Madurodam, de plek waar kleine dingen grote indruk maken

Madurodam, wie kent het niet van vroeger? Het park staat vooral bekend om zijn miniatuur versie van Nederland. Tegenwoordig is Madurodam nog verder gegroeid tot een waar themapark over Nederland. En ook dit jaar is er weer een nieuwe attractie geopend: De Hollandse Meesters. Een attractie die wel heel erg in de smaak van onze kinderen gevallen! In dit artikel geven wij je graag een indruk van wat je tegenwoordig van Madurodam kunt verwachten.

Beleef in Madurodam Nederland in het klein

Jong of oud, toerist in eigen land of uit het buitenland, Madurodam is al sinds 1952 een begrip in Nederland.

Tot 2011 was een bezoek aan Madurodam voornamelijk kijken naar de vele historische gebouwen die Nederland rijk is, maar dan op schaalniveau. Sinds 2012 is het park veel interactiever geworden. Hierdoor is het zeker voor jonge kinderen nóg leuker om te bezoeken. Er is sindsdien veel te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bedienen van de Oosterscheldekering, een bod uitbrengen op de bloemenveiling of leren vliegen op Schiphol?

Bij binnenkomst in het park krijg je per betalende bezoeker een pas uitgereikt op het formaat van een creditcard. In het park zijn er verschillende plekken waar je met deze pas het park tot leven kunt laten komen. Je houdt je pas voor een scherm en één van de Madurodammertjes, de inwoners van dit park, vertellen op een eigentijdse manier het verhaal achter het gebouw waar je naar staat te kijken.

Maar natuurlijk kun je ook zonder gebruik te maken van de pas rondlopen en je vergapen aan de goed onderhouden schaalmodellen van bijvoorbeeld de Utrechtse Domtoren, de Amsterdamse Dam, het Eindhovense Evoluon, de Rotterdamse Euromast en Paleis het Loo met haar grote tuin. Maar ook het havengebied en Schiphol bieden leuke activiteiten voor kinderen. Zo kun je in de haven bijvoorbeeld zelf een brand op een vrachtschip blussen vanaf de kant en kun je zelf sluizen bedienen om zo bootjes van de ene naar de andere kant te laten gaan.

Er valt voor kinderen van alles te beleven in het miniatuurdeel van Madurodam. Van enkel gebouwen kijken worden onze kinderen namelijk niet heel blij. Maar laat hen eens zelf de DJ uithangen, levensgroot Ganzenbord spelen, kijken hoeveel kaaswielen zij wegen, en nog veel meer!

Verschillende wandelroutes

Sinds 2019 kan je bezoek aan Madurodam nóg interactiever worden. Naast de ruim 120 achtergrondverhalen zijn er gratis routes door het park en leuke activiteiten voor tijdens je bezoek beschikbaar.

 • Voor gezinnen met kinderen is de wandelroute Family Fun Route erg geschikt. Hiermee ontdekken jullie samen waar het kleine Nederland groot in is. Tijdens deze route zijn er verschillende doe-activiteiten ingebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld als echte DJ plaatsnemen achter de draaitafels van Armin van Buuren en zo je eigen mix maken, of containers laden op een containerschip in de Rotterdamse haven.
 • Zijn je kinderen al wat ouder, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de historische route over de 17e eeuw. Deze route neemt je mee op reis door de Nederlandse geschiedenis.

De interactieve belevenissen

Ook tijdens een minder weervriendelijke dag is een bezoek aan Madurodam leuk met één van de indoorattracties:

 • Al bij binnenkomst kun je een bezoek brengen aan de show rondom het levensverhaal van de oorlogsheld George Maduro. Iedere vijf minuten begint de voorstelling opnieuw. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
 • Duik in Nieuw Amsterdam in het verhaal over de Nederlandse roots van New York. Je vaart in deze attractie mee naar het New York van de 17e eeuw. Aangekomen op het stadsplein van Nieuw Amsterdam, zoals New York in die tijd nog genoemd werd, word je flink aan het werk gezet. Je moet namelijk kanonnen afvuren om de Engelsen op afstand te houden. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
 • Een andere indooractiviteit is nog het Hof van Nederland, waarin je wordt teruggevoerd naar het Nederland in 1572, toen de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht plaatsvond. Deze attractie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Iedere 5 minuten start er een nieuwe show.
 • Ook voor kinderen vanaf 6 jaar is er nog de attractie Versla de Waterwolf. In deze interactieve attractie leer je hoe Nederlanders op indrukwekkende manier het Haarlemmermeer drooglegden. Zet samen in het gemaal de grootste stoommachine ter wereld in gang. Zodra het gemaal in werking is getreden, beginnen de balansarmen te bewegen, ontvlammen ketels in vuur, ontsnapt er stoom en trilt het gemaal op haar grondvesten. Deze show start iedere 6 minuten. Onze kids vonden deze erg leuk.
 • In 2020 heeft Madurodam de attractie The Flying Dutchman geopend, een eerbetoon aan 100 jaar KLM. In een levensgroot vliegtuig beleef je een ware ‘flight experience’. Tijdens je bezoek aan The Flying Dutchman word je in een levensgrote Dakota DC-3 meegenomen op een vlucht door tijd en ruimte, die verder gaat dan vliegen alleen. Bovendien staat de pioniersgeest van The Flying Dutchman in deze attractie centraal. Bezoekers zullen een unieke Dakota-experience beleven vol show en techniek. En dat allemaal in een 1:1 schaalverdeling, dus op levensgroot formaat.
 • In 2023 is een zeer leuke attractie voor kinderen geopend: De Hollandse Meesters. Volgens onze kinderen is dit de meest gave attractie in Madurodam op dit moment. Je stapt hier binnen in een wereld van de grootste Hollandse Meesters, oftewel kunst! Denk hierbij aan Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn en Piet Mondriaan. En nee, deze attractie is alles behalve saai. Kinderen kunnen hier rennen, klimmen en spelen. Kijk maar eens naar onderstaande foto’s voor een indruk. Deze attractie is geschikt voor alle leeftijden.

Speeltuinen in Madurodam

Madurodam is erg gericht op kinderen en dat merk je goed aan de twee leuke speeltuinen die er zijn:

 • Voor de kleinsten is er een nijntje-speeltuin naast het Panorama Café. Bij de poort van deze speeltuin staan een grote nijntje en nina je op te wachten voor veel speelplezier op één van de twee klim- en klauterrekken met loopbruggetjes, afdakjes en glijbanen, de schommels (inclusief twee babyschommels, wipwaps in het thema van de vrienden en familie van nijntje, een kleine trampoline en nog veel meer). Voor de ouders zijn er een paar bankjes in de speeltuin aanwezig.
 • Aan de voet van het Panorama Café is er voor de grotere kinderen speeltuin De Waddenzee. Er ligt een grote vissersboot om op te klauteren, er is een vuurtorenglijbaan en je kunt van de kabelbaan sjezen. Ook zijn er schommels en zelfs graafmachines.

Eten en drinken

Het is toegestaan om zelf je eten of drinken mee te nemen. Dit kun je op verschillende plekken in het park nuttigen.

Daarnaast zijn er twee restaurants, te weten restaurant Taste of Holland en Panorama Café. In beide restaurants kun je genieten van een lekker stuk taart, koffie, thee en andere dranken, belegde broodjes, soep, warme maaltijden, ijs en snacks. In beide restaurants worden diverse glutenvrije producten verkocht.

Restaurant Taste of Holland heeft een leuke kinderhoek met wat speelattributen en een TV waarop nijntje-verhalen op worden afgespeeld.

Tussen het Panorama Café en de DJ booth van Armin van Buuren zijn er twee kraampjes met warme en koude dranken en poffertjes.

De horecaprijzen zijn vergelijkbaar met andere attractie- en dierenparken.

Hoe vonden onze kinderen van Madurodam?

Een vraag die ik al een aantal keer heb gekregen van naasten die ik heb verteld dat we met de kids naar Madurodam zijn geweest, is of het nou wel leuk is voor hen? Wat vonden zij er van? De huisjes zelf vonden onze kinderen niet heel interessant, maar heel eerlijk gezegd heb ik daar zelf ook iets minder mee. Echter valt er echt enorm veel te doen! Ook in het miniatuurgedeelte. Onze kids hebben zich daardoor uitstekend vermaakt. Het meest leuke vonden ze de attracties ‘De Hollandse Meesters’ en ‘The Flying Dutchman’.

Handig om te weten voor een bezoek aan Madurodam

 • Openingstijden: Madurodam is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden op Madurodam.nl.
 • Toegangskaarten: Kinderen t/m 1 jaar hebben vrij toegang tot Madurodam. Vanaf 2 jaar betaal je entree. Wanneer je online kaarten besteld, ben je voor kaartjes met een vaste datum goedkoper uit. Ook kun je via websites als Tipper, DagjeUit en SocialDeal proberen goedkoper toegangskaarten te krijgen.
 • WiFi is in het hele park en in de restaurants gratis. Je kunt tijdens je bezoek gebruik maken van het Madurodam_free-netwerk;
 • Madurodam heeft een eigen app voor de belangrijkste informatie over het park. Ook toiletten, restaurants en andere voorzieningen kun je hierin vinden.
 • Er zijn een aantal gratis kluisjes beschikbaar waar je waardevolle spullen in kunt opbergen;
 • In beide restaurants zijn babyverschoningsplekken beschikbaar;
 • Het hele park is rolstoel- en kinderwagen toegankelijk, op een aantal doe-dingen na. Die kun je bereiken via een klein trappetje of opstapje.
 • Madurodam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Trams en bussen stoppen voor het park. Parkeren kan tegen betaling op de Madurodam-parkeerplaats, uitrijden kan tot een uur na sluitingstijd van het park.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke & Manuela