Menu
Baby & Peuter

Maak in 7 stappen je hotelkamer babyproof

Zodra je baby begint te kruipen, ligt het gevaar op de loer. Thuis heb je er waarschijnlijk wel voor gezorgd dat alles babyproof is, maar het is altijd de vraag hoe dit is wanneer je op een onbekende plek arriveert. Met de volgende stappen kan je je hotelkamer binnen enkele minuten babyproof maken.

Stap 1: Neem vooraf contact op met het hotel

Bel of mail het hotel en vraag in hoeverre de hotelkamers babyproof zijn of dat ze de mogelijkheid hebben de kamer babyproof te maken. Sommige hotels hebben trouwens hotelkamers speciaal voor ouders met een baby. Hier kun je natuurlijk ook eventueel je hotel op selecteren.

Stap 2: Maak alle oppervlakten leeg

Haal alles weg wat grijpbaar is voor je baby. Ook de vazen, boekjes, pennen, écht alles. Zet het allemaal veilig in een kast en wacht niet om te zien of je baby er toch nog bij kan. Het is beter om die verleiding volledig weg te halen voor je baby. Controleer ook of eventuele tafeltjes stabiel staan voor het geval je baby zich hieraan omhoog trekt en zich lelijk bezeerd.

Wanneer je tape en papier (verkrijgbaar bij de receptie) bij je hebt, kun je scherpe hoekjes van meubelstukken net even wat zachter maken. Een tip dus om tape op je checklist te zetten. En misschien heeft het hotel zelf wel speciale hoekstukjes liggen die je mag gebruiken.

Stap 3: Let op elektrische snoeren

Elektrische snoeren zijn gewoon hartstikke gevaarlijk en al helemaal voor baby’s die graag overal aanzitten en dingen in hun mond stoppen. Probeer indien mogelijk het bed en/of bureau voor de stopcontacten te plaatsen zodat je baby er niet bij kan komen. Kruip voor alle zekerheid nog op de ooghoogte van je baby de hotelkamer door om te zien of je geen gevaarlijke dingen hebt overgeslagen. Voor alle zekerheid kun je ook stopcontactbeveiligers meenemen of tape die je eroverheen kunt plakken.

Stap 4: Controleer het balkon

In de meeste landen is verplicht dat de spijlen van het balkon maximaal 4 inch (10,16 cm) breed mogen zijn. Toch schijnt het dat een hoop hotels daar niet aan voldoen! Controleer deze breedte en oordeel dan zelf of het gevaarlijk is voor je baby. Indien je vermoed dat het gevaar voor je baby kan opleveren, zorg er dan voor dat de deur naar het balkon altijd op slot is wanneer je er geen toezicht op hebt. Verplaats ook de meubelstukken op het balkon waar je baby op zou kunnen klimmen.

Stap 5: Zorg voor een veilige speelplek

Mogelijk staat er een campingbedje in de hotelkamer voor je baby. Campingbedjes zijn niet alleen ideaal om te slapen, maar kan ook prima functioneren als box waar je baby lekker in kan spelen. Thuis vind je het mogelijk niet erg als je kleine ontdekkingsreiziger kruipend over de vloer kruipt. Maar in een vreemde omgeving kan je beter extra voorzichtig zijn.

Stap 6: Kastbeveiliging

Baby’s vinden kastjes enorm interessant! Ze kunnen open en dicht en nog interessanter is wat er in zit. Controleer daarom hoe het zit met de kastdeurtjes, lades en schuifdeuren in de hotelkamer. Eventueel kun je vanuit huis voor de zekerheid wat kastbeveiligingen meenemen die je kunt plaatsen.

Stap 7: Laat je kind nooit alleen in de badkamer!

Het water in hotels kan erg heet zijn. Zorg er daarom voor dat de badkamerdeur altijd dicht is. In sommige landen hebben hotels een bidet in de badkamer welke waarschijnlijk een laag handvat hebben om de kraan open te doen. Je baby zal hier gemakkelijk bij kunnen komen met alle gevolgen van dien.

Ben jij wel eens met je baby op vakantie geweest? Zo ja, naar welk hotel zijn jullie geweest en was deze babyproof?

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

12 Comments

 • Krystle/Batboy
  9 oktober 2018 at 10:29

  Nog nooit in een hotel, wel een vakantiehuisje in Nederland. Dit was redelijk babyproof op een paar kleine dingetjes na zoals kastbeveiliging..

  Reply
  • Manuela
   9 oktober 2018 at 22:21

   Weet je nog welk vakantiehuisje dat is geweest?

   Reply
 • Natalie Vanheers
  9 oktober 2018 at 11:27

  Goeie tips voor jonge ouders of de eerste keer op vakantie met het kleintje! Wel fijn ook als hotels er toch zo goed mogelijk rekening mee houden!

  Reply
  • Manuela
   9 oktober 2018 at 22:20

   Ja zeker heel fijn!

   Reply
 • Amy
  9 oktober 2018 at 11:52

  Wat een handige tips! Wij gaan binnenkort op vakantie met een gezin met een baby dus deze tips neem ik zeker mee.

  Reply
  • Manuela
   9 oktober 2018 at 22:20

   Fijne vakantie!

   Reply
 • Nadia
  9 oktober 2018 at 18:12

  Wat een handige tips! Wij zijn nog nooit in ee hotel geweest met onze zoon. Hij is ondertussen 3, dus het zou al makkelijker worden 🙂

  Reply
  • Manuela
   9 oktober 2018 at 22:20

   Haha, ja met 3 jaar is het enigszins makkelijk, maar daar heb je wel weer andere uitdagingen bij. Die zijn nog véél sneller!

   Reply
 • Janet | thatonetime
  9 oktober 2018 at 19:54

  Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hierbij nadenkt als ze met kids weggaan. Handige tips!

  Reply
 • íngrid
  9 oktober 2018 at 20:09

  nooit in een hotel geweest met de meiden als baby. wel bungalowpark etc. tegenwoordig een familiekamer als we een hotel nemen

  Reply
  • Manuela
   9 oktober 2018 at 22:19

   Het is erg fijn dat steeds meer hotels familiekamers hebben!

   Reply
 • Frederique
  10 oktober 2018 at 15:17

  Wij hebben heel veel hotels aangedaan met een baby en het was inderdaad altijd de eerste 20 minuten het hotel babyproof maken. Meestal is dat prima te doen omdat er niet enorm veel spullen in een hotelkamer staan. Ik was wel altijd extra alert met ramen/balkons en zwembaden.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.