Menu
Musea / Zuid-Holland

Madurodam: Met reuzenstappen door Nederland

Madurodam, wie kent het niet van vroeger? Het park staat vooral bekend om zijn miniatuur versie van Nederland. Tegenwoordig is Madurodam nog verder gegroeid tot een waar themapark over Nederland. En ook dit jaar openen ze weer een nieuwe attractie: The Flying Dutchman. Wij zijn hier geweest met onze tweeling van 2 jaar en ik laat je graag zien hoe wij het bezoek hebben ervaren. 

Kijken en beleven in Madurodam

Jong of oud, toerist in eigen land of uit het buitenland, Madurodam is al sinds 1952 een begrip in Nederland. Het park is ooit opgericht als levende herinnering aan de oorlogsheld George Maduro, maar ook om geld in te zamelen voor goede doelen. Ieder jaar schenkt Madurodam namelijk haar opbrengst aan projecten gericht op kinderen. Dit loopt op tot € 600.000,- à € 700.000,- per jaar.

Tot 2011 was een bezoek aan Madurodam voornamelijk kijken naar de vele historische gebouwen die Nederland rijk is, maar dan op schaalniveau. Sinds 2012 is het park veel interactiever geworden. Hierdoor is het zeker voor jonge kinderen nóg leuker om te bezoeken. Er is sindsdien veel te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bedienen van de Oosterscheldekering, een bod uitbrengen op de bloemenveiling of leren vliegen op Schiphol?

Bij binnenkomst in het park krijg je per betalende bezoeker een pas uitgereikt op het formaat van een creditcard. In het park zijn er verschillende plekken waar je met deze pas het park tot leven kunt laten komen. Je houdt je pas voor een scherm en één van de Madurodammertjes, de inwoners van dit park, vertellen op een eigentijdse manier het verhaal achter het gebouw waar je naar staat te kijken.

Maar natuurlijk kun je ook zonder gebruik te maken van de pas rondlopen en je vergapen aan de goed onderhouden schaalmodellen van bijvoorbeeld de Utrechtse Domtoren, de Amsterdamse Dam, het Eindhovense Evoluon, de Rotterdamse Euromast en Paleis het Loo met haar grote tuin. Maar ook het havengebied en Schiphol bieden leuke activiteiten voor kinderen. Zo kun je in de haven bijvoorbeeld zelf een brand op een vrachtschip blussen vanaf de kant en kun je zelf sluizen bedienen om zo bootjes van de ene naar de andere kant te laten gaan.

Tegen betaling van € 1,- kun je een kermis volledig in bedrijf zien of klompjes laten “maken” en bezorgen.

DJ, play that song!

Sinds 2019 kan je bezoek aan Madurodam nóg interactiever worden. Naast de ruim 120 achtergrondverhalen zijn er gratis routes door het park en leuke activiteiten voor tijdens je bezoek beschikbaar.

Voor gezinnen met kinderen is de wandelroute Family Fun Route erg geschikt. Hiermee ontdekken jullie samen waar het kleine Nederland groot in is. Tijdens deze route zijn er verschillende doe-activiteiten ingebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld als echte DJ plaatsnemen achter de draaitafels van Armin van Buuren en zo je eigen mix maken, of containers laden op een containerschip in de Rotterdamse haven.

Zijn je kinderen al wat ouder, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de historische route over de 17e eeuw. Deze route neemt je mee op reis door de Nederlandse geschiedenis.

In de app zijn ook de toiletten en restaurants opgenomen. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store of Apple App Store.

De indooractiviteiten van Madurodam

Ook tijdens een minder weervriendelijke dag is een bezoek aan Madurodam leuk met één van de indoorattracties. Al bij binnenkomst kun je een bezoek brengen aan de show rondom het levensverhaal van George Maduro. Iedere vijf minuten begint de voorstelling opnieuw.

Achter in het park zijn er nog een aantal leuke attracties te vinden.

Zo kun je het Europees Kampioenschap van 1988 herbeleven in ‘Groot is Oranje’. Neem plaats op de tribune en beleef de finale (opnieuw), bewonder de échte cup die in bruikleen is gesteld door de KNVB, vergaap je aan de voetbalshirts, of trap zelf een balletje mee. Tegen betaling kun je hier ook een 3D standbeeldje van jezelf of je familie laten maken. Hiervoor moet je wel je bezoekerspas in het park bij een zuil registreren. Je ontvangt vlak na de registratie een e-mail met een link naar jouw persoonlijke Madurodam-pagina. Hierop zie je de 3D preview en kun je de bestelling doen.

Duik in ‘Nieuw Amsterdam’ in het verhaal over de Nederlandse roots van New York. Je vaart in deze attractie mee naar het New York van de 17e eeuw. Aangekomen op het stadsplein van Nieuw Amsterdam, zoals New York in die tijd nog genoemd werd, word je flink aan het werk gezet. Je moet namelijk kanonnen afvuren om de Engelsen op afstand te houden. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Een andere indooractiviteit is nog het ‘Hof van Nederland’, waarin je wordt teruggevoerd naar het Nederland in 1572, toen de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht plaatsvond. Deze attractie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Iedere 5 minuten start er een nieuwe show.

Ook voor kinderen vanaf 6 jaar is er nog de attractie ‘Versla de Waterwolf’. Dit is de nieuwste indoorattractie van Madurodam. In deze interactieve attractie leer je hoe Nederlanders op indrukwekkende manier het Haarlemmermeer drooglegden. Zet samen in het gemaal de grootste stoommachine ter wereld in gang. Zodra het gemaal in werking is getreden, beginnen de balansarmen te bewegen, ontvlammen ketels in vuur, ontsnapt er stoom en trilt het gemaal op haar grondvesten. Deze show start iedere 6 minuten.

Speeltuinen in Madurodam

Madurodam is erg gericht op kinderen en dat merk je goed aan de twee leuke speeltuinen die er zijn. Voor de kleinsten is er een nijntje-speeltuin naast het Panorama Café. Bij de poort van deze speeltuin staan een grote nijntje en nina je op te wachten voor veel speelplezier op één van de twee klim- en klauterrekken met loopbruggetjes, afdakjes en glijbanen, de schommels (inclusief twee babyschommels, wipwaps in het thema van de vrienden en familie van nijntje, een kleine trampoline en nog veel meer). Voor de ouders zijn er een paar bankjes in de speeltuin aanwezig.

Aan de voet van het Panorama Café is er voor de grotere kinderen speeltuin De Waddenzee. Er ligt een grote vissersboot om op te klauteren, er is een vuurtorenglijbaan en je kunt van de kabelbaan sjezen. Ook zijn er schommels en zelfs graafmachines.

Nieuw in Madurodam in 2020: The Flying Dutchman

Helaas was deze attractie tijdens ons bezoek nog niet geopend, maar vanaf medio juni zal de grootste attractie ooit in Madurodam haar deuren openen: The Flying Dutchman, een eerbetoon aan 100 jaar KLM. In een levensgroot vliegtuig beleef je een ware ‘flight experience’.

Tijdens je bezoek aan The Flying Dutchman word je in een levensgrote Dakota DC-3 meegenomen op een vlucht door tijd en ruimte, die verder gaat dan vliegen alleen. Bovendien staat de pioniersgeest van The Flying Dutchman in deze attractie centraal. Bezoekers zullen een unieke Dakota-experience beleven vol show en techniek. En dat allemaal in een 1:1 schaalverdeling, dus op levensgroot formaat.

Je kunt de attractie vanaf juni 2020 niet missen. Hij zal namelijk in het hart van het park komen te liggen, met de neus uitstekend boven het huidige Schiphol op het park. De eerste testvluchten met publiek zijn in juni 2020 gepland.

Eten en drinken

Het is toegestaan om zelf je eten of drinken mee te nemen. Dit kun je op verschillende plekken in het park nuttigen.

Daarnaast zijn er twee restaurants, te weten restaurant Taste of Holland en Panorama Café. In beide restaurants kun je genieten van een lekker stuk taart, koffie, thee en andere dranken, belegde broodjes, soep, warme maaltijden, ijs en snacks. Voor kinderen verkopen ze een speciale kinderwrap, gevuld met Nutella, speculoospasta en banaan. In beide restaurants worden diverse glutenvrije producten verkocht.

Restaurant Taste of Holland heeft een leuke kinderhoek met wat speelattributen en een TV waarop nijntje-verhalen op worden afgespeeld.

Tussen het Panorama Café en de DJ booth van Armin van Buuren zijn er twee kraampjes met warme en koude dranken en poffertjes.

De horecaprijzen zijn vergelijkbaar met andere attractie- en dierenparken.

Nuttige informatie

 • WiFi is in het hele park en in de restaurants gratis. Je kunt tijdens je bezoek gebruik maken van het Madurodam_free-netwerk;
 • Er zijn een aantal gratis kluisjes beschikbaar waar je waardevolle spullen in kunt opbergen;
 • In beide restaurants zijn babyverschoningsplekken beschikbaar;
 • Het hele park is rolstoel- en kinderwagen toegankelijk, op een vijftal doe-dingen na. Die kun je bereiken via een klein trappetje of opstapje. Dit zijn: Leer vliegen, Treinmachinist, Vliegtuigspotten, Oosterscheldekering en Windturbines.

Toegangsprijs en openingstijden

 • Kinderen tot en met 2 jaar: gratis
 • 3 jaar en ouder: € 16,50 (online krijg je € 3,00 korting op je kaartje)
 • Familieticket 3 + 1 gratis: € 58,50

Via websites als Spydeals, DagjeUit en SocialDeal kun je proberen goedkopere kortingskaarten te krijgen.

Madurodam is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden op Madurodam.nl.

Bereikbaarheid

Zowel met de auto als met het openbaar vervoer is Madurodam erg goed bereikbaar. Trams en bussen stoppen voor het park en parkeren kan in de parkeergarage (9 euro voor een dagkaart) naast het park.

Je kunt na je bezoek heel makkelijk door naar de Haagse binnenstad om te shoppen of naar Scheveningen om even lekker uit te waaien. Van beide plekken ben je vanuit Madurodam slechts 5 minuten verwijderd.

Ons eindoordeel over Madurodam

Madurodam is een leuk uitje voor jong en oud, maar langer dan 3 uur zul je hier waarschijnlijk niet doorbrengen. In vergelijking met de toegangsprijs is dat vrij kort, al steun je met je bezoek natuurlijk wel goede doelen. We vonden het ook erg jammer dat bijna alle indooractiviteiten geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. Een attractie voor jongere kinderen zou geen overbodige toevoeging zijn in onze ogen.

De speeltuinen zijn wel erg leuk voor zowel jonge kinderen als oudere kinderen.

Als eindcijfer geef ik Madurodam dan ook een welverdiende 8!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke

About Author

Hoi! Ik ben Lonneke, 45 jaar, getrouwd met Peter en moeder van onze vijfjarige tweeling. Naast mijn baan als parttime Opleidingscoördinator maak ik graag gedecoreerde taarten, lees ik graag (bij voorkeur reisverhalen) en ben ik altijd bezig om leuke uitjes of vakanties te bedenken. Bovendien zijn we druk bezig om een oude caravan te pimpen en gaan we daarmee nog meer leuke herinneringen maken met onze kinderen. Voor de geboorte van de tweeling heb ik prachtige reizen gemaakt en we hopen de kinderen ook kennis te laten maken met al het moois dat de wereld te bieden heeft.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.