De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar

Last updated:

Tijdens de donkere decembermaand wordt het kasteelpark van Kasteel de Haar omgetoverd tot een magisch lichtfestival. Lindert, de oudste boom van het park, neemt je mee in de avonturen van Zita Zoldermuis, de held van het verhaal. Met indrukwekkende projecties en lichtinstallaties wordt het verhaal tot leven gebracht. Van 7 december 2023 tot en met 7 januari 2024 kun je een bezoek brengen aan deze Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar.

De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar, een magisch lichtspektakel

Het is de tweede keer dat het lichtfestival Lumineuze Nachten op Kasteel de Haar wordt georganiseerd. In 2022 stond het verhaal over het ontstaan van het kasteel centraal. Dit jaar (2023) word je meegenomen in een sprookjesachtig nieuw verhaal over verre reizen en mysterieuze souvenirs.

Sprookjesachtig verhaal

De laatste bewoners van Kasteel de Haar waren baron Étienne en barones Hélène. Rond 1900 lieten de baron en barones op ruïnes een nieuw kasteel bouwen: Kasteel de Haar. Étienne en Hélène leefden in luxe, omringden zich met belangrijke mensen en gingen vaak op reis. Van hun reizen namen ze de meest wonderlijke souvenirs mee. En met één van die souvenirs begint het verhaal van de Lumineuze Nachten, editie 2023.

Van een reis uit het hoge Noorden hebben de baron en barones een vaas meegenomen. Als ze weer op reis zijn, vliegt één van de vogels tegen deze vaas aan. De vaas valt kapot, en daardoor komt er een toverkracht vrij die het hele kasteel bevriest. Ook stoppen de vogels met zingen. De held van het verhaal, Zita Zoldermuis, gaat op pad in het kasteelpark om te zorgen dat het kasteel weer ontdooit én dat de vogels weer gaan zingen. Tijdens dit avontuur ontmoet ze de meest wonderlijke dieren, zingende bomen en creaties om ervoor te zorgen dat haar missie gaat slagen.

Wandeling door een animatiefilm

Het kasteelpark verandert tijdens de Lumineuze Nachten in een grote openluchtbioscoop, want je wandelt letterlijk door een animatiefilm heen. De wandeling is ongeveer 2,5 kilometer lang en je loopt anderhalf uur.

Via verschillende stops met projecties en lichtinstallaties word je in meegenomen in het avontuur van Zita Zoldermuis. Er wordt geprojecteerd op het kasteel, de toegangspoort, op bomen, op standbeelden en op installaties in het park. Door de verschillende installaties te volgen, volg je een animatiefilm. Voor kinderen is de wandeling goed te doen. Doordat je op grindpaden loopt, kun je ook makkelijk met een kinderwagen lopen.

Wat ik handig vind, is dat bij iedere installatie een aftelklok staat. Als de aftelklok op rood staat, is de projectie bezig. De klok telt af, dus je ziet ook hoe lang je nog moet wachten. Als de aftelklok op groen springt, begint de projectie weer opnieuw. Zo kun je het verhaal dus goed volgen en val je niet steeds middenin een deel van het verhaal.

Veel bezoekers verwacht

In 2022 hebben ongeveer 70.000 mensen de Lumineuze Nachten bezocht. Dit jaar is het festival 19 avonden te bezoeken. De organisatie verwacht ongeveer 80.000 bezoekers. Door gebruik te maken van tijdsloten verwacht de organisatie dat iedere bezoeker een optimale ervaring krijgt. De organisatie houdt goed in de gaten hoe de doorstroom bij de verschillende projecties is.

Eten en drinken

Op ongeveer tweederde van de wandeling vind je een gezellig plein, aangekleed met lichtjes en vuurtjes. Op het horecaplein kun je terecht voor bijvoorbeeld warme chocolademelk en ook kan je een frietje kopen. Gezellig!

Bij het horecaplein zijn ook toiletten geplaatst. Ook vind je toiletten aan het begin (en dus ook einde) van de wandeling.

Zita Zoldermuis ook in boekvorm

De held van het verhaal, Zita Zoldermuis, maakt dit jaar voor haar eerst haar entree bij de Lumineuze Nachten. Ter gelegenheid van deze editie is een voorleesboek uitgegeven, Zita Zoldermuis, het mysterie van Kasteel de Haar, een betoverend avontuur. Dit boek is te koop in de giftshop, aan het einde van de wandeling.

Voor het eerst wordt dit jaar ook een goed doel gesteund, stichting Kloen. Een stichting die zich inzet om een lach te toveren op het gezicht van een ziek kind. Er wordt een puzzel verkocht (1000 stukjes) voor 25 euro en de opbrengst gaat helemaal naar Kloen.

Handig om te weten!

Allereerst even een aantal tips voor wanneer je van plan bent een bezoek te brengen aan de Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar:

  • Kleed jezelf en je gezin warm aan! Het is ’s avonds koud.
  • Trek goede schoenen aan, op sommige stukken loop je op kiezenstenen.
  • Wanneer de temperatuur daalt richting het vriespunt, kan het pad op sommige stukken wat glad zijn.
  • De Lumineuze Nachten zijn populair! Boek op tijd je tickets. Uitverkocht? Houd dan de website in de gaten, want er komen soms nog tickets beschikbaar.

En dan nog wat praktische informatie:

  • Adresgegevens: Kasteel de Haar, Kasteellaan 1 in Haarzuilens
  • Tickets zijn te koop via www.delumineuzenachten.nl. Tip! Veel kaarten zijn al uitverkocht, check dus ook nog even Ticketswap of Marktplaats voor kaartjes mocht het moment waarop je wil gaan niet meer beschikbaar zijn.
  • Voor een volwassene kost een ticket € 19,99. Voor een kind (5 tot 12 jaar) betaal je € 14,99. Je betaalt € 10,99 om je auto te parkeren.

Aanrader

Wat hebben we genoten van ons bezoek aan de Lumineuze Nachten bij Kasteel de Haar! Het verhaal was ontzettend leuk om te volgen en je leeft intens mee met de avonturen van Zita Zoldermuis. De lichtprojecties waren prachtig, kleurrijk en zó mooi gemaakt. Van te voren had ik verwacht dat mijn 5-jarige dochter het spannend zou vinden om in het donker door een park te lopen, maar dat bleek niet zo te zijn: ze vond het geweldig! De Lumineuze Nachten zijn een aanrader om te doen met je gezin in deze donkere maanden!