Genieten van de Loosdrechtse Plassen (Noord-Holland)

Last updated:

In de zomer zoeken we graag verkoeling op rondom of op de Loosdrechtse Plassen. De Loosdrechtse Plassen liggen dicht bij Hilversum, en er is genoeg te beleven! In dit artikel neem ik je mee langs de leukste plekken om met je kinderen te genieten van het water.

Stranden rondom de Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen zijn niet overal toegankelijk. Er is veel bebouwing rondom het water. Wil je met je kinderen genieten van het water? Dan zijn er drie stranden waar je naar toe kan gaan.

  • De Strook Het meest kindvriendelijke strand vind je bij de Strook, aan de kant van Tienhoven. De Strook is een uitgerekt recreatieterrein waar je kunt zwemmen, spelen en zonnen. Aan de ene kant van het recreatieterrein vind je een restaurant met terras. Aan de andere kant van het terrein is vaak een snackkar te vinden en ook toiletten. Vlakbij de snackkar is ook een zandstrand en zijn er speeltoestellen voor kinderen in het water geplaatst. Je hebt hier weids zicht op de Plassen en het water loopt geleidelijk af.
  • Vuntusstrand Een van de Loosdrechtse Plassen wordt de Vuntus genoemd. Bij de Vuntus vind je ook een zandstrand waar kinderen heerlijk kunnen spelen en zwemmen. Het water wordt geleidelijk dieper. Hier zijn geen speeltoestellen in het water geplaatst, maar kinderen kunnen zich prima vermaken. Op het recreatieterrein zijn toiletten geplaatst. Op dit terrein is geen horeca, maar als je eventjes loopt kom je als allereerste Belliniez tegen, de ijssalon van Oud-Loosdrecht. En je hebt ook een Albert Heijn en andere horeca op loopafstand zitten.
  • Strand bij de Zuwe Ook bij de recreatieplas De Zuwe kun je zwemmen. Dit recreatieterrein ligt iets minder idyllisch langs een drukke N-weg. Het is ook voor kinderen iets minder geschikt. Je gaat met een trapje het water in en het water loopt niet geleidelijk af.

Eilanden

Op de Plassen heb je verschillende eilanden waar je naar toe kan varen met bijvoorbeeld je eigen gehuurde boot of met de fietsboot. Een aantal eilanden is openbaar. Markus Pos en de Meent hebben een toiletgebouw, zwemstrand en speeltoestellen. Op De Meent is ook een kiosk voor drankjes en snacks.

Huur een boot bij de Loosdrechtse Plassen

Wat echt een aanrader is, is om een keer een sloep te huren in Oud-Loosdrecht. Je hebt hier vaak geen vaarbewijs voor nodig. En na enige instructie kun je het water op. Er zijn verschillende bedrijven waar je terecht kunt, denk aan Ottenhome, Manten, de Otter en GreenJoy. Als er mooi weer wordt verwacht, is het wel aan te raden om tijdig te reserveren. De ervaring leert dat de sloepen gauw volgeboekt zijn.

Als je dan hebt besloten om een sloep te huren, kun je prachtig varen over de Plassen. Je kunt een van de eilanden bezoeken, langs de Kalverstraat of een tocht over de Vecht maken. Als je kiest om naar de Vecht te varen, ga je ook door verschillende sluizen heen.

Let op; voor kinderen is het raadzaam om een zwemvest te dragen! Vaak kun je deze zwemvesten ook huren bij de bootverhuur, goed om dit na te vragen.

Op de Loosdrechtse Plassen kun je ook heerlijk zeilen! Bij verschillende verhuurders kun je ook voor een dag(deel) een zeilboot huren. Heb je nog niet eerder gezeild? Dan kun je ook les nemen, bijvoorbeeld bij Zeilschool de Vuurtoren of Zeilschool Midden-Nederland.

Ga mee met de Fietsboot

Wat ik een ontzettend leuke manier vind om de Loosdrechtse Plassen te verkennen, is om de Fietsboot te nemen. Je betaalt een klein bedrag, en dan kun je meevaren. Bijvoorbeeld van Oud-Loosdrecht naar de Strook. Of je neemt de boot naar een van de eilanden, en later op de dag vaar je weer mee terug. Een fiets is niet verplicht om mee te nemen, dus je mag zeker als voetganger mee. En we hebben het getest; zelfs de bakfiets mag mee op de boot!

Suppen & kanoën

De Vuntusplan is grotendeels beschermd natuurgebied. Je mag dit gebied niet in met een motor. Het is alleen toegankelijk met een SUP of met een kano. Je kunt hier genieten van prachtige waterlelies. Er zijn speciale SUP- en kano-routes uitgezet, zodat je door dit natuurgebied kan gaan. Wil je een keer met je kind suppen? Supschool IkSUP geeft ook speciale ouder-kindworkshops, heel erg leuk!

Restaurants in Loosdrecht

Wil je na het varen of zwemmen lekker eten? In Loosdrecht zelf zijn verschillende restaurants, zoals bijvoorbeeld De Eend en Robberse Eiland. Zoek je een plek waar je kind ook even lekker kan rennen en spelen? Dan moet je iets verder rijden. Denk dan bijvoorbeeld aan de Paddestoel in Hollandsche Rading.

IJssalon

In Oud-Loosdrecht kun je heerlijk ijs eten bij Belliniez. Er is ook een terras bij deze ijssalon. Naast ijs kun je hier ook terecht voor lunch. Je kunt ook een picknickmand bestellen om mee het water op te nemen.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte