaan in het Huis van Hilde? Hier lees je nog wat praktische tips voor je bezoek:

 • Met de museumkaart heb je gratis toegang tot dit museum
 • Het bezoekadres is Puikman 3 in Castricum (Noord-Holland)
 • Vlakbij het museum kun je gratis parkeren
 • Huis van Hilde ligt recht tegenover het treinstation en is dus ook prima met openbaar vervoer te bereiken
 • Neem je zakgeld mee! In de museumwinkel kun je leuke souvenirs kopen, zoals boeken, kaarten. steentjes en spelletjes
 • Ga vooral een gesprek aan met één van de medewerkers die er rondlopen. Ze vertellen je graag meer over de collectie en het museum.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Mirjam