Spelenderwijs meertalig opvoeden: Hoe kun je kinderen een vreemde taal aanleren?

Of je nu een ouder, verzorger, leraar of een taalliefhebber bent: het is leuk om kinderen kennis te laten maken met een andere taal. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? En hoe zorg je er voor dat je de interesse wekt van een kind en deze ook vasthoudt? Je kind een vreemde taal aanleren kan met behulp van enkele tips en strategieën, waar we je graag van op de hoogte brengen.

Voordelen van meertaligheid bij kinderen

Dat het aanleren van een vreemde taal bij kinderen makkelijker gaat dan bij volwassenen, is iets wat de meeste mensen wel weten. In veel gevallen leert een kind meer dan één taal, wanneer de ouders beide een andere moedertaal hebben, ook wel het tweetalig opvoeden genoemd.

Het kan ook zijn dat jullie van plan zijn om lekker op vakantie te gaan of zelfs in het buitenland te gaan wonen. Ook dan is het fijn als de kinderen al voorbereid worden op de nieuwe taal. Wanneer een kind meerdere talen kan en het in zijn hoofd steeds moet switchen, is dit goed voor de cognitieve ontwikkeling. Ook geef je kinderen een voorsprong, wanneer ze een taal als Engels of Frans al op een basis niveau kennen, wanneer ze naar de middelbare school gaan.

Lees ook: ‘Tips om de taal te leren van je vakantieland

Tips om kinderen een andere taal aan te leren

Begin op jonge leeftijd

Hoe eerder kinderen worden blootgesteld aan een andere taal, hoe makkelijker ze het oppakken. Dit betekent niet dat oudere kinderen geen nieuwe taal kunnen leren, maar je merkt wel dat het (hoe ouder ze worden) meer inspanning vergt.

Benoem al snel alles wat je doet in de vreemde taal en maak er een gewoonte van dit te doen tijdens bijvoorbeeld het wandelen, boodschappen doen, wanneer je aan het koken bent en probeer zo samen gesprekjes te voeren. Maak daarbij gebruik van korte zinnen en woorden en praat niet te snel.

Het aanleren van een nieuwe taal gaat het beste wanneer het geïntegreerd wordt in het dagelijks leven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tussen een bepaald tijdstip alleen de vreemde taal te spreken. Ook kun je op jonge leeftijd al beginnen met voor te lezen uit boekjes van de andere taal. Je kunt beginnen met makkelijke boekjes met woordjes en steeds verder gaan naar moeilijkere (prenten)boeken met verhalen.

BUDGETTIP! Ga samen eens naar de bibliotheek. Daar hebben ze veel boekjes voor peuters, kleuters en oudere kinderen. Als je ze samen uitkiest wordt het nog leuker.

Maak het leuk en speels

Kinderen leren het beste wanneer het leuk en speels is. Het moet echt hun interesse hebben en dit doe je door het aantrekkelijk te maken voor hun leeftijd. Hierbij kun je denken aan spelletjes, liedjes, verhalen en interactieve activiteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld telpuzzels met Engelse getallen, woorden en kleuren om te oefenen. Je kunt genoeg spelletjes kopen, zoals: Engels kwartet of complete leerpakketten met spelletjes. Je kunt afspreken dat je tijdens het spelletje alleen maar met elkaar spreekt in de vreemde taal. Misschien moeilijk, maar wel erg leerzaam. Je zou ook een moment tijdens het autorijden kunnen gebruiken om samen te oefenen. Speel bijvoorbeeld eens samen ik zie ik zie wat jij niet ziet in de vreemde taal!

BUDGETTIP! Kijk eens op de kinderafdeling bij een kringloopwinkel. Soms liggen er makkelijke spelletjes met bijvoorbeeld Engelse woorden voor maar een paar euro.

Vreemde taal aanleren kinderen via spelletjes

Maak gebruik van multimedia

In deze digitale wereld is het heel makkelijk om apps en websites te gebruiken om een vreemde taal aan te leren aan je kind. Veel van deze apps gebruiken spelletjes en quizzen die de taalvaardigheid kunnen versterken. Voorbeelden hiervan zijn Squla en de Duolingo.

Bij Duolingo kies je uit Engels, Duits en Frans en kun je aangeven hoeveel minuten per dag je er aan wil besteden. Voeg bijvoorbeeld 5 minuten (dat zijn 25 woordjes) toe aan het avondritueel en zo bereiden jullie de woordenschat iedere dag uit. Wat het extra leuk maakt, is dat de app gratis is.

Een andere manier om dagelijks een andere taal te leren, is het kijken van filmpjes in een vreemde taal. Zo staat Youtube vol met video’s met diverse onderwerpen. Zoek bijvoorbeeld eens op dieren leren engels, engels leren tellen of kleuren leren engels.

Voor het leren tellen in het Engels is ‘Numberblocks‘ op YouTube erg leuk voor kinderen. Ook kun je bijvoorbeeld via Amazon leuk speelgoed daarvan vinden.

Blootstelling aan de vreemde taal

Naast dat je zelf een andere taal met je kind spreekt dan hun moedertaal, kunnen ook andere in de omgeving hierbij helpen. Je kunt overwegen om je kinderen naar een meertalige kinderopvang of school te laten gaan. Een ander idee is om een oppas te nemen die een andere taal met je kinderen spreekt, of op zoek te gaan naar kinderen van dezelfde leeftijd die de vreemde taal spreken die je je kind aan wilt leren. Spelenderwijs kunnen zij van elkaar leren. Ook zijn er voor kinderen van alle leeftijden, zomerkampen. Hierbij volgende kinderen dagelijks programma’s in de vreemde taal, waarbij ze met veel plezier hun woordenschat uitbreiden en herinneringen maken.

Je kunt er ook voor kiezen om les te nemen in een vreemde taal. Dit kan bijvoorbeeld met een taalcursus van het NHA (deze bieden heel veel talen aan!). Ook zijn er online genoeg privéleraren die jullie onder hun begeleiden klaar willen stomen om de nieuwe taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, zodat jullie goed voorbereid kunnen beginnen aan jullie nieuwe avontuur.

Jippie! Je kind spreekt een vreemde taal

Het aanleren van een vreemde taal bij kinderen is een proces waarbij je geduld nodig hebt. Moedig je kinderen aan en vier successen, zoals wanneer ze bijvoorbeeld op vakantie iets hebben besteld in de vreemde taal. Ontzettend knap toch dat jullie dat samen bereikt hebben? Door ze vaak te complimenteren en door ze de ruimte te geven om fouten te mogen maken, zal je echt stappen maken.

Wil je de vreemde taal aanleren omdat jullie op vakantie gaan naar het buitenland? Doe inspiratie op voor een vakantiebestemming in onze andere artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl & Shutterstock