Manieren om te besparen om een dagje uit met kinderen

Op deze 7 manieren besparen wij op een dagje uit met onze kinderen

Besparen op een dagje uit met kinderen, is een hot item onder onze lezers en tevens ook iets waar ik zelf een sport van maak. Daarom deel ik in dit artikel een aantal manieren waarop wij zelf besparen op uitstapjes. Uiteraard kunnen wij niet in de portemonnee van een ander kijken, maar we hopen wel dat je er iets aan hebt! Heb je ook goede ideeën? Deel ze dan vooral!

Tips om te besparen op een dagje uit met kinderen

Zeker naar mate je een gezin hebt met meerdere kinderen, lopen de kosten voor een dagje uit ook verder op. Met een gezin van 5 weten wij maar al te goed hoe dat gaat. En toch gaan wij regelmatig met onze kids op pad. Ik ben thuis degene die het een sport vind om te bekijken hoe we het meeste kunnen besparen. En dus ook qua het besparen op uitstapjes met onze kinderen.

Kies voor gratis of low-budget uitjes

Allereerst kun je bepalen wat je per persoon zou willen uitgeven. Aan de hand daarvan kun je bepalen wat wel- en niet tot de mogelijkheden qua uitstapjes behoort. Wanneer wij low-budget gaan, kiezen wij vaak voor uitstapjes zoals:

  • Lekker uitwaaien op het strand Vergeet hierbij ook niet te kijken naar bijvoorbeeld parkeerkosten, deze kunnen zeker in de zomerperiode behoorlijk oplopen. Ons favoriete strand om naartoe te gaan is Kijkduin. Je betaalt daar géén parkeerkosten! Maar het kan net zo goed een leuke recreatieplas bij jou in de buurt zijn.
  • Grotere speeltuinen Regelmatig kiezen wij ook grotere speeltuinen. De ene keer is dit een speelbos welke veelal gratis zijn. Maar wij gaan ook heel graag naar bijvoorbeeld de Bosspeeltuin (gratis grote speeltuin), de Pyramide van Austerlitz (gratis speeltuin + attracties waar je dan wel per munt voor betaald) en als het lekker weer is naar Batenstein Buiten waar de kids gratis kunnen spelen in de speeltuin en kunnen genieten van het spraypark.
  • Park of kinderboerderij In plaats van een dierentuin, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld naar een kinderboerderij te gaan. De meeste parken en kinderboerderijen zijn vrij toegankelijk. Vaak is er ook een leuke speeltuin voor de kids te vinden. De ene keer bij ons in de buurt, zoals het Julianapark of het Oortjespad maar soms ook iets verder weg. Wanneer je goed zoekt, zul je zien dat er prima wat grotere, meer bijzondere kinderboerderijen zijn te vinden.
  • Kabouterpad Om wandelen met kinderen leuk te maken, kiezen wij veelal voor een route dat speciaal voor kinderen is ontworpen, zoals een kabouterpad. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een knapzak en/of opdrachtenboekje te kopen, maar wij doen dit veelal niet.
  • Picknicken Iets wat onze kinderen ook helemaal geweldig vinden is wanneer we gaan picknicken. We doen dit helaas niet zo heel vaak, maar als we het doen kiezen we ook wederom voor een plek waar een speeltuin bij te vinden is voor hen.

Koop je kaartjes online met korting!

Persoonlijk vind ik het enorm zonde om meer uit te geven dan wat nodig is. Ik speur dan ook regelmatig het internet af om te besparen op diverse aankopen. Maar ook zeker voor het besparen op dagjes uit. Het gebeurt ons zelden dat wij ergens de volledige prijs voor betalen.

Zo kun je prima besparen op toegangskaarten voor pretparken, dierentuinen, kinderboerderijen zoals Avonturenboerderij Molenwaard, diverse binnen- en buitenspeeltuinen, maar ook op activiteiten zoals zwemmen, minigolfen en kindervoorstellingen.

Kijk bijvoorbeeld op websites zoals:

Spaar voor kortingen

Bij diverse supermarken zoals de Jumbo of Albert Heijn kan je regelmatig sparen voor kortingen op dagje uit. Zo heeft de Albert Heijn jaarlijks de 1+1 actie voor dagjes uit en kun je sparen voor korting op de Efteling. Op deze manier hebben wij al heel wat uitstapjes kunnen maken voor de helft van de prijs!

Begin dit jaar zijn wij hierdoor naar Legoland in Scheveningen geweest, maar hebben ook wel eens kaartjes in het verleden op deze manier gekocht voor bijvoorbeeld Dierenpark Amersfoort en Kidzcity.

Kijk op Marktplaats of Ticketswap

Iets waar niet een ieder aan denkt is dat je ook prima kunt kijken op Marktplaats of Ticketswap. Via Marktplaats hebben wij wel eens voor een leuke prijs kaartjes kunnen scoren voor een musical. Een vriendin van mij heeft via daar ook wel eens kaartjes gekocht voor Walibi Holland.

Onlangs zag ik ook toevallig dat je via Ticketswap wel eens kaartjes kunt kopen, ook voor attractieparken. Zeker een aanrader om ook eens op te kijken, bijvoorbeeld wanneer je naar de Efteling wil gaan.

Neem zelf je eten & drinken mee

Nog een punt waar je veelal op punt besparen is op de horecagelegenheden. Wanneer mogelijk, nemen wij vrijwel altijd zelf ons eten en drinken mee. De bedragen voor de horeca kunnen enorm oplopen wat ik persoonlijk erg zonde vind van het geld. De kids mogen meestal van ons wel een ijsje uitkiezen. En soms kopen we wel eens een frietje. Vooraf kijken we meestal op de website van hetgeen waar we naartoe willen en bekijken dan het menu en de prijzen wanneer dit vermeld staat.

Wees selectief in wat je uitgeeft aan souvenirs

Heel van huilbuien hebben wij gehad van onze kinderen. En dan bedoel ik vooral hetgeen wanneer je door een winkeltje heen moet lopen om naar de uitgang te gaan. Simpelweg om de reden dat onze kids vrijwel nooit souvenirs mogen uitkiezen. Wij vertellen dit tegenwoordig wel al heel duidelijk vooraf, wat een hoop gedoe kan voorkomen.

De enige plek waar wij hier iets makkelijker in zijn is de Efteling, maar dat is dan vooral omdat wij daar zelf niet zo heel vaak komen. Hierbij zijn we dan ook wel selectief in hetgeen wat zij mogen kopen. Het dient wel van goede kwaliteit te zijn en geen prularia. Zo hebben wij hier een leuk bordspel van de Efteling, hebben wij eens een echt plantje in de vorm van de Sprookjesboom gekocht en ligt er een verkleedstuk van Joris en de Draak in de kast van een van onze kids.

Vraag een toegangskaartje als cadeautje

Naar onze mening zijn onze kids verwend genoeg. Ze hebben meer dan genoeg speelgoed in hun kamers liggen. Ik krijg dan ook altijd een beetje de kriebels wanneer de verjaardagen en/of feestdagen er aan komen. Wij zetten dan ook altijd op hun verlanglijstjes dat een toegangskaartje voor bijvoorbeeld MonkeyTown ook erg welkom is. Ook hebben wij aan de grootouders wel eens een Museumkaart voor de verjaardagen gevraagd. Maar je kunt dit ook doen met bijvoorbeeld een bioscoopbon.

Extra tip! Een verrassend leuk uitstapje dankzij een uitjespot!

Niet echt een tip om te besparen op dagjes uit met kinderen, maar wel een hele leuke die kan zorgen voor een verrassend leuk dagje uit!

Heb je wel eens van een uitjespot gehoord? Pak een pot en zorg voor kleine papiertjes in verschillende kleuren. Knip daar vervolgens stroken van.

Schrijf op ieder strookje van kleur X een gratis uitje. Op een andere kleur schrijf je bijvoorbeeld uitjes die buiten zijn tot een bepaald bedrag. Voor uitjes binnen gebruik je weer een andere kleur. Je kunt de categorieën zo uitgebreid maken als je zelf wil. Denk bijvoorbeeld ook aan een kleur voor iets duurdere uitjes of leuke restaurants waar je met je kind naartoe zou willen.

Vervolgens vouw je alle papiertjes op en stop je ze in een pot. Wanneer je dan eens op een dag iets wil doen, kun je je kind (of een ander binnen je gezin) een papiertje uit laten kiezen. Hetgeen dan op het strookje staat gaan jullie dan ook doen.

Tip! Laat je kinderen ook meedenken met het verzinnen van uitjes. Wie weet hebben zij nog leuke ideeën waar je zelf heel niet aan gedacht hebt!

Heb je toegangskaartjes liggen die bijna verlopen? Geef ze weg!

Het is wel eens voorgekomen dat we via Ticketveiling kaartjes hadden gekocht voor een leuke prijs, en uiteindelijk niet geweest zijn. Heel erg zonde natuurlijk! Wanneer wij zien dat we kaartjes in bezig hebben die bijna verlopen, kiezen wij er tegenwoordig voor om deze weg te geven aan een ander gezin. Heel jammer voor onze eigen portemonnee, maar je maakt die van een ander wel heel blij mee.

Heb jij nog goede tips om te besparen op dagjes uit? Deel ze gerust met ons!

Foto’s © Shutterstock