Maak in 7 stappen je hotelkamer babyproof

Zodra je baby begint te kruipen, ligt het gevaar op de loer. Thuis heb je er waarschijnlijk wel voor gezorgd dat alles babyproof is, maar het is altijd de vraag hoe dit is wanneer je op een onbekende plek arriveert. Met de volgende stappen kan je je hotelkamer binnen enkele minuten babyproof maken.

Stap 1: Neem vooraf contact op met het hotel

Bel of mail het hotel en vraag in hoeverre de hotelkamers babyproof zijn of dat ze de mogelijkheid hebben de kamer babyproof te maken. Sommige hotels hebben trouwens hotelkamers speciaal voor ouders met een baby. Hier kun je natuurlijk ook eventueel je hotel op selecteren.

Stap 2: Maak alle oppervlakten leeg

Haal alles weg wat grijpbaar is voor je baby. Ook de vazen, boekjes, pennen, écht alles. Zet het allemaal veilig in een kast en wacht niet om te zien of je baby er toch nog bij kan. Het is beter om die verleiding volledig weg te halen voor je baby. Controleer ook of eventuele tafeltjes stabiel staan voor het geval je baby zich hieraan omhoog trekt en zich lelijk bezeerd.

Wanneer je tape en papier (verkrijgbaar bij de receptie) bij je hebt, kun je scherpe hoekjes van meubelstukken net even wat zachter maken. Een tip dus om tape op je checklist te zetten. En misschien heeft het hotel zelf wel speciale hoekstukjes liggen die je mag gebruiken.

Stap 3: Let op elektrische snoeren

Elektrische snoeren zijn gewoon hartstikke gevaarlijk en al helemaal voor baby’s die graag overal aanzitten en dingen in hun mond stoppen. Probeer indien mogelijk het bed en/of bureau voor de stopcontacten te plaatsen zodat je baby er niet bij kan komen. Kruip voor alle zekerheid nog op de ooghoogte van je baby de hotelkamer door om te zien of je geen gevaarlijke dingen hebt overgeslagen. Voor alle zekerheid kun je ook stopcontactbeveiligers meenemen of tape die je eroverheen kunt plakken.

Stap 4: Controleer het balkon

In de meeste landen is verplicht dat de spijlen van het balkon maximaal 4 inch (10,16 cm) breed mogen zijn. Toch schijnt het dat een hoop hotels daar niet aan voldoen! Controleer deze breedte en oordeel dan zelf of het gevaarlijk is voor je baby. Indien je vermoed dat het gevaar voor je baby kan opleveren, zorg er dan voor dat de deur naar het balkon altijd op slot is wanneer je er geen toezicht op hebt. Verplaats ook de meubelstukken op het balkon waar je baby op zou kunnen klimmen.

Stap 5: Zorg voor een veilige speelplek

Mogelijk staat er een campingbedje in de hotelkamer voor je baby. Campingbedjes zijn niet alleen ideaal om te slapen, maar kan ook prima functioneren als box waar je baby lekker in kan spelen. Thuis vind je het mogelijk niet erg als je kleine ontdekkingsreiziger kruipend over de vloer kruipt. Maar in een vreemde omgeving kan je beter extra voorzichtig zijn.

Stap 6: Kastbeveiliging

Baby’s vinden kastjes enorm interessant! Ze kunnen open en dicht en nog interessanter is wat er in zit. Controleer daarom hoe het zit met de kastdeurtjes, lades en schuifdeuren in de hotelkamer. Eventueel kun je vanuit huis voor de zekerheid wat kastbeveiligingen meenemen die je kunt plaatsen.

Stap 7: Laat je kind nooit alleen in de badkamer!

Het water in hotels kan erg heet zijn. Zorg er daarom voor dat de badkamerdeur altijd dicht is. In sommige landen hebben hotels een bidet in de badkamer welke waarschijnlijk een laag handvat hebben om de kraan open te doen. Je baby zal hier gemakkelijk bij kunnen komen met alle gevolgen van dien.

Ben jij wel eens met je baby op vakantie geweest? Zo ja, naar welk hotel zijn jullie geweest en was deze babyproof?