Speuren in het maisdoolhof – Overzicht van maisdoolhoven in Nederland

De zomervakantie is (voor het grootste deel van Nederland) alweer achter de rug en de zomer is bijna voorbij. Een ideaal uitje voor deze tijd van het jaar is het bezoeken van een maisdoolhof. Het mais staat in augustus en september hoog en daardoor is het ideaal om een doolhof in te maken. De meeste doolhoven zijn tot oktober te doen. Door Nederland verspreid vind je op verschillende plekken maisdoolhoven. Wij bezochten het maisdoolhof in Utrecht Overvecht, bij tuincentrum Steck.

Wat is een maisdoolhof?

Een maisdoolhof is een labyrint in een veld met mais. In het veld is een parcours uitgezet, door bijvoorbeeld een boer. In het parcours is meestal een doel uitgezet. Dat kan zijn om het hoogste punt te vinden of om bijvoorbeeld letters te vinden. Mais kan tot wel 2 meter hoog worden, en daardoor is het een ideaal gewas voor een doolhof.

Maisdoolhof bij Steck

Steck in Utrecht-Overvecht is een bijzonder tuincentrum: het transformeert van van tuincentrum naar groene stadsoase waar lokale ondernemers samenwerken aan het vergroenen van Utrecht met planten, producten en ideeën. Het is de missie van Steck om heel Utrecht groen te laten denken en doen. Daarom hebben ze ook Utrecht weer een stuk groener gemaakt door een maisdoolhof aan te leggen. Uiteindelijk oogsten ze de mais, en dan gaan de mais als voedsel naar dieren. Je kunt het doolhof gratis bezoeken.

Bij Steck moet je 7 letters zien te vinden, die samen een woord vormen. Heb je het woord gevonden? Dan ontvang je bij tuincafe Noordertuin popcorn (uiteraard!). Wat heel fijn is, is dat het doolhof niet gigantisch is en daardoor goed te doen voor kinderen. Ook zitten er wat speeltoestellen verstopt in het doolhof; een zandbak en een uitkijktoren.

In deze tijd van het jaar kan het natuurlijk ook meer herfstig weer worden. De paden van het labyrint kunnen modderig worden. Laarzen zijn zeker een aanrader, al hebben ze bij Steck ook leenlaarzen.

Na afloop van je avontuur door het doolhof kun je lekker bijkomen in het tuincafe. Ze serveren er heerlijke taart en voor kinderen is er een prachtige speelhoek. Ook is er een pluktuin bij Steck: de GlitterGladiool.

Maisdoolhoven in Nederland

Wil je ook een bezoekje brengen aan een maisdoolhof? Natuurlijk is het doolhof bij Steck niet de enige. Hieronder vind je een aantal suggesties per provincie. Bij de meeste doolhoven betaal je entree. Bij dit herfstige uitje kun je vies worden, dus denk ook aan (oude) schoenen of een extra setje kleren.

Noord-Holland

 • In Wieringerwerf is een maisdoolhof gemaakt bij Leven van de Wind. In het doolhof wordt een ode gebracht aan het boerenleven. Er is een toffe speurtocht uitgezet.
 • Ook bij het Land van Fluwel (Sint Maartenszee) vind je een maisdoolhof. Het doolhof maakt del uit van een avonturenpark.

Zuid-Holland

 • Bij Hoeve Bouwlust in Maasland is een labyrint in het mais gemaakt. Dit jaar heeft de tovenaar een verkeerde spreuk uitgesproken over de boerderij en zijn alle dieren gekrompen. Kan jij alle ingrediënten vinden om een toverdrank te maken om de dieren weer terug te krijgen?

Friesland

 • In Friesland is D’elf ieken (Elsloo) de plek om naar toe te gaan. Onderweg naar de uitkijktoren, die midden in het perceel staat, kom je bordjes tegen met opdrachten. Voor alle leeftijden zijn er vragen. Als alle vragen beantwoord zijn, mogen kinderen een kleinigheidje uitzoeken.

Drenthe

 • In Ruinerwold vind je een maisdoolhof bij de Drentse Koe. Dit maisdoolhof staat in 2023 helemaal in de stijl van Vincent van Gogh. Het maisdoolhof is 1 hectare groot en interactief. Er staan zuilen door het doolhof heen met vragen.

Groningen

 • In Meerstad is ook een doolhof gerealiseerd. Je krijgt een plattegrond met uitleg mee.

Twente

Overijssel

 • In Zwolle vind je onder andere een maisdoolhof bij buitenplaats TOF. Dit doolhof is uitgezet op een terrein ter grote van 7 voetbalvelden! Ook hier voer je opdrachten uit om bij de uitgang te komen.
 • In Blokzijl vind je maisdoolhof Blokzijl. Het labyrint is 5 voetbalvelden groot. Je krijgt een puzzelboekje mee, want in het mais ligt een leuke puzzel verstopt.
 • Ook is er een doolhof in Lemelerveld. Daar vind je het Groot Sallands Maisdoolhof. Dit doolhof is 6 voetbalvelden groot. Met een speurtocht doorkruis je dit labyrint.

Utrecht

 • Naast het doolhof bij Steck kun je in de provincie Utrecht terecht bij boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik. Hier dwaal je 1,5 uur door het doolhof. Er is een speurtocht uitgezet.
 • Ook in De Meern is een boerendoolhof gemaakt bij Waaise Weelde. Jij moet op zoek gaan naar de verstopte code.

Gelderland

 • In Gelderland heb je een groot doolhof in Voorthuizen. In dit doolhof vind je 7 makkelijke en 7 moeilijke vragen. Dit doolhof heeft ook een klimtoren midden. Vanaf dit punt zie je hoe je bij de uitgang kan komen.
 • Ook is er een doolhof in Malden. Dit doolhof is op een speelboerderij.

Limburg

 • Bij ijsboerderij Gommers in Nederweert kun je ook speuren. Het doolhof is vijf voetbalvelden groot.

Noord-Brabant

 • In Prinsenbeek vind je een doolhof bij het Hof van Overveld. Dit doolhof staat in het teken van kunstenaar Esscher. Een speurtocht duurt al gauw 1,5 uur. Pluspunt: de paden van dit doolhof zijn lekker breed (1,5 meter).
 • In Helmond is een maisdoolhof bij De Brandevoorste Hoeve. Dit doolhof is leuk voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. De puzzels zijn op deze leeftijdscategorie gericht.
 • Het Maisdoolhof in Udenhout heeft dit jaar als thema ‘kleine beestjes’. Ga op zoek naar vlaggetjes, muziekinstrumenten en cd’s in het ruim 1,5 hectare grote veld, door het manshoge maïs. Beklim de uitkijktoren en werp een blik over het maïsdoolhof.

Flevoland

 • In Zeewolde vind je het maisdoolhof van Flevoland. Het doolhof is 4 voetbalvelden groot en opgedeeld in drie soorten: een labyrint, een zigzag doolhof en je kunt door allerlei letters lopen.  Voor de kleintjes is er een boerderijbingo te spelen in het doolhof.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte