De 22 leukste openluchtmusea met kinderen in Nederland

Het Openluchtmuseum, Archeon, Zuiderzeemuseum en Madurodam, namen die je waarschijnlijk goed kent en musea die je wellicht zelfs al eens of vaker bezocht hebt. Maar wist je dat Nederland misschien wel meer openluchtmusea rijk is dan je oorspronkelijk dacht? De leukste openluchtmusea om met kinderen te bezoeken hebben wij voor je op een rijtje gezet per provincie. Ook geven wij een leeftijdsindicatie mee.

Openluchtmusea in Drenthe

Ellert & Brammert – Schoonoord

Volgens de overlevering hebben er in het Drentse Schoonoord twee reuzen gewoond, Ellert en Brammert genaamd. Vader en zoon. Wie van de twee de vader is en wie de zoon laat zich raden, maar de legende leeft in dit openluchtmuseum voort.

Het museum laat vooral het wonen en leven van de inwoners van Drenthe uit het verleden zien. Naast de Boerenherberg, de plaggenhut, het schooltje, de houtzagerij en het kerkje, is er onder andere een ouderwets snoepwinkeltje, een grote speeltuin en een kinderboerderij te vinden.

Het openluchtmuseum Ellert & Brammert is in onze ogen leuk voor kinderen vanaf een jaar of 3.

Adres: Tramstraat 73, 7848 BJ Schoonoord
Website: https://www.ellertenbrammert.nl/

Hunebedcenter & Oertijdpark Borger – Borger

Begin je bezoek in het Hunebedcenter met de expositie over de hunebedbouwers en hun leef- en woongewoontes. Wandel vervolgens door het Oertijdpark door 150.000 jaar geschiedenis en zie hoe de mensen leefden en woonden. Je wandelt van een neanderthaler kamp naar een rendierjagershut, en van grafheuvels en veenwegen naar de opgraving van een hunebed.

Regelmatig zijn er oermensen aanwezig om te vertellen en tonen hoe er geleefd werd, wat het geheel nog levendiger maakt. Een bezoek aan Drenthe is niet compleet zonder tenminste het grootste hunebed en het bijbehorende museum bezocht te hebben.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Adres: Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger
Website: https://www.hunebedcentrum.eu/

Monumentendorp Orvelte – Orvelte

In het gezellige monumentendorp Orvelte wandel je door een nog altijd levendig en bewoond dorp uit de 19e eeuw. Maak een ritje in de paardentram, laat de kinderen spelen in de ambachtentuin, bezoek het snoepwinkeltje of het enige en eerste pannenkoekenwinkeltje ter wereld. Bezoek de houtzagerij, de smederij, stap binnen in de kleinste dierentuin van Nederland en bewonder de ijzertijdboerderij. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Leuk voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Adres P1: kruising Wezuperweg/Zuideresweg, Orvelte
Website: https://orvelte.net/

Veenpark – Barger-Compascuum

Als meisje van een jaar of 6 kwam ik hier voor het eerst met mijn ouders en ik weet nog goed dat dit museum een enorme indruk op mij maakte. Misschien kwam het doordat dit (volgens mij) het eerste openluchtmuseum was dat ik bezocht, misschien omdat ik enorm onder de indruk was van de plaggenhutten en het heerlijke krentenbrood dat er verkocht werd. Feit is, zodra ik er met mijn kinderen in de buurt kom zal ik zeker een bezoek brengen aan het openluchtmuseum Veenpark.

In het Veenpark leer je alles over hoe de inwoners van Drenthe ruim 100 jaar geleden leefden in een gebied dat bestond uit zure veengrond en hoe hele gezinnen, ook de kleine kinderen, meewerkten op de akkers. Wonen deden ze in huizen met maar 1 kamer, waar ook het kleinvee in woonde. Tegenwoordig is er voor de kinderen een speeltuin en een leuke ontdekkingstocht, waarbij de kinderen met een ouderwets leitje en krijt de oplossing van de vragen moeten vinden.

Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Tip! Boek hier je kaartjes met korting!

Adres: Berkenrode 4, 7884 TR Barger-Compascuum
Website: https://www.veenpark.nl/

Openluchtmusea in Friesland

Kameleondorp – Terherne

In het Kameleondorp beleef je de verhalen van de tweeling Hielke en Sietse uit de gelijknamige boekenserie De Kameleon. Waan je in de wereld van de jongens in de boerderij De Lenten, waar je gelijk ook de nieuwste Kameleonfilm kunt bekijken. Stap vervolgens aan boord van een boerenpraam en leer alles over de boeken, de films en TV-serie. Maar houdt ondertussen je ogen ook goed open, er staan langs de kant aanwijzingen om de speurtocht op te lossen.

Op het Kameleoneiland kun je je naar hartenlust uitleven op slootje zwaaien, polsstokspringen, het trekvlottenpad trotseren, of een duik nemen in de schone Poelen. Kom vooral niet in je zondagse kleding en wees niet bang om een nat pak te halen.

Het openluchtmuseum Kameleondorp is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Adres: Koailan 2, 8493 LA Terherne
Website: https://kameleonterherne.nl/

Openluchtmusea in Groningen

Het Hoogeland – Warffum

Ben je in Noord-Groningen op zoek naar een leuk dagje uit, denk dan eens aan Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Hier komt het platteland van ruim 100 jaar geleden tot leven. Kijk hoe mensen vroeger woonden en werkten en ontdek de ontstaansgeschiedenis van het Groninger Hoogeland.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Adres: Schoolstraat 4, 9989 AG Warffum
Website: https://www.hethoogeland.com/

Vesting Bourtange – Bourtange

Deze vesting in Groningen werd in het eind van de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Feit: hij heeft het overleefd en is nog altijd te bezoeken.

Waan je in 1742 en wandel langs de verschillende officierswoningen, de kanonnen, de toiletten van weleer, de wachthokjes, de synagoge, de verschillende soorten huizen en over het schilderachtige marktplein. Er wonen en werken nog altijd mensen in de Vesting, dus wellicht kun je ook nog een glimp van hun woning of werkplaats opvangen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Adres: Willem Lodewijkstraat 33, 9545 PA Bourtange
Website: https://www.bourtange.nl/

Openluchtmusea in Overijssel

Openluchtmusem Ootmarsum – Ootmarsum

Het land van Heeren en Boeren, waarin het boerenleven in beeld wordt gebracht in de vorm van boerderijen en alles wat de boerenfamilies ruim honderd jaar geleden op hun erf hadden om het land te bewerken. Breng ook een bezoek aan de water/papiermolen.

Voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar is er een leuke speurtocht naar het Twente van vroeger met een tablet.

Adres: Commanderieplein 2, 7631 EA Ootmarsum
Website: https://openluchtmuseumootmarsum.nl/

Openluchtmusea in Gelderland

Afrikamuseum – Beek en Dal

Onder de rook van Nijmegen ligt het veelzijdige Afrikamuseum. Dit openluchtmuseum richt zich volledig op de kunst en culturen van het Afrikaanse continent. De mooiste boodschap van dit museum is dat we, op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn; namelijk mens. Of, zoals ik ooit in het Apartheidmuseum in Johannesburg las: “Humanity was born in Africa. All people, ultimately, are African”.

Een erg leuk museum voor kinderen vanaf ongeveer 5/6 jaar die geïnteresseerd zijn in andere landen en culturen. In de vakanties worden vaak speciale activiteiten georganiseerd.

Tip! Boek hier je kaartjes met korting!

Adres: Postweg 6, 6571 CS Berg en Dal (tot 2025, daarna zal het museum verhuizen naar een nog onbekend adres in de omgeving)
Website: https://www.afrikamuseum.nl/nl

GeoFort – Herwijnen

Het spannende forteiland in Herwijnen is compleet omgetoverd tot een educatieve, interactieve attractie waar alles draait om de toekomst van de aarde. Klimaat, energie en water zijn de centrale thema’s.

Daal in GeoFort af naar de diepte van de aarde, verdwaal in een heus klimaatdoolhof en bouw de hoogste toren die bestand is tegen een aardbeving. Het is ook mogelijk om de historie van het forteiland onder de bezielende leiding van een gids te aanschouwen. In de speurtuin zullen kinderen zich volledig kunnen uitleven met zand, water en een klimparcours op de bunker. Er worden regelmatig leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en in 2016/2017 zelfs verkozen tot het beste kindermuseum van de wereld.

Adres: Nieuwe Steeg 74, 4171 KG Herwijnen
Website: https://www.geofort.nl/

Lees ook ons artikel: ‘Geofort, een interactieve ontdekkingsreis op een eiland vol avonturen

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is waarschijnlijk hét bekendste openluchtmuseum van Nederland, al is het maar vanwege de naam. Wij hebben onze kinderen hier voor het eerst mee naar toe genomen toen ze ruim 3 jaar oud waren en vanaf dat eerste moment waren ze verkocht.

Of het kwam door de molens waar je in en op kunt, de huizen waar ze in rond konden struinen, het kindererf waar ze konden ervaren hoe het was om een boer te zijn, of de verschillende trams die hun rondes rijden, wie zal het zeggen? Maar feit is dat ze ons regelmatig vragen of we weer naar het Openluchtmuseum gaan. Uiteraard mag een speeltuin, gelegen aan een terras, niet ontbreken, hoewel het schepijs van de voormalig Utrechtse ijssalon Venezia ook niet te versmaden is.

Er worden regelmatig leuke (kinder)workshops georganiseerd, al zijn deze wel vaak vanaf 6 jaar.

Adres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
Website: https://www.openluchtmuseum.nl/

Lees ook ons artikel: ‘Met jonge kinderen naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Openluchtmusea in Flevoland

Batavialand – Lelystad

Vergane schepen bewonderen, aan boord stappen van VOC-schip de Batavia, spelenderwijs leren hoe een polder functioneert, proberen om de rivier bevaarbaar te houden, en proberen om de Watermensen te horen? Dat kan allemaal in Batavialand, het museum over de strijd tegen het water, dijkenbouw en inpolderingen, maar ook over de ontdekkingsreizen en overzeese handel.

Erg geschikt voor ouders en kinderen die gek zijn op alles wat met water en schepen te maken heeft.

Adres: Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad
Website: https://www.batavialand.nl/

Museum Schokland – Schokland

In Museum Schokland staat het leven op het voormalige eiland Schokland en de omliggende polder centraal. Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee en is zelfs het eerste Nederlandse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege het feit dat het symbool staat voor de strijd tegen het water.

Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten te beleven, waarbij ze onder andere als archeoloog of dijkbouwer aan de slag kunnen. In de interactieve zandbak kunnen ze zelfs hun eigen landschap bouwen. In een museum waar water symbool staat, kan een water-en zandspeeltuin natuurlijk niet ontbreken. Ook zijn er leuke doe-opdrachten in een speciale expeditie-kit, waarmee de kinderen spelenderwijs het eiland ontdekken.

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Adres: Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland
Website: https://www.museumschokland.nl/

Openluchtmusea in Brabant

Boerenbondsmuseum – Gemert

Waan jezelf in het Boerenbondsmuseum in een Brabants dorp uit begin 1900. Wandel over het dorpsplein met ambachtshuisjes en boerderijen, neem een kijkje in het plattelandsschooltje en neem een kijkje in de kleine fabriekjes. Een erg leuk museum voor opa’s en oma’s om met hun kleinkinderen te bezoeken, maar natuurlijk ook voor ouders met hun kinderen.

Dit openluchtmuseum is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar, zij kunnen hun verbeelding de vrije loop laten in dit museum.

Adres: Pandelaar 106, 5421 NJ Gemert
Website: https://www.boerenbondsmuseum.nl/

preHistorisch dorp – Eindhoven

In het kleinschalige openluchtmuseum preHistorisch dorp in Eindhopen stap je terug in de tijd tot wel 250.000 jaar voor Christus. Bewonder het kampement van de eerste boeren, aanschouw het middeleeuwse toilet, verkleed je als strijder, geniet van een heerlijke kop koffie/thee op het Marktplein, schrijf met een ganzenveer, of loop op stelten. In het dorp zijn er altijd mensen aanwezig die zich gedragen als ware het bewoners van de tijd waarin zij zich op dat moment voordoen.

Voor kinderen vanaf 5 jaar staan er verschillende Tijdkisten door het dorp heen met leuke informatie en weetjes over de tijd van toen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd en is er sinds 2022 een ArcheoFactory, waarbij je in een modern lab zelf ervaart wat er met de nieuwste technologieën over het verre verleden te ontdekken is.

Geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf 2,5 jaar.

Adres: Boutenslaan 161B, 5644 TV Eindhoven
Website: https://prehistorischdorp.nl/

Lees ook ons artikel: ‘Terug naar het stenen tijdperk in het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Openluchtmusea in Noord-Holland

Kaap Skil – Oudeschild

Texel is een heus maritiem museum rijk. In het museum leer je alles over het leven van de eilanders met de zee en het belang van Texel als eiland in de zeventiende en achttiende eeuw, toen Texel nog als een belangrijk knooppunt voor de scheepsvaart gold. De Reede was namelijk de plek om te laden, lossen en wachten op de juiste wind. Door stormen in het verleden zijn er flink wat schepen vergaan, met als resultaat dat er nog tientallen scheepswrakken op de zeebodem bij Texel liggen. Er worden regelmatig leuke (kinder)activiteiten georganiseerd.

Leuk voor kinderen vanaf 4 jaar.

Adres: Heemskerckstraat 9, 1792 AA Oudeschild
Website: https://kaapskil.nl/

Zaanse Schans – Zaandam

Bezoek een replica van de allereerste Albert Heijn-winkel, bezoek de molens, neem een kijkje in de kaasmakerij, of het klompenmusem en vergeet uiteraard geen foto te maken van je zoon of dochter in de reuzenklompen. Er wonen nog altijd mensen in de prachtige, kenmerkend groengeverfde huizen, dus wandel niet zo maar ongegeneerd een tuinpad op.

Het Noord-Hollandse openluchtmuseum De Zaanse Schans is gratis toegankelijk, maar om de zeven musea, de ambachtshuisjes en de koekjes- en chocoladefabriek van Verkade te bezoeken kun je het beste de Zaanse Schans Card aanschaffen.

Geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf 2 jaar.

Adres: Schansend 7, 1509 AW Zaandam
Website: https://www.dezaanseschans.nl/

Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Zowel in het Binnen- als Buitenmuseum hoeven jong en oud zich in het Zuiderzeemuseum niet te vervelen. Reis langs de verschillende steden van de Zuiderzee, leer alles over de oude scheepvaart, laat je kinderen meedoen aan oud Hollandse spelletjes, een schrijfles, of een speurtocht. Op droge dagen kunnen kinderen in het huis aan de stadsgracht zich naar hartenlust verkleden als Volendammer of Marker jongen of meisje.

Dierenliefhebbers kunnen hun lol op met de loslopende schapen, varkens en geitjes.

En vergeet niet het Oudhollandse snoepwinkeltje te bezoeken, waarbij er voor jong en oud heerlijk snoepgoed te verkrijgen is. Het snoepwinkeltje is erg klein, dus houdt er rekening mee dat het kan zijn dat je even in de rij moet staan.

Er worden regelmatig leuke (kinder)activiteiten georganiseerd.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Adres: Wierdijk 12 – 22, 1601 LA Enkhuizen
Website: https://www.zuiderzeemuseum.nl/

Lees ook ons artikel: ‘Zuiderzeemuseum Enkhuizen is leuk voor jong en oud!

Openluchtmusea in Zuid-Holland

Archeon – Alphen aan den Rijn

In het openluchtmuseum Archeon wandel je letterlijk door de tijd. Zo begin je in de Midden Steentijd, bezoek je de nederzettingen uit de Nieuwe Steentijd en Bronstijd en wandel je zo de Romeinse tijd en uiteindelijk de Middeleeuwen binnen.

Met de Archeon Activiteitenpas kunnen je kinderen aan leuke activiteiten van door de eeuwen heen deelnemen. Denk hierbij aan een kaarsje van bijenwas maken, een armbandje vilten, of een steen beschilderen.

Museumpark Archeon is leuk voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar, al zullen ze op jonge leeftijd misschien nog niet altijd helemaal snappen wat ze zien. Het is erg leuk voor ze om de verschillende soorten huizen uit het verre verleden te ontdekken en de speeltuin is een leuke, moderne, uitlaatklep.

Er worden regelmatig leuke activiteiten zoals riddertoernooien en internationale viking weekenden georganiseerd.

Tip! Boek hier je kaartje met korting!

Adres: Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn
Website: https://www.archeon.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op avontuur in de geschiedenis in het Archeon (Zuid-Holland)

Archeon-openluchtmuseum-zuid-holland
Archeon-openluchtmuseum-zuid-holland

Madurodam – Den Haag

Wist je dat Madurodam formeel ook een openluchtmuseum is? Hier bewonder je Nederland in het klein. Ga op zoek naar de Amsterdamse grachten, verwonder je aan de Utrechtse Dom, regel het havenverkeer in de Rotterdamse Haven, mix zelf de coolste beats, droom over verre bestemmingen op Schiphol, of tel alle treinen en bussen.

Geschikt voor alle leeftijden.

Tip! Boek hier je kaartjes met korting!

Adres: George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag
Website: https://www.madurodam.nl/nl

Lees ook ons artikel: ‘Madurodam: Met reuzenstappen door Nederland

Openluchtmusea in Zeeland

Deltapark Neeltje Jans – Vrouwenpolder

Op het eerste gezicht is dit geen typisch openluchtmuseum, maar toch mag Deltapark Neeltje Jans deze naam dragen. In dit themapark leer je alles over de Deltawerken die gebouwd zijn om een tweede Watersnoodramp zoals deze in 1953 was te voorkomen. Stap op een schip voor een rondvaart over de Oosterschelde, bezoek de zeehonden en zeeleeuwen, ga op Oosterschelde Safari om bruinvissen en zeehonden te spotten, beleef het Bluereef Aquarium Zeeland en laat je kinderen los in de waterspeelplaats.

Adres: Faelweg 5, 4354 RB Vrouwenpolder
Website: https://www.neeltjejans.nl

Openluchtmusea in Limburg

Eynderhoof – Nederweert-Eind

Verblijf je in de Peel, dan mag een bezoek aan het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof niet ontbreken. In dit museum leer je alles over hoe de bewoners van de regio Nederweert-Eid rond 1900 woonden, werkten, leefden en speelden.

Er worden regelmatig leuke kinderactiviteiten in het schooltje georganiseerd, zoals bakken, historische schrijfles, werken met spijkers en wol en rietvlechten.

Erg leuk voor kinderen vanaf 4 jaar.

Adres: Milderspaat 1, 6034 PL Nederweert-Eind
Website: https://eynderhoof.nl/

Praktische informatie

  • Entree: veel openluchtmusea zijn gratis of gedeeltelijk gratis te bezoeken met een Museumjaarkaart of VIP kaart van de VriendenLoterij;
  • Kinderwagen/rolstoeltoegankelijk: alle openluchtmuseau zijn te bezoeken met een kinderwagen of rolstoel. Mogelijk dat de kinderwagen of rolstoel niet altijd mee naar binnen kan in de oude huizen, maar ook buiten is er genoeg te zien en doen;
  • Honden: in sommige openluchtmusea is het toegestaan om je hond mee te nemen, mits aangelijnd. Kijk voor je je trouwe viervoeter wil nemen even op de website van het museum of je hond mee naar binnen mag;
  • Toiletten/babyverschoningsruimte: in alle openluchtmusea zijn toiletten en een babyverschoningsruimte aanwezig.

Foto’s © Opwegmetmama.nl (Lonneke, Mirjam & Anne)