Het Zwitserse chocolademuseum Maison Cailler

Stel je voor: je staat voor een imposant gebouw aan de voet van de Zwitserse Alpen, de geur van versgebrande cacao zweeft door de lucht en een opwindend gevoel van verwachting borrelt in je buik. Dan kan het niet anders, of je bent bij het chocolademuseum Maison Cailler in Zwitserland. Dit museum is een onwijs leuk, interactief museum waarbij je niet alleen een hoop te weten komt over de geschiedenis van chocolade én het merk Cailler. Maar waar je ook je smaakpapillen mag gaan gebruiken.

Het chocolademuseum Maison Cailler

Op een regenachtige dag besluiten bij om een bezoek te brengen aan het chocolademuseum Maison Cailler, vlakbij het prachtige plaatsje Gruyères. Zodra wij de auto hebben geparkeerd op de dichtbij zijnde, gratis parkeerplaats, wandelen we naar het indrukwekkende gebouw van het chocolademuseum. We halen onze kaartjes (met de Swiss Travel Pass hebben wij gratis entree), bergen onze jassen op en starten aan onze tour door het museum.

Lees ook ons artikel: ‘Gruyères, een sfeervol middeleeuws stadje in Zwitserland

Een reis door de tijd

Door acht verschillende ruimten word je meegenomen door de historie van de chocolade van Maison Cailler. Het begint bij de oorsprong; van de cacaoboon in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. En het eindigt bij de Zwitserse industrie van chocolade bij het produceren van het eindproduct.

Aan het begin van de tour krijg je audiokastje in de gewenste taal (in ons geval Engels). In iedere ruimte wordt er van alles verteld. Het lijkt een beetje op een bewegende presentatie waar je doorheen wandelt, waarbij geluid, beeld en geur gebruikt worden. Zodra je klaar bent in de ene ruimte, gaan de deuren naar de volgende ruimte vanzelf open.

Een kijkje achter de schermen

Wat ook erg leuk is, is dat je letterlijk een kijkje achter de schermen kan nemen. Je krijgt te zien op welke manier kleine chocolade branches van Cailler geproduceerd worden, en mag deze aan het eind van de productie ook proeven. Verser dan dat kan je het niet krijgen!

Ook kan je meekijken bij een medewerker die ter plekken mooie chocoladefiguren aan het maken is met diverse kleuren chocolade. Tijdens ons bezoek was ze bezig met het maken van chocoladeberen.

Ruiken, voelen én proeven!

Maar het allerleukste stuk is natuurlijk dat je mag proeven! Zodra je alle kamers hebt doorlopen, kom je uit aan het daadwerkelijke begin van de chocoladeproductie. Er staan bakken klaar met o.a. cacaobonen, hazelnoten en witte chocolade. Je mag dit allemaal ruimen en voelen. En van de cacaobonen en hazelnoten mag je ook proeven.

Ook kan je de samenstellingen zien van de verschillende chocoladekleuren. Is dit wat jij had gedacht?

Weer een stuk verderop kom je uit in een ruimte waar je dan meerdere soorten chocolade van Cailler mag proeven. Ik heb ze niet geteld, maar ik schat dat er zo’n 10 verschillende serveerborden met stukken chocolade staan. Je mag zo veel eten als je wil! Wil je er nog langer van genieten? Dan staan er ook bordjes bij met de namen van de chocolade zodat je deze, voordat je vertrekt, in het winkeltje kan kopen.

Workshops

Dagelijks worden er diverse workshops aangeboden waarbij je zelf aan de slag kunt gaan met chocolade. Voor de actuele workshops raad ik je aan om een kijkje te nemen op de website van Maison Cailler. Er wordt geadviseerd om van te voren deelname aan de workshops te reserveren vanwege de grote interesse.

Winkeltje en restaurant

Nadat je hebt genoten van alle je tour door het Zwitserse chocolademuseum van Maison Cailler, kan je nog plaats nemen in het restaurant of een bezoek brengen aan de winkel. In de winkel wordt een breed scala aan chocoladeproducten en souvenirs aangeboden. Van prachtig verpakte pralines tot ambachtelijke chocoladerepen en zelfs leuke knuffels en bekers. Onze kids mogen alle drie een lekker stuk chocolade uitkiezen waar ze tijdens onze vakantie nog lekker van kunnen genieten.

Handig om te weten!

  • Voor het gebouw van Maison Cailler is een leuke speeltuin voor kinderen. Ook staat er een trein waarvan je in enkele wagons een kijkje kunt nemen.
  • Het museum is prima toegankelijk met een kinderwagen of buggy.
  • Openingstijden: Het chocolademuseum is alle dagen van de week geopend vanaf 10.00 uur ’s morgens.
  • Entreeprijzen: Kinderen t/m 5 jaar hebben gratis entree tot Maison Cailler. Kinderen van 5 t/m 15 jaar betalen een gereduceerd tarief. Ben je in het bezit van een Swiss Travel Pass? Dan heb je gratis entree!
  • Adres: Rue Jules Bellet 7, 1636 Broc, Zwitserland (wanneer je op het adres klikt, kom je direct uit op Google Maps)
  • Op de dichtbij zijnde parkeerplaats kan je je auto gratis parkeren. Vanaf daar is het slechts enkele minuten lopen naar Maison Cailler.
  • Website: www.cailler.ch

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela