woning-koel-houden-hittegolf

Op deze manieren houd je je huis koel tijdens een hittegolf

Het is fijn als de temperatuur buiten stijgt. Daarentegen wordt het ook direct een stuk warmer in je huis. Of dat dit nu je eigen huis is of een vakantiehuis. Op de volgende manieren is het mogelijk om de warmte in je huis enigszins te beperken, zoals bijvoorbeeld tijdens een hittegolf.

Op deze manieren houd je je huis koel tijdens een hittegolf

Airconditioning, de snelste manier

De meest voor de hand liggende manier om je huis koel te houden tijdens een hittegolf is met een aircoconditioner. Er bestaan zowel mobiele airconditioners als vaste airconditioners die je in je huis kunt laten plaatsen

Tip 1: Mocht je kiezen voor een airco, laat deze dan op de bovenste verdieping plaatsen. Warme lucht stijgt namelijk naar boven, koude lucht naar beneden. Je huis wordt op deze manier dus sneller koel.

Tip 2: De prijs van een vaste airco ligt weliswaar een flink stuk hoger dan die van een mobiele. Het is dan ook begrijpelijk dat dit niet voor iedereen een oplossing is. Wij hebben wel eens naar de prijzen geïnformeerd van een vaste airconditioning en daar werden we niet erg vrolijk van. De tip die wij hierbij wel kregen, was om een airco in de winterperiode aan te schaffen. Dit zou aanzienlijk schelen in de aanschafprijs.

Zonwering om zonlicht op je ramen tegen te houden

Een andere manier om de temperatuur in je huis enigszins te kunnen beperken, is door te zorgen dat er geen direct zonlicht door je ramen naar binnen valt. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren d.m.v. buitenzonwering:

  • Eén van de bekendste vormen is het zonnescherm welke zowel handmatig als elektrisch te bedienen is;
  • Deze zijn ook in een verticale vorm verkrijgbaar onder de naam ‘screens‘, een soort doek welke direct langs je raam omlaag gaat. Er worden hier diverse materiaalsoorten voor gebruikt met allen hun eigen eigenschappen;
  • Nog een andere vorm zijn rolluiken. Dit is de meest effectieve manier qua buitenzonwering. Ook deze zijn verkrijgbaar zowel handmatig als elektrisch én zijn ook nog eens inbraakwerend, geluidswerend en zorgen ervoor dat de ruimte donker is (handig wanneer je kinderen naar bed gaan wanneer het buiten nog licht is).
  • Een andere optie zijn buitenjaloezieën. Dit zijn een soort lamellen welke aan de buitenkant van je raam bevestigd zijn waardoor ze zowel zon- als warmte werend zijn.

Houd je gordijnen overdag dicht

Niet enkel via de buitenkant kun je je huis koel houden, ook aan de binnenzijde is dit mogelijk d.m.v. binnenzonwering. Dit kun je doen d.m.v. gordijnen. Ook hierbij zorg je ervoor dat de zon niet direct naar binnen schijnt, houd je gordijnen overdag dus dicht wanneer de zon op je ramen schijnt!

Hoe minder zonlicht er binnen komt, des te koeler het zal blijven. Kies bijvoorbeeld bij het inrichten van je slaapkamer voor verduisterende rolgordijnen. De kleur wit is het meest effectief, dit reflecteert het zonlicht.

Voor de woonkamer kunnen PVC jaloezieën erg prettig zijn. Je kunt hierbij zelf bepalen hoeveel zonlicht de lamellen door mogen laten. Op de momenten dat er geen zonlicht op je ramen valt, kun je ze open zetten en op de momenten dat de zon juist op je ramen schijnt, doe je ze dicht. Ideaal!

Zet de ramen ’s avonds open en ’s morgens weer dicht

Het klinkt verleidelijk om overdag je ramen open te zetten wanneer het warm is. Echter trekt de warmte dan juist naar binnen. Het is verstandiger om ’s avonds lekker alle ramen open te zetten zodat de boel kan luchten. Slaap (mits mogelijk) ook met je ramen open aangezien de temperatuur ’s nachts buiten aanzienlijk koeler is dan in je woning. In de ochtend, voordat de zon weer opwarmt, doe je de ramen weer dicht.

O.a. op deze manier (in combinatie met de gordijnen dicht) lukt het mij om de temperatuur in huis maximaal 24 graden te laten worden wanneer het buiten tegen de 30 graden is.

Vermijd apparatuur die warmte afgeven

Nog een manier om je huis koel te houden tijdens een hittegolf is om zo min mogelijk apparaten te gebruiken die warmte afgeven. Denk hierbij in de keuken bijvoorbeeld aan je oven en fornuis. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen het fijn én lekker vinden om de barbecue aan te gooien wanneer het warm weer is. Maar ook de salades zijn in de zomer bij velen favoriet.

Een ander apparaat die je beter kunt vermijden wanneer het warm is, is de droger. Deze geeft onwijs veel warmte af! Hang je natte was gewoon op, het droogt toch een stuk sneller met deze temperaturen en je bespaart ook nog eens energie. Wanneer je de ruimte hebt, kun je er ook voor kiezen om je was buiten op te hangen. Met het zonnetje op je wasgoed, is het meeste binnen een paar uur al droog én het ruikt lekker fris! Wist je trouwens dat zonlicht ook bellenblaas kleding uit (witte) kleding kan halen?

Maak slim gebruik een ventilator

Een trucje welke ik van mijn ouderlijk huis uit meegekregen heb, is hoe je een ventilator slim kunt gebruiken. Plaats een ventilator ’s avonds voor het raam en zorg er voor dat deze frisse lucht naar binnen blaast en warme lucht naar buiten. Dit werkt altijd erg goed. Afhankelijk per persoon kun je dit ook ’s nachts doen. Persoonlijk vind ik die wind in de slaapkamer niet zo prettig dus wij zetten hem uit voordat we gaan slapen en laten het raam lekker open staan.

Tip: Maak je eigen airco met ijs en een ventilator! Vries allereerst een aantal flessen met water in. Vervolgens plaats je deze voor de ventilator waardoor er koude lucht de ruimte in geblazen wordt. Houd er wel rekening mee dat de flessen ook weer ontdooien dus zorg er wel voor dat ze bijvoorbeeld in of boven een bak staan welke de condens kan opvangen.

Hang een nat laken op voor je raam

Een beetje hetzelfde effect als bevroren flessen water voor een ventilator plaatsen, is een nat laken voor je raam ophangen. Dit zorgt voor een frisse wind.

Slaap beneden of ga kamperen in de tuin

Is de warmte echt niet uit te houden in je woning? Kies er dan voor om een verdieping lager te slapen aangezien warme lucht stijgt. Eventueel kun je er ook een ‘slaapfeestje’ van maken door met zijn allen gezellig (beneden) in de woonkamer te slapen.

Is zelfs dat nog te warm? Dan kun je er ook voor kiezen om te gaan kamperen in bijvoorbeeld je eigen tuin mits mogelijk. Dit kan enorm fijn zijn én ik durf te wedden dat je kinderen dat ook nog eens hartstikke leuk zullen vinden! Het zal een herinnering zijn die ze de rest van hun leven zullen bewaren. Win-win situatie dus!

Op welke manieren lukt het jou om je huis koel te houden? Wij horen het graag! Lees ook ons artikel: ‘Leuke activiteiten voor wanneer het héél warm is buiten

Foto’s © Shutterstock